ABD, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı, bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için bir plan hazırladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın 'beklenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi.
25 Ekim 2023

İsrail, Lübnan'a yaptığı önleyici saldırı ve Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ün suikastına karşılık olarak Hizbullah'ın başlattığı misilleme saldırıları nedeniyle 48 saatlik olağanüstü hal ilan etti. İsrail Savunma Bakanlığı, OHAL'in gerekçesini iç cephedeki durum olarak açıkladı. Tel Aviv ve İsrail'in kuzeyindeki bölgelerde bazı kısıtlamalar getirildi. Hizbullah, misilleme saldırılarının ilk aşamasının 320 füzeyle başarıyla tamamlandığını duyurdu.
25 Ağustos 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail veya Gazze'ye asker gönderme niyetlerinin olmadığını belirtti. Harris, Filistinlilerin İsraillilerle aynı güvenliği, kararlılığı ve onuru hak ettiğini ve Filistin'e insani yardım akışının devam etmesi gerektiğini ifade etti. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucunda binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı.
30 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'ye yönelik ağır saldırıları ve ablukası altında derinleşen insanlık dramı nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Görüşmede, İsrail'in Gazze'deki World Central Kitchen yardım çalışanlarına düzenlediği saldırı ele alındı. Biden, Netanyahu'ya yardım çalışanlarına yapılan saldırıların ve Gazze'deki genel insani durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, acil ateşkesin gerekli olduğunu ve İsrail'in gecikmeden anlaşmaya varması gerektiğini ifade etti. Bu görüşme, İsrail'in bir yardım konvoyunu hedef alması ve yedi yardım çalışanının ölümü üzerine gerçekleşti.
4 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarda bir ateşkesin 'sadece Hamas’a yarayacağını' belirtti. Ancak, insani yardımların geçişini sağlamak için çatışmalara ara verilmesinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. ABD'nin İsrail'i sivil kayıplardan sakınmaya çağırdığını belirten Kirby, sivillerin zarar görmesinin engellenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.
25 Ekim 2023

İsrail'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danon, Lübnan'a kara istilası düzenlemeyi planlamadıklarını ve diplomatik çözümü tercih ettiklerini belirtti. İsrail, Lübnan'a hava saldırılarını sürdürürken, kara saldırısı tatbikatı yapmış ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'a yeni darbeler vurmaya hazır olduklarını söylemişti. Danon, İsrail'in Lübnan'a kara istilası başlatmaya hevesli olmadığını, ancak İsrail'deki sivilleri koruma konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 558 kişinin öldüğünü ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı.
25 Eylül 2024

İsrail ordusu, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'ne yakın zamanda hava saldırısı düzenleyeceğini açıkladı. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Hizbullah'ın bölgeden İsrail'e saldırı hazırlığında olduğunu öne sürerek, bölge halkının derhal uzaklaşmasını istedi. İsrail'in sabah düzenlediği saldırılarda 182 kişi hayatını kaybetti, 727 kişi yaralandı. Hizbullah, İsrail'in saldırılarını bir savaş ilanı olarak nitelendirdi.
23 Eylül 2024

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsrail'in Hamas'ın saldırılarına karşı verdiği yanıtın orantılı olması gerektiğini ifade etti. Stoltenberg, İsrail'in kendini savunma hakkının olduğunu, ancak verilecek yanıtın masum sivillerin ölümünü önlemek için orantılı olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'e düşman ülkelerin mevcut çatışma durumunu kullanmaması gerektiğini vurguladı ve ABD'nin bölgedeki askeri varlığını artırdığını hatırlattı.
11 Ekim 2023

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'da iki gün üst üste gerçekleşen ve Hizbullah militanlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla sonuçlanan saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu. Nasrallah, bu saldırıların Lübnan halkına karşı bir savaş ilanı olduğunu belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda toplam 37 kişinin öldüğünü ve 2 bini aşkın kişinin yaralandığını açıkladı. Nasrallah, Hizbullah'ın yıkılmayacağını ve Gazze'ye destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.
19 Eylül 2024

ABD, Gazze'deki sivillerin güvenli bir şekilde bölgeden çıkana kadar İsrail'den kara harekatını ertelemesini istedi. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısına karşılık olarak Gazze'ye hava saldırıları başlatmış ve kentin kuzeyinde yaşayan 1 milyon Filistinliye bölgeyi terk etmeleri için 24 saat süre vermişti. ABD'nin, İsrail'in kara harekatını belli bir süreliğine ertelemeye çalıştığı bildirildi.
13 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın İran'la savaşa karşı olduğu ve çatışmanın derinleşmesini istemediği Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby tarafından açıklandı. Bu açıklama, İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine saldırısının ardından İsrail'in misilleme hazırlığı yapması ve ABD'nin bu durumda İsrail'den sınırlı bir askeri yanıt vermesini beklediği bir dönemde geldi. ABD yönetimi, İsrail'den zarar olmaması nedeniyle gerilimi tırmandırmamak adına saldırıya yanıt vermemesini istemişti.
17 Nisan 2024

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ABD'nin İsrail'in Filistin'e saldırıları sırasında İran'a iki kez mesaj gönderdiğini belirtti. İlk mesajda ABD'nin savaşı genişletmek istemediğini, ikinci mesajda ise İran'dan itidalli olmasını istediğini ifade etti. Ayrıca, İran'ın Filistin direnişini desteklemeye devam edeceğini ve İsrail'in Filistin topraklarında işgalci olduğunu belirtti.
24 Ekim 2023

İran'ın Suriye'deki İsrail büyükelçiliğine yönelik saldırısına misilleme olarak yüzlerce İHA ve füze ile karşılık vermesinin ardından, İsrail 'son anda' karşılık vermekten vazgeçti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesi sonrasında alındı. ABD'nin, Türkiye üzerinden İran'a saldırının kısıtlı olması yönünde mesaj ilettiği ve Netanyahu yönetiminin bu görüşme sonrası savaş kabinesi ve bakanlar kurulunun önceden aldığı kararı değiştirdiği belirtildi.
14 Nisan 2024

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İsrail ile olan temaslarında savaş hukukuna uyulması gerektiğini vurguladıklarını açıkladı. Bu açıklama, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasının ardından geldi. Pentagon sözcüsü Sabrina Singh, İsrail'in saldırıdan sorumlu olup olmadığına dair bir bilgi vermedi ancak savaş hukukuna uyulmasının önemini vurguladı. Singh, Hamas'ın geçmişte sivillerin bulunduğu yerleri ve hastaneleri komuta merkezi olarak kullandığını belirtti.
18 Ekim 2023

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. İsrail ordusu, Beyrut'ta Hizbullah'ın ana karargahını vurduklarını ve hedefin Nasrallah olduğunu açıklamıştı. Lübnan Sağlık Bakanlığı saldırıda altı kişinin öldüğünü, 91 kişinin yaralandığını bildirdi. Hizbullah, İsrail'in açıklamasını doğruladı ve savaşa devam edeceklerini belirtti.
28 Eylül 2024

İsrail, Lübnan'a yönelik kara saldırısı tatbikatı gerçekleştirdi ve Hizbullah'a yeni darbeler vurmaya hazır olduğunu belirtti. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah'a ağır darbeler vurduklarını ve yeni saldırılar için hazır olduklarını söyledi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında 558 kişinin öldüğünü ve 1835 kişinin yaralandığını açıkladı. Beyrut'a yönelik saldırılar devam ederken, Lübnan'da iç göç dalgası yaşanıyor.
24 Eylül 2024

İsrailli üst düzey yetkililer, İsrail Kamu Yayın Kurumu'na yaptıkları açıklamada, İsrail'e ateş açılmadığı sürece Gazze ve Lübnan'a saldırılmayacağını iddia etti. Bu açıklama, Lübnan'dan İsrail'e yapılan roket saldırıları ve İsrail'in Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara yönelik orantısız güç kullanımı sonrasında geldi. İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan roketlerin Hamas'ın Lübnan'daki unsurları tarafından yapıldığını öne sürerek Hamas'ı sorumlu tuttu ve Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
8 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023
İşaretlediklerim