Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon oranlarını yıllık yüzde 39,59 ve aylık yüzde 0,04 olarak açıkladı. Bu hesaplamada, doğalgaz için 'sıfır fiyat' yöntemi uygulandı, yani doğalgaz fiyatı hesaplamada dikkate alınmadı. Uzmanlar, bu yöntemin herkes için eşit olmadığını ve hesaplamaların tam olarak doğru olmayabileceğini belirtiyor. Nisan ayında aylık enflasyon yüzde 2,39 artmış ve yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 43,68'e gerilemişti.
5 Haziran 2023

Ahlatcı Doğalgaz, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamada, yüzde 1150 oranında bedelsiz sermaye artırımı yaparak sermayesini 2 milyar 600 milyon TL'ye yükseltme kararı aldığını duyurdu. Şirketin mevcut 208 milyon TL olan çıkarılmış sermayesi, emisyon primi hesabından karşılanarak artırılacak. Artırılan sermaye, tüm pay sahiplerine oranlarına göre dağıtılacak ve A Grubu paylar karşılığında A Grubu, B Grubu paylar karşılığında B Grubu paylar verilecek.
3 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ertelenen elektrik faturaları, seçimden sonra toplu olarak kesilmeye başlandı. Yüksek miktarlarda gelen faturalar nedeniyle vatandaşlar tepki gösterirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, depremzedelere gönderilen yüksek tutarlı faturaların silinmesi gerektiğini belirtti ve yetkililere insaf ve insanlık çağrısında bulundu.
6 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filyos Gaz İşleme Tesisi'nde düzenlenen Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Karadeniz'deki doğalgaz rezervlerinin 710 milyar metreküpe ulaştığını ve bu gazın Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacının yaklaşık %30'unu karşılayabileceğini belirtti. Ayrıca, hane halkının aylık ortalama 25 metreküp doğalgaz tüketimi için bir yıl boyunca faturalardan ücret düşürüleceğini duyurdu. İlk etapta günde 10 milyon metreküp gaz çıkarılacağı, ilerleyen süreçte bu miktarın günde 40 milyon metreküpe çıkacağı ifade edildi.
20 Nisan 2023

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz ve petrol keşifleriyle ilgili yeni bir müjde olmadığını belirtti. Bayraktar, bu tür keşiflerin uluslararası standartlara göre duyurulması gerektiğini ve seçim dönemlerinde yapılan keşif açıklamalarının tartışmalara yol açtığını vurguladı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin üretime geçiş tarihinin bazı zorluklar nedeniyle ertelenebileceğini ifade etti.
20 Ağustos 2024

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı göreve geldikten sonra KDV oranlarını yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkardı ve seçim sonrası için KDV ve ÖTV'de daha fazla artış yapılacağını ima etti. Ayrıca, bakan bütçeden yeni yatırımların bir süre yapılmayacağını duyurdu. Esfender Korkmaz, devletin altyapı yatırımlarını durdurmasının ve tüketim vergilerini artırmasının üretimi ve mal arzını daraltacağını, bu durumun da fiyatları artıracağını belirtti. Korkmaz'a göre, çözüm vergileri artırmak değil, kamu harcamalarında popülizmi, lüksü ve yolsuzluğu azaltmaktır.
20 Mart 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk altı ayın enflasyon verilerini açıklamasının ardından benzin ve motorine yaklaşık ikişer lira vergi zammı yapıldı. Sigara ve içkiden alınan ÖTV ise yüzde 19,49 arttı. Bu artışlar, 16 Temmuz 2023'te yayınlanan cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda altı ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında yapılacak zamların bir parçası olarak gerçekleşti. Benzin ve motorinin litre fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla 44,70, 45,70 ve 46,06 liraya yükseldi.
3 Temmuz 2024

Türkiye'de benzin fiyatlarına 28 kuruş, motorin fiyatlarına ise 26 kuruş zam yapıldı. Buna karşın otogaz fiyatlarında 1 lira 6 kuruşluk bir indirim gerçekleştirildi. Bu fiyat değişiklikleri, Brent petrol fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların bir yansıması olarak görülüyor. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir'de farklılık göstermekle birlikte, benzin ve motorin fiyatları yüksek seviyelerde seyrediyor.
3 Mayıs 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle OHAL ilan edilen veya afet bölgesi ilan edilen illerde, depremden etkilendiğini belgeleyen tüketicilerden elektrik ve doğalgaz için güvence bedeli ve kesme-bağlama bedeli alınmayacağını duyurdu. Ayrıca, bu illerde lisanssız elektrik üretimi başvuruları ve mevcut başvurulara ilişkin komisyon toplantıları OHAL süresince ertelenecek. LPG piyasasında faaliyet gösteren lisans sahiplerinin süreli yükümlülükleri de OHAL süresi sonuna kadar ertelendi.
18 Şubat 2023

1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yüzde 20 oranında zam yapıldı. 100 kwh tüketimde mesken abonesi için fatura bedeli 150 TL olarak aynı kalacak.
29 Eylül 2023

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizinin Ukrayna savaşı, Batı'nın Rusya'ya yaptırımları ve Rusya'nın Avrupa'ya gaz ihracatını azaltması sonucu derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Çin ekonomisinin büyümesi ve kışın sert geçmesi durumunda doğalgaz fiyatlarında ciddi artışlar olabileceği ve bu durumun tüketicileri zorlayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Birol, bu kış pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşanabileceğini de ifade etti.
3 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan ve 24 Nisan'da başlayacak olan ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belli oldu. 31 Mayıs'a kadar doğalgaz sınırsız kullanılabilirken, bu süre zarfında kesilen faturalar iptal edildi ve ödenen bedeller iade edilecek. Devlet, bu dönemdeki doğalgaz giderlerini karşılayacak ve dağıtım şirketlerine hizmet bedelleri ödenecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları için ayrı bir sistem geliştirilirken, KDV konusunda yaşanan pürüzler de giderildi. Uygulama, bir aylık sınırsız kullanımın ardından 11 ay boyunca 25 metreküpe kadar olan doğalgaz kullanımını devlet tarafından karşılanacak şekilde devam edecek.
2 Mayıs 2023

20 Nisan'da Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın karaya ulaştırılması nedeniyle bir tören düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu törende doğalgaz fiyatlarında indirim açıklayacağı belirtiliyor. Ancak indirimin Karadeniz gazının maliyetinden değil, Hazine tarafından sübvanse edileceği ifade ediliyor. Bu durum, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde AKP'nin ekonomik krizle mücadelede halka yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
7 Nisan 2023

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanmalarla vergi artışları akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Dün benzine gelen 1 lira 45 kuruşluk indirimin ardından bugün LPG’ye zam, motorineyse indirim geldi. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt fiyatları listelendi. Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor.
24 Ağustos 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, sıkılaştırılmış doğalgaz (CNG) maliyetlerindeki yüksek artış sebebiyle toplu ulaşıma zam yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. Ankara'daki otobüslerin %84'ü CNG ile çalışmakta ve EGO'nun aylık zararı 262 milyon TL'ye ulaşmış durumda. Yavaş, bu durumu hafifletmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vergi muafiyeti veya indirim talebinde bulundu. Talep karşılanmazsa Ankara'da toplu ulaşıma yüksek oranda zam yapılabilir.
6 Ocak 2023

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektriğe yapılan yüzde 38'lik zammın dağıtım şirketlerine aktarılan dağıtım bedeline yüzde 58,9 oranında yapılan artıştan kaynaklandığını belirledi. EMO, konutlar için perakende enerji bedelindeki artışın yüzde 2,5 ile sınırlı kaldığını, ancak dağıtım bedelinin fahiş bir şekilde arttığını tespit etti. EMO, bu durumun piyasanın çarpık bir biçimde yapılandığını ve kamu hizmeti olması gereken elektrik dağıtımının özel sektör tarafından başarısız bir şekilde işletildiğini vurguladı. Ayrıca, enerji maliyetlerinin enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamak için kamulaştırma önerisinde bulundu.
29 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı. Benzine ve motorine litre başına 5 lira, LPG'ye ise 4 lira zam yapılarak yeni vergi oranları belirlendi. Bu zamlarla birlikte İstanbul'da benzinin litre fiyatı 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26 liradan 32 liraya yükseldi. Yeni fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
16 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerden sonraki ilk kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında, enflasyon ve fahiş fiyat sorununu gündemden çıkarma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Anayasa değişikliği teklifini yeniden Meclis'e sunacaklarını, istikrar ve güven vurgusu yaparak 'Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceklerini ifade etti. Depremzedeler için konut yapımı ve emeklilere bayram öncesi ödeme yapılacağını duyurdu. Ayrıca asgari ücret tespit komisyonunun çalışmalarına başlayacağını ve vatandaşların dokuz gün bayram tatili yapabileceğini belirtti.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim