Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin öncülük ettiği tahıl koridoru anlaşmasının Avrupa ve Afrika'daki birçok insanın ekmek bulamama durumunu önlediğini belirtti. Ukrayna'nın Rusya işgali altında ihracatının durması sonucu oluşan kriz, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla imzalanan anlaşma ile çözüme kavuşturuldu. Nebati ayrıca, Türkiye'nin pandemi ve savaş gibi küresel zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini ve Türkiye Ekonomi Modeli ile üretim ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadele edileceğini ifade etti.
24 Nisan 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege bölgelerinde çöl tozları nedeniyle olumsuz koşulların beklendiğini ve tedbirli olunması gerektiğini duyurdu. Çöl tozları, hava kirliliğini artırarak solunum ve dolaşım sistemi sorunlarını şiddetlendirebiliyor. Sahra Çölü başta olmak üzere dünyanın çeşitli çöllerinden yıllık yaklaşık 2 milyar ton toz atmosfere karışıyor. Türkiye, Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, toz taşınımının özellikle sahil bölgelerinde yaşayanlar için solunum sorunlarını artırabileceğini belirtti.
1 Nisan 2024

Ankara'nın merkez ve bazı ilçelerinde etkili olan kuvvetli sağanak ve rüzgar, hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Eryaman'da çatılar uçtu, Selanik Caddesi'nde ağaçlar devrildi. Trafikte aksamalar yaşanırken, kavşaklarda su birikintileri oluştu. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, rüzgarın etkisiyle bir koltuğun havada uçtuğu görüldü.
17 Mayıs 2023

ABD merkezli Çevre Çalışma Grubu (EWG) tarafından her yıl açıklanan 'Kirli 12' listesinde çilek, tarım zehirleri kalıntısı açısından en kirli meyve olarak yer aldı. Listede çileği, ıspanak ve lahana takip etti. Türkiye'de yapılan akademik çalışmalar ve Avrupa'ya ihraç edilen ürünler üzerine yapılan analizler, çilek, şeftali ve nektarin gibi meyvelerin yüksek miktarda pestisit içerdiğini gösteriyor. Özellikle Bursa'da şeftaliye yoğun kimyasal püskürtme yapıldığı ve Ege Bölgesi'nde satılan şeftalinin yüzde 76'sında tarım zehri bulunduğu belirtiliyor.
7 Nisan 2024

Şanlıurfa ve Adıyaman'ı etkileyen sel felaketinde can kaybı 17'ye yükseldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, felaketi küresel ısınmaya bağladı ve kuraklık riskinin ortadan kalkması nedeniyle bir memnuniyet ifade etti. Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı'nda su seviyesinin 300 bin metreküp arttığını belirtti ve yağışların düzensizliğine rağmen toprağın suya kavuşmasının önemli olduğunu vurguladı.
17 Mart 2023

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, son dönemdeki zamların ekmek maliyetini de artırdığını ve bu durumun büyük bir ekonomik krize bağlı olduğunu belirtti. Tarım ve gıda ürünlerinde enflasyonun yüzde 300 olduğunu ifade eden Kavuncu, ekonomik kalkınma politikalarının ve enflasyonla mücadele programının değiştirilerek ekonominin düze çıkarılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Kavuncu, ekmek fiyatlarının 12 TL olmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
20 Temmuz 2023

Türkiye'de buğday üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) belirlediği fiyatların maliyetin altında kalmasından şikayetçi. Ziraat Mühendisleri Odası ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin hesaplamalarına göre, buğdayın maliyeti 10-11 lira arasında değişirken, TMO'nun teklif ettiği fiyat 9 lira 25 kuruş. Bu durum, üreticilerin maliyetlerini karşılayamamalarına ve zarar etmelerine yol açıyor. Ayrıca, Tarım Kanunu'na göre maliyetin altında kalan fiyatlar için fark ödemesi yapılması gerekirken, buğday ve arpa bu kapsamda yer almıyor.
14 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve iç kesimlerinde hava durumuna ilişkin son değerlendirmeleri paylaştı. Rize, Artvin ve Trabzon'un doğusunda sağanak yağış, Ardahan çevresinde ise kar yağışı bekleniyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi, kar erimeleri ve heyelan riski bulunuyor. İç kesimlerde hava sıcaklıklarının 2 ila 4 derece azalması, diğer yerlerde ise önemli bir değişiklik olmaması öngörülüyor.
4 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu hafta yurt genelinde hava sıcaklıklarının artacağını açıkladı. Ege Bölgesi ve Batı Akdeniz'de hafif toz taşınımı beklenirken, İç Anadolu ve Batı Akdeniz'de sağanak yağışlar görülecek. Hava Tahmini Uzmanı Kenan Yüksel, bu bölgelerde hava kalitesinde azalma ve sağlık problemleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Hafta ortasına kadar yurdun iç ve güneydoğu kesimlerinde aralıklı sağanak yağışlar bekleniyor.
20 Mayıs 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın raporuna göre, Nisan ayında İstanbul'da perakende fiyatları incelendiğinde, çocuk bluzu fiyatı %48,27 oranında artış göstererek en fazla zamlanan ürün oldu. Diğer yandan, patlıcan fiyatı %40,88 düşüşle en fazla ucuzlayan ürün olarak kaydedildi. Rapor, 242 ürünü kapsayan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde 155 ürünün fiyatında artış, 26 ürünün fiyatında düşüş olduğunu belirtti. Giyim ve gıda harcamaları özellikle dikkat çeken kategoriler arasında yer aldı.
2 Mayıs 2024

