Fatih Akın'ın 2005 yapımı belgeseli 'İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek', MUBI tarafından restore edildi. Film, İstanbul'da farklı müzik türleri icra eden müzisyenlerin hikayelerini anlatıyor ve Türkiye-Almanya ortak yapımıdır. Restorasyon sonrası film, 4K kalitesinde MUBI platformunda yayınlanacak, ancak yayın tarihi henüz açıklanmadı. Belgeselde Baba Zula, Ceza, Müzeyyen Senar gibi birçok tanınmış müzisyen yer alıyor.
9 Mayıs 2024

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'ın ölümünden bir gün önce tamamlanan son filmi 'Scénarios', bu yıl Cannes Film Festivali'nde prömiyerini yapacak. 18 dakikalık kısa film olan Scénarios, Godard'ın 2022'de ötenaziyle hayatını kaybetmeden hemen önce bitirdiği eserdir. Filmle birlikte, 34 dakikalık bir tanıtım filmi de festivalde gösterilecek. Godard'ın uzun süreli iş ortakları Fabrice Aragno ve Jean-Paul Battaggia, yönetmenin kalan projelerini tamamlamaya çalışıyorlar.
26 Nisan 2024

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığın toplumsal eşitsizlikte önemli bir etken olduğu belirtiliyor. Diken'in '8 Mart 8 Kadın' serisinde, gazeteci Ali Tufan Koç'un konuğu olan Lesli Karavil, kadın stand-up sanatçılarının karşılaştığı zorlukları ve bu alandaki deneyimlerini paylaşıyor. Karavil, çocukluğundan beri 'erkekler beğenmez, komiklik yapma' gibi cinsiyetçi yargılarla büyüdüğünü ve bu yargıların üstesinden gelme sürecini anlatıyor. Türkiye'de kadın stand-up sanatçılarının sayısının artması ve bu alanda yaşanan değişimlere değiniyor.
7 Mart 2024

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen 30. Saraybosna Film Festivali'nde, Amerikalı sinema oyuncusu Meg Ryan'a 'Saraybosna'nın Kalbi' Onur Ödülü verildi. Ryan, ödülünü festival müdürü Jovan Marjanovic'ten aldı. Ayrıca, Ryan'ın başrolde oynadığı 1998 yapımı 'You’ve Got Mail' filmi, 25 yıl sonra festivalde yeniden gösterildi. Festival, savaşın izlerini silmek amacıyla düzenleniyor ve birçok ünlü ismi ağırlıyor.
21 Ağustos 2024

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 7’nci Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nde, Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü tarafından Evita müzikali sahnelendi. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron’un eşi Eva Peron’un hayatı anlatıldı. Orkestra şefi Aytuğ Ülgen yönetiminde, Eva Peron’un konuşmalarından esinlenilerek hazırlanan 'Benim için ağlama Arjantin' parçası da dahil olmak üzere birçok şarkı seslendirildi. Festival, 13 Temmuz’da Zorba balesiyle sona erecek.
8 Temmuz 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

Akademi Ödüllü Oppenheimer filminin Japonya'daki galası, Hiroşima'da, tarihte ilk atom bombasının atıldığı yere yakın bir sinemada gerçekleştirildi. Film, Japonya'da tartışmalara neden oldu ve hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Hiroşima'nın eski belediye başkanı ve 'Hibakusha' olarak bilinen atom bombası felaketinden kurtulanlar, filmin nükleer silahların yarattığı yıkımı yeterince vurgulamadığını eleştirdi. Buna rağmen, filmi izlemeye teşvik edenler ve Christopher Nolan'ın hayranlarından olumlu geri dönüşler de alındı.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim