Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmek üzere yapacağı Atina ziyareti öncesinde, Yunan basınına verdiği demeçte, 'Bir gece ansızın gelebiliriz' ifadesinin Batı medyası tarafından çarpıtıldığını savundu. Erdoğan, bu ifadenin terör tehditlerine karşı Türkiye'nin güvenliğini koruma bağlamında kullanıldığını ve Yunanistan'ı tehdit etmek amacı taşımadığını ifade etti. Ayrıca, Miçotakis ile görüşmede iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.
6 Aralık 2023

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılması şartına bağlayan ve diplomasiyi destekleme çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. ABD'nin bu hamlesi, Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde toplumsal baskılar sonucu gelmişti. Bu, 7 Ekim 2023'ten bu yana BMGK'ye sunulan dokuz karar tasarısından biriydi ve şimdiye kadar sadece iki tasarı kabul edilmiş, ancak bunlar da ateşkes çağrısı içermiyordu.
22 Mart 2024

Türkiye ve ABD, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'in görüşmeleri sonucunda, terörizme karşı ortak mücadelede işbirliğini artırmak üzere Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatma kararı aldı. İki ülke, savunma sanayi işbirliğini ilerletme fırsatlarını değerlendirme ve bölgesel öncelikler, savunma işbirliği, ekonomik büyüme, ticaret, enerji güvenliği ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendirme konularını ele aldı. Ayrıca, Suriye krizi ve Gazze'deki insani krizin çözümüne yönelik taahhütlerini yinelediler.
9 Mart 2024

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi. İlk olarak Adana'ya giden Dendias, daha sonra Hatay'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaret, Türkiye'ye uluslararası toplumdan gelen destek ve dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir.
12 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Hindistan'da düzenlenecek olan G20 toplantısında bir araya gelecek. Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği olanaklarının geliştirilmesi ve ABD'nin Türkiye'deki yatırımlarının artırılması konuları ele alınacak. Türkiye'nin Batı'dan yatırım çekme çabaları devam ederken, Şimşek daha önce Körfez ülkelerini ziyaret ederek döviz arayışında bulunmuştu.
15 Temmuz 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşmede üç ana konuyu gündeme getirecek. Bu konular; Türkiye'deki temel sorunlar, anayasal düzeydeki hak ihlalleri ve Türkiye'nin uluslararası alandaki sıkıntılarıdır. Ayrıca, Özel emekli maaşlarının asgari ücret seviyesine çekilmesini, Gezi davası tutuklularının hak ihlallerine dikkat çekilmesini ve 1 Mayıs kutlamaları için Taksim'in açılmasını talep edecek.
26 Nisan 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Görüşmeler Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleşecek. Ayrıca, bu bakanların Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile de görüşeceği bildirildi. Görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenlenecek.
4 Kasım 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkentinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin F-16 talebi ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi konular ele alındı. Çavuşoğlu, ABD Kongresi'nin bu iki konuyu birbiriyle ilişkilendirmemesi gerektiğini vurguladı ve ABD yönetiminin kararlı duruşu halinde Kongre'nin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini belirtti. Ayrıca Suriye politikası ve işbirliği konuları da görüşme gündemindeydi.
19 Ocak 2023

CHP'ye mensup 10 büyükşehir belediye başkanı, parti genel merkezinde genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Bu toplantı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılmasını açıklaması ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a adaylık çağrısı yapmasının ardından gerçekleşti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, deprem sonrası çalışmalar nedeniyle toplantıya katılmadı. Kılıçdaroğlu'nun İmamoğlu ve Yavaş ile ayrıca özel bir görüşme yaptığı belirtildi.
4 Mart 2023

