Türkiye'de gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına göre Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Erdoğan'ı tebrik etmek için bir mesaj gönderdi. İki lider, daha önce 2022 Dünya Kupası sırasında Katar'da bir araya gelmiş ve ilişkilerin geliştirileceği yönünde sinyaller verilmişti. Bu tebrik, daha önceki yıllarda yaşanan siyasi gerilimlerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşme belirtisi olarak görülebilir.
29 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolması üzerine yapılan başkanlık seçimini Arslan kazandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üyeliğe atanan İrfan Fidan'ın adaylığına iktidar yanlısı üyelerin bile karşı çıktığı belirtilmişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin 'Erdoğan'ın adayı kaybetti' şeklindeki yorumlarına karşı çıkarak, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsız bir kurum olduğunu ve üyelerin hür iradeleriyle seçim yaptıklarını ifade etti.
4 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kaldı. HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim sonuçlarına itiraz ederek, bazı oyların yanlış partilere yazıldığını iddia etti. HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerin hileyle kazanıldığını öne sürdü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve Mansur Yavaş, itiraz süreçlerinin sürdüğünü ve endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Finlandiya'da yapılan genel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre Ulusal Koalisyon Partisi yüzde 20,8 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Gerçek Finler Partisi yüzde 20 ile ikinci, mevcut Başbakan Sanna Marin'in Sosyal Demokrat Partisi ise yüzde 19,9 ile üçüncü oldu. Seçim sonuçlarına göre yeni bir koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor ve kesin sonuçlar 5 Nisan'da ilan edilecek.
3 Nisan 2023

Pakistan Ulusal Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Pakistan Müslüman Ligi-Navaz Partisi (PML-N) Başkanı Şahbaz Şerif'in, 201 oy alarak ikinci kez başbakan seçildiğini duyurdu. Şerif, Pakistan Halk Partisi (PPP) ve farklı siyasi partilerden oluşan bir ittifakın ortak adayı olarak seçimlere katıldı ve rakibi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) adayı Ömer Eyüp Han'ı mağlup etti. Şahbaz Şerif, daha önce 2022-2023 yılları arasında da başbakanlık görevini üstlenmişti.
3 Mart 2024

Eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 53,7 oy alarak yeni cumhurbaşkanı seçildi. Aşırı muhafazakar rakibi Said Celili ise yüzde 44,4 oyda kaldı. Seçimlere katılım oranı oldukça düşük oldu ve halkın yarısı oy kullanmadı. Pezeşkiyan, reformcu vaatleri ve Batı ile daha iyi ilişkiler kurma hedefiyle dikkat çekiyor, ancak İran'ın teokratik yapısı ve dini liderin baskıları altında hareket etmek zorunda kalacak.
6 Temmuz 2024

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kaselakis oldu. İlk turu 17 Eylül'de yapılan başkanlık seçimlerinde ilk ikiye kalan Kaselakis ve Efi Ahçioğlu 24 Eylül'de düzenlenen ikinci turda SYRIZA liderliği için yarıştı. Kaselakis, yaklaşık yüzde 10 farkla Ahçioğlu'nu liderlik yarışında geride bıraktı. Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kaselakis, SYRIZA'yla 2021'de tanıştı.
25 Eylül 2023

KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem anket şirketlerinin sonuçlarına göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor ve neredeyse ilk turda seçimi kazanacak oy oranına ulaşmış durumda. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilme kararı bu anketlerin açıklanmasından kısa bir süre önce geldi. KONDA'nın anketine göre Kılıçdaroğlu %49,3, Erdoğan %43,7 oy alırken, Yöneylem ve MetroPOLL anketlerinde de Kılıçdaroğlu'nun %49 civarında bir oy oranıyla Erdoğan'ın önünde olduğu görülüyor.
11 Mayıs 2023

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerin ilk sonuçlarına göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, yüzde 41'in üzerinde bir oy oranıyla yarışı önde götürüyor. Açılan sandıkların yüzde 37,49'una göre, ana muhalefet partisi SYRIZA yaklaşık yüzde 20 oy alarak ikinci sırada yer alıyor. PASOK-KINAL koalisyonu yüzde 12,4, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 6,86 ve Yunan Çözümü Partisi yüzde 4,52 oy oranlarına sahip.
21 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur sonuçlarına Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Demirtaş, seçim sürecinin eşitsizlikler, baskılar ve manipülasyonlarla geçtiğini belirtti ve halkın değişimi onayladığını ancak sürecin manipüle edildiğini ifade etti. Ayrıca, herkesin umutsuz olmaması gerektiğini ve mücadeleye devam etme çağrısında bulundu.
28 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma Şirketi'nin nisan ayı anketine göre, milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 34,7, CHP ve müttefikleri yüzde 32,1, HDP/Yeşil Sol yüzde 9,6, İYİ Parti yüzde 9 ve MHP yüzde 6,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,3 ile önde bulunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,9 oy alıyor ve seçimlerin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin kim tarafından finanse edildiği ve hangi yöntemlerle yapıldığı gibi bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
1 Mayıs 2023

Peru'da, Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin istifa etmesi ve erken seçim talepleri üzerine başlayan protestolarda ölü sayısı 59'a çıktı. Başbakan Alberto Otarola, dört Haiti vatandaşının ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirdi ve yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye ulaştırılamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Boluarte, istifa iddialarını reddetti ve hükümetin birlikteliğini vurguladı. Protestolar, eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun görevden alınması sonrası başlamış ve Boluarte, yeni cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.
21 Ocak 2023

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE), devlet başkanlığı seçimini Nicolas Maduro'nun kazandığını açıkladı. CNE Başkanı Elvis Amoroso, sandıkların yüzde 80'inin açıldığını ve Maduro'nun yüzde 51,20 oy oranıyla seçimi kazandığını belirtti. Muhalefet adayı Edmundo Gonzalez ise yüzde 44,20 oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Seçime katılım oranı yüzde 59 olarak kaydedildi ve yeni devlet başkanı 10 Ocak 2025'te yemin edecek.
29 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Rusya'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Putin'in kazanması bekleniyor. Seçimlere katılacak diğer adaylar, yalnızca rejimin izin verdiği ve yüzde birkaç oy alması beklenen isimler. Rus halkının daha fazla ilgi gösterdiği muhalif isimler ise hapiste ya da ölmüş durumda. Özellikle, zehirlendikten sonra hapse atılan ve sonrasında hapishanede öldüğü açıklanan muhalif lider Alexey Navalny'nin durumu, Rusya'daki muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.
19 Şubat 2024

MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, Ocak-Mart aylarını kapsayan cumhurbaşkanı seçim anket sonuçlarını paylaştı. Anketler, 28 ilde ortalama 2 bin 46 kişiyle yapıldı. Sonuçlara göre, Mart ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranını geçti. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve HDP eş başkanlarıyla görüşmesi sonrasında HDP'nin cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklaması bu değişimde etkili olmuş olabilir. Anketin finansmanı ve kim adına yapıldığına dair bilgiler paylaşılmadı.
31 Mart 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda tüm sandıkların açıldığını ve katılım oranının yüzde 88,92 olduğunu belirtti. Kesin olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,51, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,88 ve ata ittifakının adayı Sinan Oğan yüzde 5,47 oy aldı. Hiçbir adayın seçilme yeterliliğine ulaşamadığı için 28 Mayıs Pazar günü ikinci tur seçimler yapılacak.
15 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı seçimi için kesin aday listesini duyurdu. 28 Mart'ta yayımlanan geçici aday listesine yapılan itirazlar YSK tarafından değerlendirilmiş ve reddedilmiştir. Kesin aday listesi Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan'dan oluşmaktadır.
31 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023

Diken, Türkiye'de yapılacak seçimler öncesinde çeşitli araştırma şirketleri ve uzmanların görüşlerini derleyerek, Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer adayların anketlerdeki durumunu raporladı. Anket sonuçlarına göre, Kılıçdaroğlu'nun birçok ankette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ve seçimlerin ilk turda sonuçlanabileceği öngörülüyor. Ancak bazı anketlerde Erdoğan'ın önde olduğu veya seçimlerin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Ayrıca, Muharrem İnce ve Sinan Oğan gibi diğer adayların da oy oranları ve seçim üzerindeki etkileri değerlendiriliyor.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim