Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağcı grupla bağlantılı 13 kişinin yargılandığı davada, üç kişi Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlarından hapis cezasına çarptırıldı. 66 yaşındaki Jean-Pierre Bouyer dört yıl hapis cezası alırken, diğer iki kişiye verilen cezalar daha kısa süreli oldu. Ayrıca bir kişi silah bulundurmaktan altı ay tecil edilmiş hapis cezası aldı. Dokuz kişi ise suçlamalardan beraat etti.
19 Şubat 2023

Fransa Ulusal Meclisi seçimlerinin ikinci turunda solcu Yeni Halk Cephesi (FP) 182 sandalye kazanarak birinci sıraya yerleşti. Aşırı sağcı Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi ise üçüncü sıraya geriledi. Seçimlerin ilk turunda aşırı sağın yüksek oy alması endişe yaratmış ve çeşitli partilerden adaylar aşırı sağa karşı ittifak kurmuştu. Hiçbir parti mecliste çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısına ulaşamadı.
8 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkiler, liderler arasındaki etkileşimlerle şekillenmekte ve zaman zaman gerginlikler yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deneyimi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile olan ilişkilerde belirgin bir rol oynamakta. İki ülke arasında son dönemde sert söylemler azalmış ve daha sakin bir dönem yaşanıyor, ancak henüz karşılıklı ziyaretler başlamamış. Fransızlar, genellikle ilişkilerde diyalog başlatan taraf olduklarını belirtiyor ve Türkiye ile sadece ikili ilişkilerde değil, diğer uluslararası konularda da işbirliğinin sürdürülmesini önemsiyorlar.
4 Mayıs 2024

Fransa hükümeti, kabinede bir dizi görev değişikliği gerçekleştirdi. Sağlık, Dayanışma, Deniz Aşırı Topraklar, Kent ve Konut, Kadın-Erkek Eşitliği bakanlıklarında yeni isimler göreve getirildi. Kamu harcamalarından sorumlu Bakan Gabriel Attal, Eğitim bakanı olarak görevine devam etme kararı alındı. Ekolojiden Sorumlu Devlet Bakanı Berangere Couillard, Kadın-Erkek Eşitliğinden Sorumlu Bakan olarak görev alacak. Başbakanlık nezdinde Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi ve Vakıf Hayatından Sorumlu Devlet Bakanı Marlene Schiappa'nın kabinedeki görevine son verildi.
21 Temmuz 2023

Fransa'da, 'Les Barjols' adlı aşırı sağ grupla bağlantılı 13 kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018'de saldırı planlamak ve komplo kurmak suçlamalarıyla Paris Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başladı. Sanıklar, Macron'a saldırı teşebbüsünden suçlu bulunurlarsa 10 yıla kadar hapis cezası alabilirler. Davanın şubat ayına kadar sürmesi bekleniyor. Grup, Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulmuş ve iç istihbarat ekipleri tarafından soruşturulmuştu.
18 Ocak 2023

Fransız basını, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını geniş bir şekilde ele aldı. Libération gazetesi, sonuçları 'Erdoğan için tam bir mucize' olarak duyurdu. Le Figaro, Kılıçdaroğlu'nun aşırı sağdan oy alması gerektiğini ve Erdoğan'ın anket öngörülerini aştığını belirtti. Le Monde, hiçbir adayın yüzde 50'ye ulaşamadığını ve 'eşi görülmemiş bir ikinci tur' olacağını vurguladı. France 24 ise, muhalefetin Meclis'te çoğunluğu sağlayamadığına ve anayasa değişikliğinin zor olduğuna dikkat çekti.
15 Mayıs 2023

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, altılı masanın iktidara gelmesi durumunda genel başkanların stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanının güçlü olacağını ancak tek başına karar veremeyeceğini, genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını ve her partinin milletvekili sayısına göre bakanlık alacağını söyledi. Ayrıca, seçilen cumhurbaşkanının Meclis desteğini kaybetmesi durumunda ülkenin yeniden seçime gideceğini belirtti. Davutoğlu, altılı masanın adaylık konusunda feragat ederek bir araya geldiğini ve başörtüsü meselesinin Meclis'te çözülmesi gerektiğini vurguladı.
11 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmiş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı adaylığa çağırmıştı. Bu durum Millet İttifakı'nda krize yol açmıştı. Kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday, İmamoğlu ve Yavaş'ın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı gösterileceği bir formülle çözüldü ve Akşener altılı masaya geri döndü. Cumhur İttifakı partileri AKP ve MHP'li milletvekilleri bu gelişmelerden rahatsız oldu ve bazıları hakaret içeren tepkiler gösterdi.
6 Mart 2023

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda resmi olmayan sonuçlara göre önde olan Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Orban, Avrupa Birliği'nde otoriter bir lider olarak biliniyor. Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani de Erdoğan'ı tebrik eden liderler arasında yer aldı.
28 Mayıs 2023

SOL Parti, HDP ile yapılan ittifak görüşmelerinde temel prensipler konusunda olumlu karşılıklar alındığını fakat zaman kısıtlılığı sebebiyle sonuçlandırılamadığını duyurdu. Parti, sosyalist güç birliği ittifakı altında kendi adı ve amblemiyle seçimlere katılacak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceğini belirtti. SOL Parti, parlamento seçimlerinde anti-emperyalist ve emekten yana bir ülke kurma hedefiyle mücadele edeceğini ifade etti.
24 Mart 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltme planını savunduğu bir televizyon programında, saatini çıkardı. Bu hareketi, Macron'un halktan kopuk olduğu eleştirilerine yol açtı. Saatin maliyeti konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılırken, Élysée Sarayı saatin Bell & Ross marka olduğunu ve kişiselleştirilmiş bir arma taşıdığını belirtti. Benzer modellerin yaklaşık 2 bin 400 avro olduğu ifade edildi.
25 Mart 2023

Lübnan Meclisi'nde 31 Ekim 2022'de görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan 12'nci oturumda, hiçbir aday gerekli olan oyların üçte ikisini alamadı. Eski maliye bakanı Cihad Azur 59, Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye 51, Ziyad Barud 7, Joseph Avn bir oy aldı ve 10 oy geçersiz sayıldı. Meclis Başkanı Nebih Berri, bir sonraki oturumun tarihini açıklamadı. Hizbullah ve müttefikleri Franciyye'yi, bazı Hristiyan partileri ve bağımsız muhalif milletvekilleri ise Azur'u destekliyor.
14 Haziran 2023

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, AKP'nin seçimlere 65 gün kala cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendirdiğini yazdı. Fırat, iktidarın deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteğini toparlamak ve muhalefetin aday belirsizliğini aşmasına karşılık olarak 'sürpriz hamleler' planladığını belirtti. Ayrıca, Hüda-Par’a kontenjan verilmesi ve Yeniden Refah Partisi ile uzlaşma sağlanması gibi ittifak stratejilerinin de gündemde olduğunu aktardı.
10 Mart 2023

Emek ve Özgürlük İttifakı, HDP Genel Merkezi'nde düzenlenen toplantı sonrası cumhurbaşkanlığı seçimlerine ortak bir aday belirleme konusunda anlaştıklarını açıkladı. İttifakın bileşenleri arasında EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP bulunuyor. Adayın kim olacağı konusunda geniş emek ve demokrasi güçleriyle müzakereler sürdürülüyor ve adayın kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağı belirtildi. Ayrıca, parlamento seçimlerine ilişkin olarak ittifakın Meclis'te geniş temsil edilmesi ve seçim süreci ile sandık güvenliğine dair çalışmaların hızlandırılması kararı alındı.
24 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanını eleştirerek, bebek öldürmeye son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Macron, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını terörist bir eylem olarak kınadı ve bombardımanın meşruiyeti olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD ve Britanya gibi ülkelerin de ateşkes çağrısına katılmasını umduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron'un açıklamalarına karşılık vererek, kınanması gerekenin Hamas olduğunu savundu ve Hamas'ın işlediği suçların global bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
11 Kasım 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, adaylıktan çekilmesi için CHP tarafından yapılan son gün teklifini reddetti. CHP'li eski devlet ve kültür bakanı Fikri Sağlar'ın da İnce ile görüştüğü ancak uzlaşıya varılamadığı bildirildi. İnce, 100 bin imzayı toplayarak resmi olarak cumhurbaşkanı adayı oldu ve ikinci tura kalmayı hedeflediğini belirtti. CHP kaynakları, İnce'nin tutumu nedeniyle Kılıçdaroğlu lehine çekilmesine dair bir beklenti kalmadığını ifade etti.
6 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesi sonrasında yaşanan kriz, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'etkili ve yetkili' cumhurbaşkanı yardımcısı olarak gösterilmesi talebiyle çözüldü. İki parti arasında varılan bu uzlaşma İYİ Partili bazı isimler tarafından coşkuyla karşılandı ve sosyal medyada destek mesajları paylaşıldı.
6 Mart 2023

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Yeniden Refah Partisi ve Hür Deva Partisi'nin ardından Demokratik Sol Parti'ye (DSP) de ittifak teklifinde bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Yıldırım, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile bir araya gelerek 'birlikte yol yürüme' teklifini iletti. Aksakal, teklifin DSP başkanlık divanında değerlendirileceğini ve karara bağlanacağını belirtti. Aksakal, ayrıca bir gün önce Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme gerçekleştirmiş, ancak bu görüşmede bir ittifak teklifi olup olmadığına dair bir bilgi verilmemişti.
7 Nisan 2023
İşaretlediklerim