Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sasa Polyester Sanayi'nin bedelli sermaye artırımı başvurusunu ve Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret, İstanbul Faktoring, Eko Faktoring, DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret, Koç Fiat Kredi Finansman şirketlerinin borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 23 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.
28 Temmuz 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 27 Ağustos'ta yürürlüğe girecek enflasyon düzeltmesi için şirketlerin kullanacağı taslakları hazırladığını duyurdu. Bu düzenleme, şirket bilançolarına enflasyondan arındırma uygulanmasını ve henüz elde edilmemiş gelirler üzerinden vergi ödenmesini içeriyor. İş dünyası, bu düzenlemenin yatırım iştahını olumsuz etkileyebileceği endişesiyle yeniden ele alınmasını talep ediyor. İTO Başkanı Mehmet Şimşek, şirketlerin yatırımlarını askıya alabileceğini belirtti.
20 Ağustos 2024

BMW Group, fren sistemindeki sorunlar nedeniyle 1,5 milyon aracını geri çağıracağını açıkladı. Bu durum, şirketin 2024 mali yılı beklentilerini yeniden düzenlemesine neden oldu ve garanti maliyetlerinin artacağı belirtildi. Açıklamanın ardından BMW hisseleri yüzde 11'den fazla değer kaybetti. Ayrıca, Çin'deki talebin durağanlaşması ve tüketici talebinin zayıf olması da BMW'nin satışlarını olumsuz etkiledi.
10 Eylül 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve konsey üyelerinin görevlerine son verilmesi talebiyle açılan dava, reddi hakim talebi nedeniyle 8 Şubat'a ertelendi. Fincancı hakkında daha önce 'örgüt propagandası' suçlamasıyla iddianame hazırlanmıştı. Duruşmada TTB ve Fincancı'nın avukatları, usul eksiklikleri ve delillerin dosyaya sunulmaması gerekçesiyle itirazlarda bulundu, ancak bu itirazlar hakim tarafından reddedildi. Avukatlar, hakimin tarafsızlığından endişe ettiklerini belirterek reddi hakim talebinde bulundular ve bu talep üst mahkemeye gönderildi.
10 Ocak 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamasında kullanılan madde fiyat listesini açıklamama kararına itiraz ederek dava açtı ve kazandı. TÜİK, haziran ayında bu listeyi açıklamayı reddetmişti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, mahkeme kararıyla TÜİK'in listeyi açıklamak zorunda olduğunu ve kararın uygulanması için TÜİK'e başvuracaklarını belirtti.
26 Nisan 2023

Kripto para borsası Binance, iflas eden kripto para aracı kurumu Voyager Digital'in varlıklarını satın almak için yaptığı 1,3 milyar dolarlık anlaşmayı iptal etti. Binance.US, bu kararın gerekçesi olarak ABD'deki düzenleyici ortamın 'düşmanca ve belirsiz' olmasını gösterdi. Voyager Digital, iflasını geçen yıl temmuz ayında duyurmuş ve aralık ayında varlıkları için en yüksek teklifi Binance.US'ten almıştı. Satışın iptali sonrasında Voyager, Binance.US tarafından yapılan 10 milyon dolarlık depozito ve fesih ücretiyle ilgili haklarını saklı tuttuğunu belirtti.
26 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da bir soru üzerine bankacılık krizinin yatıştığını belirtti. Geçen hafta Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflas etmesi, 2008'den bu yana yaşanan en büyük banka iflaslarından biri olarak kayıtlara geçti ve ABD ile Avrupa hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiledi. SVB ve Signature Bank'ın iflasları sonrası borsa yatırımcıları iki gün içinde 465 milyar dolarlık hisse sattı. ABD hükümeti, krizin etkilerini sınırlamak için çeşitli önlemler aldı.
18 Mart 2023

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, sektörde oluşan fiyat pahalılığı algısını kırmak ve sektörü canlandırmak amacıyla yüzde 10 indirim yapılması çağrısında bulundu. Bingöl, bu indirimin menülerin tamamında veya bir kısmında uygulanabileceğini belirtti. Ayrıca, TÜRES üyelerinin bu kampanyaya olumlu dönüş yapmaya başladığını ifade etti. Bu indirim kampanyasının sektörü hareketlendireceği ve vatandaşlara olumlu yansıyacağı öngörülüyor.
8 Temmuz 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarının marj baskısı altında olduğunu ve varlık kalitesinde bozulma beklediklerini açıkladı. Fitch, parasal sıkılaştırmanın kredi büyümesini sınırlaması, TL fonlama maliyetlerini yükseltmesi ve bireysel borçluların geri ödeme performansını zayıflatması nedeniyle bankaların kârlılığı üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Ancak, bankaların karşılık ayırma ve kârlılık tamponlarının bu etkileri bertaraf etmek için yeterli kalacağını öngördü.
31 Temmuz 2024

ABD'nin Nevada eyaletinde bir mahkeme, Las Vegas menşeli bir şirketi, sattığı alkali suyun beş kişide karaciğer rahatsızlığına neden olduğu iddiasıyla 130 milyon dolar tazminata mahkum etti. Suyun analizinde roket yakıtı bileşeni olan hidrazin kimyasalına rastlandı. Bu karar, yiyecek ve içecek üreticilerine kalite güvencesine sadık kalmaları konusunda bir mesaj olarak görülüyor. Şirketin ürünleri, 2021'de sağlık riskleri nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Dairesi ve Güney Nevada Sağlık Bölgesi tarafından toplatılmıştı.
9 Şubat 2024

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK), Sasa Polyester Sanayi A.Ş.'nin yurt dışında 500 milyon avro değerinde paya dönüştürülebilir tahvil ihraç etmesine onay verdi. Bu karar SPK'nın haftalık bülteninde duyuruldu. Şirket, ihraç edilecek tahvillerin nitelikli yatırımcılara satılacağını ve beş yıl vadeli olacağını açıkladı. Sasa Polyester hisseleri son bir yılda değerini yedi kat artırarak dikkat çekti ve bu durum uluslararası finans haber ajansı Bloomberg tarafından da ele alındı.
27 Ocak 2023

ABD'de bir mahkeme, eski Başkan Donald Trump ve şirketi 'Trump Organization'ın, varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve başkalarını dolandırdığına karar verdi. Yargıç Arthur Engoron, Trump ve şirketin yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söylediğini belirtti. Engoron, Trump'ın bazı işletme ruhsatlarının feshedilmesi direktifini verdi ve şirketin operasyonlarının bağımsız bir gözlemci tarafından denetleneceğini aktardı. Duruşma aralık ayına kadar uzayabilir.
27 Eylül 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, reklam gelirlerindeki düşüş nedeniyle bir grup reklam verene ve bazı büyük şirketlere antitröst davası açtı. X'in üst düzey yöneticisi Linda Yaccarino, bu şirketlerin yasa dışı şekilde platformu boykot ederek gelir kaybına neden olduklarını iddia etti. Dava, ABD'deki federal mahkemede açıldı ve boykotun Musk'ın Twitter'ı satın almasından sonra başladığı belirtildi. Yaccarino, bu eylemlerin X'e milyar dolarlık zarar verdiğini ifade etti.
7 Ağustos 2024

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) şirkete ve kurucusu Changpeng Zhao'ya dava açması, Hollanda'dan çekilme kararı ve Fransa'da 'kara para aklama' soruşturması açılması gibi olaylarla zor günler geçiriyor. Avrupa bankacılık ortağı Paysafe Payment Solutions'ın desteğini çekeceğini açıklaması ve şirket içinde yaşanan üst düzey istifalar, Binance'ın iç sıkıntılar yaşadığını gösteriyor. Fortune dergisi, bu durumun şirket için yönetim ve stratejik bir kriz anlamına gelebileceğini ve devletlerin baskısının artabileceğini belirtiyor.
7 Temmuz 2023

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye için enflasyon beklentisini yüzde 51,4’e düşürürken, dolar/TL tahminlerini yükseltti. Banka, Türkiye'de ağustosta yıllık enflasyonun yüzde 62’den yüzde 51,4’e düşeceğini öngördü. Ayrıca, enflasyonun beklenildiği gibi düşmemesi durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temkinli davranacağını ve gevşemeyi erteleyeceğini belirtti. Dolar/TL tahminleri ise üç, altı ve 12 aylık dönemler için sırasıyla 36, 39 ve 44 lira olarak revize edildi.
2 Eylül 2024

HSBC Holdings Plc'nin Türkiye operasyonları, büyüme fırsatlarını daha iyi değerlendirebilmek adına 23 şubesini kapatma kararı aldı. Banka, kurumsal ve küresel bankacılık hizmetlerine odaklanmaya devam edeceğini belirtti. Bu kararın, bankanın etkinliğini artıracağı ve müşterilere daha iyi hizmet sunulmasını sağlayacağı ifade edildi. Türkiye'de kalan 44 şube ile hizmet vermeye devam edecek olan bankanın, şube kapatmalarının çalışan sayısına etkisine dair bir bilgi paylaşılmadı.
14 Kasım 2023

TÜİK, Haziran 2022'den beri madde fiyat listesini açıklamayı durdurdu ve yargı kararlarına direndi. Son olarak, geçmişe dönük verileri sansürleyip değiştirdiği iddia edildi. TÜİK'in yayımladığı elektronik bültenlerdeki orijinal ekleri değiştirerek bilgi karartmada yeni bir aşamaya geçtiği belirtiliyor. Bu durum, resmi evrakta sahtecilik olarak nitelendiriliyor ve kamu kurumunun neden böyle bir sansüre ihtiyaç duyduğu sorgulanıyor.
15 Temmuz 2024

Eyüp Sabri Tuncer, Avrupa'da 'kimyasal risk' nedeniyle bazı ürünlerinin satışının durdurulması üzerine açıklama yaptı. Şirket, Mart 2022'den itibaren yasaklanan 'lilial' adlı bileşeni üretimde kullanmadığını belirtti. Avrupa tehlikeli gıda dışı ürünler için Hızlı Uyarı Sistemi'nin 12 Eylül'de yayınladığı uyarıda, 2022 Mart'tan önce üretilen bazı ürünlerde yasaklı madde tespit edildiği bildirilmişti. Şirket, sosyal medyada yayılan yanıltıcı bilgilerle ilgili hukuki süreç başlatacağını duyurdu.
15 Eylül 2024
İşaretlediklerim