Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısına karşı genel grev başlatıldı. Grev nedeniyle büyük kentlerde toplu taşıma ve şehirler arası tren seferleri durma noktasına geldi, birçok okul kapandı ve kamu hizmetleri aksadı. Sendikalar, tasarının yasalaşmaması için mücadele ediyor. Hükümetin parlamentoda çoğunluğu olmadığı için muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'den destek aradığı, ancak bu partide bile tasarıya karşı çıkan milletvekilleri olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Fransız kadın haklarına odaklanan haber bülteni Les Glorieuses, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerini kullanarak, Fransa'da kadınların erkeklerle maaş eşitliği sağlanana kadar yıl sonuna dek ücretsiz çalışmış gibi sayılacağı tarihi hesapladı. Bu tarih 6 Kasım saat 11:25 olarak belirlendi. Maaş eşitsizliğinin sona ermesi için şirketlere, kamu sübvansiyonlarına ve vergi avantajlarına erişimin cinsiyet eşitliği şartına bağlanması gibi öneriler sunuldu. Ayrıca düşük ücretli meslek gruplarının maaşlarının artırılması ve doğum izinlerinin eşitlenmesi talep edildi.
7 Kasım 2023

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Fransa'da erken seçimin ikinci turunda sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi, meclisteki 577 sandalyenin 182'sini kazanarak birinci oldu. Ancak, parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gerekli 289 sandalyeye hiçbir parti ulaşamadı. Sol ittifakın hedefleri arasında emeklilik yaşını düşürmek, asgari ücreti artırmak ve çevreyi korumaya yönelik yatırımları artırmak bulunuyor. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için 'süper zenginleri' vergilendirmeyi planlayan ittifak, Macron'un ittifakıyla uzlaşma sağlanamazsa siyasi çıkmazla karşı karşıya kalabilir.
8 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları boyunca hükümet kurma sürecini askıya aldı ve yeni başbakanın 23 Ağustos'tan sonra atanacağını duyurdu. Macron, parlamento grup başkanları ve parti liderleriyle 23 Ağustos'ta görüşecek ve bu istişarelerin ardından başbakanı atayacak. Solcu Yeni Halk Cephesi, Macron'a ortak adayları Lucie Castets'i başbakan olarak ataması çağrısında bulundu. Fransa'da yapılan parlamento seçimlerinde sol ittifak birinci gelmişti.
16 Ağustos 2024

Fransa, 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nın açılışına kısa bir süre kala erken seçimlere odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un meclisi feshedip erken seçim kararı alması, ülkede siyasi gerilimi artırdı. Anketler, aşırı sağ partilerin yükselişini ve toplumdaki kutuplaşmayı gösteriyor. Seçim sonuçları, Fransa'nın siyasi geleceğini ve Avrupa Birliği içindeki rolünü önemli ölçüde etkileyebilir.
30 Haziran 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

Fransa, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde binlerce evsiz göçmeni otobüslerle Paris dışına gönderdi. Göçmenler, barınma sözlerinin tutulmadığını ve bilmedikleri sokaklarda yaşamaya zorlandıklarını belirtiyor. Paris ve çevresinde yaklaşık 100 bin evsiz bulunuyor ve mevcut sığınaklar yetersiz kalıyor. Bu durum, büyük spor etkinliklerinin sosyal sorunları gözler önüne sermesi açısından yeni bir örnek teşkil ediyor.
11 Temmuz 2024

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi olan Yeni Halk Cephesi, dört partinin oluşturduğu sol ittifak olarak Lucie Castets'i ortak başbakan adayı olarak belirledi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Meclisi feshetmesinin ardından yapılan seçimlerde sol ittifak galip gelmişti. Ancak haftalar süren müzakereler sonucunda Huguette Bello ve Laurence Tubiana gibi isimler üzerinde anlaşma sağlanamayınca, vergi kaçakçılığıyla mücadele eden kıdemli memur Lucie Castets başbakan adayı olarak açıklandı. Castets, kamu hizmetlerini koruma ve emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasına karşı mücadele etme konularında öne çıkıyor.
24 Temmuz 2024

Fransa Ulusal Meclis Bürosu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un azledilmesine yönelik yasa tasarısının bir komisyon tarafından incelenmesini kabul etti. Oylamada 10 'hayır' oyuna karşılık 12 'evet' oyu verildi. Tasarı komisyondan onay alırsa, Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek ve milletvekillerinin üçte ikisinin onayını alması durumunda Senato’ya iletilecek. Ancak, aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mecliste çoğunluğu elinde bulundurmaması ve merkez sağcı Cumhuriyetçiler partisinin çoğunluğu elinde bulundurduğu Senato’da tasarının geçmesinin zor olduğu değerlendiriliyor.
17 Eylül 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, Charles De Gaule ve Pierre Loti okullarının ana sınıfları ve ilkokullarının birinci sınıflarına yeni Türk öğrenci kaydedilemeyeceğini ve ara sınıflarda nakil işlemlerinin yasaklandığını açıkladı. Bu karar, Ankara ile Paris arasında yıllardır süregelen anlaşmazlıkların bir sonucu olarak alındı. Ayrıca, bu okullarda Türk dili, kültürü, edebiyatı, tarihi ve coğrafya derslerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğretmenler tarafından okutulacağı belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu okulları meşru hale getirme çabalarının devam ettiğini ve Fransa'daki Türk vatandaşları için de bazı taleplerde bulunacaklarını ifade etti.
10 Ağustos 2024

Fransa'da erken genel seçimlerin galibi solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının çağrısıyla binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sağcı Michel Barnier'yi başbakan olarak atamasını protesto etti. Macron, seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanan sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i reddederek, merkez sağdan eski dışişleri bakanı Michel Barnier'i başbakan olarak atamıştı. Bu durum, sol ittifak ve destekçileri tarafından seçim sonuçlarını yok saymak olarak değerlendirildi ve ülke genelinde geniş çaplı protestolara yol açtı.
9 Eylül 2024

Fransa İçişleri Bakanlığı, 2024 Paris Yaz Olimpiyatları öncesinde yaklaşık 1 milyon gönüllü ve çalışanı soruşturdu. Bu soruşturmalar sonucunda, casusluk ve diğer güvenlik tehditleri nedeniyle yaklaşık 5 bin akreditasyon talebi reddedildi. Özellikle Rusya'dan gelen talepler dikkat çekti ve bazı Rus vatandaşları ön soruşturmaya alındı. Güvenlik önlemleri kapsamında, açılış töreninin yapılacağı Seine Nehri çevresinde oturan yaklaşık 20 bin kişi de soruşturuldu.
24 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları açılış resepsiyonuna davet edilmedi. Erdoğan, torununun LGBT gösterileri olacağı uyarısı üzerine gitmediğini iddia etmişti. Ancak France 24'ün haberine göre, Erdoğan'ın yanı sıra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da davet edilmedi.
31 Temmuz 2024

2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak Fransa, Fransız sporcuların başörtüsü takmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, bu kararı 'ayrımcı' ve 'ikiyüzlü' olarak nitelendirdi. Spor Bakanı Amélie Oudéa-Castéra, laiklik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle bu yasağı savundu. Tepkiler üzerine, sporcuların sadece yarışma sırasında başörtüsü takamayacağı, olimpik kasabada ise serbest olacağı belirtildi.
19 Temmuz 2024

Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddediyor ve bu durum sol ittifak tarafından 'demokratik darbe' olarak nitelendiriliyor. Macron, hükümet kurma sürecini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları nedeniyle askıya almıştı ve şimdi müzakerelerin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Sol ittifak, Macron'un seçim sonuçlarını yok saydığını ve demokratik değerlere aykırı davrandığını iddia ediyor.
27 Ağustos 2024

Türkiye, İstanbul'daki Pierre Loti ve Ankara'daki Charles de Gaulle okullarıyla ilgili olarak Fransa'ya nota verdi. Fransız büyükelçiliği, bu okullara artık Türk öğrenci alınamayacağını ve mevcut öğrencilerin ilişiğinin kesileceğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise mevcut öğrencilerin etkilenmeyeceğini söyledi. Anlaşmazlık, Türkiye'nin Fransa'da aynı statüde Türk okulları açma ve müfredatta söz sahibi olma taleplerinden kaynaklanıyor.
13 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek erken seçimlerde sonuç ne olursa olsun istifa etmeyeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı RN partisinin zaferinin ardından Macron, parlamentoyu feshederek erken seçime gitme kararı almıştı. Macron, RN partisinin genel seçimlerde de zafer kazanması halinde istifasının talep edilmesi durumunda bunu kabul etmeyeceğini belirtti ve Fransız halkını oy kullanmaya çağırdı.
11 Haziran 2024

Fransa'da, kürtaj hakkını anayasal güvence altına alan bir yasa tasarısı Kongre'de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 72'ye karşı 780 oyla onaylandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu adımı ülkenin gururu ve evrensel bir mesaj olarak değerlendirdi. Yasanın kabul edilmesinin ardından Eyfel Kulesi'ne 'Benim bedenim, benim tercihim' yazısı yansıtıldı. Bu gelişmeyle Fransa, kürtaj hakkını anayasal olarak güvence altına alan dünyadaki ilk ülke oldu.
4 Mart 2024

Fransa'da seçimlerin ardından hükümetin hala kurulamadığı bir dönemde, maliye bakanı Bruno Le Maire görevinden istifa ettiğini ve siyaseti bırakacağını açıkladı. Le Maire, görev süresi boyunca Fransa'nın bütçe açığına karşı mücadele ettiğini ve ülkenin ekonomik istikrarını sağlamak için çalıştığını belirtti. Ancak, Fransa'da devam eden siyasi belirsizlik ve bütçe açığının artması, Le Maire'in istifasına zemin hazırladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni başbakan olarak atadığı Michel Barnier ise hala hükümeti kurabilmiş değil.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim