AKP listesinden Batman'dan milletvekili seçilen HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı, kadın düşmanı olmadıklarını belirterek kadınların zorunlu olarak tehlikeli işlerde çalıştırılmaması ve sadece geçimlerini sağlamak zorunda oldukları için çalışmamaları gerektiğini ifade etti. Ramanlı, kadınların eğitim, siyaset, ticaret ve toplumsal alanlarda aktif olmalarını desteklediklerini, ancak kadınların nazik ve narin olduklarını, bu yüzden zorla çalıştırılmamaları gerektiğini savundu. Ayrıca, milletvekili yemininin doğru bir metinden oluşmadığını ancak yine de okuyacağını belirtti.
26 Mayıs 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ankara'da bir etkinlikte yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin sebepleri arasında yüzde 70-75 oranında alkolizmin bulunduğunu iddia etti. Kadın örgütlerinin yeterli önleyici tedbirlerin alınmadığını savunmasına karşın Bakan Yanık, alkol kullanımını sorunun ana kaynağı olarak gösterdi. Ayrıca, eşcinselliğin normalleştirilmesini beklememeleri gerektiğini, ancak eşcinsellerin yaşam haklarının korunmasının devletin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
25 Ocak 2023

Senex: Yaşlanma Çalışmaları Derneği'nin raporuna göre, Aralık ayında Türkiye genelinde 165 yaşlı şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılığa maruz kaldı. Dernek başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, yaş ayrımcılığının Türkiye'de arttığını belirtti. Rapor, medyaya yansıyan haberlerin analizine dayanıyor ve yaşlılara yönelik ihlallerin önlenmesi için farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Araştırmalar, yaşlılara yönelik şiddet ve ihlallerin yaygın olduğunu ve çoğunlukla yoksul yaşlıları etkilediğini gösteriyor.
30 Ocak 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'de seçim güvenliği ve şeffaflığı konusunda herhangi bir endişe olmadığını ifade etti. Türkiye'nin seçimlerinin dünyaya örnek gösterilebilecek düzeyde olduğunu ve yüksek katılım oranlarıyla gerçekleştiğini belirtti. Tunç, Türkiye'deki seçimlerin %85'in üzerinde bir katılım oranıyla yapıldığını ve bu oranın dünya genelinde nadir olduğunu vurguladı.
31 Mart 2024

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma'nın nisan ayında gerçekleştirdiği iki saha çalışmasının sonuçlarını ve hazırlanan 202 sayfalık raporu ele aldı. Rapora göre, cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında, millet ittifakı ise yüzde 36-38 bandında seyrediyor. Kararsızlar dağıtıldığında AKP yüzde 36,2, CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3, MHP yüzde 7,4 ve diğer partiler yüzde 8,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yüzde 43 ve 42 oy alarak seçimi ikinci tura taşıyorlar. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 51, Erdoğan yüzde 49 oy alıyor.
29 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ekim ayında tüketici güven endeksi 3,1 puan artarak 74,6'ya yükseldi. Bu artış, endeksin eylül ayındaki 71,5 puanlık değerinden yüzde 4,4'lük bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 6,1 artarak 59,7'ye çıktı ve gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 5,4 artarak 72,6'ya yükseldi.
23 Ekim 2023

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

KONDA Araştırma Şirketi'nin 6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,3 oy alırken, cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan yüzde 43,7 oy almaktadır. İttifaklar bazında ise Cumhur İttifakı yüzde 44, Millet İttifakı yüzde 39,9 ve Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 12,3 oy oranına sahiptir. Araştırma, 35 ilde 3480 kişiyle yüz yüze yapılmış ve hata payı yüzde 95 güven aralığında +/- 1,7 olarak belirtilmiştir. KONDA, seçime kadar yaşanacak olaylar, stratejik oy kaymaları ve seçmen katılım oranlarının anket sonuçlarını etkileyebileceğini belirtmiştir.
11 Mayıs 2023

ORC Araştırma tarafından Nisan ayında yapılan iki ayrı ankete göre, seçmenlerin tercihleri kazanma ihtimali yüksek olan aday ve partilere kaydı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 50'ye yaklaşırken, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın oyları düşüş gösterdi. Partilerin oy dağılımında da benzer bir eğilim izlenirken, büyük partilerin oyları arttı. Ankette, 42 ilden 5 bin 400 kişiyle yüz yüze görüşülerek veriler toplandı. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği'nin belirttiği bazı kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
24 Nisan 2023

KONDA Araştırma'nın anketine göre, Türkiye genelinde 10 kişiden altısı sokak hayvanlarının 'uyutulması' düzenlemesine karşı çıkıyor. AKP'nin Meclis'e sunduğu bu yasa teklifi, sokak hayvanlarının uyutulmasını öngörüyor ve kamuoyunda tepki çekiyor. Ankete katılanların yüzde 63'ü bu yöntemin doğru olmadığını belirtirken, yüzde 22'si sokak hayvanlarının kimse için sorun olmadığını düşünüyor. Yüzde 15 ise gerekli hallerde uyutulabileceğini savunuyor.
20 Temmuz 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Fatih'teki kadın cinayetleri ve Beyoğlu'ndaki taciz olayları sonrası yaptığı 'Türkiye’nin Huzuru' etiketiyle Teknofest paylaşımı nedeniyle eleştirildi. Yerlikaya, tepkiler üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nü ziyaret ederek olaylarla ilgili brifing aldığını ve kadınlara şiddet uygulayanlara karşı sıfır tolerans politikası izleyeceklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da emniyet güçlerinin sayısını artırdıklarını ve suç odaklarıyla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
6 Ekim 2024

MetroPOLL Araştırma'nın verilerine göre, Aralık ayında %31,7 olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacağını düşünenlerin oranı, Ocak ayında %38,2'ye, Mart ayında ise %42,9'a yükseldi. MetroPOLL Araştırma Başkanı Özer Sencar, bu artışa dikkat çekti. Ancak, anketin kim tarafından finanse edildiği ve kim adına yapıldığı gibi bilgilerin açıklanmadığı bir editör notu ile belirtilmiştir.
11 Nisan 2023

Aksoy Araştırma Şirketi'nin nisan ayı anketine göre, milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 34,7, CHP ve müttefikleri yüzde 32,1, HDP/Yeşil Sol yüzde 9,6, İYİ Parti yüzde 9 ve MHP yüzde 6,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,3 ile önde bulunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,9 oy alıyor ve seçimlerin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin kim tarafından finanse edildiği ve hangi yöntemlerle yapıldığı gibi bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
1 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma Şirketi'nin anketine göre, Türkiye'deki eğitim sistemini iktidar ittifakı AKP'li ve MHP'liler dahil büyük çoğunluk beğenmiyor. Ankete katılanların %49,2'si eğitim sistemini 'çok kötü', %16,1'i 'kötü' olarak değerlendirdi. 'İyi' ve 'çok iyi' yanıtlarının toplamı ise %10,3 oldu. Anket, 28-30 Ağustos tarihleri arasında 27 ilde 2 bin 100 kişiyle görüşülerek gerçekleştirildi.
11 Eylül 2023

ORC Araştırma'nın 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında yaptığı ankete göre, AKP yüzde 32,0, CHP yüzde 23,5, İYİ Parti yüzde 19,1 oy alırken, HDP yüzde 7,3 ve MHP yüzde 6,2 oy oranına sahip. Cumhur İttifakı yüzde 38,2, Millet İttifakı ise yüzde 42,6 oy oranına ulaştı. ORC Araştırma'nın 19-22 Aralık 2022'deki anketinde ise Cumhur İttifakı yüzde 38,3, Millet İttifakı yüzde 41,7 oy almıştı. İki anket arasında İYİ Parti'nin oylarında yüzde 1,6'lık bir artış gözlemlendi. MetroPOLL araştırma şirketinin aralık ayında düzenlediği ankette ise AKP'nin oyunu bir önceki ankete göre yüzde 0,4 oranında artırdığı belirtildi.
6 Ocak 2023

Açık Toplum Vakıfları tarafından dünya genelinde yapılan bir ankete göre, 18 ila 35 yaş arası gençlerin üçte biri demokrasiye inanmıyor ve güçlü bir lideri desteklemekte sakınca görmüyor. Türkiye'deki oran ise yüzde 50. Ankette, gençlerin yüzde 57'si demokrasiyi herhangi bir yönetim biçimine tercih edilebilir bulurken, yüzde 42'si askeri yönetimi destekliyor. Türkiye özelinde ise, yüzde 50'lik kesim seçimlerle ya da parlamentoyla uğraşmayan bir liderin ülke yönetimi için iyi bir seçenek olduğunu düşünüyor.
12 Eylül 2023

Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü'nün 2024 Dijital Haber Raporu'na göre, Türkiye'de televizyon ve gazeteler arasında en güvenilir haber kaynağı yüzde 60 oranıyla Now TV (eski Fox) oldu. Araştırmada, halkın diğer haber kaynaklarına olan güven ve güvensizlik oranları da açıklandı. Örneğin, CNN Türk'e güven yüzde 50, güvensizlik yüzde 29 olarak belirlenirken, Cumhuriyet'e güven yüzde 54, güvensizlik yüzde 25 olarak kaydedildi. Araştırma, Türkiye'deki medya güvenilirliği hakkında önemli veriler sunuyor.
17 Haziran 2024

MetroPOLL Araştırma'nın yöneticisi Özer Sencar, Nisan ayına ait seçim anketi verilerini paylaştı. Ankete göre Cumhur İttifakı yüzde 45,8, Millet İttifakı yüzde 36,4 ve Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 13,9 oy oranına sahip. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı çıkarmayarak Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı almasıyla Kılıçdaroğlu'nun yüzde 50+1 oy oranına ulaşabileceği belirtiliyor.
14 Nisan 2023

AKP'ye yakın araştırma şirketi Optimar'ın 25-28 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, CHP'nin oyu yüzde 30,1 olarak ölçüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oyları artmasına rağmen ilk turda kazanamıyor. Erdoğan yüzde 48,6, muhtemel rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1 oy alıyor. Diğer partilerin oy oranları ise AKP yüzde 38,6, Yeşil Sol Parti yüzde 7,8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7, Memleket Partisi yüzde 4 ve TİP yüzde 1,3 olarak belirlendi. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin finansmanı, hata payı, örneklem belirleme yöntemi gibi kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
2 Mayıs 2023

31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala yapılan anketler, Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 43,1 oy oranıyla önde olduğunu gösteriyor. Rakibi Murat Kurum yüzde 40,2, Meral Danış Beştaş yüzde 4 ve Buğra Kavuncu ise 3,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İmamoğlu'na yönelik sert eleştirileri ve Murat Kurum'un projeleriyle dikkat çekmesine rağmen, AKP'nin İstanbul teşkilatlarında bir uyum eksikliği olduğu belirtiliyor. Bu durum, seçim sonuçlarına etki edebilecek faktörler arasında değerlendiriliyor.
29 Şubat 2024
İşaretlediklerim