ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de süregelen çatışmaların sona erdirilmesi için yapılan ateşkes girişimlerinin başarısız olmasından Hamas'ı sorumlu tuttu. Blinken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Hamas'ın ateşkes önerisini kabul etmediğini belirtti. Hamas yetkilisi Sami Ebu Zühri ise Blinken'ın açıklamalarını Gazze'deki saldırıları meşrulaştırma çabası olarak nitelendirdi. ABD yönetimi, aşamalı bir ateşkes önerisinin savaşı kalıcı olarak sona erdireceğini savunurken, Hamas garanti verilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ifade ediyor.
10 Haziran 2024

Amerika Birleşik Devletleri’nin Beyrut büyükelçiliğine silahlı bir saldırı gerçekleştirildi. Lübnan ordusunun açıklamasına göre, Suriye uyruklu saldırgan güvenlik güçlerince vurularak yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
5 Haziran 2024

ABD, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir araca düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısıyla İran destekli Kataib Hizbullah liderini öldürdü. Bu saldırı, Kataib Hizbullah'ın Ürdün'de üç ABD askerinin ölümüne yol açan İHA saldırısını düzenlemesi sonrasında gerçekleşti. ABD, bu olaya misilleme olarak Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi havadan vurmuştu. Saldırı, ABD'li bir savunma yetkilisi tarafından doğrulandı ve öldürülenler arasında Haşdi Şabi'nin komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin de olduğu bildirildi.
8 Şubat 2024

ABD'nin Irak'ta bulunan Al Asad askeri hava üssüne füze saldırısı düzenlendi ve bazı Amerikan askerleri yaralandı. Saldırının ardından Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın bilgilendirildiğini açıkladı. Saldırının İran destekli gruplar tarafından yapılıp yapılmadığı henüz bilinmiyor ve Pentagon'dan resmi bir açıklama gelmedi.
6 Ağustos 2024

Bolivya'da sol hükümetin yönettiği ülkede bir grup askerin darbe girişiminde bulunduğu bildirildi. Devlet Başkanı Luis Arce, bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçtiğini belirterek, ordudan demokrasiye saygı göstermesini istedi. Eski Devlet Başkanı Evo Morales, silahlı kuvvetlerin darbe yapmaya çalıştığını duyurarak, halkı demokrasiyi savunmak için ulusal seferberliğe çağırdı. Morales, 2019'da ABD destekli bir darbe sonrası ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı.
26 Haziran 2024

ABD'nin New Jersey eyaletinden California'ya giden bir yolcu uçağı, tuvaletinde bulunan bir tehdit notu sebebiyle Chicago'ya acil iniş gerçekleştirdi. United Airline şirketine ait uçakta bulunan notta uçağın patlayacağı yönünde bir uyarı yer alıyordu. 202 yolcuyu taşıyan uçak, güvenlik güçleri tarafından saatlerce arandı ancak herhangi bir tehdit unsuru bulunamadı. FBI tarafından yapılan açıklamada, kamu güvenliğine yönelik bir tehdit olmadığı belirtildi ve uçak Los Angeles'a doğru yoluna devam etti.
22 Şubat 2024

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Mai-Ndombe eyaletinde, Mobondo isyancı grubu Kinsele kasabasındaki askeri mevzilere saldırdı. Çatışmada 41 isyancı, dokuz asker ve bir sivil hayatını kaybetti. Bölgedeki çatışmalar devam ederken, yerel halk evlerini terk ederek komşu kasaba ve köylere sığınmaya başladı. Mobondo grubu, 2022'den bu yana arazi vergilerine karşı mücadele ediyor ve birçok köye silahlı saldırı düzenleyerek yüzlerce sivilin ve askerin ölümüne neden oldu.
15 Temmuz 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim