Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

Filenin Sultanları, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları Elemeleri B Grubu'ndaki üçüncü maçında Peru'yu 3-1 mağlup etti. İlk seti 25-18, üçüncü seti 25-17 kazanan Türkiye, dördüncü seti de 29-27 alarak maçı 3-1 kazandı. Bu galibiyetle birlikte Filenin Sultanları, elemelerdeki üçüncü galibiyetini elde etti. Takım, dördüncü maçında Arjantin'le karşılaşacak.
19 Eylül 2023

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail bombardımanı nedeniyle Gazze Şeridi'nde yerinden edilenlerin sayısının 338 bini geçtiğini duyurdu. İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evinden ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi. BM Genel Sekreteri António Guterres, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na bağlı tesislerde barındığını söylemişti.
12 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gazze'deki hastane saldırısında ölenlerin sayısının 471 olduğunu belirten Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından bir paylaşımda bulundu. Erdoğan, paylaşımında Batılı ülkeleri suçlayarak, Gazze'ye yardım etme çabalarının, bölgeye uçak gemilerinin gönderilmesi ve Filistin halkına yönelik yardımların kesilmesi gibi adımlarla sekteye uğradığını ifade etti. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunu yerine getiremediğini ve uluslararası medyanın taraflı yayınlarıyla insan kıyımını aklama yarışına girdiğini belirtti.
18 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'Caniyahu' olarak nitelendirerek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu en az 109 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına sebep olduğunu belirtti. Bahçeli, Türk milletinin Filistin'deki duruma sessiz kalmayacağını ve 'Gönüllü Kudüs Sevdalıları'nın her türlü göreve hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, İsrail'in tazminat ödemesi gerektiğini ve Netanyahu'nun adalet önünde hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
1 Aralık 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim’den bu yana Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine 218 saldırıyı doğruladıklarını belirtti. İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar nedeniyle 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. DSÖ, sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladı, bunlardan 218'i Filistin topraklarında, 19'u İsrail'de gerçekleşti.
2 Kasım 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından Londra polisinin Filistin destek gösterilerine izin vermesini eleştirerek 'taraf tutmakla' suçlamış ve bu durum ülkede tartışmalara yol açmıştır. Braverman, Filistin'le dayanışma yürüyüşlerini 'nefret yürüyüşü' olarak adlandırmış ve polisi çifte standart uygulamakla itham etmiştir. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu gelişmelerin ardından Braverman'ı görevden alarak yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'i atamıştır.
13 Kasım 2023

Başlangıçta, Hamas'ın saldırıları sonucu İsrail'e karşı genel bir sempati oluşmuşken, zamanla İsrail kuvvetlerinin Filistin halkına zarar vermesi ve rehinelerin kurtarılamaması uluslararası alanda tepkilere yol açmıştır. ABD, İsrail'e koşulsuz destek veren tek ülke olarak bilinirken, son olaylar sonucunda bu tutumun sarsıldığı gözlemlenmiştir. Amerikan halkı arasında İsrail politikasına karşı çıkan sesler yükselmekte ve Amerikan yönetiminin İsrail'i frenleme çabaları başarısız olmuştur. Netanyahu, Amerikan desteğine güvense de, artık bazı Amerikalıların İsrail politikasını ve Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı unsurlarını desteklemek arasında fark gördüğü belirtilmektedir.
8 Nisan 2024

ABD'nin çeşitli üniversitelerinde 18 Nisan'dan bu yana süren Filistin yanlısı gösterilerde, şimdiye kadar 2 bin 300'den fazla kişi gözaltına alındı. Gösteriler, Columbia Üniversitesi'nde başlayarak ülke genelinde 45'ten fazla kampüse yayıldı. Göstericiler, özellikle İsrail'in Gazze'deki faaliyetlerine tepki gösteriyor ve üniversitelerin İsrail ile ilişkilerini kesmesini talep ediyor. Gösterilerin büyük çoğunluğu barışçıl geçmesine rağmen, bazı kampüslerde İsrail yanlısı gruplarla çatışmalar yaşandı.
8 Mayıs 2024

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Filistin savaşı hakkında 'Ortadoğu'da uçurumun eşiğindeyiz' değerlendirmesinde bulundu. Guterres, Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma ve İsrail'e Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlama çağrısında bulundu. Ayrıca, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğini belirtti ve BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.
16 Ekim 2023

İstanbul Modern Sinema, Locarno Film Festivali'nden seçilmiş 10 filmi Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşturacak. 23 Kasım – 3 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikte, farklı coğrafyalardan genç sinemacıların ödüllü filmleri gösterilecek. Seçkide, Altın Leopar ödüllü 'Kritik Bölge', En İyi Avrupa Filmi seçilen 'Yannick' ve En İyi Yönetmen ödülü alan 'Bozkır' gibi filmler yer alıyor. Ayrıca, 'Formülün Bekçileri' filminin yönetmeni Dragan Bjelogrlić, etkinlik kapsamında İstanbul'daki sinemaseverlerle buluşacak.
10 Kasım 2023

İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı yer, saldırı planladığını duyurdu. Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden ağır saldırılar sonucu en az 33 bin kişi hayatını kaybetti ve abluka nedeniyle en az 30 çocuk açlıktan öldü. Refah, yerlerinden edilen ve kıtlıkla karşı karşıya olan Filistinliler için son sığınak haline geldi. Netanyahu, tüm uluslararası uyarılara rağmen saldırıyı 'zafer' için gerekli gördüğünü belirtti.
8 Nisan 2024

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin kararını beklediklerini belirtti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları, Türkiye ve Macaristan tarafından henüz onaylanmadı. Türkiye'nin İsveç ile ilişkileri, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi nedeniyle gerilmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, her iki ülkenin de temmuzdaki Vilnius Zirvesi'ne kadar üye olmaları için çalıştığını ifade etti.
18 Şubat 2023

İsrail gazetesi Haaretz, Filistinlilerle süren savaştan ve Hamas'ın 7 Ekim saldırılarından başbakan Binyamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu. Gazete, Netanyahu'nun 'ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurduğu', aşırı sağcıları hükümette kilit pozisyonlara atadığı ve Filistinlilerin varlığını ve haklarını görmezden gelen bir dış politika benimsediğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun suçu ordu, Mossad ve Shin Beth'in başkanlarına atmaya çalışacağı öne sürüldü. Gazete, Netanyahu'nun kendisini 'savaştan kaçınan bir lider' olarak pazarladığını, ancak son seçim zaferinden sonra bu ihtiyatını 'tam sağ hükümet'le ikame ettiğini belirtti.
9 Ekim 2023

Karpuz, Filistin dayanışmasının bir sembolü olarak kullanılmaktadır. Bu kullanım, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra, İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesi ve Doğu Kudüs'ü ilhak etmesiyle başladı. İsrail hükümeti, Filistin bayrağının Gazze ve Batı Şeria'da sergilenmesini suç saymıştı. Bu yüzden Filistinliler, bayrağın renklerini temsil eden karpuzu sembol olarak kullanmaya başladılar. 2021'de, bir İsrail mahkemesinin Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan Filistinli ailelerin yerleşimcilere yer açmak için evlerinden çıkarılacağına dair kararının ardından karpuzun sembol olarak kullanılması yeniden gündeme geldi.
3 Kasım 2023

Filistin'e destek mesajı yayınladığı için oyuncu Melissa Barrera, 'Çığlık 7' filminin kadrosundan çıkarıldı. Barrera'nın paylaşımları 'antisemitist' olarak değerlendirildi ve yapım şirketi Spyglass tarafından işine son verildi. Filmin yönetmeni Christopher Landon, kararın kendisi tarafından alınmadığını belirtti. Ayrıca, Oscar ödüllü oyuncu Susan Sarandon da benzer sebeplerden dolayı menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı.
22 Kasım 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Görüşmeler Ürdün'ün başkenti Amman'da gerçekleşecek. Ayrıca, bu bakanların Filistin Kurtuluş Örgütü Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh ile de görüşeceği bildirildi. Görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenlenecek.
4 Kasım 2023

Evren Barış Yavuz, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile olan ticaretine dikkat çekmek amacıyla bir paylaşım yaptı. Bu paylaşımında, özellikle İsrail'e jet yakıtı satışını eleştirdi ve bu bağlamda Filistin için düzenlenen bir eylemden alınan bir fotoğrafı kullandı. Fotoğrafta Bayraktar ailesi üyeleri de olduğu için Yavuz, hedef haline geldi ve gözaltına alındı. Yavuz, ifadesinde paylaşımının Bayraktar ailesini hedef almadığını, sadece sembolik bir görsel kullandığını ve amacının politik tutarsızlığa dikkat çekmek olduğunu belirtti.
13 Nisan 2024

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Filistin'e destek olmak amacıyla grev başlattığını Twitter hesabından duyurdu. Thunberg, dünyanın Filistinlilere ve etkilenen tüm sivillere destek olması gerektiğini belirtti. İsrail, Thunberg'ün grev kararına resmi Twitter hesabından yanıt verdi ve Hamas'ın roketlerinin sürdürülebilir malzemeler kullanmadığını ve masum İsraillileri öldürdüğünü belirtti.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim