HSBC, dolar/TL beklentisini 2023 sonu için 27'den 29'a, 2024 sonu içinse 32'ye çıkardı. Banka, dış ticaret açığındaki hızlı büyüme ve enflasyondaki yukarı ivmeye dikkat çekti. HSBC'nin analizine göre, dış ticaretteki durum, döviz girişinin arttığı turizm sezonunda dahi cari dengenin yeteri kadar iyileşmeyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, banka enflasyonun yılı yüzde 60'ın üstünde tamamlayabileceği anlamına gelen verileri ve reel faizler üzerindeki etkisi ile dolarizasyon riskini de değerlendirdi.
4 Ağustos 2023

Borsa İstanbul, 2022 yılında kredili işlem hacminde rekor bir artış yaşadı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin verilerine göre, kredili işlem yapan yatırımcı sayısı 40 bine, işlem tutarı ise 28 milyar liraya ulaştı. 2021 yılına göre neredeyse iki katına çıkan bu tutar, önceki yıllarla kıyaslandığında da büyük bir artış gösteriyor. Piyasa uzmanları, sert düşüşler ve kredi tamamlama çağrıları nedeniyle satışların etkili olduğunu ve kredili işlem yapan yatırımcıların sert dalgalanmalardan en fazla etkilenen grup olduğunu belirtiyor.
10 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 3 Kasım itibarıyla 71 milyar 306 milyon lira artarak 10 trilyon 995 milyar 454 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 67 milyar 682 milyon lira azalarak 13 trilyon 839 milyar 733 milyon lira oldu. Tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerin tutarı artarken, bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.
9 Kasım 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı ve bu dalgalanma devam ediyor. Halka arzlarla ilgili sıkıntılar ve düzenlemeler sonrasında, uzmanlar borsada oynaklığın süreceğini öngörüyorlar. Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, seçim sonuçlarına kadar borsada net bir yön belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kur korumalı mevduatta (KKM) faiz sınırının kaldırılmasının borsa üzerinde sınırlı bir baskı yaratabileceği düşünülüyor. Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, halka arzların eskisi gibi sürekli tavan yapmadığını ve KKM ile aylık mevduatın daha cazip hale geldiğini belirtiyor.
4 Nisan 2023

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Ekonomik Araştırma Forumu konferansında yaptığı konuşmada, iç talebin güçlü olması nedeniyle Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Altınsaç, geçen yılın temmuz ve ağustos aylarında daha güçlü bir faiz artışı yapılması gerektiğini belirterek, mevcut politikaların yetersiz olduğunu ve maliye politikalarının daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, reel sektörde son 10 yılda bir verimlilik artışı olmadığını, bu durumun Türk Lirası'nın değeriyle ilgili olmadığını dile getirdi.
24 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapmadıklarını belirterek 2023 yıl sonu için yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 enflasyon tahmininde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşmişti. Merkez Bankası, enflasyon hedefini son olarak 2010 yılında tutturabilmiş ve son 12 yıldır hedeflerinin üzerinde bir enflasyon oranıyla karşılaşmıştır. Birleşmiş Milletler'in Türkiye için 2023 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42,4 seviyesinde.
26 Ocak 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin mali duruşunu 'açıkça genişleyici' olarak nitelendirdi ve mali politikada sıkılaştırma gerektiğini belirtti. Fitch'in Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede para politikasının yanı sıra mali politikada da sıkılaştırıcı adımlar atması gerektiğini vurguladı. Morales, enflasyonun sürdürülebilir şekilde düşürülmesi için maliye politikasının da destekleyici olması gerektiğini ifade etti.
24 Nisan 2024

Türkiye borsası, 2022'deki rekorların ardından yeni yılda dalgalı bir seyir izlemekte ve depremler sonrası alınan önlemlerle desteklenmeye çalışılmaktadır. Kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması ve seçim belirsizliği nedeniyle yatırımcıların borsadan çekilmesi beklenirken, hacim düşüş göstermiştir. Buna rağmen halka arzlara olan ilgi devam etmektedir. İnvestaz Araştırma Direktörü Tuğberk Çitilci, bilanço döneminde otomotiv ve gıda sektörlerinin endeksten pozitif ayrışacağını öngörmektedir.
19 Nisan 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılının ilk haftalarında sert oynaklıklar yaşadı. Aracı kurumların strateji raporları, yatırımcılara oynaklık konusunda uyarıda bulunuyor ve 'doğru hisse, doğru sektör' seçimine vurgu yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küçük yatırımcılara borsada 'büyük bir fırsat' olduğunu belirtti. Deniz Yatırım ve Garanti Yatırım'ın raporları, seçim öncesi ekonomi politikalarının enflasyon üzerindeki baskısına ve kurda ani sıçramalara dikkat çekiyor ve BIST 100 için 12 ayda yüzde 42 yükselişle 7100 seviyesi hedefi öngörülüyor.
17 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 13 Şubat 2024 tarihinde güne yüzde 0,47 artışla 9.217,42 puanla başlayarak rekor bir seviyeye ulaştı. Bu artış, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine getirilmesinin ardından borsanın sürekli olarak pozitif bir performans sergilemesiyle ilişkilendiriliyor. Önceki günü 9.174,58 puandan kapatan Borsa İstanbul, yeni güne yükselişle başladı.
13 Şubat 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Şubat 2024 ekonomik güven endeksi verilerine göre, ekonomiye olan güven ocak ayındaki 99,4 seviyesinden şubat ayında 99'a düştü. Aynı dönemde tüketici güven endeksi de 80,4'ten 79,3'e geriledi. Ekonomik güven endeksi, genel ekonomik duruma ilişkin algıyı 0-200 aralığında değerlendirerek, 100'ün üzeri iyimser, altı kötümser algıyı ifade ediyor.
28 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 25 Ekim 2023 tarihinde güne yüzde 0,57 yükselişle 8.035,83 puanla başladı. Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ekonomi yönetimine getirilmesinden beri borsa üst seviyelerde seyrediyor. Ancak İsrail-Hamas çatışması nedeniyle borsa bir süredir dalgalı bir seyir izliyor.
25 Ekim 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye'deki yıl sonu faiz beklentisini yüzde 30'dan yüzde 32,5'e çıkardı. Banka, 2023 büyüme tahminini korurken, 2024 tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3'e düşürdü. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı ve 21 Eylül'deki toplantıda faizin yüzde 30'a yükseltilmesi beklentisi ışığında yapıldı.
19 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirim politikası sonrasında piyasa faizleri yükseldi. Merkez Bankası'nın politika faizini düşürmesine rağmen, piyasa faizleri artış gösterdi ve Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına verilen yıllık faiz oranı 16 Haziran 2023 haftası itibarıyla yüzde 40,72'ye çıktı. Bu oran, Merkez Bankası'nın politika faizinin yaklaşık 2,7 katıdır.
1 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın Ocak ayı TÜFE bazlı reel kur endeksi verilerine göre, Türk Lirası'nın dolar ve Euro karşısında %43 oranında değer kaybettiği belirtiliyor. 2021'deki kur şokunun ardından dolar ve Euro kuru, enflasyonun altında kalmış durumda. Ancak, Türk Lirası'nın bu kadar düşük değerde olmasına rağmen, risklerin arttığı ve hükümetin alışılmış ekonomik politika hatalarını tekrarlaması durumunda yeni bir kur şoku yaşanabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, 2023 yılında cari açığın 45,1 milyar dolar olduğu ve bu açığın yabancı yatırım sermayesi yerine dış borçla finanse edildiği, bu durumun dış borç stokunun artmasına ve temerrüt riskinin yükselmesine neden olduğu vurgulanıyor.
16 Şubat 2024

BloombergHT'nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Türkiye'de tüketici kredilerindeki büyüme oranı yüzde 77,8'e geriledi. Bir önceki hafta bu oran yüzde 100,47 idi. Ticari kredilerde de benzer bir düşüş gözlemlenerek büyüme oranı yüzde 37,6'ya düştü. Bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi artarken, toplam mevduat miktarı azaldı.
1 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltti ve kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak korudu. Bu karar, yerel seçimler sonrası ekonomik politikalar arasındaki koordinasyonun iyileşeceği beklentisi ve cari açığın daralması gibi faktörlerle desteklendi. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği ve tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8, gelecek yıl ise yüzde 27,3 olacağı tahmin ediliyor.
4 Mayıs 2024

Türkiye'de ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 40'a yaklaşarak Ekim 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Merkez Bankası'nın politika faizinin yüzde 8,5 olmasına rağmen piyasadaki faizler bu oranın çok üzerinde. 10 Mart'tan itibaren tüketici kredileri faizleri artış gösterdi. Bankalar, TL mevduat faizlerini yükselterek ve TL dönüşüm oranı hedeflerini tutturmak için ihtiyaç kredisi faizlerini artırdı. Bazı bankalarda ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yüzde 60'a kadar çıktığı iddia ediliyor.
26 Mayıs 2023
İşaretlediklerim