Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Nisan 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere mobil haberleşme hizmetleri azami ücret tarifesinde yıllık yüzde 65'lik bir artışa gitti. Yapılan zamla birlikte, yurt içi aramaların dakika başı ücreti 3 lira 12 kuruşa, yurt dışı aramaların dakika başı ücreti ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Ayrıca, numara değişikliği ücreti 136,52 lira, hat devir ücreti 59,83 lira ve isim ile ünvan değişikliği ücreti 40,86 lira olarak belirlendi. SMS ücretleri ve diğer hizmetlerin fiyatlarında da benzer oranlarda artışlar görüldü.
3 Nisan 2024

Borsa İstanbul'daki işlemlere vergi getirilmesi gündemde. Bu verginin, borsanın likiditesini düşürmeyecek bir oranda olması gerektiği vurgulanıyor. Hisse senedi işlemlerine getirilecek vergi ihtimali, borsanın son iki haftadır düşüş yaşamasının ana nedeni olarak gösteriliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamalarına göre, hisse senedi kazançlarına değil, yapılan alım satımlar üzerinden bir vergi düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indirimi yüzde 50'ye kadar çıkartılırken, hasar sonrası prim artırımı yüzde 200'e kadar yükseltildi. Elektrikli araçlar için yüzde 10'luk bir prim indirimi uygulanabilecek. Trafik sigortası tavan fiyatları 1 Mayıs'tan itibaren yüzde 5 artacak ve sonrasında aylık tavan fiyat artışı yüzde 2 olarak uygulanacak. Ayrıca, orijinale eşdeğerliği belgelendirilmiş veya yeniden kullanılabilir parçaların tercih edilmesi durumunda yüzde 20'ye kadar indirim sağlanabilecek.
4 Nisan 2023

Murat Muratoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in birkaç ay önce yeni vergi getirmeyeceklerine dair verdiği sözleri hatırlatarak, yeni vergi paketinde birçok yeni verginin yer aldığını belirtti. Muratoğlu, toplanan verginin artmaması durumunda hükümetin rahatının kaçacağını ve yandaşların yeterince ihale alamayacağını ifade etti. Ayrıca, benzer durumların Güney Amerika gibi diğer bölgelerde de yaşandığını vurguladı.
22 Haziran 2024

Haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ikinci el otomobil satışları yüzde 18 azaldı. Ağustos ayıyla birlikte, fiyatlarda düşüş gözlendi. Bu düşüş, hızlı yükselen fiyatlar, krediye erişim zorlukları ve tedarik sorunlarının azalması gibi faktörlerin bir sonucu olarak görülüyor. Ayrıca, sıfır kilometre araçların ikinci elde spekülatif fiyatlarla satışına yönelik alınan önlemler de fiyat düşüşünde etkili oldu.
11 Ağustos 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), temassız ödemelerde şifresiz işlem limitini 750 liradan 1500 liraya çıkardı. Bu değişiklik, 1 Temmuz 2024 Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Daha önce 1 Temmuz 2022'de 750 liraya çıkarılan limit, iki yıl sonra yeniden güncellenmiş oldu.
28 Haziran 2024

13 Eylül gece yarısından itibaren motorine 2 lira 30 kuruş zam bekleniyor. Zam sonrası motorin fiyatı İstanbul'da 40,03 lira, Ankara'da 40,57 lira ve İzmir'de 40,74 lira olacak. Ayrıca bazı kaynaklarda benzine de 1 lira 50 kuruş zam beklendiği belirtiliyor. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapıldı.
13 Eylül 2023

Türkiye'de yüksek ÖTV oranları ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle ikinci el araç piyasasında fiyatlar yükselmiş durumda. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle ikinci el araçların sıfır fiyatından yükseğe satılamayacağı ve düzenlemeye uymayanlara para cezası uygulanacağı bildirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, göreve başladığında ikinci el otomobil piyasasına yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini ve stokçuluk yapanlara ceza kestiklerini ifade etti. Ayrıca, ikinci el araç satışlarının gevşediğini ve fiyatların sıfır araç satış fiyatlarına doğru düşüş eğiliminde olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2023

Türkiye'de döviz kurundaki hareketlilik nedeniyle otomobil fiyatlarında gelecek hafta ortalama yüzde 3 oranında bir artış bekleniyor. İthal otomobillerin fiyatları, döviz kurlarındaki değişimden hızlı bir şekilde etkileniyor. Ekonomi gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre, otomobil markaları fiyat artışlarını mayıs ayında uygulamayı planlıyor ve seçim sonrasında daha büyük zamların olacağı tahmin ediliyor. İkinci el otomobil fiyatları ise şimdiden yükselmeye başladı.
24 Nisan 2023

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki tutar, 5 Temmuz haftası itibariyle 23 milyar lira kaybederek 2 trilyon liranın altına geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM'deki düşüşün devam edeceğini ve Temmuz ayında çıkışların hızlanacağını belirtti. Şirketler için KKM'de vergi avantajının kalkması ve zorunlu karşılık oranlarının artırılması gibi faktörler de bu düşüşte etkili oldu.
11 Temmuz 2024

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), bedelli askerlik yapmak isteyenleri ödeme konusunda uyardı. MSB, bedelli askerlik hizmeti kapsamında geçerli olan bedel ve ek bedel tutarının, 1 Temmuz 2024’te memur aylık katsayısına göre güncelleneceğini hatırlattı. Mevcut tutar üzerinden bedelli askerlik yapmak isteyenler için son tarihin 28 Haziran olduğu belirtildi. Yeni bedelli askerlik ücreti, memur maaş zammı oranlarına göre belirlenecek.
24 Haziran 2024

13 Şubat Salı gününden itibaren motorine 2 lira 56 kuruş zam yapılacağı bildirildi. Bu zam, Brent petrolün varil fiyatının uluslararası piyasalarda 81,90 dolara yükselmesinin ardından geldi. Geçen hafta motorine yapılan 1 lira 38 kuruşluk zammın ardından, yeni zamla birlikte motorinin litre fiyatı İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yaklaşık 44,30 lira, 45,06 lira ve 45,37 lira olacak. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
10 Şubat 2024

Türkiye'de elektrikli otomobiller için ÖTV matrahları yeniden belirlendi. 160 kW altı motor gücüne sahip araçlar için matrah 700 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya, 160 kW üstü araçlar için ise 750 bin liradan 1 milyon 350 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi getirildi. Uzmanlar, bu düzenlemelerin Togg için yapıldığını ve Togg'un ortalama fiyatının 1 milyon 500 bin lira bandında olacağını tahmin ediyorlar.
3 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile, depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas'ın Gürün ilçesinde, 7256 ve 7326 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılan alacakların taksit ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona ermesini takiben ertelendi. İlk taksit ödemesi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda, sonraki taksitler ise ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek.
23 Şubat 2023

Togg marka otomobillere, 5 Temmuz'daki yüzde 27'lik zammın ardından KDV oranının yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkmasıyla bir zam daha yapıldı. En düşük model olan T10X modelinin 'V1 RWD' standart menzilli versiyonunun fiyatı 274 bin 500 lira artarak 1 milyon 227 bin 500 TL'ye yükseldi. 'V2 RWD' standart menzilli modelin fiyatı ise 1 milyon 329 bin 500 TL'ye, uzun menzilli versiyonun fiyatı da 1 milyon 563 bin 500 TL'ye çıktı. Zam haberleri, teslimat bekleyen müşteriler arasında tepkiye neden oldu.
10 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin toplantısında, yediemin otopark ve araç çekme ücretlerine yüzde 50 ila 67 arasında zam yapılmasına karar verildi. Araç çekme ücreti 400 liradan 630 liraya, özel taşıma ücreti 400 liradan 630 liraya, ilave kilometre ücreti ise 15 liradan 25 liraya yükseltildi. Yediemin otopark günlük ücret tarifesi de motosikletler, otomobiller, kamyonetler, arazi taşıtları, minibüsler, kamyonlar, otobüsler ve iş makineleri için farklı oranlarda artırıldı.
27 Temmuz 2023

Temmuz 2023'te 400 bin civarında olan ikinci el araç ilanı sayısı, ekim sonu itibarıyla 1 milyona ulaştı. Bu durum, Ticaret Bakanlığı'nın sıkı tedbirler alması ve finansal yatırım araçlarının çeşitlenmesi sonucu ikinci el araçların yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, sıfır araçların piyasada artması ve bayilerin stok eritmek için kampanyalar düzenlemesi de ikinci el araç satışlarını olumsuz etkiledi.
23 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçıranları ihbar edenlerin ikramiyeyle ödüllendirileceği yeni bir uygulamanın başlatıldığını duyurdu. Şimşek, vatandaşların daha kolay ve hızlı ihbarda bulunabilmeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni kanallar devreye aldığını belirtti. İhbarlar sonucunda tespit edilen vergi ve vergi kaybı cezasının yüzde 10'u tutarında ihbar ikramiyesi ödenebilecek. Vatandaşlar, BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram ihbar hesapları ve WhatsApp İhbar Hattı gibi çeşitli yollarla ihbarda bulunabilecek.
23 Mayıs 2024

Habertürk'ün haberine göre, motorin fiyatlarına gece yarısından itibaren 1 lira 35 kuruş indirim uygulandı. Bu indirimle birlikte İstanbul'da motorinin litre fiyatı 40 lira 66 kuruşa, Ankara'da ise 41 lira 44 kuruşa düştü. İki hafta önce motorine yapılan 2 lira 57 kuruşluk zamdan sonra ve geçen hafta yapılan 1 lira 21 kuruşluk indirimden sonra bu yeni indirim gerçekleşti.
1 Mart 2024

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim