ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde New York Times/Siena College tarafından yapılan bir ankete göre, eski Başkan Donald Trump, mevcut Başkan Joe Biden'ın 5 puan önünde yer alıyor. 25-28 Şubat tarihleri arasında ulusal düzeyde gerçekleştirilen ankete 980 kayıtlı seçmen katıldı. Ankete göre, seçmenlerin %48'i Trump'a, %43'ü ise Biden'a oy vereceklerini belirtti. 2020 seçimlerinde Biden ve Trump'a oy verenlerin büyük bir kısmı, kasımda aynı adayı destekleyeceklerini ifade etti.
2 Mart 2024

Son anket sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump, seçim sonuçlarını belirleyecek kilit eyaletlerde Demokrat Parti’nin adayı Başkan Joe Biden’ın önüne geçti. Anket, Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, North Carolina, Pensilvanya ve Wisconsin eyaletlerinde Trump’ın Biden’ı geride bıraktığını gösteriyor. Trump, Arizona’da 7 puanla en büyük farkı atarken, diğer eyaletlerde de önde bulunuyor. Uzmanlar, suikast girişiminde kulağından yaralanan Trump’ın bu durumun oylarını daha da artırabileceğini belirtiyor.
16 Temmuz 2024

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

Erdoğan hükümetinin tehditleri sonrasında Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ağustos ayına ertelendi. Erdoğan, bu seçimleri 'Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz bir eylem' olarak nitelendirerek operasyon tehdidinde bulunmuştu. ABD'nin seçimleri desteklememesi ve bazı partilerin erteleme başvurusu, bu kararda etkili oldu. Esad yönetimi ve destekçileri Rusya ve İran'ın sessizliği ise dikkat çekici.
7 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, geçen haftaki kötü münazara performansının ardından yakın çevresine, kamuoyunu başkanlık yapabileceğine ikna edemezse seçimlerden çekilebileceğini söyledi. Biden'ın münazaradaki performansı, Demokrat Parti'de ve seçmenlerde paniğe yol açtı. Biden'ın çekilmesi durumunda başkan yardımcısı Kamala Harris'in aday gösterilmesi bekleniyor. Diğer potansiyel adaylar arasında Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Georgia Senatörü Raphael G. Warnock bulunuyor.
3 Temmuz 2024

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 seçimleri öncesi ilk münazarada kötü bir performans sergileyerek yaşına dair endişeleri artırdı. Demokrat Parti içinden ve medyadan gelen çekilme çağrılarına rağmen, parti disiplini ve demokratik normlar nedeniyle Biden'ın adaylıktan çekilmesi zor görünüyor. ABD Anayasası'nın 25. maddesi başkanın görevden alınmasına izin verse de, bu senaryo pek olası değil. Biden'ın çekilmesi durumunda, Demokrat Parti'nin yeni bir aday çıkarması Trump karşısında zayıf kalabilir.
11 Temmuz 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile NATO arasında çıkabilecek bir çatışmanın 'Üçüncü Dünya Savaşı'na bir adım uzaklıkta olduğunu ifade etti. Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya kara birlikleri yerleştirilmesi ve Rusya'ya karşı operasyon düzenlenmesi gerekebileceğine dair yorumlarından sonra geldi. Putin, her şeyin mümkün olduğunu belirterek, kimse için bu durumun arzu edilir olmadığını vurguladı.
18 Mart 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Florida'daki evinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu'yu ağırladı. Trump, seçimleri kazanamaması halinde Ortadoğu'da büyük savaşların süreceğini ve Üçüncü Dünya Savaşı'nın çıkabileceğini iddia etti. Netanyahu ise Gazze'de ateşkesin yakın olup olmadığı konusunda umutlu olduğunu belirtti.
26 Temmuz 2024

Rusya'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Putin'in kazanması bekleniyor. Seçimlere katılacak diğer adaylar, yalnızca rejimin izin verdiği ve yüzde birkaç oy alması beklenen isimler. Rus halkının daha fazla ilgi gösterdiği muhalif isimler ise hapiste ya da ölmüş durumda. Özellikle, zehirlendikten sonra hapse atılan ve sonrasında hapishanede öldüğü açıklanan muhalif lider Alexey Navalny'nin durumu, Rusya'daki muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.
19 Şubat 2024

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi ilk canlı münazara, 28 Haziran'da Joe Biden ve Donald Trump arasında gerçekleşecek. Münazara, ekonomi, enflasyon, göçmen meselesi ve dış politika konularını kapsayacak. Biden, Trump'ın 6 Ocak kongre baskını ve ceza davalarını hatırlatırken, Trump da Biden yönetimindeki ekonomik sorunları ve göçmen politikalarını eleştirecek. Münazara, kararsız seçmenlerin oylarını şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.
27 Haziran 2024

ABD'de ABC News/Ipsos tarafından yapılan bir ankette, seçmenlerin büyük bir çoğunluğu, 81 yaşındaki Başkan Joe Biden'ı bir dönem daha başkanlık yapacak kadar yaşlı bulduğunu ifade etti. Ankete katılanların yüzde 86'sı Biden'ın ikinci dönem için 'çok yaşlı' olduğu görüşünde. Aynı ankette, seçmenlerin yüzde 59'u eski Başkan Donald Trump'ın da ikinci bir dönem için çok yaşlı olduğunu belirtti.
12 Şubat 2024

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye, 180 ülke arasında 158'inci sırada yer alarak 'çok vahim' durumda olan ülkeler arasında kalmaya devam etti. Türkiye'nin sıralamasındaki bu yükseliş, diğer ülkelerdeki durumun kötüleşmesiyle ilişkilendiriliyor. RSF, Türkiye'de gazetecilere yönelik tutuklamaların devam ettiğini ve medyanın çeşitli baskılar altında olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin puanı 2023'te 33,97 iken, 2024'te 31,6'ya düşmüş.
3 Mayıs 2024

DW Türkçe'nin haberine göre, Berlin'de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB öncesinde yapılan bir araştırma, Almanların bu yılki tatil planlarında Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu gösteriyor. Tatil ve Seyahat Araştırma Birliği (FUR) tarafından 12 bin kişiyle yapılan anket sonuçlarına göre, Almanların yüzde 73'ü bu yıl tatil yapmayı planlıyor ve bu kişilerin yüzde 41'i tatil destinasyonuna karar vermiş durumda. İspanya, Alman tatilciler arasında en popüler destinasyon olurken, Türkiye ve İtalya yüzde 8,2'lik oranla ikinci sırayı paylaşıyor.
1 Mart 2024

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, NATO müttefikleri tarafından bir sonraki genel sekreter olarak seçildi. Jens Stoltenberg, Rutte'yi 'gerçek Transatlantikçi, güçlü lider ve uzlaşı kurucu' olarak övdü. Rutte'nin atanması, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in yarıştan çekilmesinin ardından resmileşti. Türkiye, nisan ayında Rutte'yi desteklediğini açıklamıştı.
26 Haziran 2024

Joe Biden'ın sağlık ve bellek durumu, özellikle 82 yaşında olması ve bazen konuşurken yerini unutması nedeniyle medya ve seçmenlerin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bir danışman raporunun Biden'ı 'bulanık' ve 'zayıf' belleğe sahip olarak tanımlaması, 'Biden çekilmeli mi?' sorusunu 'Biden şimdi ölürse ne olur?' sorusuna dönüştürdü. ABD yasalarının bu konuda muğlak olması, olası senaryoların zamanlamaya bağlı olarak değişkenlik göstermesine neden oluyor. Ayrıca, ABD'deki emekçilerin Biden ve diğer adaylar hakkında sordukları sorular, sadece adayların yaşları veya sağlık durumlarıyla değil, ülkedeki çözülmemiş sorunlarla da ilgilidir.
14 Nisan 2024

2023 yılında nükleer silahlanma harcamaları yüzde 13 artarak 10,7 milyar dolar arttı ve toplamda 100 milyar dolara yaklaştı. Bu artış, büyük ölçüde Rusya-Ukrayna çatışması ve İsrail’in Gazze saldırılarının yarattığı belirsizlik döneminde ABD’nin savunma harcamalarından kaynaklandı. Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya (Ican) grubunun araştırmasına göre, bu harcamalar iklim değişikliğiyle mücadele ve sağlık ile eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi gibi alanlarda kullanılabilirdi. 2023'te en fazla harcama yapan ülkeler arasında ABD, Çin ve Rusya yer aldı.
30 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın açık farkla birinci gelmesi üzerine parlamentoyu feshederek erken genel seçim kararı aldı. Bu karar, ülkedeki siyasi dengeleri ve gelecekteki politikaları önemli ölçüde etkileyebilir. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
9 Haziran 2024

NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Seul Savunma Diyaloğu 2024 konferansında yaptığı açılış konuşmasında, gıda, enerji ve göçün otokratik liderler tarafından silah olarak kullanıldığını belirtti. Bauer, Avrupa ve Asya'nın güvenliğinin birbirinden ayrılamaz olduğunu ve Çin'in uluslararası denizcilik yasalarına saygı göstermediğini vurguladı. Ayrıca, NATO'nun Hint-Pasifik bölgesindeki partnerleriyle çok katmanlı işbirliği kurduğunu ifade etti.
11 Eylül 2024

8 Nisan 2024'te Meksika, ABD ve Kanada'da nadir görülen bir tam güneş tutulması meydana gelecek. Bu olay, Türkiye'den izlenemeyecek ve Türkiye'de izlenebilecek bir sonraki önemli Güneş tutulması 2 Ağustos 2027'de gerçekleşecek. Bu tutulma, Güneş'in faaliyet döngüsünün zirvesinde meydana gelecek ve koronanın görünümü, güneşi çevreleyen aura, önceki tutulmalara göre farklı olacak. Güneş'in artan aktivitesi nedeniyle daha büyük bir korona gözlemlenebilecek.
23 Mart 2024
İşaretlediklerim