Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, son 20 yılda Türkiye'ye yapılan yabancı yatırımların yüzde 68'inin Avrupa'dan geldiğini belirtti. Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2003'ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım çektiğini ve bu yatırımların büyük bir kısmının Avrupa ülkelerinden geldiğini ifade etti.
6 Ekim 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, uluslararası yatırım bankalarının araştırma bölümlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. Bu görüşmelerde Erkan, yabancı yatırımcılara Türkiye ekonomisi hakkında genel düşüncelerini sordu. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir yatırımcı grubunun Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Piyasalar, Merkez Bankası'nın yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısını ve olası faiz kararlarını bekliyor.
21 Haziran 2023

Hürriyet gazetesi, İstanbul Finans Merkezi'nin açılışı ve doğalgaz keşifleri gibi önemli projelerde eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın imzasının bulunduğunu vurguladı. Albayrak, Kasım 2020'de sağlık sebepleriyle bakanlık görevinden istifa etmişti. Hürriyet, geçmişte Albayrak'ın projelerdeki rolünü ve açıklamalarını içeren haberler yapmıştı. Albayrak son olarak 'Burası Çok Önemli! – Enerjiden Ekonomiye Tam Bağımsız Türkiye' isimli bir kitap yayımlamıştı.
17 Nisan 2023

Çiğdem Toker, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı'nın kurulmasının, tasarruf genelgesinden kaçış olduğunu savunuyor. Vakfın ticari faaliyetlerinin kamu yararına nasıl hizmet edeceğinin net olarak açıklanmadığını belirtiyor. Ayrıca, vakfın Sayıştay denetimi dışında olmasının şeffaflık sorunlarına yol açabileceğini ifade ediyor. Toker, bu vakfın diğer pek çok vakıf gibi kapalı bir kutu haline gelebileceği endişesini dile getiriyor.
17 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak'ın başkenti Bağdat'a gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye ve Irak arasında yeni bir sınır kapısının açılmasını gündeme getirdi. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki çok boyutlu ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi yönünde atılan bir adım olarak değerlendirildi. Bolat, yatırım alanındaki yasal altyapının güçlendirilmesi, bankacılık ve gümrükler alanında atılacak adımlar, iş insanlarının çalışma izin ve vize süreçlerinin kolaylaştırılması konularını da ele aldı.
30 Ağustos 2023

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 'kırılgan' olarak nitelendirdiği ülkelere yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Türkiye'nin cari açığının yüksek olduğu bir dönemde döviz rezervlerinin artış göstermesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dost ülkelerin destek verdiği' yönündeki açıklamaları bu durumu destekler nitelikte. Suudi Arabistan daha önce Merkez Bankası'na beş milyar dolar yatıracağını duyurmuştu ve el-Cedan, Pakistan, Türkiye ve Mısır gibi ülkelere istikrar sağlamak amacıyla yatırım fırsatları aramaya devam edeceklerini belirtti.
18 Ocak 2023

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından Türkiye Merkez Bankası'na yatırılacağı duyurulan 5 milyar dolarlık mevduat, bankanın hesaplarına giriş yaptı. Bu gelişme, bankacılık kaynakları tarafından 13 Mart tarihli bilanço verilerinde görülebildi. Mevduat yatırılması konusunda anlaşma, Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al Katip ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında ay başında imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinden gelen desteklerle ilgili olumlu açıklamalarda bulundu.
14 Mart 2023

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde asker bulundurması ve silahlı gruplara finansal destek sağlaması, ekonomik kriz nedeniyle sürdürülemez hale geliyor. İdlip'te sıkışmış on binlerce cihatçı, Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlamasıyla hareketlenebilir. Türkiye, Şam ile ilişkileri normalleştirerek Suriye'nin kuzeyindeki silahlı grupların Esad yönetimine entegre edilmesini hedefliyor. Ayrıca, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü için de Şam ile işbirliği arayışında.
5 Temmuz 2024

İbrahim Kiras, Türkiye'nin Suriye iç savaşından kaçan sığınmacılarla ilgili bir politika geliştirmediğini vurguluyor. Kiras, sığınmacıların entegrasyonu ve geri dönüş şartları gibi konularda net bir strateji olmadığını belirtiyor. Kayseri ve diğer şehirlerde yaşanan olayların, sığınmacı sorununun Türkiye için ciddi bir problem haline geldiğini gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca, Avrupa ülkelerinin milli göç politikalarına sahip olduğunu, ancak Türkiye'de böyle bir politikanın bulunmadığını eleştiriyor.
4 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda, AR-GE faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük ilk bin firmasının Türkiye'de kuracağı yeni merkezlerin personel giderinin yarısını beş yıl boyunca karşılayacaklarını açıkladı. Ayrıca, sanayinin verimlilik odaklı dönüşümüne rehberlik eden model fabrikaların sayısının artırılacağını ve elektrikli araç yatırımlarına yönelik teşvik paketlerinin devreye alınacağını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin teknoloji alanında büyük yatırımlar çekmeyi hedeflediğini ve enerji sektöründe de önemli teşvikler sunacaklarını ifade etti.
26 Temmuz 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul'da, şirketlerin hisse geri alım yapması ve bireysel emeklilik sistemi portföyündeki borsa katkısındaki değişiklikle borsaya 10 günde 10 milyar TL girmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın da tahvil alımı yapacağını duyurmasıyla borsada yükseliş yaşandı. Ancak yatırımcı Mark Mobius, bu tür müdahalelerin genellikle amaçlananın tersi etkilere sahip olabileceğini belirtti, yine de Türk hisse senetleri için uzun vadeli pozitif görüşünü koruduğunu ifade etti.
16 Şubat 2023

Union Bancaire Privée yöneticisi Lamine Bougueroua, Reuters'a yaptığı açıklamada, Türk Lirası'nın yatırım için cazip bir noktada olmadığını ve TL'de yüzde 20'lik bir değer kaybı daha beklediklerini söyledi. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesiyle yabancı yatırımcıların ilgisinin artması beklenirken, piyasa aktörleri Türkiye'ye yatırım yapmak için erken olduğunu belirtiyor. Türkiye'de seçimlerden sonra ekonomide normalleşme sinyalleri verilse de, dolar/TL kuru seçimlerden önce 20 liranın altındayken, Şimşek sonrası ilk iş gününde 21 seviyesinin üstüne çıktı.
6 Haziran 2023

Türkiye, Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin bu listeden çıkarılması için çalışmalarını yoğunlaştırdı. FATF'nin belirlediği yedi eksiklikten beşinin giderildiği, kalan iki eksiklik üzerinde ise ilgili bakanlıklar ve kurumlarla toplantılar yapıldığı bildirildi. Gri listede olmanın Türkiye'ye sermaye akışında azalma ve sendikasyon kredilerinde maliyet artışı gibi olumsuz etkileri olduğu belirtiliyor.
15 Temmuz 2023

Alaattin Aktaş, Türkiye'de yabancı bankaların piyasayı etkileme gücüne ve Türk Lirası'nın değer kaybına dikkat çekiyor. Yabancıların ve bazı yerel isimlerin Türk parasının değer kaybetmesi gerektiğine yönelik görüşlerini eleştiriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekonomi yönetiminin, Türkiye'nin ekonomik politikalarında rasyonel bir zemine dönüş yapması gerektiğini belirtirken, yavaş yavaş eski politikalara kayma eğilimi gösterdiğini vurguluyor. Vatandaşların ise bu durum karşısında döviz ve altına yönelme eğiliminde olduğunu belirtiyor.
19 Mart 2024

Murat Ağırel'in Havala kitabı, Hırvatistan'da 'Ersa Adriatic' isimli inşaat şirketinin yönetim kurulu başkanı Nenad Petrak'ın Türkiye'deki bağlantılarını ortaya koyuyor. Şirketin dört Türk kurucusu ve Petrak'ın Türkiye'de de iş ortakları olduğu belirtiliyor. Bu Türk iş insanları, Hırvatistan ve Türkiye'de çeşitli şirketlerde ortaklık yapmaktadırlar. Ayrıca, Zekeriya Ersin Öktem'in daha önce bir dolandırıcılık iddiasıyla gündeme geldiği ve Aytaç Ocaklı'nın çeşitli suçlamalarla Türkiye gündemine taşındığı bilgileri paylaşılıyor.
16 Nisan 2024

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sonrası AFAD'ın yetkinliği tartışılırken, Afetlere Müdahale Genel Müdürü İsmail Palakoğlu'nun özgeçmişi gündeme geldi. Palakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nda çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 2018 yılında AFAD başkan yardımcısı olarak atandı ve şu anda AFAD Gençlik ve Spor Kulübü'nün başkanlığını yapıyor. Kariyerinde dini eğitim ve yöneticilik deneyimleri bulunan Palakoğlu'nun afet yönetimi konusundaki uzmanlığı sorgulanıyor.
9 Şubat 2023

Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim