Hindistan'ın Odisha eyaletinde şiddetli yağışların ardından yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi yaşamını yitirdi. Khurda bölgesinde dört, Bolangir'de iki ve Angul, Boudh, Jagatsinghpur ve Dhenkanal'da birer kişi hayatını kaybetti. Ayrıca Khurda bölgesinde üç kişi yıldırım düşmesi sonucu yaralandı. Hindistan Meteoroloji Dairesi, eyalette benzer olayların beklendiğini duyurdu ve bölge sakinlerine güvenli yerlere sığınmaları tavsiye edildi.
3 Eylül 2023

Cenevre merkezli Ülke İçi Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından açıklanan rapora göre, 2023 yılında dünya genelinde afetler, çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle 75,9 milyon kişi evini kaybetti. Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 4 milyon 53 bin kişiyle evsiz kalanlar listesinde ikinci sırada yer aldı. Raporda, Türkiye'de kiraların arttığı, evini kaybedenlerin çadırlara ve konteyner kentlere yerleştirildiği ve bu durumun en az üç yıl süreceği belirtildi. Ayrıca, ülkede işsizlik, hayat pahalılığı ve eğitimdeki aksaklıklar gibi sorunların devam ettiği vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Elazığ ve Malatya için kuvvetli yağış uyarısında bulundu. Cuma akşam saatlerinden Cumartesi gece yarısına kadar sürecek olan sağanak ve gök gürültülü yağışların sel, su baskını, yıldırım, dolu ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara yol açabileceği belirtildi. Vatandaşlar bu olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Önceki hafta bölgede yaşanan sel felaketinde 20 kişi hayatını kaybetmişti.
23 Mart 2023

Afganistan'ın Herat vilayetinde 7 Ekim'de meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 445'e çıktı. Taliban geçici hükümetinin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Molla Canan Saik, güncel yaralı sayısının 2 bin 440 olduğunu belirtti. Herat Valisi Nur Ahmed İslamcar, uluslararası topluma depremzedeler için acil yardım çağrısında bulundu.
9 Ekim 2023

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli büyük bir depremle sarsıldı ve deprem sonucunda 1541 kişi hayatını kaybetti, 9733 kişi yaralandı. Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın ülke genelinde camilerde sela okutma kararı alması sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Kullanıcılar, arama-kurtarma çalışmalarında sessizliğin önemine ve enkaz altındakilerin durumuna dikkat çekerek, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu kararını eleştirdiler.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremde Hatay'ın Antakya ilçesindeki İlke Apartmanı'nda 25 kişi kayboldu. Hande Kılıç, iki aydır abisini, yengesini ve yeğenini arıyor ancak resmi bir arama çalışması yok. Enkazda sadece 10 kişi hayatta kalmış. Arama kurtarma çalışmaları ilkel yöntemlerle ve sınırlı imkanlarla yapılmış, çoğu zaman kepçe operatörlerinin insiyatifine bırakılmış. Kayıp yakınları, yetkililere ulaşamıyor ve ne yapacaklarını Whatsapp gruplarında tartışıyorlar. Resmi sayılara göre depremde 50 bin 399 kişi hayatını kaybetti, ancak kayıplar hakkında resmi bir açıklama bulunmuyor.
13 Nisan 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Kayseri, Sivas, Nevşehir ve Niğde'de de hissedildi. Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, şu ana kadar can veya mal kaybı ihbarı olmadığını belirtti. Sivas'ta bir binanın giriş katında çatlaklar oluştu ve bina tahliye edildi. AFAD ekipleri, çeşitli illerden Kahramanmaraş'a destek için hareket etti. Nevşehir ve Niğde'de de vatandaşlar tedbir amaçlı dışarı çıktı.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın verdiği bilgilere göre, 10 ilde etkilenen nüfus 20 milyona yaklaşırken, 81 binden fazla yaralıdan çoğu taburcu edildi. Arama kurtarma ekipleri 8 binden fazla kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. Deprem bölgesinde 41 bin 791 bina yıkık ya da yıkılacak durumda bulunuyor ve 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi.
14 Şubat 2023

Güney Pasifik ülkesi Papua Yeni Gine’nin Enga kentinde gece saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle 100’den fazla kişi hayatını kaybetti. Toprak altında kalan kişilerin sayısı henüz resmi makamlarca doğrulanmadı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, dağın tepesinden kopan kaya kütlesinin yamaçtaki toprağı sürükleyerek köydeki hanelerin üzerine yığıldığı görüldü. Olay, bölgede 7 büyüklüğünde bir depremin ardından gerçekleşti.
24 Mayıs 2024

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde meydana gelen sel felaketinde beş kişi hayatını kaybetti. AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri ve askeri birlikler, selin sürüklediği bungalov evlerin bulunduğu alanda kaybolanları aramayı sürdürüyor. Kayıp bir kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.
6 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Şanlıurfa'da yıkılan bir binanın enkazından 18 saat sonra bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekipleri kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Depremler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geniş çaplı yıkıma yol açtı ve son resmi açıklamalara göre 3 bin 471 bina yıkıldı, 2 bin 316 kişi hayatını kaybetti ve 13 bin 293 kişi yaralandı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda ölenlerin sayısı 50 bin 399'a ulaştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, can kaybının arttığını ve kimliklendirme çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Soylu Hatay'ın eskisinden daha güçlü bir şehir olacağını ifade etti.
5 Nisan 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 şehri etkileyen ve 50 bin 96 kişinin ölümüne yol açan depremler sonrasında hayatın normale dönmeye başladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl içinde 650 bin konut inşa edilerek depremzedelere teslim edileceğini vaat etti. AFAD Başkanı Yunus Sezer, hala 2 milyon 4 bin 276 kişinin çadırlarda yaşadığını açıklamıştı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ise depremler nedeniyle Türkiye'de 658 bin kişinin işsiz kaldığını duyurdu.
4 Nisan 2023

Reuters haber ajansı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve can kaybının 1014'e yükseldiği depremin ardından, son 20 yılda dünyada gerçekleşen en ölümcül depremlerin bir listesini yayımladı. Listede, Haiti, Endonezya, İran, Meksika, İtalya, Ekvador, Afganistan, Nepal, Çin, Pakistan, Türkiye, Japonya, Yeni Zelanda, Şili ve Asya'da meydana gelen büyük depremler ve bunların sonuçları yer alıyor. Bu depremler, binlerce insanın ölümüne ve büyük yıkımlara neden oldu.
6 Şubat 2023

Erzincan'da 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden faciası sahasında, ciddi bir heyelan riski tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, son günlerde çalışma şartlarının zorlaştığını ve bu risk nedeniyle arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Heyelan riski aynı zamanda atık toprağın taşınması faaliyetlerini de durdurdu. Bakan Bayraktar, önceliklerinin heyelan riskini ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.
19 Şubat 2024

Gaziantep'te sabah saat 4.17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem sonucunda 18 kişinin öldüğünü ve 200 kişinin yaralandığını, ayrıca 60 binanın yıkıldığını açıkladı. AFAD ise depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını duyurdu. Şanlıurfa Valisi Ayhan, 15 kişinin öldüğünü ve 30 kişinin yaralandığını belirtti.
6 Şubat 2023

Güneydoğu Türkiye'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından 15 saat geçmesine rağmen AFAD'ın birçok bölgeye ulaşamadığı bildiriliyor. Vatandaşlar, devlet kurumlarının yardımının olmadığını belirterek, arama kurtarma çalışmalarını kendi başlarına yürütüyorlar. Enkaz altında yakınları bulunanlar, yetkililere yardım çağrısında bulunuyor. Ayrıca, deprem sonrası 107 artçı sarsıntı daha yaşandığı ve bu sarsıntıların birinin 6,6 büyüklüğünde olduğu kaydediliyor.
6 Şubat 2023

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi'nde bir teleferik direğinin devrilmesi sonucu bir kabinin parçalanmasıyla 1 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Kazada, 16 kabinden 128 kişi tahliye edilirken, sekiz kabinde 43 kişi kurtarılmayı bekliyor. Kurtarma çalışmalarına çeşitli kurum ve kuruluşlardan 543 arama kurtarma personeli, yedi helikopter, bir askeri kargo uçağı, 108 araç ve altı ambulans katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve jandarma helikopterleri de kurtarma çalışmalarında aktif rol alıyor.
13 Nisan 2024

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 5,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem sonucunda 29 bina yıkıldı, 2 kişi hayatını kaybetti ve 140 kişi yaralandı. Deprem, çevre iller olan Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa'da da hissedildi. AFAD, hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulundu ve 32 kişinin enkazdan kurtarıldığını bildirdi. Malatya, daha önce 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen şehirler arasındaydı.
28 Şubat 2023

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 6 Şubat'ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden zarar gören Malatya'da incelemelerde bulundu. Özel, yıkılan Hayat Sitesi'nde arama kurtarma çalışmalarının yetersiz olduğunu belirterek, enkaz altında canlı kişiler olabileceğini ve acil yardım ihtiyacı olduğunu ifade etti. Hava koşullarının kötüleştiğini ve umutların azaldığını vurgulayarak, Türkiye'nin dört bir yanından Malatya'ya yardım beklediklerini söyledi.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim