YouTube, 13-17 yaş aralığındaki kullanıcıların belirli sağlık ve fitness videolarına erişimini sınırlandıracak. Bu kısıtlama, belirli vücut tiplerini idealleştiren ve sosyal saldırganlığı gösteren videoları kapsayacak. YouTube, bu tür içeriklerin gençlerin kendileri hakkında olumsuz inançlar geliştirmesine yol açabileceği endişesiyle bu adımı attığını belirtti. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının platformdaki aktivitelerini takip edebilmeleri için yeni özellikler duyuruldu.
6 Eylül 2024

NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde yapılan toplantıda uzmanlar, sınavlara hazırlanan çocukların performans artırıcı ilaçlar kullanmasının uzun vadede bağımlılığa yol açabileceği konusunda ebeveynleri uyardı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kontrol edilebilen stresin başarıyı artırabileceğini, ancak kontrol edilemeyen stresin öğrenme hızını yavaşlattığını belirtti. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarını başkalarıyla kıyaslamamaları ve onlara destek olmaları gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, sınav kaygısının yönetilebilir olduğunu ve gerektiğinde medikal tedavilerin uygulanabileceğini ifade etti.
23 Mayıs 2024

Oxford ve Tilburg üniversitelerinin yaptığı araştırma, 168 ülkeden 2,4 milyondan fazla kişinin internet kullanımını inceledi ve vakaların yüzde 85'inde internete bağlanmakla esenlik duygusu arasında pozitif bir ilişki olduğunu tespit etti. Araştırma, internetin gençler için daha güvenli hale getirilmesi gerektiğini vurgularken, internet kullanımının bazı genç kadınlarda depresif belirtilerle olumsuz bir ilişki gösterdiğini de belirtti. Liverpool Üniversitesi'nden Prof. Simeon Yates, internetin hem faydaları hem de zararları olduğunu ve bu çalışmanın bu konuları incelemede yetersiz kaldığını ifade etti.
14 Mayıs 2024

Yeni bir araştırma, katı toplumsal cinsiyet normlarının olduğu ortamlarda büyüyen ergenlik çağındaki erkek çocuklarının, erkekliklerinin tehdit altında olduğunu algıladıklarında agresif tepki verebildiklerini ortaya koydu. New York Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, 200'den fazla ergen erkek çocuğu ve ebeveynlerinden biri değerlendirildi. Araştırma, erkeksi olma motivasyonları sosyal beklentiler tarafından baskı altına alınan erkek çocuklarının, cinsiyet kimlikleri tehditlerine yanıt olarak artan saldırganlık sergilediğini gösterdi. Bu durumun cinsiyetçilik, homofobi ve politik bağnazlık gibi olumsuz davranışlarla da ilişkili olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2024

Roblox, dünya çapında yaklaşık 90 milyon kullanıcısı olan platformuna ebeveyn kontrol paneli güncellemesi ekledi. Bu güncellemeyle, 13 yaşından küçük kullanıcılar ebeveyn izniyle mesajlaşmaya devam edebilecek, ancak oyun dışı sohbet özelliklerine erişemeyecek. Dokuz yaş altındaki kullanıcılar sadece 'hafif' dereceli oyunları oynayabilecek ve 'orta' dereceli oyunlara yalnızca ebeveyn onayıyla erişebilecek. Türkiye'de ise Roblox'a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından ağustosta erişim engeli getirilmişti.
18 Kasım 2024

İnternet üzerinden oynanan kumar, özellikle gençler arasında yaygınlaşarak bağımlılık riskini artırıyor. Akıllı telefonların yaygınlaşması ve internetin her an erişilebilir olması, kumarın daha kolay ve anonim bir şekilde oynanmasına olanak tanıyor. Bu durum, kumar bağımlılığı ve ilişkili sorunların artmasına yol açıyor. Uzmanlar, sanal kumarın bağımlılık yapıcı etkilerini ve bu durumun gençler üzerindeki olumsuz etkilerini vurguluyor.
19 Kasım 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Abu Dabi'de düzenlenen WeProtect Küresel Zirvesi'nde, dijital çağda çocukları korumanın giderek zorlaştığını belirtti. Tunç, çocuk istismarıyla mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaparak, internet platformlarının yasal yükümlülüklere uyması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, zararlı içeriklerin yapay zeka teknolojileri kullanılarak önlenmesi gerektiğini savundu. Türkiye'nin bu alanda kararlı çalışmalar yürüttüğünü ve hukukun üstünlüğü konusunda daha iyi bir konumda olması gerektiğini dile getirdi.
4 Aralık 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024

Geniş çaplı bir araştırma, çocukların yemek seçme alışkanlıklarının ebeveynlik tarzından ziyade genetik etkenlerden kaynaklandığını ortaya koydu. Çocuk Psikolojisi ve Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, tek ve çift yumurta ikizlerinin beslenme alışkanlıkları karşılaştırıldı ve genetik faktörlerin etkisi belirlendi. Araştırma, yemek seçmenin 16 aylıkken yüzde 60 oranında genetik etkenlere bağlı olduğunu ve bu oranın 3 ile 13 yaş arasında yüzde 74'e yükseldiğini gösterdi.
28 Eylül 2024

Araştırmalar, aşırı teknoloji kullanımının demans benzeri bilişsel değişikliklere ve potansiyel olarak demans riskinin artmasına yol açabileceğini gösteriyor. 'Dijital demans' terimi, teknolojinin aşırı kullanımı sonucu bilişteki değişiklikleri tanımlamak için kullanılıyor, ancak bu durum resmi olarak teşhis edilebilir bir sağlık durumu değil. 2022'de yapılan bir araştırma, televizyon izlemenin demans riskini artırırken, bilgisayar kullanımının daha düşük demans riskiyle ilişkilendirildiğini buldu. Dijital demansın önlenmesi için önerilen adımlar arasında telefon bildirimlerini sınırlamak ve pasif medya süresini azaltmak yer alıyor.
3 Mart 2024

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, We Are Social ve Meltwater kuruluşlarının hazırladığı Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu'nun verilerini paylaştı. Rapora göre, Türk sosyal medya kullanıcıları en çok aile üyelerini takip ediyor. Türkiye'de internet kullanım oranı yüzde 86,5, sosyal medya kullanım oranı ise yüzde 67,4 olarak belirlendi. Ayrıca, Türkiye internet alışverişinde yüzde 64,6 ile dünya genelinde üçüncü sırada yer alıyor.
12 Temmuz 2024

Avustralya, 16 yaşından küçüklerin sosyal medya platformlarını kullanmalarını yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı ve bu tür bir yasak getiren ilk ülke oldu. Yasa, ebeveynlerin çocuklarının internette korunmasını talep ettiği bir dönemde kabul edildi. Sosyal medya platformlarına, yasaya uyum sağlamaları için bir yıl süre tanınacak ve kuralları ihlal etmeleri durumunda ağır para cezaları uygulanacak. Bu adım, Mayıs 2025 seçimleri öncesinde muhalefetin de vaatleri arasında yer alıyordu.
28 Kasım 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord platformuna yönelik erişim engelini değerlendirdiklerini açıkladı. Sosyal medyada, Discord kullanan kız çocuklarının tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu iddiaların kurgu olduğunu belirtirken, Uraloğlu gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanabileceklerini ifade etti. Ailelere, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeleri çağrısında bulunuldu.
7 Ekim 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord platformuna yönelik erişim engelini değerlendirdiklerini açıkladı. Sosyal medyada, Discord kullanan kız çocuklarının tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bu iddiaların kurgu olduğunu belirtirken, Uraloğlu gençleri korumak için her türlü yetkiyi kullanabileceklerini ifade etti. Ailelere, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeleri çağrısında bulunuldu.
7 Ekim 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram platformlarında çocukların tehdit ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine iki çocuğun muhafaza altına alındığını ve ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord'a erişim engeli getirilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtti. Rusya'da da Discord'un yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle erişim engeli getirildiği bildirildi.
8 Ekim 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Discord ve Telegram platformlarında çocukların tehdit, şantaj ve istismara maruz kaldığı iddiaları üzerine iki çocuğun muhafaza altına alındığını ve ifadelerinin psikolog eşliğinde alınacağını açıkladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Discord'a erişim engeli getirilmesi konusunu değerlendirdiklerini belirtti. Rusya'da da Discord'un yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle erişim engeli getirildiği bildirildi.
8 Ekim 2024

TikTok, 18 yaşından küçük kullanıcıların güzellik filtrelerini kullanmasını sınırlayacak. Bu filtrelerin gençler arasında fiziksel görünüm baskısı yarattığı ve ruhsal sorunlara yol açtığı düşünülüyor. Eğlence amaçlı filtreler bu kısıtlamalardan muaf tutulacak. Ayrıca, TikTok 13 yaşından küçük kullanıcılar için yaş doğrulama sistemleri geliştirmekte ve kurallara uyulmaması durumunda para cezaları uygulanacak.
27 Kasım 2024

Bilimsel araştırmalar, gıda boyalarının çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini göstermektedir. Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ufuk Tansel, özellikle çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda gıda boyalarının davranışsal ve bilişsel etkilerinin saptandığını belirtmiştir. Sentetik renklendiriciler ve tatlandırıcıların hiperaktif çocuklarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğu gözlemlenmiştir. Tansel, tüketicilere aşırı yapay renkli ürünlerden kaçınmalarını önermektedir.
16 Mart 2024

Pew Araştırma Merkezi'nin yaptığı bir ankete göre, ABD'de her beş kişiden biri haberleri sosyal medya fenomenlerinden alıyor. Bu fenomenler genellikle siyaset, seçimler, sosyal konular ve uluslararası olaylar hakkında paylaşımlar yapıyor. Ancak, bu kişilerin çoğunun medya kuruluşlarıyla bağlantısı olmadığı için bilgi kirliliği konusunda endişeler artıyor. Sosyal medya platformlarında fenomenlerin etkisi artarken, medya analistleri yanlış bilgilendirme riskine dikkat çekiyor.
18 Kasım 2024

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılar, Covid-19 salgınının genç yetişkinlerin içki tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini inceledi. 21 ila 29 yaşları arasındaki 234 aşırı içki içen genç üzerinde yapılan çalışmada, pandemi sırasında ve sonrasında içki tüketiminde belirgin bir azalma gözlemlendi. Araştırma, Z kuşağı ve milenyum kuşağı arasında 'sober curious' yani alkolden uzak durma yaşam tarzının popülerlik kazandığını ortaya koyuyor. TikTok'ta bu yaşam tarzıyla ilgili 89 binden fazla video paylaşılmış durumda.
31 Ağustos 2024
İşaretlediklerim