Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yürütülen soruşturmalar kapsamında, Hatay'da yıkılan ve 40 kişinin ölümüne sebep olan Kasaplar Apartmanı'nın fen işleri sorumlusu ve statik proje sahibi Murat Göksel Dalkılıç, Tacikistan'dan Türkiye'ye getirilerek tutuklandı. Dalkılıç, apartmanın inşa sürecinde herhangi bir denetim yapmadığını ve binanın dönemin şartlarına uygun yapıldığını savundu. Ayrıca, müteahhitlerin binayı nasıl inşa ettiği konusunda bilgisi olmadığını ve soruşturmadan haberdar olmadığını iddia etti.
2 Mart 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde yıkılan ve 14 kişinin ölümüne neden olan Hatay, İskenderun'daki 17 katlı MCG Towers ile ilgili davada, binanın yapımında görevli 13 sanık 'bilinçli taksirle adam öldürme' suçundan yargılanmaya başladı. İlk duruşma İskenderun 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti ve 31 Mayıs'a ertelendi. Sanıklar suçlamaları kabul etmezken, müştekiler ve yakınları adalet talebinde bulundu. Duruşma sonrası yapılan açıklamalarda, binanın her aşamasının yanlış ve kusurlu olduğu, sorumluların insanların ölebileceğini öngördüğü ancak hiçbir önlem almadığı belirtildi.
5 Mart 2024

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depreminde yıkılan ve 150 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi'nin müteahhidi Ali Babaoğlu, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde yakalandı. Polis tarafından tutuklanan Babaoğlu'nun Kahramanmaraş'a gönderileceği öğrenildi. Bu olay, deprem sonrası yıkılan binaların sorumlularının adalet önüne çıkarılması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
23 Ağustos 2024

Fuat Seçkin Apartmanı'nın yıkılması sonucu eşi ve oğlunu kaybeden Gökhan Hezan, apartmanı inşa eden müteahhit Selahattin Yüksel'in hala kamu binaları inşa etmesine tepki gösteriyor. Yüksel, depremde yıkılan bina nedeniyle soruşturma altında olmasına rağmen Antakya'da önemli kamu projelerine imza atmaya devam ediyor. Bu durum, kamu ihale süreçlerindeki denetim ve adalet mekanizmalarının işleyişi hakkında soru işaretleri yaratıyor.
25 Mart 2024

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde 186 kişinin hayatını kaybettiği Mügeler Sitesi'nin kaçak olarak inşa edildiği ve ruhsatının usulsüz evrakla alındığı ortaya çıktı. İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması sonucunda, binaların 1994-1997 arasında ruhsatsız yapıldığı ve 2008'de usulsüz şekilde ruhsatlandırıldığı belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin bilirkişi raporunda, binanın proje aşamasında gerekli zemin etüdü ve statik hesap raporlarının bulunmadığı, yetersiz donatı detaylandırması nedeniyle birçok kişinin sorumlu olduğu vurgulandı. 15 sanık hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
19 Nisan 2024

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen illerden Mersin'e gelen afetzedeleri 'kiralık ev' vaadiyle dolandırdıkları iddia edilen 13 şüpheliden 10'u gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, internet üzerinden 'kiralık ev' vaadiyle kapora aldıkları depremzedeleri dolandırdığı öne sürülen zanlıların yakalanması için çalışma başlattı. Operasyonda 10 zanlı yakalandı, adreslerde bir miktar sentetik ecza, çok sayıda kredi kartı, doküman ve dijital materyal ele geçirildi.
15 Eylül 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremin ardından yıkılan Gözde 2 Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Ali (55), eşi Zelal (40) ve beş yaşındaki oğulları Mir Berzan Bağış enkazdan sağ olarak çıkarıldı. Sakarya Büyükşehir ve Isparta Belediyesi kurtarma ekiplerinin ses üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda bulunan aile, yaralı olarak ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Kurtarma anında çevredeki insanlar tarafından alkış ve tekbir sesleriyle karşılandılar.
9 Şubat 2023

Sözcü TV muhabiri Sinem Nazlı Demir, depremde kuzenini kaybettikten sonra yaşadığı zorluklar nedeniyle iş performansının etkilendiğini ve bu durumun 'uyum sağlayamama' gerekçesiyle işten çıkarılmasına yol açtığını açıkladı. Demir, kuzeninin enkaz altında olduğu süreçte çalışmaya devam ettiğini ve kuzeninin ölüm haberini aldıktan sonra mental sağlığının bozulduğunu belirtti. İşten çıkarılma kararı, 16 Şubat'ta Demir'e yazılı olarak bildirildi.
23 Şubat 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen kişilere yönelik yasal işlemler gerçekleştirdi. Toplamda 31 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 9'u tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım talepleriyle ilgili sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu Osmaniye'de yıkım meydana geldi. Ekipler, yıkılan 10 katlı Bilge Sitesi enkazında 30 yaşındaki Kubilay isimli bir yurttaşı yaklaşık 26 saat sonra buldu ve kurtardı. Kurtarılan yaralı, hastaneye kaldırıldı.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen iki büyük deprem sonucunda en az 5 bin 177 bina yıkıldı ve 7 bin 108 kişi hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarının ilk 24 saatte yetersiz kaldığı ve binaların deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmediği eleştirileri gündeme geldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, depremde ihmali ve kusuru olanların yargı sürecinin ardından hesap vereceğini belirtti.
8 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirde 50 bin 96 kişi hayatını kaybetti ve 301 bin bina yıkıldı ya da hasar gördü. Depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen, 2 milyon 4 bin 276 kişi çadırda, 40 bin 788 kişi ise konteynerde yaşamaya devam ediyor. AFAD Başkanı Yunus Sezer, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısında bu bilgileri paylaştı ve 1 milyon 634 bin 866 kişinin deprem bölgesinden tahliye edildiğini belirtti.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depremden etkilenen Şanlıurfa'da, Bahçelievler Mahallesi'nde hasar görmüş 6 katlı bir bina artçı depremler sırasında yıkıldı. Olay, bir vatandaş tarafından cep telefonuyla kaydedildi. Çökme sonrası bölgeye yönlendirilen arama-kurtarma ekipleri, enkaz altından 1 çocuğu kurtardı. Yerbilimci Naci Görür, deprem bölgesindeki insanları evlerini terk etmeleri konusunda uyardı ve artçı depremlerin büyük olabileceğini belirtti.
6 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu evleri hasar gören kiracılara devlet tarafından 10 bin liralık destek sağlanıyor. Şanlıurfa Birecik Kaymakamı Kadir Duman, ev sahiplerinin bu desteği kiracılardan talep etmelerinin suç olduğunu belirtti ve vatandaşları bu durumu şikayet etmeye çağırdı. Kaymakam, suç işleyenler ve fırsatçılık yapanlar hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılacağını ifade etti.
19 Şubat 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında yapılan soruşturmalarda sadece müteahhitlerin değil, yerel ve merkezi yöneticilerin de sorumlu tutulması gerektiğini belirtti. Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarda, deprem felaketinin katliama dönüşmesinde eski ve yeni belediye başkanları, imar müdürleri, bakanlık müfettişleri gibi birçok kişinin sorumluluğunun altını çizdi ve sadece müteahhitlerin suçlanmasının gerçek suçluları gizlemek anlamına geleceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

6 Şubat 2023'te Adıyaman'da meydana gelen depremde yıkılan İsias Otel'in enkazında 72 kişi hayatını kaybetti. Aralarında 35 Kıbrıslı Türk ve 26 Gazimağusa Türk Maarif Koleji öğrencisinin de bulunduğu bu trajedi, adalet arayışının bir simgesi haline geldi. Yazıda, suçluların cezalandırılması için yürütülen hukuki süreçler ve yaşanan duygusal zorluklar anlatılıyor. İlk ceza davasının duruşması ve suçluların pişmanlık göstermeyen tavırları ele alınıyor. Ayrıca, adaletin sağlanmasının yazar ve mağdurlar için tek umut olduğu vurgulanıyor.
6 Şubat 2024

Hatay Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucu Antakya ilçesinde bir bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören ve eşya çıkarmaya çalışan dört kişi enkaz altında kaldı. AFAD, PAK ve UMKE ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucunda üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı ve bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, bu olayla birlikte can kaybı altıya yükseldi.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında Adıyaman'da yıkılan ve 70 kişinin ölümüne neden olan Süeda Kent Sitesi'nin müteahhidi Mehmet Murat Bulut gözaltına alındı ve tutuklandı. Bulut'un aynı zamanda Kızılay'ın Adıyaman şube başkanı olduğu ve isminin hala Kızılay'ın internet sitesinde yer aldığı belirtildi. Bu olay, depremde yıkılan binalarla ilgili yürütülen geniş çaplı soruşturmanın bir parçası.
17 Mart 2023
İşaretlediklerim