Türkiye'de tütün ürünlerinin satış noktalarında yapılan gözlemler, yasal düzenlemelere uyulmadığını gösteriyor. 199 satış noktasının incelendiği 2022 Gölge Raporu'na göre, tütün ürünlerinin reklamı, teşhiri ve satışı konusunda mevzuata uyulmuyor ve her geçen yıl ihlaller artıyor. Yasak olmasına rağmen e-sigaralar ve mentol topları gibi ürünler satışa sunuluyor. Rapor, kamu kurumlarının denetim görevini yerine getirmediğini ve tütün endüstrisinin pazarlama stratejilerini agresif bir şekilde sürdürdüğünü ortaya koyuyor.
6 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

İzmir, meteorolojik ölçümlerin yapıldığı 1938'den bu yana en sıcak haziran gününü yaşadı. Meteoroloji 2’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, kent merkezinde hava sıcaklığı 41,4 dereceye ulaştı ve 1982'deki 41,3 derecelik rekoru geride bıraktı. Bornova'da sıcaklık 43 dereceye, Buca'da ise 42 dereceye kadar çıktı. İklim değişiminin etkisiyle Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar gözlemleniyor.
13 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde sıcaklıkların 2-4 derece artacağını açıkladı. Bu artışın ülke genelinde hissedileceği belirtildi. Vatandaşların bu duruma karşı tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.
15 Mayıs 2024

Ünlü gastronomi eleştirmeni Vedat Milor, Türkiye'de gastronomi alanında ustalık zanaatının giderek azaldığını ifade ediyor. Gerçek ustaların emekli olması ve yerlerine yeni ustaların yetişmemesi, bu duruma örnek olarak gösteriliyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılığın endüstriyelleşmesi ve büyük kentlere göç, yerel gastronomiyi olumsuz etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor. Milor, kaliteli ve özgün yemeklerin giderek daha zor bulunduğunu vurguluyor.
4 Mayıs 2024

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

TÜİK tarafından henüz açıklanmamış olan Nisan ayı enflasyon verileri, çeşitli kurumların raporlarına göre yüksek artış gösterdi. İstanbul Ticaret Odası'nın açıkladığı perakende ve toptan fiyat endeksleri sırasıyla %4,9 oranında artış gösterdi. Gıda enflasyonu da %5,1 oranında arttı. TCMB'nin yılsonu enflasyon hedefiyle uyumsuz olan bu veriler, ekonomik aktivite ve iç talep üzerinde baskı oluşturuyor ve enflasyon beklentilerini etkiliyor.
3 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, AKP iktidarının 2006 yılında çıkardığı ve tarımsal destekleme programlarının finansmanı için gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirten kanuna uymadığını ifade etti. 2007 yılından itibaren tarımsal desteklerin milli gelire oranı yüzde 1'in altında kaldı ve zamanla daha da azaldı. Korkmaz, tarımsal desteklerin yeniden GSYH'nın yüzde birine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki yüksek geçiş ücretlerinin gıda fiyatlarını artırdığına ve tarım ürünlerinin nakliyesinde paralı yolların bedava olması gerektiğine dikkat çekti.
7 Şubat 2024

Yeni haftada Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının 6 ila 12 derece artarak mevsim normallerinin üzerine çıkması bekleniyor. Özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde sıcaklıklar yer yer 35 dereceyi, güney bölgelerde ise 40 dereceyi aşacak. İstanbul ve Ankara'da sıcaklıkların 35 dereceye, İzmir'de ise 40 dereceye yaklaşması öngörülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, aşırı sıcakların sağlık sistemleri üzerindeki baskıyı artırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
9 Haziran 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, 2023 Avrupa'da kaydedilen en sıcak yıl oldu ve kıta aynı zamanda hızla ısınmaya devam ediyor. Sıcaklık artışları, deniz yüzeyi sıcaklıklarında rekor düzeyde artışlara ve sıcaklığa bağlı ölümlerde yüzde 30'luk bir artışa yol açtı. Ayrıca, yıl boyunca Avrupa'nın yağış miktarı ortalamanın yüzde 7 üzerinde gerçekleşti ve nehirlerin üçte birinde sel eşiğini aşan akışlar kaydedildi. Rüzgar enerjisi üretimi de yoğun fırtınalar nedeniyle rekor seviyede artış gösterdi.
22 Nisan 2024
İşaretlediklerim