Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin vergi mevzuatında reform yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Şimşek, dolaylı vergi yükünün yüksekliğinin değil, dolaysız vergi gelirlerinin yetersizliğinin temel sorun olduğunu belirtti. Ayrıca, enflasyonu düşürme hedeflerine değindi ve rezervlerdeki artıştan bahsetti. Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkış için adımlar atıldığını ve KKM'yi cazip kılan vergi düzenlemelerinin gözden geçirileceğini açıkladı.
20 Aralık 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1 Temmuz 2023 tarihinde başlaması planlanan yaz tatili, alınan kararla ertelendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, TBMM'nin tatil süresi uzatılarak çalışmalarına devam etmesi kararlaştırıldı. Bu karar, TBMM Genel Kurulu'nun 13 Haziran 2023 tarihli oturumunda alındı.
16 Haziran 2023

Türkiye'de uzun süredir tartışılan ve beklenen EYT düzenlemesi 3 Mart itibariyle yürürlüğe girdi. 1999 yılında değişen emeklilik şartları nedeniyle yaş sınırına takılan ve gerekli prim gün sayısını dolduran kişiler, bu düzenlemeyle emekli olabilecek. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenleri kapsıyor ve 2023'te emekli olabilecek kişi sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. EYT başvuruları e-devlet üzerinden yapılabiliyor ve Mart ayında başvuru yapanlar Nisan ayından itibaren maaş almaya hak kazanacak.
16 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu. Bu karar başlangıçta sadece depremden etkilenen 10 il için alınmışken, sonrasında tüm memurları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu düzenlemeyle memurlar maaşlarını normal ödeme tarihinden dört gün önce alacaklar.
9 Şubat 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen EYT düzenlemesiyle ilgili olarak AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, emeklilik maaşlarının ne kadar olacağını açıkladı. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar için belirlenen ortalama maaşlar sırasıyla 7 bin 795 TL, 5 bin 811 TL ve 12 bin 389 TL olarak belirtildi. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etti. Ancak prim günü ve ayrılan bütçe nedeniyle bu sayının yarıya düşebileceği belirtiliyor.
3 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda bir düzenlemenin Meclis'e getirilmesi gerektiğini belirtti. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesinin 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesinin planlandığını açıklamıştı. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında düzenlemenin Meclis'e sunulma durumu hakkında farklı açıklamalar yapıldı. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini ifade etti.
23 Ocak 2023

İYİ Parti, kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlandırılmasının uygulanabilirliğini denetlemek ve konut politikalarıyla ilgili sorunları araştırmak amacıyla TBMM'ye bir Meclis Araştırma önergesi sundu. Önerge, İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş tarafından gerekçelendirildi. Toktaş, iktidarın ekonomi politikalarının başarısız olduğunu ve bu durumun kira artışları gibi sorunlara yol açtığını belirtti. Ancak İYİ Parti'nin grup önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
4 Temmuz 2023

Beş milyondan fazla memur ve memur emeklisi için ek gösterge uygulaması 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama, emekli maaşlarında yüzde 22'ye varan oranlarda artış sağlayacak ve emekli aylıklarına 250 lira ile 2 bin 800 lira arasında bir artış olarak yansıyacak. Görevdeki memurların maaşlarına ise daha az etki edecek, bazı durumlarda maaşlarda azalma bile görülebilecek. Ancak, görevdeki memurların emekli ikramiyeleri artacak.
11 Ocak 2023

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin TBMM'de grup kurmasının ardından, AKP Meclis'teki bazı komisyonlar ve TBMM Başkanlık Divanı'ndaki üye sayılarını artırarak önerge getirdi. Bu değişiklikle Plan ve Bütçe Komisyonu üye sayısı 30'dan 31'e, Başkanlık Divanı katip üye sayısı 10'dan 11'e ve bakanlık komisyonlarının üye sayısı 26'dan 27'ye yükseltildi. AKP'nin bu adımı, yeni parti grubunun Meclis'te koltuk kazanmasının önüne geçmek için atıldı.
12 Temmuz 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

