Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, muhalefetin ekonomi politikalarını eleştirdi. Muhalefetin emekli maaşları ve ikramiyeler üzerinden siyaset yürüttüğünü belirten Erdoğan, muhalefetin iktidara gelmesi halinde ekonominin iki günde çökeceğini ve Türkiye'nin yeniden uluslararası kuruluşlara bağımlı hale geleceğini savundu. Ayrıca, geçmişte olduğu gibi IMF'ye para dilenmek zorunda kalacaklarını öne sürdü.
5 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığını belirtti. Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumda olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin politik istikrara sahip beş yıl geçireceğini öne sürdü. Şimşek, geçmiş ekonomi politikalarını tersine çevirmenin zaman alacağını da sözlerine ekledi.
12 Ekim 2023

28 Mayıs seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek, önceki bakan Berat Albayrak ve ona yakın çevrelerle çekişme içindedir. Şimşek'in kabine toplantısında geçmiş dönem hatalarını vurgulaması ve zamları bu hatalara bağlaması, Albayrak ve ona yakın bürokratlar tarafından suçlayıcı bulunmuş ve medyada Şimşek'e yönelik eleştiriler artmıştır. Ayrıca, kamuda tasarruf genelgesi ve tanıtım giderlerinin kısılması, iktidara yakın medya gruplarında rahatsızlık yaratmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu yakından izlediği ve yerel seçimler öncesinde kararlar alabileceği düşünülüyor.
18 Temmuz 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantıda faizi 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkarmasını bekliyor. Bu beklenti, MB'nin sözlü yönlendirmesi ve enflasyon görünümüne bağlı olarak şekillenmiş. Türkiye'de Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz artışları devam ediyor ve son artış Kasım ayında 500 baz puan ile yüzde 40'a ulaşmıştı. Türkiye ekonomisi döviz ihtiyacı nedeniyle Körfez ve Batı yatırımlarını çekmeye çalışıyor ve bu kapsamda Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek gibi isimler yatırımcılarla görüşmeler yapmıştır.
15 Aralık 2023

Muhalefet partilerinden ekonomi yetkilileri ve bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın tüzel kişilere döviz satışını durdurduğunu öne sürdüler. Bu durum, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak için yapılan piyasa dışı uygulamaların bir parçası olarak görülüyor. Bloomberg'in haberine göre, Merkez Bankası bankalara acil olmadıkça şirketlere dolar satışını sınırlama talimatı verdi. Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve CHP Sözcüsü Faik Öztrak, bu durumu sosyal medya üzerinden duyurdular.
11 Mayıs 2023

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bankaların düşük faizli ve uzun vadeli tahvillerinin oluşturduğu sorun için Merkez Bankası'nın bir çözüm aradığını yazdı. Bu tahviller, bankaların mevduatlarının belli bir kısmını TL'de tutma zorunluluğunu yerine getiremeyenlere ceza olarak verilmişti. Faiz artışı durumunda bankaların büyük zararlarla karşılaşacağı ve bu nedenle tahvillerin tasfiyesi talep edildiği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın bu konuda bir geri alım ihalesi düzenleyebileceği ve bankaların zararının bir kısmının böylece önlenebileceği ifade ediliyor.
20 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankaların bilançolarındaki Türk Lirası ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Bu düzenlemeler, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'liralaşma' adı altında yapılan düzenlemelerin akıbetinin merak edilmesiyle birlikte geldi.
25 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, kendisine yönelik 'itibar suikasti kampanyası' iddiasıyla istifa etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erkan'ın istifasının şahsi bir karar olduğunu belirtti ve yeni başkanın kendi önerisiyle atanacağını ifade etti. Bu gelişmelerin ardından Merkez Bankası başkan yardımcılarından Fatih Karahan, yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Karahan'ın ataması Resmi Gazete'de yayınlandı.
3 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'ndan istifasının kişisel bir karar olduğunu ve yeni başkanın kendi önerisi doğrultusunda atanacağını ifade etti. Erkan, istifa kararını kendisine yönelik itibar suikasti kampanyası ve ailesinin bu süreçten etkilenmesini önlemek amacıyla aldığını açıkladı. Şimşek, ekonomi programının kesintisiz ve kararlılıkla devam ettiğini ve yeni atanan başkan ve ekibe başarılar dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevinden istifa ettiğini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Erkan, son dönemde kendisine yönelik itibar suikasti kampanyası düzenlendiğini ve ailesi ile küçük çocuğunun daha fazla etkilenmemesi için Cumhurbaşkanı'ndan görevinden affını talep ettiğini belirtti. Erkan'ın istifası, babası Erol Erkan'ın Merkez Bankası çalışanı Büşra Bozkurt'u işten çıkardığı iddiaları ve banka içinde yetkisiz talimatlar verdiği suçlamaları sonrasında gerçekleşti.
2 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 Ramazanının ikinci iftarında Türkiye Bankalar Birliği yönetimiyle bir araya geldi. İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleşen bu buluşmada, Merkez Bankası'nın son ekonomik sıkılaştırma politikaları ele alındı. Ertesi gün kredi kartlarına ilişkin yeni sıkılaştırma tedbirlerinin duyurulacağı ve nakit avans çekme limitlerinin sınırlandırılacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, Türkiye'de işsizlik oranlarının arttığı ve ekonominin yavaşlama sinyalleri verdiği bir dönemde, bu politikaların özellikle ücretli emek kesimini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
15 Mart 2024

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni başkanı Fatih Karahan altında bu yıl faiz indirimine gitmeyeceğini ve faiz oranlarında artış yapılacağını öngörüyor. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerle faiz oranları yüzde 45'e yükseltilmişti. Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından yerine Fatih Karahan'ın atanması, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağına dair tartışmaları beraberinde getirdi. Deutsche Bank, Karahan'ın atanmasıyla 250 ila 500 baz puanlık bir faiz artırımı alanı gördüğünü belirtiyor.
5 Şubat 2024

Britanya merkezli finans kuruluşu HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan başkan değişikliğinin politikalarda önemli bir değişikliğe yol açmasını beklemediğini açıkladı. Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yaşanmış ve faiz oranları yüzde 45'e kadar yükseltilmişti. Ancak, Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ve yerine Fatih Karahan'ın atanması sonrası, HSBC gibi uluslararası finans kuruluşları Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemiyor. HSBC, politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını öngörüyor.
4 Şubat 2024

Şeref Oğuz, Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığından ayrılışının faiz politikalarıyla ilgili olmadığını, daha çok itibar suikastı ve ekonomi magazini üslubu nedeniyle olduğunu belirtiyor. Naci Ağbal'ın aksine, Erkan'ın görevden alınma sebebinin ekonomik kararlar yerine, kamuoyu algısıyla ilgili olduğu vurgulanıyor. Bu durumun yurtdışı algısını olumsuz etkilediği ve Türkiye'nin ekonomik istikrarına dair endişeleri artırdığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılma süreci, maaş alabilmesi için görevden alınmış gibi gösterildiği iddialarıyla gündemde. Erkan'ın ABD'de milyon dolarlar kazanabilecek kapasitede olduğu ve bu nedenle Türkiye'den alacağı aylık 5-6 bin doların önemli olmayabileceği belirtiliyor. Yazıda, Erkan'ın bu süreçte kimlerle pazarlık yaptığı ve bu gücü nereden aldığı soruları gündeme getiriliyor.
5 Şubat 2024

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, genel kurul tarihinin nisana alınmasını normalleşme sürecinin bir parçası olarak nitelendirirken, bu tarih değişikliğinin yerel seçimlerle çakışmaması amacıyla yapıldığı iddia ediliyor. Merkez Bankası'nın, özellikle Kur Korumalı Mevduat hesaplarından kaynaklanan zararları açıklaması bekleniyor. Bu hesaplar, özellikle son iki yılda ekonomi yönetimi için önemli bir sorun haline geldi. 30 Nisan'daki genel kurulda, Merkez Bankası'nın finansal durumuna dair daha fazla şeffaflık ve açıklık bekleniyor.
12 Nisan 2024

Barış Pehlivan, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden ayrılmasının ardındaki süreci ele alıyor. Erkan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşme ve sonrasında yaşananlar, görevden ayrılma kararı ve Erdoğan'ın Erkan'a seçim sonrası için yeni bir görev vaadinde bulunması detaylandırılıyor. Erkan'ın ABD'ye dönmemeyi seçerek Türkiye'de kalmaya karar verdiği ve bu durumun gelecekteki bir atama için ipucu olabileceği belirtiliyor.
17 Nisan 2024

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından Ekim 2021'de gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı öncelikli hedef olarak belirlemişti. Şimşek'in açıklamalarının ardından FATF yetkilileri Türkiye'de incelemeler yaparak 28 Haziran'da açıklanacak karar için temel bir rapor hazırlayacaklar. Türkiye'nin uluslararası finans ve yatırım ilişkilerini iyileştirmek amacıyla gri listeden çıkma beklentisi sürüyor.
7 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın yılın ilk Enflasyon Raporu yayımlandı ve bu raporun ilan edildiği toplantıda yeni başkan Fatih Karahan ilk kez medya karşısına çıktı. Toplantıda yeni dönemin para politikası stratejisi netleşti ve yönetimde bütünlük ile ekip çalışması vurgulandı. Başkan Karahan'ın konuya hakimiyeti ve net mesajları olumlu karşılandı. 'Yolumuza daha öngörülebilir bir yol haritası ve politika seti ile devam ediyoruz' mesajı piyasalar tarafından olumlu bir şekilde karşılandı.
10 Şubat 2024
İşaretlediklerim