Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin netleşmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş göstermiş, ancak sonrasında düşüşe geçmiş ve bu haftaya kayıplarla başlamıştır. Investing kaynaklarına göre, altı şirket borsada hisselerini geri almıştır: MLP Sağlık Hizmetleri, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta.
21 Haziran 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Tera Yatırım Bankası A.Ş.'ye faaliyet izni verdi. Tera Yatırım Bankası'na daha önce 27 Ekim 2021 tarihinde kuruluş izni verilmişti. BDDK'nın Resmi Gazete'de yayınlanan kararına göre, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 10'uncu maddesi kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda bu izin verilmiştir. Son 20 gün içinde BDDK, üç bankaya faaliyet izni verirken, iki yeni bankanın kurulmasına da onay vermiştir.
12 Nisan 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Borsa İstanbul, seçim sonrası yükselişe geçmiş ancak bu hafta düşüşe başlamıştır. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da 10 şirket kendi hisselerini geri almıştır. Bu şirketler arasında Etiler Gıda, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.
22 Haziran 2023

Karabük Demir ve Çelik Sanayi (Kardemir), Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yaptığı açıklamayla iki yıl sürecek en fazla 750 milyon liralık hisse geri alım programı başlattığını duyurdu. Programın amacı fiyat istikrarını desteklemek ve yatırımcıları korumak olarak belirtildi. Geri alınacak hisselerin nominal değeri 34 milyon 200 bin lira olarak sınırlandırıldı. Bu duyuru sonrasında şirketin hisse senetleri yüzde 4 civarında değer kazandı.
8 Mayıs 2023

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul'da yükseliş devam ediyor. Londra'da yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan hisse senedi almak için TL elde edebileceği swap piyasasının yeniden hayata geçirileceği haberleri, borsadaki yükselişi etkiledi. Yabancı yatırımcılar en çok Astor Enerji, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Alfa Solar Enerji Sanayi ve Ticaret, İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketlerin hisselerini aldı. En çok satılan hisseler ise Enerjisa Enerji, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret, Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi ve Ticaret, Türk Telekomünikasyon ve Emlak Konut oldu.
12 Ağustos 2023

BİST 100 endeksi, Haziran 2023'ten Haziran 2024'e kadar nominal olarak yüzde 92,39 oranında arttı ve yüzde 12,12 reel getiri sağladı. Merkez Bankası'nın Nisan ayı ödemeler bilançosuna göre, Ocak-Nisan arasında Türkiye'ye 5 milyar 780 milyon dolar portföy yatırımı girdi ve bu trend Mayıs-Haziran döneminde de devam etti. Borsa İstanbul'daki yabancı takas oranı Haziran 2023'te yüzde 27 iken, Temmuz 2024'te yüzde 43'e yükseldi. Ancak, kısa vadeli portföy yatırımları hızla girip çıkabiliyor ve bu durum borsa endeksinde dalgalanmalara neden olabiliyor.
10 Temmuz 2024

Faizlerin yüksek olduğu bir dönemde, BIST 100 Endeksine dahil, piyasa değeri 10 milyar TL’nin üzerinde olan ve aktifler içinde hazır değerleri yüzde 20’den fazla olan 8 sanayi şirketi incelendi. Bu şirketler arasında Türk Traktör ve Mavi Giyim, nakit pozisyonlarıyla öne çıkıyor. Ayrıca, Tüpraş, Mavi Giyim ve Türk Traktör gibi şirketlerin dolar bazında yüksek getiri performansları göze çarpıyor. Nakit güçleri ile öne çıkan bu şirketlerin, getiri açısından da öne çıktığı belirtiliyor.
6 Nisan 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul, düzenlemelerin ardından yeniden açıldı ve şirketler hisse geri alım programlarına yoğun ilgi gösterdi. Bireysel emeklilik sistemi portföyündeki değişiklik ve Merkez Bankası'nın tahvil alım kararı gibi faktörlerle borsada önemli bir yükseliş yaşandı. Saat 11:30 itibariyle endeks yüzde 10'a yakın bir artış gösterdi ve hisse geri alımı yapan şirketlerin hisseleri tavan fiyatlarına ulaştı.
15 Şubat 2023

Demirören Holding, 2018 yılında büyük bir medya grubunu satın almak için kullandığı kredileri ödeyemeyince, İstanbul Beyoğlu'nda bulunan bir alışveriş merkezini Denizbank'a devretmek zorunda kaldı. Holding daha önce de Ziraat Bankası'na kredi borçları karşılığında İstanbul Göktürk'teki golf sahalarını ve Bağcılar'daki medya binasını ipotek etmişti. Devlet desteği ve vergi aflarına rağmen mülk kayıpları yaşayan şirketin, alışveriş merkezinin devri sonrası resmi web sitesi de kapatıldı.
20 Mart 2023

GKN Kargo, toplamda 563 milyon lira borcu nedeniyle iflas etti. Şirketin borçlarının önemli bir kısmı, Galatasaray, Beşiktaş, Gaziantepspor ve Şanlıurfaspor gibi spor kulüplerine ait. Şirket, maliyet artışları nedeniyle zorlanmış ve ocak ayında konkordato talebinde bulunmuştu. Ancak mahkeme, şirketin durumunu iyileştireceğine ikna olmadığı için iflas kararı verdi. Şirketin sahibi Gökhan Akyürek'in lüks harcamaları da dava dosyasına eklendi.
7 Mayıs 2024

Demirören Holding, Ziraat Bankası'ndan aldığı ve altı yıldır ödemediği kredilerin bu yılki taksitlerini karşılamak amacıyla bazı binaları devretti. Demirören, Doğan Holding'den satın aldığı medya kuruluşları için aldığı 895 milyon dolarlık krediyi altı yıldır ödemiyordu. Bu yıl ödemesi gereken 70 milyon dolarlık taksitler için yayın grubuna ait gayrimenkulleri Ziraat Bankası'na devretti. Bu kapsamda Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık bünyesindeki bazı gayrimenkuller 1 milyar 287 milyon 922 bin TL karşılığında bankaya satıldı.
23 Mayıs 2024

Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret AŞ, halka arz edilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuruda bulundu. Şirketin halka arz süreci, SPK'nın başvuruyu onaylamasıyla başlayacak. Şirketin yayımladığı izahname bilgilerine göre 58.976.404 TL nominal değerli payların tamamının 'eşit dağıtım yöntemiyle' dağıtılması planlanıyor. Halka arzın konsorsiyum liderliğini Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ yürütecek.
28 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayıyla halka arz edilen Tureks Turunç Madencilik, 8 Kasım 2023 tarihinden itibaren Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. Şirketin hisseleri 2-3 Kasım tarihlerinde halka arz edilmiş ve talep toplanmıştı. Şirketin borsadaki işlem kodu 'MARBL' olarak belirlenmiş ve hisse başına fiyat 10 lira 97 kuruş olarak açıklanmıştır.
7 Kasım 2023

Doğan Holding, Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesini Rus şirketi PSCJ Tatneft'e 320 milyon dolar karşılığında satma kararı aldı. Bu satıştan Doğan Holding'in payına 160 milyon dolar düşecek. Satış bedeli, Aytemiz Akaryakıt'ın 31 Aralık tarihli finansal tablolarına göre aktif toplamının yüzde 7,27'sine ve şirket değerinin yüzde 13,93'üne denk geliyor. İşlemin kapanışı, gerekli yasal onayların alınmasının ardından gerçekleşecek.
5 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, Britanyalı ekonomist Timothy Ash'in Londra'daki sermayedarlara borsada spekülasyon önerdiğini iddia etti. Ash, Twitter üzerinden bu iddiaları reddederek Güngör'den iddialarını kanıtlamasını istedi. Ash, Türk hisse senetleri hakkında yazmadığını ve yatırım yapmadığını belirtti. Borsa İstanbul, seçim sonuçlarının ardından büyük bir düşüş yaşamış ve devre kesici sistemi devreye sokulmuştu.
18 Mayıs 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Rhea Girişim, bağlı ortaklığı Netsafe Teknolojik Yatırımlar aracılığıyla ABD merkezli ulaşım hizmet teknolojisi şirketi Roboair'in yüzde 20 hissesini satın aldı. Bu gelişme sonrasında Rhea Girişim hisseleri yüzde 5 değer kazandı. Roboair, 500'den fazla havayolu, 120 binden fazla konaklama tesisi ve 30 binden fazla araç kiralama noktasına erişim sağlayan WEB3 tabanlı bir şirket.
10 Mart 2023

Dünyanın önde gelen lojistik firmalarından DHL Grup, Mehmet Nazif Günal'a ait MNG Kargo'yu satın almak için anlaşma imzaladı. MNG Kargo, 27 aktarma merkezi, 800'ü aşan şube ve yaklaşık 10 bin kişilik çalışana sahip. Satış anlaşmasıyla MNG Kargo, DHL Grup'un uluslararası lojistik uzmanlığından ve geniş küresel ağından faydalanacak ve DHL e-ticaret biriminin bir parçası olacak.
25 Temmuz 2023

Türkiye'nin önde gelen perakende market zincirlerinden BİM, 5 milyon adet nominal değerli hissesini geri almak için bir program başlattı. Şirket, bu geri alım için ayrılacak fonun 750 milyon lira ile sınırlı olacağını ve bu fonun şirketin iç kaynaklarından karşılanacağını duyurdu. Geri alım programının, hisse fiyatlarının şirketin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle başlatıldığı belirtildi.
3 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da, MIATK ve RAYSG hisseleri 9 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek şekilde tedbir altına alındı. Aynı dönem içerisinde, DERIM hisseleri de emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla uygulanmaktadır. Borsa İstanbul, 11 Mart 2024 tarihinde düşüşle günü tamamladı.
12 Mart 2024
İşaretlediklerim