TikTok kullanıcısı '@ghostwriter', yapay zeka araçlarını kullanarak Drake ve The Weeknd'in seslerini taklit edip yeni bir şarkı oluşturdu ve bu şarkı çeşitli müzik platformlarında yayınlandı. Şarkı sosyal medyada viral olmasının ardından, şarkıcıların telif haklarını elinde bulunduran Universal'ın başvurusu üzerine Apple Müzik, Spotify, Deezer ve Tidal gibi platformlardan kaldırıldı. Universal Music, sanatçılara zarar verecek faaliyetleri engellemek için müzik platformlarının yasal ve ahlaki sorumluluğu olduğunu belirtti. Ayrıca Universal Music'in de yapay zeka üzerine çalışmalar yaptığı ancak sanatçıların seslerinin izinsiz kullanılmasının itibar kaybına yol açabileceği görüşünde olduğu ifade edildi.
19 Nisan 2023

Kanadalı müzisyen Grimes, yapay zeka teknolojisi kullanılarak kendi sesiyle üretilen başarılı şarkılar için telif hakkını paylaşmaya hazır olduğunu açıkladı. Bu açıklama, Drake ve The Weeknd gibi sanatçıların seslerinin yapay zeka ile taklit edilerek oluşturulan şarkıları müzik platformlarından kaldırtmalarının ardından geldi. Grimes, Twitter hesabında yapay zeka ile sesini kullanarak başarılı bir şarkı yapanlara telif ücretinin yarısını vermeyi teklif ettiğini duyurdu ve bu konuda iş birliği yapmaktan çekinmeyeceğini belirtti.
1 Mayıs 2023

Spotify, yapay zeka (AI) ile üretilmiş müzikleri platformdan tamamen yasaklamayacağını açıkladı. Ancak, şirketin CEO'su Daniel Ek, yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu yıl Spotify, Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanarak üretilmiş bir şarkıyı platformdan kaldırmıştı. Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğini ve sanatçıların seslerini taklit eden uygulamaların kabul edilemez olduğunu, ancak müziği geliştirmek için kullanılan araçların kabul edilebilir olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Klick Labs'tan araştırmacılar, akıllı telefonlardaki ses teknolojisini yapay zekayla birleştiren yeni bir yöntemle, 10 saniyede diyabet tanısı konulabileceğini belirtti. Bu yöntemle, 6 ila 10 saniyelik ses kaydıyla diyabet tanısı konulabildiği tespit edildi. Araştırmada, 267 kişiden iki hafta boyunca günde altı kez 6 ila 10 saniyelik sesli mesaj kaydetmeleri istendi ve bu verilerle tip 2 diyabet olup olmadığını tespit edebilen bir yapay zeka modeli geliştirildi. Bu modelin doğru teşhis oranı kadınlarda yüzde 89, erkeklerde yüzde 86 olarak ölçüldü.
19 Ekim 2023

OpenAI tarafından geliştirilen Voice Engine, kullanıcının 15 saniyelik bir ses örneği ile gerçek bir insan sesini ayırt edilemeyecek şekilde kopyalayabilen bir yapay zeka aracıdır. Bu teknoloji, kullanıcının kopyalanan sesle istediği metni okutmasına ve sesi farklı dillere çevirmesine olanak tanır. Voice Engine ayrıca konuşma bozukluklarına sahip bireylere yardımcı olmayı hedeflemektedir. Ancak, ses klonlama teknolojisinin potansiyel riskleri nedeniyle henüz geniş çapta kullanıma sunulmamıştır.
30 Mart 2024

Adobe, 'Project Music GenAI Control' adını verdiği, metin komutlarını kullanarak müzik parçaları oluşturabilen ve düzenleyebilen bir yapay zeka aracı üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu araç, kullanıcıların sıfatlar ve müzik türleri belirterek istedikleri sesleri üretmelerine olanak tanıyor. Adobe'nin Kıdemli Araştırma Bilimcisi Nicholas Bryan, bu aracın yaratıcılara müziklerini Photoshop seviyesinde derinlemesine düzenleme imkanı sağladığını belirtti.
29 Şubat 2024

Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi büyük müzik şirketleri, Suno ve Udio adlı yapay zeka start-up'larına telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Müzik şirketleri, bu start-upların yazılımlarının telif hakkıyla korunan eserleri kopyalayarak para kazandığını iddia ediyor ve her ihlal için 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Davalar, yazarlar ve haber kuruluşlarının benzer telif hakkı ihlali davalarının bir parçası olarak görülüyor. Yapay zeka firmaları ise adil kullanım doktrini kapsamında meşru olduklarını savunuyor.
25 Haziran 2024

Apple, iPhone kullanıcılarının cihazlarını kalp atışlarıyla açabilmelerine olanak tanıyan yeni bir patent aldı. Bu teknoloji, halihazırda Apple Watch'ta mevcut olan ve kalp ritmini bir elektrokardiyogram (EKG) uygulamasıyla izleyen sistemin bir benzeri. Yeni patent, iPhone'un dış yüzeyinin kalp atış hızı okuyucusuna dönüşmesini öngörüyor. Ayrıca, bu teknoloji kullanıcının ruh halini belirlemek ve ona uygun müzik önerileri yapmak gibi ek işlevler de sunabilir.
3 Ağustos 2024

Yüzyüzeyken Konuşuruz grubu, 'Bürokrat' isimli yeni şarkısını tüm dijital platformlarda yayınladı. Şarkının söz ve bestesi Kaan Boşnak'a ait olup, dikkat çekici sözleriyle dinleyicilerin ilgisini çekti. Şarkı, toplumsal eleştiriler içeren sözleriyle öne çıkıyor ve dinleyicilere güçlü mesajlar veriyor.
6 Eylül 2024

ABD'deki Pittsburgh Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri kulak enfeksiyonlarını yüzde 93 doğrulukla akut orta kulak iltihabından ayırt edebildi. Bu oran, doktorların hastalığı teşhis etme oranından daha yüksek. Araştırma, 2018 ile 2023 arasında 635 çocuğun kulak zarlarının çekildiği 1151 video üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmacılar, bu teknolojinin yanlış teşhisleri azaltarak gereksiz antibiyotik kullanımını önleyebileceğini belirtiyor.
6 Mart 2024

Taylor Swift'in 11'inci albümü 'The Tortured Poets Department', yayınlandığı günden itibaren önemli başarılara imza atıyor. Albüm, Spotify'da bir günde 300 milyon dinlenme ile en çok dinlenen albüm rekorunu kırdı ve aynı zamanda Apple Music ve Amazon Music'te de ilk gün rekorlarına ulaştı. Albümün çıkış single'ı 'Fortnight (feat. Post Malone)', Spotify'da bir günde en çok dinlenen şarkı oldu. Ayrıca, albümün fiziksel satışları da ABD'de 1,4 milyon kopya ile büyük bir başarı gösterdi.
23 Nisan 2024

Met Gala'ya katılmayan Katy Perry'nin, yapay zeka tarafından oluşturulan gala fotoğrafları sosyal medyada yayıldı. Fotoğraflar, 13 milyon kez görüntülendi ve birçok hayran Perry'nin gerçekten orada olduğuna inandı. Fotoğrafta Perry, çiçek ve yosun süslemeleriyle bezenmiş soluk renkli bir elbise giymiş olarak gösteriliyor. Fotoğrafın gerçek olmadığı, Perry'nin galaya gitmemesi ve fotoğraftaki halının 2018'den kalma olmasıyla kanıtlandı.
7 Mayıs 2024

Instagram, kullanıcıların profillerine şarkı eklemelerine olanak tanıyan yeni bir özellik tanıttı. Bu özellik, kullanıcıların profillerine ekledikleri şarkının biyografi alanında gösterilmesini sağlayacak. Eklenen şarkı otomatik olarak çalmayacak, profili görüntüleyen kişiler parçayı çalabilecek ya da duraklatabilecek. Özellik, pop şarkıcısı Sabrina Carpenter işbirliğiyle tanıtıldı.
24 Ağustos 2024

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

Avusturya'da yapılan bir araştırma, 1980-2020 yılları arasında yayınlanan 12 bin İngilizce şarkının sözlerini analiz ederek, şarkı sözlerinin zamanla daha basit, öfkeli ve tekrarlı hale geldiğini ortaya koydu. Rap şarkılarında öfke ve olumsuz duyguların artışı dikkat çekici bulunurken, şarkı sözlerinin anlaşılması kolaylaştı ve kullanılan kelime çeşitliliği azaldı. Araştırma, müziğin toplumun bir yansıması olduğunu ve şarkı sözlerinin zaman içinde daha duygusal ve kişisel hale geldiğini belirtti.
29 Mart 2024

OpenAI, 'Hey ChatGPT' komutuyla çalışan yeni sesli asistanı GPT-4o'yu tanıttı. Bu asistan, şarkı söyleme, canlı konuşma ve duygusal ses yeteneği gibi özellikleriyle Siri'yi geride bırakmayı hedefliyor. GPT-4o, konuşmacının nefesini tespit edebilme, duyguları algılama ve gerçek zamanlı çeviri yapabilme gibi yeteneklere sahip. Ayrıca, doğal ve dramatik ses tonlarıyla hikaye anlatma ve şarkı söyleme yetenekleri de bulunuyor.
13 Mayıs 2024

Dünyanın ilk yapay zeka güzellik yarışması, Faslı dijital fenomen Kenza Layli'nin birinci gelmesiyle sonuçlandı. Layli, 13 bin dolarlık ödül paketine layık görüldü. Yarışma, güzellik, teknoloji ve sosyal etki kriterlerine göre değerlendirilen 1500'den fazla yapay zeka yaratıcısının katılımıyla gerçekleşti. Layli'nin yaratıcısı Meriam Bessa, bu başarının teknolojinin ve yaratıcılığın birleşimini simgelediğini belirtti.
18 Temmuz 2024

ABD'de 2024 seçimleri öncesinde, New Hampshire'da yapılan ön seçimden bir gün önce seçmenlere, ABD Başkanı Joe Biden'a aitmiş gibi gönderilen sahte bir ses kaydı, yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulduğu ortaya çıktı. Ses kaydını oluşturan kişi, New Orleans eyaletinde sihirbazlık yapan Paul Carpenter olarak tespit edildi. Carpenter, ses kaydını yapay zeka tabanlı bir program kullanarak oluşturduğunu ve bu işlem için sadece 1 dolar harcadığını, toplamda ise 150 dolar aldığını belirtti. Ses kaydının dağıtımı ve kullanımı hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.
24 Şubat 2024

Moonly uygulaması, kullanıcıların rüyalarını yorumlayabilen yeni bir yapay zeka tabanlı özelliği kullanıma sundu. Bu özellik, ChatGPT tarafından desteklenmekte ve kullanıcıların metin veya görsellerle rüyalarını anlatıp yorum almasına olanak tanımaktadır. Rüya yorumları, Sigmund Freud'un psikanalitik yöntemlerini temel alıyor. Bu özellik, şimdilik sadece ücretli abonelere sunuluyor, ancak kullanıcılar iki rüyalarını ücretsiz olarak yorumlatabilirler.
7 Mart 2024

The Cure, 16 yıl aradan sonra ilk yeni şarkıları olan Alone'un perşembe günü yayınlanacağını duyurdu. Şarkının prömiyeri, İngiltere'de BBC Radio 6 Music programında yapılacak. Grup, en son 2008'de 4:13 Dream albümünü yayınlamıştı ve yeni albümleri Songs of a Lost World'ün 1 Kasım 2024'te çıkması bekleniyor. The Cure, geniş bir dinleyici kitlesine sahip ve Spotify'da aylık 17 milyondan fazla dinleyicisi bulunuyor.
24 Eylül 2024
İşaretlediklerim