AFP Türkiye ofisi çalışanları, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyeleri, İstanbul Şişli'deki AFP ofisi önünde toplandı ve grev pankartı astı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, ekonomik kriz nedeniyle eriyen ücretlerin avroya çevrilmesi veya Türk Lirası'ndaki erimenin karşılanması yönündeki taleplerinin kabul edilmediğini belirtti. Durmuş, gazetecilerin haklarını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti.
3 Mayıs 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

Hollywood'da senarist ve yazarların ardından oyuncuların da greve gitmesi nedeniyle 18 Eylül'de düzenlenecek olan 75'inci Emmy Ödülleri töreni ertelendi. Oyuncular Birliği'nin 160 bin üyesi, çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri nedeniyle televizyon yapımcısı şirketlerle yaptıkları görüşmeden sonuç alamayınca grev kararı almıştı. Tören için net bir tarih açıklanmasa da, Fox'un törenin ocakta, Televizyon Akademisi'nin de kasımda gerçekleşmesini istediği öğrenildi.
28 Temmuz 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin seçkiden çıkarılmasıyla sansür krizi yaşadı. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu'nun tutarsız açıklamaları sonrası sanat dünyasından istifa çağrıları geldi. Ancak Boyacıoğlu'nun istifasının önünde maddi bir engel olduğu belirtildi. Festival jürisi ve sinemacılar, sansürün kabul edilemez olduğunu belirterek belgeselin seçkiye geri alınmasını talep etti. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı festivalden çekildi.
29 Eylül 2023

ABD'nin film endüstrisi merkezi Hollywood'da, oyuncuların iş garantisi ve maaş güvencesi talepleriyle başlattıkları grev, büyük yapımları etkilemeye başladı. Marvel'in 'Deadpool 3' filmi, grevden etkilenen ilk büyük yapımlardan biri oldu ve çekimleri durduruldu. Yaklaşık 160 bin performans sanatçısı greve katıldı ve bu durum, 3 Mayıs 2024'te gösterime girmesi planlanan 'Deadpool 3' filminin yayın tarihini tehlikeye attı.
14 Temmuz 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl, dünya festivallerinde dikkat çeken yerli ve yabancı yapımlar gösterilecek. Festival kapsamında 'Genç Sinema' programı ile üniversite öğrencileri sinema profesyonelleriyle buluşacak ve 'çocuk günü' etkinlikleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca, geçen yıl hayatını kaybeden usta sinemacı Jean Luc Godard anısına 'Nefret / Le Mépris' filmi gösterilecek.
2 Ağustos 2023

Hollywood'da senaristler ve yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar 15 yıl sonra tekrar greve gittiler. Bu grev, Netflix'in 'Stranger Things', 'Big Mouth' ve 'Unstable' gibi popüler dizilerinin yeni sezonlarının ertelenmesine yol açtı. Grev ayrıca 'Abbott Elementary', 'Cobra Kai', 'Evil', 'Hacks', 'Loot', 'Yellowjackets', 'Night Court', 'Power Book III: Raising Kanan' ve 'The Venery Of Samantha Bird' gibi diğer yapımları da etkiledi.
7 Mayıs 2023

76. Cannes Film Festivali, Maïwenn tarafından yönetilen ve başrolünde Johnny Depp'in yer aldığı 'Jeanne du Barry' filmiyle başladı. Festivalde, jüri başkanı Ruben Östlund'un yaklaşımı, Johnny Depp'in mahkeme sürecinden sonraki tepkiler, Brie Larson'ın festivalin anti-feminist geleneğiyle ilişkisi, Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Fransa'daki emeklilik reformu protestolarının etkisi ve Martin Scorsese'nin 'Killers of the Flower Moon' filmi gibi konular merak ediliyor. Festivalin ilk gününde Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' ve Catherine Corsini'nin 'Le Retour' filmleri gösterilecek, Pedro Almodóvar'ın 'Strange Way of Life' filmi de özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.
16 Mayıs 2023

Fransa'nın César Ödülleri Akademisi, cinsel suçlardan soruşturma altında olan kişilerin 25 Şubat'ta düzenlenecek törene katılamayacaklarını açıkladı. Bu karar, oyuncu Sofiane Bennacer hakkında tecavüz ve şiddet suçlamasıyla soruşturma açılmasının ardından ve 2020 yılında Roman Polanski'nin protestolara konu olan ödül kazanmasının etkisiyle alındı. Akademi, bu kararı mağdurlara saygı göstermek amacıyla aldığını belirtti. Ayrıca, cinsel suçlardan yargılanan veya hüküm giyen kişilerin gelecekteki törenlere katılımının yasaklanıp yasaklanmayacağına dair bir karar henüz verilmedi.
3 Ocak 2023

Fransız yönetmen Jean-Luc Godard'ın ölümünden bir gün önce tamamlanan son filmi 'Scénarios', bu yıl Cannes Film Festivali'nde prömiyerini yapacak. 18 dakikalık kısa film olan Scénarios, Godard'ın 2022'de ötenaziyle hayatını kaybetmeden hemen önce bitirdiği eserdir. Filmle birlikte, 34 dakikalık bir tanıtım filmi de festivalde gösterilecek. Godard'ın uzun süreli iş ortakları Fabrice Aragno ve Jean-Paul Battaggia, yönetmenin kalan projelerini tamamlamaya çalışıyorlar.
26 Nisan 2024

İtalya'da sağlık çalışanları, Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin 2024 bütçe yasa tasarısında öngörülen sağlık hizmetleri kesintilerine karşı ülke genelinde grev düzenledi. 24 saat süren grevde doktorlar ve hemşireler, başkent Roma'da bir miting gerçekleştirdi. Sağlık çalışanları, emeklilik hakları ve sağlık hizmetlerindeki kesintilere tepki gösterdi. Sendikalar, sağlık çalışanlarının yüzde 85'inin greve katıldığını belirtti.
5 Aralık 2023

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

ABD'de senaristler ile yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları sonucu yazarlar 15 yıl sonra greve gitti. 2 Mayıs'ta başlayan grev, 'Damızlık Kızın Öyküsü', 'Game of Thrones' spin-off'u 'A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight' ve Netflix'in 'Stranger Things', 'Big Mouth', 'Unstable' gibi dizilerinin yeni sezon çekimlerini etkiledi. George R.R. Martin ve diğer yapımcılar grevin uzun sürebileceğini ve stüdyoların senaryo stoklamasının yeterli olmayabileceğini belirtti.
9 Mayıs 2023

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Hollywood'daki yazar ve oyuncuların grevi nedeniyle 'Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2' ve 'Godzilla x Kong: The New Empire' filmlerinin vizyon tarihleri ertelendi. Grev, çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri nedeniyle başladı ve grev sırasında hiçbir oyuncu sette yer alamıyor veya projenin tanıtımına destek olamıyor. Bu durum, pek çok büyük yapımı etkiledi.
25 Ağustos 2023

Hollywood'da senaristlerin grevine oyuncuların da katılma ihtimali bulunuyor. Bu durum, Christopher Nolan'ın 'Oppenheimer' filminin Londra prömiyerinin bir saat öne çekilmesine neden oldu. Böylece, Cillian Murphy, Robert Downey Jr. ve diğer yıldız oyuncuların grev başlamadan etkinliğe katılımları sağlandı. Grevin başlaması durumunda oyuncular ne sette yer alabilecek ne de tanıtım faaliyetlerine katkıda bulunabilecek.
13 Temmuz 2023

Britanya'da farklı sektörlerdeki çalışanlar, ücret, emekli maaşı, iş güvenliği ve işten çıkarma koşulları gibi nedenlerle geniş çaplı bir greve başladı. Sendikalar Konfederasyonu'na göre yaklaşık 500 bin kişinin greve katılması bekleniyor. Londra'da metro seferleri durduruldu, okullar ve devlet daireleri etkilendi. Ayrıca BBC çalışanları da yerel radyolarda kesinti planlarına karşı greve katılıyor.
15 Mart 2023

İsveçli yönetmen Ruben Östlund, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek olan 76'ncı Cannes Film Festivali'nin ana yarışma jürisine başkanlık yapacak. Östlund, daha önce 'Kare' ve 'Hüzün Üçgeni' filmleriyle iki kez Altın Palmiye ödülünü kazanmış bir yönetmendir. Festival yönetimi, Östlund'un jüri başkanlığını, onun insanlığın temel içgüdülerini mizahla ve titizlikle inceleyen tarzını övgüyle duyurdu.
28 Şubat 2023

Bu yıl 80'incisi düzenlenecek olan Venedik Film Festivali'ne cinsel tacizle suçlanan yönetmenler Roman Polanski, Woody Allen ve Luc Besson'un da çağrılması eleştirilere neden oldu. Festival direktörü Alberto Barbera, eleştirilere karşı yönetmenleri savundu ve kendisinin bir yargıç değil, festival direktörü olduğunu belirtti. Barbera, bir insanın sorumluluklarıyla bir sanatçının sorumlulukları arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade etti.
27 Temmuz 2023
İşaretlediklerim