Anayasa Mahkemesi'nin iki kez hak ihlali kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın AYM kararlarını tanımamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti. Sosyal medyada ve siyasi çevrelerden gelen tepkilerde, bu kararın 'yargı darbesi' olarak nitelendirildiği ve halk iradesine darbe vurulduğu ifade edildi.
30 Ocak 2024

Tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay, siyaset yapmasının engellendiğini ifade ederek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) kendisi için bir cezaevi olarak tanımladı. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın bu kararları tanımadığı belirtildi. Atalay, cezaevinden gönderdiği mesajda demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün savunulması gerektiğini vurguladı ve hukukun egemen olması için mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti.
10 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliyesi için mahkeme kararını beklediklerini belirtti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. Ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararını uygulamak için henüz bir adım atmış değil.
30 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın AYM kararlarını tanımamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. Atalay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hukuk tanımazlık ve kuralsızlaşmanın boyutlarına şaşırdığını belirtti ve Türkiye'nin bu duruma sığmayacağını ifade etti. Ayrıca, görevini yapmaya devam edeceğini ve Hatay halkına borçlu olduğunu söyledi.
30 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunarak düşürüldü. Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı verdiği Atalay hakkındaki Yargıtay kararı, hem İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi hem de Yargıtay tarafından tanınmamıştı. TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan olaylar sırasında muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti ve TİP, DEM Parti ve CHP milletvekilleri başkanlık kürsüsünü pankartlarla işgal etti. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, protestolar nedeniyle birleşimi kapattı.
30 Ocak 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili ve Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay'ın durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Tunç, yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu, en doğru kararı vereceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve herkesin anayasa ve kanunlarla bağlı olduğunu ifade etti. Tunç, yüksek mahkemeler arasında çatışma ortaya koymanın doğru olmadığını ve hukuk devletini zedeleyecek yorumlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
1 Kasım 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi süreci hakkında konuştu. Anayasa Mahkemesi'nin Atalay hakkında hak ihlali kararı vermesine rağmen İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın bu kararları tanımadığı belirtildi. Kurtulmuş, yurtdışında olması nedeniyle TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Meclis'te Atalay'ın vekilliğinin düşürüldüğünü ve bu sürecin siyasi tartışmalara sokulmaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Adalet Bakanı Tunç, Bozdağ'a kitapçık atılmasını 'milli iradeye saygısızlık' olarak değerlendirdi ve CHP'nin Can Atalay için 'olağanüstü toplantı' talebine ret geldiği bilgisi verildi.
1 Şubat 2024

Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından meslektaşları ve arkadaşları İstanbul Barosu önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemciler, Yargıtay'ın kararının hukuk güvenliğini zedelediğini ve siyasi amaçlar taşıdığını iddia etti. Ayrıca, Yargıtay'ın benzer bir durumda olan TİP milletvekili Ahmet Şık'ın davasında farklı bir karar vermesine dikkat çekerek, bu durumun hukuk güvenliği ve yargının saygınlığı açısından önemli bir sınav olduğunu belirttiler.
18 Temmuz 2023

Yargıtay Başsavcılığı, hapisteki Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını belirtti. Kararın gerekçesi, Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamış olması. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay'ın tahliyesine hükmettiği kararın yetki aşımı olduğu savunuldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla Atalay'ın hüküm kesinleşmiş ve infazı mümkün hale gelmiştir.
7 Kasım 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için herkesi İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme heyeti kararı geciktirdi ve adliyeden ayrıldı. Kadıgil, Twitter'dan yayınladığı canlı videoda 'anayasaya bir parça saygı duyan herkesi', avukatları, milletvekillerini İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne çağırdı.
30 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi'nden Hatay milletvekili seçilen tutuklu avukat Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin 'derhal serbest bırakılması' yönündeki kararına uyulmamasını eleştirdi ve mahkemenin kararı Yargıtay'a atmasının Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) soruşturulmasını istedi. AYM, Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak, AYM kararının 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştığı halde, mahkemenin kararı uygulamaması ve Yargıtay'a atması tepki çekti.
31 Ekim 2023

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan ve TİP Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye talebi, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi tarafından reddedildi. Avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi de oyçokluğuyla bu talebi reddetti. Yargıtay üyesi Özgür Cevahir, muhalefet şerhinde Anayasa'nın 14. maddesinin yeterli açıklıkta olmadığını ve yasama dokunulmazlığına müdahalenin hukuki belirlilik ve güvenliği sağlamadığını belirtti.
18 Temmuz 2023

CHP, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararına rağmen serbest bırakılmayan milletvekili Can Atalay için miting düzenliyor. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partilerinin bu mitinge katılmayacağını açıkladı. Can Atalay, Gezi Parkı davasından hüküm giymiş ve AYM, hak ihlali kararı vererek tahliyesini istemişti. Ancak Yargıtay, AYM'nin kararını tanımayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
8 Ocak 2024

AKP Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüleceğini duyurdu. Anayasa Mahkemesi, Atalay hakkında hak ihlali kararı vermiş, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay bu kararları tanımamıştı. Yargıtay'ın kararı Meclis'te okunduğunda Atalay'ın vekilliği düşecek. Atalay, Gezi Parkı davasından 18 yıl hapse mahkum edilmiş ve AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu, ancak Yargıtay AYM'nin kararını tanımayarak Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine hükmetmişti.
30 Ocak 2024

Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Gezi davası tutuklusu Can Atalay, seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte cezaevinden tahliye edilmesinin beklendiğini ifade etti. TİP, Meclis'te Barış Atay'ın seçilememesine rağmen koltuk sayısını korudu. Atalay, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Hatay'a dönmek için hazır olduğunu ve çalışmalara başladığını duyurdu.
15 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), TİP Hatay Milletvekili ve Gezi Parkı davasından tutuklu olan Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçilmişti ancak Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, avukatlarının mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için yaptığı başvuruyu reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu.
25 Ekim 2023

Gezi Parkı davasında tutuklu olan ve Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçilen avukat Can Atalay, mazbatasını almasına rağmen hala serbest bırakılmadı. Uluslararası Af Örgütü, Atalay'ın ve diğer düşünce mahkumlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Örgüt, bu durumun Türkiye'de yargının bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne verilen zararı gösterdiğini belirtti. Ayrıca, muhalefet de Atalay'ın serbest bırakılmasını talep etmekte.
5 Haziran 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu'na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, mahkeme üyeleri hakkında 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından ceza davası açılmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
3 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay'ın, Gezi tutuklusu Can Atalay'ın milletvekili adayı olabilmesi için Hatay'daki ilk sıra adaylığından feragat ettiğini duyurdu. Atay, bu kararıyla partililerden alkış aldı ve duygusal anlar yaşadı. TİP, 49 il ve 52 seçim bölgesindeki milletvekili adaylarını Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. Atay, Hatay yerine Antalya'dan ikinci sıra adayı olarak gösterildi.
9 Nisan 2023

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen ve milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmeyen Can Atalay, avukatları aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Atalay'ın avukatları, tahliye edilmemesinin Anayasal hak ihlali olduğunu belirtti. Atalay'ın 'adil yargılanma hakkı', 'seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği ifade edildi.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim