CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, alkollü içkilere uygulanan yüksek zamları 'yıldırma ve zulüm' olarak nitelendirdi ve devletin hayat tarzlarına müdahale edemeyeceğini belirtti. Enflasyon verileriyle birlikte içki ve sigara fiyatlarına otomatik olarak yüzde 22,29 oranında ÖTV artışı geldiğini ve birçok içki türü ile sigara markalarının zamlı fiyat listelerini yayınladığını ifade etti. Kılıçdaroğlu, altı ay sonra vergileri yeniden düzenleyerek bu meseleyi çözeceklerini vaat etti.
8 Ocak 2023

TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem, araçların trafik ve kasko sigortası kapsamında hazırlanan ekspertiz raporlarına artık e-Devlet üzerinden ulaşılabileceğini açıkladı. Bu yeni uygulama sayesinde eksper ofislerindeki yoğunluğun azaltılması hedefleniyor. Kullanıcılar, e-Devlet platformu üzerinden sigorta raporlarını kolayca görüntüleyebilecekler.
24 Temmuz 2024

Mehmet Altan, eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın devlet içindeki mafyatik yapıların geçmişine dair açıklamalarını ele alıyor. Tantan, 12 Eylül öncesi ve sonrası dönemde yeraltı dünyasının yabancı istihbarat örgütleriyle işbirliği yaparak parasal güç elde ettiğini ve siyasileri beslediğini belirtiyor. Uyuşturucu trafiğinin aile düzeyinden siyasilerle bağlantılı uluslararası bir düzeye geldiğini vurgulayan Tantan, Türkiye'nin eroin trafiğinde kullanılan bir ülke haline geldiğini ifade ediyor. Altan, bu durumun Türkiye'deki suç kaosunu ve büyük sefaleti artırdığını belirtiyor.
27 Mayıs 2024

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

İngiliz hükümeti, ülkeyi ziyaret etmek isteyen turistler için yeni bir dijital izin sistemi olan Elektronik Seyahat Yetkilendirmesi (ETA) uygulamasını başlattı. Bu sistem, güvenlik kontrollerini kolaylaştırmak ve göçmenlik sisteminin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla geliştirildi. ETA, turistlerin pasaportlarına bağlanarak seyahat detayları, e-posta adresi ve ödeme bilgilerini içeren bir çevrimiçi form doldurulmasını gerektiriyor. Uygulama, İngiliz ve İrlanda vatandaşları hariç, turizm, iş veya kısa süreli eğitim amacıyla altı aya kadar Britanya'yı ziyaret etmek isteyen herkesi kapsıyor.
18 Eylül 2024

İktidar, sitelerdeki yüksek aidat artışını kontrol altına almak için yeni bir düzenleme hazırlığında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte çalıştığı düzenleme, aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılmamasını öngörüyor. Ayrıca, site yönetimleri konusunda da düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında, site yönetimlerine sadece sertifika almış tesis yönetim şirketlerinin talip olabilmesi ve sektöre mesleki standart getirilmesi bulunuyor.
13 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı üretici enflasyonu rakamları sonrası sigara, alkol ve akaryakıta peş peşe gelen ÖTV zamlarına bir yenisi daha eklendi. TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasıyla birlikte, sigara, içki ve yakıttan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, X hesabından yaptığı paylaşımda bir rakı grubuna daha zam geldiğini duyurdu.
8 Temmuz 2024

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bira fiyatlarına 10 ila 15 TL arasında zam geldiğini açıkladı. Efes Pilsen'in kutu ve şişe fiyatı 38 TL'ye yükseldi. Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27, üretici fiyatları ise yüzde 97,72 artış gösterdi.
4 Ocak 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) mülkiyetindeki taşınmazlar, yeni yayımlanan yönetmelikle elektronik ortamda satışa sunulacak. Yönetmelik, taşınmazların Elektronik Satış Portalı üzerinden açık artırma ile satılmasına ilişkin usul ve esasları belirliyor. Açık artırma için gerekli şartlar ve ihale süreci detayları yönetmelikte yer alıyor. Yeni yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, SGK'nin internet sitesinden elektronik satış uygulamasına geçiş duyurusuna kadar uygulanmayacak.
15 Nisan 2023

Ticaret Bakanlığı, 2015'ten 2023 sonuna kadar istenmeyen ticari iletilere yönelik toplam 398 milyon lira tutarında ceza uygulandığını açıkladı. Ticari Elektronik İleti Şikayet Sistemi (TİSS) aracılığıyla bu süre zarfında 866 bin 164 şikayet alındı. Şikayetlerin büyük çoğunluğu SMS ve sesli aramalarla ilgiliydi. Bu şikayetler sonucunda ticaret il müdürlükleri tarafından idari para cezaları uygulandı.
16 Mart 2024

Kemer Group’un ithal ettiği viski, tekila, cin ve şaraplara zam yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesapladı ve bu nedenle içkiden alınan ÖTV miktarı otomatik olarak artırıldı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından zamlı fiyatları duyurdu.
11 Temmuz 2024

Ticaret Bakanlığı, birim gümrük değeri 10 ila 200 dolar arasında olan bazı elektrikli ev cihazlarının ithalatında 23 Nisan'dan itibaren gözetim uygulaması yapılacağını açıkladı. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, robot süpürge, airfryer, çay ve kahve makineleri gibi ürünler gözetim kapsamında olacak. İthalat için Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Gözetim uygulaması ayrıca mikserler, meyve-sebze presleri ve ısıtıcılar gibi diğer elektrikli cihazları da içerecek.
23 Mart 2023

Türk Hava Yolları (THY), pilot ve kabin memurlarına uçuş öncesinde uyguladığı alkol ve psikoaktif madde testlerini artık uçuş sonrasında da yapacağını duyurdu. Testler, İstanbul Havalimanı Ekip Terminali'nde bulunan sağlık biriminde gerçekleştirilecek. Uçuştan dönen ekiplerden rastgele seçilen bazı personellere test uygulanacak ve bu işlemler uçuş sonrası görev süresi içinde tamamlanmayı hedefliyor.
1 Aralık 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Bu artışın ardından sigara ve içki grupları fiyatlarını güncellemeye başladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Jack grubunun zamlı fiyat listesini paylaştı.
5 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı üretici enflasyonu rakamları sonrası sigara, alkol ve akaryakıta peş peşe gelen ÖTV zamlarına bir yenisi daha eklendi. TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasıyla birlikte, sigara, içki ve yakıttan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Beylerbeyi rakı grubuna zam geldiğini duyurdu.
6 Temmuz 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yeni abonelik işlemlerinde talebin kişinin bilgisi dahilinde olduğu teyit edilmeden abonelik başlatılamayacağını belirten bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, tüketicilerin talebi olmaksızın gerçekleştirilen aramalarla tesis edilen yeni abonelikler dolayısıyla oluşan mağduriyetin önlenmesi amaçlanıyor. İşletmelere, düzenlemeleri yapmaları için altı ay süre verilecek. Tüketiciye, hizmet türü, hizmet niteliği, ücret ve fesih durumunda ödenecek ücretler gibi konularda bilgilendirme yapılacak ve onay alınacak.
20 Eylül 2023

Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024

Hukukçu Kerem Altıparmak, İstanbul Valiliği'nin kentteki park, piknik yeri, plaj ve sahilde içki yasağının muğlak, ölçülülük ve yasallık ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Altıparmak, bu düzenlemeyle kamu düzeninin bozulmadığı bir durumda içki tüketilmesinin de kamu düzenine aykırı hale geldiğini ifade etti. Valilik, tepkilerin ardından kararın yeni olmadığını, ilgili kurumlara yükümlülüklerin hatırlatıldığını savundu. Altıparmak, hatırlatmanın da hukuka uygun olması gerektiğini belirtti.
31 Ağustos 2023

2020 yılından beri yürürlükte olan ve adet başına birim gümrük kıymeti 200 doların altında olan akıllı telefonlar için uygulanan gözetim uygulaması, yeni düzenlemeyle 350 dolar olarak güncellendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ değişikliği ile birim gümrük kıymeti 350 doların altında olan akıllı telefonların ithalatı için Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Bu yeni düzenleme 28 Mart'tan itibaren geçerli olacak.
28 Şubat 2023
İşaretlediklerim