İsviçre ve İtalya, Alplerdeki buzulların erimesi nedeniyle sınırlarını yeniden belirleme kararı aldı. 2023'te İsviçre'deki buzulların %4'ü eridi ve bu durum sınırların doğal olarak değişmesine yol açtı. Sınır değişiklikleri, popüler kayak merkezlerine yakın bölgelerde yapılacak ve her iki ülkenin ekonomik çıkarlarına uygun olarak çizilecek. Anlaşma her iki ülke tarafından imzalandıktan sonra yürürlüğe girecek.
30 Eylül 2024

10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi, 2035 yılına kadar elektrik sistemlerini fosil yakıtlardan arındırma taahhüdünde bulundu. Bu ülkeler, AB'nin elektrik üretim kapasitesinin yüzde 60'tan fazlasını temsil ediyor. Avusturya, Danimarka, Litvanya, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda'nın verdiği taahhütler, bazı eksiklikler içerse de, fosilsiz elektrik üretimi hedefine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'nın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmesi için 2035'e kadar elektrik sektörlerini karbonsuzlaştırması gerektiğini belirtiyor.
7 Mart 2024

Almanya Federal Meclisi, 'marihuananın kontrollü kullanımı' başlıklı yasa tasarısını 407'ye karşı 226 oyla kabul etti. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yasanın amacının karaborsayı azaltmak ve gençleri korumak olduğunu belirtti. Yasa ile yetişkinlerin kişisel ihtiyaç için belli miktarlarda marihuana ekmesine ve bulundurmasına izin verilecek. Ayrıca, 1 Temmuz'dan itibaren ticari amaç gütmeyen kulüpler aracılığıyla marihuana satışı yapılmasına olanak tanınacak.
23 Şubat 2024

Anagold Madencilik, 2000 yılında Anatolia Minerals'in Türkiye'deki alt şirketi olarak kuruldu ve daha sonra Avustralya'nın Avoca Resources ile birleşerek Alacer Gold'u oluşturdu. Şirket, şu anda Alacer ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ile ortaklık yapısı altında faaliyet gösteriyor. Anagold'un %80'i Alacer'e (SSR Mining'e) aitken, %20'si Çalık Holding'e aittir. Lidya Madencilik, Çalık Holding'in CEO'su Berat Albayrak'ın yönetiminde, yabancı madencilik şirketleriyle işbirliği yaparak Türkiye'deki çeşitli maden işletmelerinde faaliyet gösteriyor.
15 Şubat 2024

Amerika Birleşik Devletleri, 50 yıl önce çalınıp New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenen iki bronz heykeli Tayland’a iade etti. 'Altın Çocuk' ve 'Diz Çökmüş Kadın' adlı antik bronz heykeller Tayland Ulusal Müzesi’nde sergilenmeye başladı. 11’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen eserlerin Hinduizm ve Budizm inanışının sembolleri olduğu belirtiliyor. Tayland hükümeti, 30’dan fazla tarihi eserin ülkeye iadesi için diplomatik görüşmelerini sürdürüyor.
29 Mayıs 2024
İşaretlediklerim