14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri kapsamında, yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için oy verme süreci başlamıştır. Gümrüklerde 4 bin 671 sandık kurulmuş ve oy verme işlemi 14 Mayıs saat 17:00'ye kadar devam edecektir. Ayrıca, 73 ülkede ve 156 farklı yerde yurt dışı temsilciliklerinde de sandık kurulları oluşturulmuştur. Yurt dışında ve gümrük kapılarında kullanılan oylar, adayların ve partilerin Türkiye genelindeki oy sayılarına eklenerek değerlendirilecektir.
27 Nisan 2023

31 Mart 2024'teki yerel seçimler öncesi AKP ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kürt seçmenlere yönelik stratejiler geliştirmeye başladı. AKP, İstanbul'da yoğun nüfusu olan ve seçim sonuçlarında etkili olacağı bilinen Kürt seçmen için özel bir çalışma yürütüyor. İmamoğlu ise Kürt seçmen için yakın bir kurmayını görevlendirdi. AKP'nin olası adayları arasında eski ulaştırma ve altyapı bakanı Adil Karaismailoğlu, eski çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın adı öne çıkıyor.
25 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'ndaki oturumlara katılmayan AKP'li milletvekillerine yönelik eleştirilerde bulundu ve 'Aldığınız maaşlar haramdır' diyerek hakkını helal etmediğini söyledi. Bu vekillerin bir daha aday gösterilmeyeceği ifade edildi. AKP'de milletvekili listelerinin büyük ölçüde tamamlandığı ve Erdoğan'ın bayramdan sonra 40 ile ziyaret gerçekleştireceği belirtildi.
6 Nisan 2023

Türkiye, 14 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerin önemine vurgu yaparak, iç ve dış gelişmelerle birlikte bu tarihin bir yol ayrımı olduğunu belirtti. Son anketlerde muhalefetin adayı Kılıçdaroğlu önde görünürken, Erdoğan cumhur ittifakını genişletmek için Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR'ın desteğini aldı. Erdoğan, seçimlerde terör örgütleri ve küresel menfaat odaklarıyla işbirliği yapmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi.
25 Mart 2023

Türkiye'de Cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından milletvekili aday adaylığı başvurularına odaklanıldı. Habertürk'ten Çimen Çetin'in karşılaştırmasına göre, AKP hariç diğer dört partinin aday adaylığı başvuruları 2018 genel seçimlerine göre artış gösterdi. AKP'nin başvuruları 1304 kişi azalırken, HDP'nin başvuruları neredeyse iki katına çıktı. CHP, İYİ Parti ve MHP'nin başvuruları da arttı.
31 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim sonuçlarının açıklanması sırasında yaşanan algı operasyonlarına işaret ederek, muhalefetin kazandığını belirtti. Sandıkların kapanmasının ardından, muhalefetin önde olduğu sandıklara AKP tarafından itiraz edildiği ve bu yüzden sonuçların sisteme girilemediği iddia edildi. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, henüz sayılmayan yaklaşık 10 milyon oy olduğunu söyledi. Akşener, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, seçim gecesi yaşanan algı çalışmalarına karşı olduklarını ve her oyun peşinde olacaklarını ifade etti.
14 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağını açıkladı. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa, oylama 28 Mayıs'ta tekrarlanacak. Erdoğan'ın seçim kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı ve YSK'nın seçimle ilgili 40'tan fazla genelgesi hazır bekletiliyor.
10 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen milletvekili seçiminin kesin sonuçlarının 'bugün ya da yarın' açıklanacağını ifade etti. Yener, olağanüstü itirazlara ilişkin dosyaların incelenmesinin ardından kesin sonuçların belirleneceğini ve bu sonuçların kısa süre içinde kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.
29 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde, AKP'nin milletvekili adayları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kamu kurumlarının imkanlarını kullanarak seçim çalışmaları yaptığı ve camilerde mitingler düzenlediği belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu, bakanların aday olabilmeleri için istifa etmeleri gerektiği yönündeki başvuruları, bakanların kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle reddetti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve diğer bakanlar, seçim çalışmalarında bakanlık imkanlarını ve TOGG araçlarını kullandıkları, bazı araçların plakalarının sigorta kayıtlarında farklı araçlara ait olduğu görüldü.
23 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılması planlanan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin, çeşitli takvim çakışmaları nedeniyle 14 Mayıs 2023 tarihine alındığını belirtti. Erdoğan, Meclis'te gerekli çoğunluğun sağlanamaması durumunda, seçimlerin bu tarihte yapılabilmesi için gerekli kararı alacaklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç'te Kuran yakılmasına sert tepki göstererek, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'den destek beklememesi gerektiğini söyledi. Seçim öncesi bazı ekonomik düzenlemeler ve vergi affı gibi müjdeler de verdi.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'taki seçimlere kısa bir süre kala Twitter hesabı üzerinden Kürt yurttaşlara hitaben bir mesaj yayınladı. Mesajında, Kürtlerin haklarını teslim etmek için verdiği mücadeleleri ve terörle mücadeledeki çabalarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de hak ve özgürlükler alanında yapılanları ve gelecekteki hedeflerini dile getirdi. Erdoğan'ın bu mesajı, anketlerde muhalefetin önde olduğu bir dönemde ve daha önceki bazı ifadeleri nedeniyle muhalefetten eleştiri alan bir zamanda geldi.
11 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki genel seçimlerde yurt dışı seçmenlerin 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında 74 ülkedeki 177 temsilcilikte oy kullanabileceklerini duyurdu. Almanya, ABD, Fransa gibi ülkelerdeki temsilciliklerde oy verme işlemleri farklı tarihlerde başlayacak. Oy verme işlemleri hafta içi ve hafta sonu belirli saatler arasında gerçekleştirilecek ve randevu alınmasına gerek olmayacak. Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura kalması durumunda ise 20-24 Mayıs tarihlerinde oy kullanılabilecek.
12 Nisan 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, gazetecilere yaptığı açıklamada, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen 28. dönem milletvekili genel seçiminin kesin sonuçlarının bugün Resmi Gazete'ye gönderileceğini belirtti. Daha önce Yener, kesin sonuçların 29-30 Mayıs tarihlerinde açıklanacağını ifade etmişti.
30 Mayıs 2023

Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçime bir hafta kala düzenlediği İstanbul mitinginde, AKP'li seçmenlere neden Erdoğan'ı destekledikleri soruldu. Seçmenlerin büyük bir kısmı, Erdoğan'a olan bağlılıklarını tercih sebebi olarak gösterirken, bazıları ise Erdoğan'ın seçim sürecinde vurguladığı 'beka' ve 'yerli ve milli' gibi konuların etkisinde kaldıklarını ifade etti. Bu bulgular bir video haberinde detaylandırıldı.
8 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında 14 Mayıs'ı seçim tarihi olarak işaret etmesi üzerine, seçim sürecinin başlangıç tarihi konusunda tartışmalar ortaya çıktı. Mevcut iki farklı kanun, seçim sürecinin başlangıcı için farklı süreler öngörüyor: Milletvekili Seçim Kanunu 90 gün, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu ise 60 gün. Hukukçular arasında bu konuda farklı görüşler bulunuyor. Erdoğan'ın seçim kararını 10 Mart'ta imzalayacağı ve Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nihai seçim takvimini ilan edeceği belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP'nin etkin bir isminden aldığı bilgiye göre, gübre fiyatlarındaki artış da dahil olmak üzere bütün zamların nisan sonuna kadar ertelendiğini yazdı. İktidar partisi kulislerinde seçim takviminin sıkça konuşulduğu ve AKP'lilerin nisan ortası ile mayıs sonu arasında bir dönemde seçim bekledikleri belirtiliyor. Sarıkaya'ya göre, seçim için 30 Nisan ve 28 Mayıs tarihleri öne çıkıyor.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala Twitter hesabından toplumun tüm kesimlerini kapsayan ve birlik mesajları veren bir paylaşım yaptı. Erdoğan, mesajında 85 milyon vatandaşın, 81 vilayetin, farklı etnik kökenlerin ve inanç gruplarının seçimlerden zaferle çıkacağını belirtti. Ayrıca, siyasi partilere gönül vermiş vatandaşların ve Türkiye'nin dostlarının da kazanacağını ifade etti. Erdoğan, seçimlerin bir bayram, gurur günü ve Türk demokrasisinin şöleni olacağını vurguladı.
6 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'ta Türkiye'nin seçime gideceğini açıkladı ve seçim kararını imzaladı. Erdoğan, seçim tarihini 'güncelleme' olarak nitelendirirken, kamuoyunda bu kararın ve seçime hangi kanunla gidileceğinin tartışıldığı belirtiliyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçim için 40'tan fazla genelgeyi hazırda beklettiği ve 10 kadar genelgenin Resmi Gazete'deki ilandan sonra hazırlanacağı ifade ediliyor. Erdoğan, seçim sürecinin başlaması, seçim çalışmaları ve deprem sonrası siyasi durum hakkında da açıklamalarda bulundu.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim