Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların net döviz pozisyonunun özkaynakları içindeki payının üst sınırını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. Daha önce Aralık ayında bu oran yüzde 20'den yüzde 5'e düşürülmüştü. Yeni düzenleme ile bankaların yabancı para net genel pozisyon/öz kaynak standart oranı artırılmış oldu.
10 Mart 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), taşıt kredilerine ilişkin vade ve kredi kullanım sınırlarında değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeye göre, nihai fatura değeri 1 milyon 600 bin lira ve altında olan taşıtlar için kredi vadesi 48 ay, 4 milyon ile 5 milyon lira arasındaki taşıtlar için ise 12 ay olarak belirlendi. Ayrıca, kredi tutarının taşıtın değerine oranı da fatura değerine göre yüzde 70'ten yüzde 0'a kadar değişen oranlarda sınırlandırıldı. Bu karar, elektrik motorlu taşıtlar da dahil olmak üzere, çeşitli fiyat aralıklarındaki taşıtlar için geçerlidir.
22 Mart 2024

ABD merkezli yatırım bankası Citi, dolar/TL'deki üç aylık uzun pozisyonlarını yüzde 5,67 karla kapattığını duyurdu. Citi, Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 15'e çıkarmasının ardından dolar/TL'de uzun pozisyon almıştı. Şu anda dolar/TL'de beklemeye geçtiklerini ve Türkiye'nin yaz sezonunda turizm gelirleri ve potansiyel finansman anlaşmaları ile desteklenebileceğini belirttiler. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Suudi Arabistan ziyaretinin yeni finansman anlaşmalarını getirebileceğini öngörüyorlar.
12 Temmuz 2023

Merkez Bankası, kendisinde tutulan yabancı para serbest hesaplara ödenecek faizi 25 baz puan indirerek yüzde 4,75'ten yüzde 4,50'ye düşürdü. Bu karar, Türk lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına uygulanan faiz oranını etkiliyor. Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, bu indirimin gerekçeleri ve olası etkileri hakkında bilgi verilmedi.
7 Haziran 2024

Bankalar, kredi kartlarıyla verilen otomatik fatura ödeme talimatları için uyguladıkları faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı. Şubat ayında, bu faiz oranları yüzde 2,49 ile 4,42 arasında değişiklik gösterdi, en yüksek oran yüzde 4,42 ile Halkbank tarafından uygulandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bankaların komisyon gelirleri yılın ilk ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 158 artış gösterdi. Ayrıca, kredi kartı aidatlarında da yüzde 70'e varan artışlar yaşandı ve en büyük 10 bankanın karı 500 milyar lirayı aştı.
4 Mart 2024

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların 2022 yılında elde ettikleri rekor kârların bir kısmını dağıtmak için yaptıkları talepler üzerine çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin toplantısında konuşan Akben, kar dağıtımının bankaların rasyolarına göre belirli bir oranda olabileceğini ifade etti. Türkiye'deki bankalar, enflasyona endeksli tahviller sayesinde 2022'de yüksek kârlar elde etmiş ve BDDK'ya kar dağıtımı yapmak istediklerini bildirmişlerdi.
16 Ocak 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a çıkardı. Açıklamada, büyük merkez bankalarının politika faizlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı belirtildi ve bu yıl faiz indirimi beklentilerinin artık masadan kalktığı ifade edildi. Ayrıca, dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,9’ar, 2025 ve 2026’da ise yüzde 3,3’er büyümesinin beklendiği kaydedildi. ABD ekonomisinin büyüme tahmininin de bu yıl için yükseltildiği belirtildi.
28 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın politika faizi artışının beklentilerin altında kalması sonucu bankacılık faizlerinde değişiklikler yaşandı. Tüketici kredi faizleri artarken, TL mevduat faizleri düşüş gösterdi. Kamu bankalarında faizler en az 70 baz puan, özel bankalarda ise 50 baz puan artış gösterdi. Kamu bankaları ihtiyaç kredi faizlerini yüzde 2,64 seviyesine çıkardı.
5 Temmuz 2023

Merkez Bankası, Türk Lirasını (TL) güçlendirmek ve bankacılık sistemini TL'yi cazip kılacak şekilde dönüştürmek için yeni adımlar attı. Bu adımlar arasında, TL mevduatını desteklemek ve kur korumalı hesaplardan (KKM) standart TL mevduata geçişi özendirmek bulunuyor. Ayrıca, TL'ye geçiş ve yenilemeyle TL payı hesaplamalarında revizyona gidildi ve ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.
18 Eylül 2023

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölge ekonomisine destek olmak amacıyla, talepte bulunan müşterilerin vadesi gelmiş veya altı ay içinde vadesi gelecek borçlarını altı ay süreyle erteleyeceğini açıkladı. TBB ayrıca, borç ödemeleri ve finansman sağlamada ek kolaylıkların sağlanması, risk merkezi bildirimlerinin mücbir hal düzenlemesi çerçevesinde yapılması ve felaketten etkilenen müşterilerin durumlarını belgelemeleri gerektiğini belirtti.
6 Şubat 2023

Britanya merkezli çok uluslu banka HSBC, 14 Mayıs'taki Türkiye seçimleri sonrasında yükselmesini beklediği hisse senetleri arasında perakende sektöründen BİM, Şok ve Anadolu Efes'i sıraladı. Ayrıca, HSBC Koç Holding ve Yapı Kredi Bankası hisselerini de olumlu bulduğunu belirtti. Yabancı banka ve finans kuruluşları, Türk piyasalarına ilişkin olumlu raporlar yayımlamaya devam ediyor ve ekonomide normalleşme ile yabancı girişi senaryosu çerçevesinde borsaya dair uzun vadeli pozitif beklentilerini dile getiriyorlar.
5 Mayıs 2023

ABD merkezli yatırım bankası JPMorgan, Türkiye'de özel bankaların sermaye benzeri tahvillerinin görece cazip olduğunu belirtti. Konstantin Rozantsev liderliğindeki analist ekibi, Türkiye'deki istikrarlı ortamı gerekçe göstererek bu tavsiyede bulundu. Rapor, politika duruşunun çok kısıtlayıcı olmadığını ve yüksek faizlerin kredi talebini tamamen düşürmediğini kaydetti. Garanti, İş Bankası, Akbank, Vakıfbank ve Eximbank'ın belirli vadeli tahvilleri için 'ağırlığını azalt' tavsiyesinden 'nötr'e revize edildi.
6 Şubat 2024

Bank of America, 2024 yıl sonunda doların 38 TL seviyesinde olmasını beklediğini açıkladı. Banka, Türkiye'de para politikasının sıkılaşmasıyla hem yerli hem de yabancı yatırımcıların daha iyimser olduğunu belirtti. Ayrıca, reel sektör ekonomide kayda değer bir yavaşlama görüyor. Raporda, yerel seçimlerden bu yana yurtiçi döviz talebinin tersine döndüğü ve TL'nin istikrara kavuşması halinde dolarizasyonun tersine dönme eğiliminin yaz aylarında da devam edebileceği ifade edildi.
21 Mayıs 2024

HSBC, Türkiye'deki ekonomik temellerin bozulması ve Türk Lirası'nın aşırı değerlendiğine dair işaretlerin, dolar/TL kurunda daha önce öngörülenden daha geniş bir düzeltmeye yol açabileceğini belirtti. 14 Mayıs seçimlerinin ekonomi ve para politikasında değişiklikler yaratabileceği, ancak seçim sonucu ne olursa olsun TL'nin değer kaybetmeye devam edeceği ifade edildi. Banka, yüksek negatif faiz, yüksek cari açık, düzenli sermaye akışlarının olmaması, düşük döviz rezervleri ve liralaşma politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin risklerin TL için zorluklar oluşturduğunu vurguladı ve yıl sonu dolar/TL beklentisini 21'den 24'e çıkardı.
6 Nisan 2023

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, Türkiye'nin son dönemde uyguladığı ekonomi politikalarının olumlu sonuçlarını görmeye başladığını ifade etti. Kelly, Türkiye'nin ortodoks para politikalarına geçiş vaadinin ve bu vaadin yerine getirilmesinin yatırımcıların onayını aldığını belirtti. Ayrıca, bu yeni yaklaşımın sürdürülmesi durumunda Merkez Bankası'nın kredibilitesinin artacağını ve enflasyon beklentilerinin daha fazla sabitleneceğini söyledi. Kelly, Türkiye'nin mali durumunun güçlü olduğunu ve finans sektöründeki reformların sağlam bir bankacılık sektörünün ortaya çıkmasını sağladığını belirtti.
8 Eylül 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kendi bünyesinde tutulan yabancı para serbest karşılıklarına ödenen faizi yüzde 4,50'den yüzde 4,75'e yükseltti. Bu karar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini 25 baz puan artırarak 4,75-5,00 aralığına çıkarmasının ardından geldi. Faiz ödemeleri, Türk Lirası cinsinden ve ihbarlı döviz mevduat hesap bakiyelerinin fazla tesis edilen kısmına yapılıyor.
12 Mayıs 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan 'yatırım projelerinin finansmanı' için kredi almasını eleştirdi. Kredilerin, Türkiye'nin döviz ihtiyacına kısmen çare olacağını ancak ithalat zorunluluğu nedeniyle tamamının bu amaç için kullanılamayacağını belirtti. Korkmaz, IMF'den alınacak doğrudan ve daha düşük faizli bir borçlanmanın, Dünya Bankası'na göre daha avantajlı olacağını savundu. Ayrıca, Dünya Bankası'nın projeler üzerindeki sıkı kontrolünün Türkiye'nin keyfi yatırım maliyeti hesaplamalarını engelleyeceğini ifade etti.
16 Nisan 2024

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasının ardından, dolar/TL kuru yükselişe geçti ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. ABD'li yatırım bankası Citi, bu gelişmeler üzerine model portföyünde 'uzun dolar/TL' pozisyonuna geri dönme kararı aldı ve üç ay vadeli dolar/TL alımı için 30 hedefi önerdi. Faiz artırımı döviz kurlarında ters etki yaparak kurların yükselmesine neden oldu.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, geçen ay gerçekleştirdiği 750 baz puanlık faiz artışının ardından bugün yeniden toplanıyor. Ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çıkarılacağını tahmin ediyor. Dolar/TL, bankalararası piyasanın açılışında 27,0420 seviyesinden işlem görüyor. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu, beş şirketin sermaye artırımına onay verdi.
21 Eylül 2023
İşaretlediklerim