HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayını çıkarmayacağını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini duyurdu. 2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde de Erdoğan'a destek veren HÜDA-PAR'ın, bu seçimde de AKP listelerinden Diyarbakır ve Batman'da aday gösterebileceği iddia ediliyor. Cumhur İttifakı'nın genişletilmesi amacıyla AKP'nin Yeniden Refah Partisi ve DSP ile de görüşmeler yaptığı belirtiliyor.
11 Mart 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin'deki durumla ilgili konuştu. Abdullahiyan, Gazze'deki saldırıların 'soykırım' ve 'savaş suçu' olduğunu belirtti ve ABD ile Avrupa ülkelerini İsrail'e açıkça destek vermekle suçladı. Ayrıca, Filistin-İsrail çatışmalarının yayılmasını istemediklerini, ancak Gazze'deki soykırım devam ederse 'ateşi durduramayacaklarını' ve ABD'nin 'bu ateşten kurtulamayacağını' ifade etti.
26 Ekim 2023

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

İsrail ve İran, son dönemde Suriye ve Irak'ta yaşanan olaylar nedeniyle birbirlerini suçlayarak bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İsrail, bölgedeki saldırıların arkasında İran'ın olduğunu iddia ederken, İran ise İsrail'i kendi komutanlarına ve desteklediği gruplara yönelik saldırılar düzenlemekle suçluyor. Son olarak, Suriye'nin başkenti Şam'daki bir saldırıda İranlı komutanlar öldürüldü, bu da İran için büyük bir kayıp olarak görülüyor. Her iki taraf da birbirlerine doğrudan askeri müdahalede bulunma ihtimalini artırıyor, ancak şu ana kadar böyle bir adım atılmadı.
13 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'Caniyahu' olarak nitelendirerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu en az 109 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına sebep olduğunu belirtti. Bahçeli, Türk milletinin Filistin'deki duruma sessiz kalmayacağını ve 'Gönüllü Kudüs Sevdalıları'nın her türlü göreve hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in tazminat ödemesi gerektiğini ve Netanyahu'nun adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
1 Aralık 2023

ABD yönetimi, İsrail ile Hizbullah arasında artan gerilimden endişe duyduğunu belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İsrail ordusunun saldırıya hazır olduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Hizbullah'a yönelik saldırı mesajlarından endişe duyduklarını ve kapsamlı bir savaşı desteklemediklerini söyledi. Miller, sorunların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter, kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. İran İçişleri Bakanı Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşmadığını belirtti. Helikopterde Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim de bulunuyordu. Reuters'a konuşan bir İranlı yetkili, helikopterin yoğun sis nedeniyle düştüğünü ve kazanın ardından Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanının hayatlarının risk altında olduğunu ifade etti.
19 Mayıs 2024

CHP'de 'Gelecek İçin Biz' grubunun lideri İlhan Cihaner, partinin genel başkanlığına aday olacağını duyurdu. Cihaner, mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun politikalarını eleştirerek, özellikle son danışman atamasının partinin merkez sağa oturma çizgisini terk edip milliyetçi bir çizgiye kaydığını belirtti. Ayrıca, Cihaner, CHP'nin parlamentodaki durumunu 'hezimet' olarak nitelendirdi ve partinin LGBTİ hakları gibi konularda yeterince aktif olmadığını ifade etti.
6 Temmuz 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'te meydana gelen saldırılara karşı hızlı ve güçlü bir yanıt vereceklerini ifade etti. Ayrıntı vermekten kaçınan Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a da kendisine ilettiği başsağlığı mesajı için teşekkür etti. Önceki günlerde Cenin Mülteci Kampı'na yapılan baskında dokuz Filistinli öldürülmüş, ardından Doğu Kudüs'te iki ayrı silahlı saldırıda toplam sekiz kişi hayatını kaybetmişti.
29 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hür Dava Partisi'ne (HÜDA-PAR) destek verdiğini ve partinin terörle ilişkisi olmadığını, yerli ve milli bir yapı olduğunu belirtti. AKP'nin seçimler öncesi ittifakını genişletme çabası içinde HÜDA-PAR ile görüşmeler yaptığı ve bu görüşmelerin olumlu ilerlediği AKP kulislerinde konuşuluyor. HÜDA-PAR, geçmişte Hizbullah örgütü ile bağlantılı olarak biliniyor ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacı da dahil olmak üzere silahsız siyaset yapmayı hedefliyor.
22 Mart 2023

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran'ın ses hızından sekiz kat daha hızlı hareket edebilen ve 1500 kilometre menzile sahip bir hipersonik balistik füze ürettiğini duyurdu. Füzenin testlerinin başarıyla tamamlandığı ve seri üretime geçildiği belirtildi. Bu gelişme, İran'ın denizlerde geniş bir güvenlik alanı oluşturmasına olanak tanıyacak. Füzenin test edildiği zaman ve yer hakkında ise bilgi verilmedi.
7 Mart 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin kendilerine son 3 gün içinde Filistin'deki durumla ilgili ateşkes istediğini belirten mesajlar gönderdiğini ifade etti. Abdullahiyan, ABD'nin bölgedeki eylemlerini eleştirerek, ABD'nin Gazze'de yaşananlara destek verdiğini öne sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise bölge ülkeleriyle İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı barış şartlarını oluşturmayı amaçlayan önemli görüşmeler yaptıklarını belirtti.
6 Kasım 2023

Nedret Ersanel, İran Devlet Başkanı ve Dışişleri Bakanı'nın hayatını kaybettiği kazanın arka planını jeopolitik bir bağlamda ele alıyor. Ersanel, Devlet Bahçeli'nin TBMM Grup konuşmasında dile getirdiği konulara atıfta bulunarak, küresel hegemonya mücadelelerinin insanlığın geleceğini riske attığını vurguluyor. Ayrıca, Rusya ve Çin'in stratejik işbirliğini derinleştirme çabalarına ve ABD'nin Pasifik'teki askeri hamlelerine dikkat çekiyor. Ersanel, dünya düzeninin değişmekte olduğunu ve bu değişimin sancılı olabileceğini belirtiyor.
22 Mayıs 2024

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

Türkiye, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesi üzerine bir günlük yas ilan etti. Bu karar, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin önemini vurguluyor. Yas ilanı, Türkiye'nin İran'a olan taziye ve destek mesajı olarak değerlendiriliyor. Reisi'nin ölümü, bölgedeki siyasi dengeleri etkileyebilir.
20 Mayıs 2024

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıyı sosyal medya üzerinden 'zayıf' olarak değerlendirdi. İsrail'den bir milletvekili olan Tally Gotliv, İsrail'in güçlü bir devlet olduğunu ve caydırıcılığın yeniden tesis edilmesini umduğunu belirtti. İsrail Dışişleri Bakanlığı, büyükelçiliklere İran'a yapılan saldırı hakkında açıklama yapmamalarını istedi. İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki büyükelçiliğine saldırı düzenlemiş ve bu saldırıda yedi Devrim Muhafızları subayı ölmüştü. İran ise geçen hafta 'Gerçek Vaat' operasyonu ile İsrail'e karşılık vermişti.
19 Nisan 2024

İsmail Pehlivan, Alevi toplumunun devlet eliyle bölünmeye çalışıldığını ve bu süreçte Alevi STK'ların yeterli mücadeleyi gösterip göstermediğini sorguluyor. Alevi federasyonlarının bazı şubelerinin hükümete teslim olmasını eleştiriyor ve bu durumun Alevi toplumunun birliğine zarar vereceğini belirtiyor. Ayrıca, cemevlerinin siyasal İslamcılara kaptırılmasının Alevi örgütlerinin varlık sebeplerini ortadan kaldıracağına dikkat çekiyor.
21 Nisan 2024

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanlığı seçiminde destekleyeceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, 20 Mart'ta HDP'yi TBMM'de ziyaret etmiş ve 'sorunların çözümü Meclis'te' vurgusu yapılmıştı. HDP'nin de içinde bulunduğu emek ve özgürlük ittifakı, cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacağını açıklamış, Pervin Buldan da dolaylı olarak Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini ima etmişti. Sancar, 'tek adam rejimine son verme' amacıyla bu desteği verdiklerini ve seçimin ilk turda bitmesini hedeflediklerini ifade etti.
28 Nisan 2023

Avustralya’nın Tahran Büyükelçisi Ian McConville, Instagram'da LGBTQIA+ gençleri destekleyen bir paylaşım yaptığı gerekçesiyle İran Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. İran, paylaşımın İslam kültürü ve Viyana Diplomatik Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtti. McConville, paylaşımında İran'ı hedef almadığını ve İran halkına hakaret etmediğini ifade etti. Bu durumu hükümetine ileteceğini söyledi.
3 Eylül 2024

İsrail'in Suriye'deki İran konsolosluğuna düzenlediği saldırı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yedi subayın ölümü, İran'ın karşılık verme tehditlerine yol açtı. Bu durum, bölgede doğrudan bir savaş riskini artırıyor ve Türkiye'yi zor bir konuma sokuyor. Türkiye, NATO üyesi olması ve ekonomik krizle mücadele etmesi nedeniyle dış destek arayışında, bu da ABD ile ilişkilerini önemli kılıyor. ABD'nin bölgeye ek askeri güç göndermesi ve İran ile İsrail arasındaki potansiyel çatışmanın geniş bir uluslararası gerilime yol açabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2024
İşaretlediklerim