TBMM'ye sunulan vergi borcu yapılandırma paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK ve diğer bazı kurumların alacaklarına yapılandırma imkanı getiriliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar olan borçlar bu düzenleme kapsamında değerlendirilecek. AKP'nin etki analizine göre, vergi dairelerinin 521 milyar TL ve SGK'nın 196 milyar TL alacağından toplamda 91,3 milyar TL tahsilat bekleniyor. Ek tahsilatlarla birlikte bu miktarın 100 milyar TL'ye yaklaşması öngörülüyor.
31 Ocak 2023

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı ve bu protokolle kamuda çalışan yaklaşık 700 bin işçinin ücretlerine yüzde 45 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, en düşük kamu işçisi maaşının 15 bin liraya çıkarıldığı, gece çalışanlar ve fazla mesai ücretlerinde de artışlar yapıldığı açıklandı. İşçi sendikalarının talepleri arasında brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi gibi maddeler yer alıyordu. Bu protokol, aynı zamanda özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmeleri için de bir çerçeve oluşturuyor.
9 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, başörtüsüne anayasal güvence sağlamak amacıyla hazırlanan düzenlemenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 400 oyla kabul edilmemesi halinde referanduma götürüleceğini belirtti. Cumhur İttifakı'nın 334 milletvekili bulunuyor ve teklifin referanduma götürülmesi için muhalefetten en az 26 vekilin desteği gerekiyor. Teklif, LGBTİ+ karşıtı ifadeler içeren 'aileyi koruma' maddesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğu iddiaları nedeniyle muhalefet tarafından desteklenmiyor. Erdoğan, muhalefetin kapıları kapatmasına rağmen gerekli desteği alacaklarına emin olduğunu ifade etti.
16 Ocak 2023

Millet İttifakı, Kahramanmaraş depreminin ardından vatandaşların zararlarının giderilmesi amacıyla 58 maddelik bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif, deprem maliyetinin 100-150 milyar dolar arasında olacağını öngörüyor ve vatandaşların mali yükümlülüklerini hafifletecek, konut ve iş yeri kayıplarını gidermek, tarım ve hayvancılık destekleri sağlamak gibi bir dizi önlemi içeriyor. Ayrıca, depremde zarar gören vatandaşlara bedelsiz konut yapılması, kira yardımı, borçların silinmesi ve üniversite öğrencilerine burs ile barınma hakkı verilmesi gibi maddeler de teklifte yer alıyor.
4 Nisan 2023

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TV 100 programında yaptığı açıklamada, EYT düzenlemesinin salı veya çarşamba akşamı tamamlanacağını belirtti. İktidar, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkına kavuşacağını ifade etmişti. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, EYT emeklilerine ayrılacak kaynağın 120-150 milyar TL arasında olacağını duyurmuş, en düşük emekli aylığının 5 bin 500 TL'ye yükseltildiğini ve ortalama emekli aylığının yüzde 30'luk son zammın ardından 9-10 bin TL'ye çıktığını açıklamıştı. Ancak yapılan hesaplamalara göre, martta emekli olacak EYT'li sayısının 1,5-1,6 milyon kişiye düşebileceği ve memurların emeklilik sonrası çalışma hakkı olmadığı için bu sayının 1,1-1,2 milyon kişi aralığına inebileceği öngörülüyor.
5 Şubat 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Azerbaycan'daki görev süresinin bir yıl uzatılmasına dair tezkere kabul edildi. Saadet Partisi, İYİ Parti, MHP ve CHP temsilcileri konu hakkında görüşlerini ifade ettiler ve tezkereye destek verdiklerini belirttiler. İYİ Parti ve CHP temsilcileri, Azerbaycan ile tarihi ve kardeşlik bağlarının altını çizerek, bölgede kalıcı barışın önemine vurgu yaptılar.
15 Kasım 2023
İşaretlediklerim