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri varlığını sonlandırması ve savaş öncesi durumun yeniden sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye açık olduğunu ifade etti. Türkiye'nin desteklediği Suriye muhalif güçleri, İdlib bölgesini kontrol ediyor ve Türkiye'nin bölgedeki askeri varlığı Suriye ordusunun ilerleyişini engelliyor. Ayrıca, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcılarının katılacağı planlanan toplantı teknik nedenlerle ertelendi.
16 Mart 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında nezaket ziyareti olarak nitelendirilmeyen, iki tarafın da önem verdiği bir çalışma ziyareti planlanıyor. Erdoğan, Özel'in sağlık durumu ve geçirdiği göz ameliyatı hakkında bilgi aldı. İki liderin buluşması için Beştepe ve CHP'nin özel kalemleri arasında koordinasyon sağlanıyor. Özel, buluşma öncesinde 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret ettiğini ve ondan bilgi aldığını belirtti.
25 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda LGBT renklerini eleştirdi. Ancak, BM merkezinde LGBTİ+ haklarını temsil eden gökkuşağı onur renkleri bulunmuyor. Bunun yerine, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için kullandığı renkler bulunuyor. Erdoğan'ın eleştirdiği renklerin, LGBTİ+ onur renkleri değil, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için kullandığı renkler olduğu belirtildi.
22 Eylül 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon'da düzenlenen mitingin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine yönelik 'seccade' eleştirilerine, Erdoğan'ı 'kul hakkı yiyen bir insan' olarak nitelendirerek yanıt verdi. Ayrıca, Ramazan Bayramı'nda Millet İttifakı liderlerinin ve büyükşehir belediye başkanlarının deprem bölgesinde olacağını belirtti. Muharrem İnce ile ilgili sorulara da cevap veren Kılıçdaroğlu, İnce'nin partide uzun yıllar görev yaptığını ve herhangi bir partiyle kapıları kapatma lükslerinin olmadığını ifade etti. ABD Büyükelçisi ile görüşmesi hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın eleştirilerine karşılık verdi ve öğretmenlere yönelik atama vaadinde bulundu.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile 11 Haziran'da CHP genel merkezinde bir görüşme gerçekleştirecek. Bu görüşme, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonunda yapılan kısa sohbetin ardından planlanmıştı. İlk baş başa görüşme ise 2 Mayıs'ta AKP genel merkezinde yapılmıştı. Özel, görüşmenin ardından olumlu sonuçlar doğacağına ilişkin iyimser olduğunu belirtmişti.
6 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler (BM), Dağlık Karabağ’a giden bir heyetin, Ermeni sivillere yönelik şiddet uygulandığına ya da sivil altyapının hedef alındığına dair bir tespitte bulunmadığını bildirdi. Heyet, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) temsilcilerden oluşuyordu. Heyetin insani durum ihtiyaçlarını tespit etmeye çalıştığı, bölgedeki Ermeni toplumun temsilcileriyle de bir araya geldiği belirtildi.
2 Ekim 2023

TBMM'de, DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesi muhalefetin itirazı ve grup başkanvekillerinin görüşmesi sonucunda ertelendi. AKP'nin dokunulmazlıkların görüşülmesinden vazgeçmediği ve dosyaların gelecek hafta genel kurula getirilebileceği ifade edildi. Üç milletvekili hakkında çeşitli suçlamalar nedeniyle fezlekeler hazırlanmış ve karma komisyon dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar vermişti.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile 2 Mayıs'ta AKP Genel Merkezi'nde bir araya gelecek. İki lider, daha önce 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonunda kısa bir sohbet gerçekleştirmiş ve bu görüşme için randevulaşmıştı. Görüşmede emekli maaşları, belediye borçları, atanamayan öğretmenler, Can Atalay'ın durumu, Gezi Parkı davası, 1 Mayıs'ta Taksim'in kutlamalara kapatılması ve anayasa değişikliği gibi konular ele alınacak.
30 Nisan 2024

Zeynep Gürcanlı'nın yazısında, yerel seçim sonuçlarının sadece Türkiye'nin iç politikasını değil, aynı zamanda uluslararası alandaki kritik konuları da etkileyebileceği vurgulanıyor. Özellikle Kıbrıs meselesi üzerinde duruluyor. KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan iç siyasi gelişmeler, yolsuzluk skandalları ve uluslararası baskılar, adanın geleceği üzerinde önemli etkilere sahip. Ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın pasaport' politikası ve Batı ile ilişkileri, adanın uluslararası politikadaki konumunu şekillendiriyor. Kıbrıs'ın çözümsüzlüğünün adayı büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda bir 'oyuncağa' dönüştürdüğü belirtiliyor.
30 Mart 2024

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gana'da Cumhurbaşkanı Mahamudu Bawumia ve Çevre, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanı Ophelia Mensah Hayford ile bir araya geldi. Görüşmelerde, Türkiye ile Gana arasındaki stratejik işbirliğinin önemi vurgulandı ve bilim, teknoloji ve yenilikçilik alanlarında işbirliğini güçlendirmek amacıyla bir protokol imzalandı. Protokolün, iki ülkenin bilim ve teknoloji kapasitesini artırarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlaması hedefleniyor.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim