Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan’dan oluşan yeni ekonomi yönetimi, döviz satma uygulamalarına son verirken, ithalatı kısmayı hedefliyor. Bu durum, enflasyonun hızlanmasına neden olabilir. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını normalleştirmesi ve Merkez Bankası’nın da faiz artırması bekleniyordu. Ancak, faizler beklentilerin altında kaldığı için dolar ve avro kurları yükseldi.
21 Temmuz 2023

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat (KKM) dönüşleri için özel bankalara da döviz satışı yapacak ve şeffaflık mesajı verdi. Bankalara gönderilen yeni düzenleme talimatına göre, işlemlerde asgari tutar 500 bin dolar ya da avro olarak belirlendi ve komisyon alınmayacak. Bankaların döviz alım talepleri telefon aracılığıyla iletilirken, fazla talepte bulunan bankalara ceza uygulanacağı ve uyuşmazlıklarda telefon kayıtlarının dikkate alınacağı bildirildi.
5 Temmuz 2023

1 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 28,906 ve avro/TL 31,534 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
1 Aralık 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ile yaptığı görüşmenin ardından döviz kurunun istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ve rezervlerdeki artışın kura yansıdığını ifade etti. Türk Lirası geçen yıl yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, ancak son aylarda döviz piyasasında Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle keskin hareketler görülmemişti. İhracatçılar ise TL'nin her ay enflasyon kadar değer kaybetmesi gerektiğini savunuyor. Gültepe, ihracat ve sektörlerin yaşadığı sıkıntıları toplantıda dile getirdiklerini belirtti.
21 Ocak 2023

Döviz işlemcileri, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor. TL, geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra yüzde 160 oranında değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası, kuru sabit tutmak için 2022'de 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bloomberg analizine göre, seçim sonrası dolar/TL kuru yıl sonunda 25'e kadar yükselebilir. Muhalefetin ekonomi yönetimini yeniden yapılandırma planlarına rağmen, Türkiye'nin yapısal sorunları nedeniyle TL'nin zayıf kalması bekleniyor.
2 Şubat 2023

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, 26 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında hem Türk Lirası hem de döviz mevduatlarında azalma yaşandı. Bu durum, seçim öncesi dönemde TL'nin değer kaybını önlemek için yapılan döviz satışları ve piyasa dışı düzenlemeler sonucu rezerv kayıplarının arttığı bir döneme denk geliyor. Net rezervlerin ekside seyretmesi, sermaye kontrolüne varabilecek önlemlerin gelebileceği yorumlarını beraberinde getiriyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu'nun da dikkat çektiği bu mevduat azalışı, piyasalarda endişe yaratıyor.
8 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Ayrıca, bankacılık sektörüne TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi verildi. Bu hedefi tutturamayan bankalar menkul kıymet alımı ile karşı karşıya kalacak. Bankacılık sektörü kaynakları, TL mevduat faizlerinin yüzde 35-40 seviyelerine yükselmesini bekliyor.
28 Ağustos 2023

26 Aralık 2023 tarihinde dolar/TL kuru 29,307, avro/TL kuru ise 32,315 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçim öncesindeki düşük seviyelerden hızla yükseldi. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısında faizleri yeterince artırmaması sonrasında dolar ve avro, daha da yükselerek sırasıyla 25 ve 27 seviyelerinin üzerine çıktı. Döviz kurları dalgalı bir seyir izlese de yükseliş eğilimini sürdürüyor.
26 Aralık 2023

25 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 29,142 ve avro/TL 32,131 seviyesinden güne başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
25 Aralık 2023

Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması ve diğer konular, bankaların üst düzey yöneticileri tarafından Merkez Bankası yetkilileriyle görüşülecek. KKM uygulaması, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından desteklenmiş ve bir ay içinde dört yeni düzenleme getirilmişti. Bankacılar, KKM hesaplarının sürdürülebilirliğini tartışmaya başlamış olup, toplamda 120 milyar doları aşan döviz dönüşümlü KKM hesaplarında bankaların peşin faiz ödemeleri yapmakta olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Türk Lirası, 28 Aralık 2023 tarihinde dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürerek dolar/TL 29,419 ve avro/TL 32,688 seviyesinden güne başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştı. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz toplantılarından sonra da devam etmişti.
28 Aralık 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın göreve atanmasının ardından, Merkez Bankası faizi 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çekti. Ancak bu artış piyasa beklentilerinin altında kaldığı için döviz kurlarında ters tepki görüldü ve dolar/TL kuru yeni bir rekor kırarak 25,46 seviyesine ulaştı. Ekonomist Tunç Şatıroğlu ve eski Merkez Bankası başekonomisti Hakan Kara, beklenti yönetiminin yetersizliğini eleştirerek, eski Merkez Bankası başkanı Naci Ağbal'ın göreve geri dönmesi çağrısında bulundu.
23 Haziran 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından piyasa aktörlerinin bu artışı yeterli bulmaması sonucu döviz kurları yükseldi. Bu durum, 20 Haziran'da yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseltilen asgari ücretin dolar karşılığının 482 dolardan 467 dolara düşmesine neden oldu. Dolar/TL kuru saat 17:00 itibariyle 24,32 seviyesine ulaştı.
22 Haziran 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Merkez Bankası'nın kur korumalı mevduat sisteminden dövize geçmek isteyen müşterilere yönelik uygulamasında bir değişikliğe gittiğini bildirdi. Daha önce sadece kamu bankalarına doğrudan döviz satışı yapılırken, artık özel bankalara da doğrudan döviz satışı yapılacağı belirtildi. Bu değişiklikle birlikte, özel bankaların da kur korumalı mevduattan dövize geçiş işlemlerinde doğrudan Merkez Bankası'ndan döviz alabilecekleri ifade edildi.
4 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara gelen yeni fiziki döviz veya altın nedeniyle Türk Lirası mevduat oranının düşmesini engellemek amacıyla, 28 Mart 2023 tarihinden itibaren bu tür girişlerin TL mevduat oranı hesaplamalarında dikkate alınmamasına karar verdi. Bu düzenleme, deprem felaketi sonrasında yastık altındaki birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını hızlandırmayı amaçlıyor. Ayrıca, bankaların menkul kıymet tesis oranları, mevduat ve kredilerdeki TL payına göre ayarlanacak ve gerçek kişilerin dönüşüm hesapları da bu hesaplamalarda dikkate alınacak.
29 Mart 2023

Döviz kurlarındaki artış, kur korumalı mevduatın maliyetini yükseltiyor. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'a göre, haziran ayında bütçeden yapılacak kur farkı ödemeleri 70-75 milyar lira, Merkez Bankası'na ise 75-80 milyar lira arasında bir yük getirebilir. Geçen yılın mart ayından bu yılın mayısına kadar olan 17 ayda bütçeden kur farkı olarak toplam 97 milyar lira ödendiği belirtiliyor.
16 Haziran 2023

Türk Lirası karşısında dolar ve avro kurları yüzde 5'ten fazla değer kazanarak tarihi zirvelerine ulaştı. İktidarın döviz kurlarını düşük tutmak için uyguladığı politikalar ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışları, piyasada ikili fiyat oluşumuna neden oldu. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından dolar/TL kuru 22,85 seviyesine, avro/TL kuru ise 24,47 seviyesine yükseldi. Ekonomistler, Twitter üzerinden yaptıkları yorumlarla iktidarın politikalarını eleştirdi ve döviz rezervlerinin kötü politikaların sonuçlarını örtmek için eritildiğini belirtti.
7 Haziran 2023

Merkez Bankası, vadeli TL mevduata geçiş hedefini vadesi gelen gerçek kişi döviz dönüşüm hesapları için en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatlar için en az yüzde 50 olarak belirledi. Bankaların dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme ve TL’ye geçiş hedefine nasıl ulaşmasının beklendiği de açıklandı. Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıkların oluşturduğu zorluklar yapılan bu düzenlemede dikkate alındı. Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini de 31 Ağustos 2023’ten 1 Ocak 2024’e uzattı.
28 Ağustos 2023

Merkez Bankası'nın, döviz arzındaki sorunlar ve sıkı gözetim uygulamaları nedeniyle, günlük döviz ihtiyacını İstanbul Kapalıçarşı'dan karşıladığı bildirildi. Bankanın her gün demir sandıklarla 5 milyar TL getirerek 260 milyon dolar topladığı, bu durumun Kapalıçarşı'da döviz fiyatlarının piyasa üzerine çıkmasına neden olduğu ifade edildi. İşlemlerin dört-beş döviz bürosu aracılığıyla ve İçişleri Bakanlığı'na ait araçlarla gerçekleştirildiği, uzmanlar tarafından 'seçim sonrasına hazırlık' olarak nitelendirildiği aktarıldı.
10 Nisan 2023
İşaretlediklerim