Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı çıkış harçlarına yapılması planlanan zam hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, imkanı olmayan birinin yurt dışına gidemeyeceğini belirterek, imkanı olanlardan vergi alınmasının planlandığını söyledi. Ayrıca, vergi taslağı, asgari ücret, EYT düzenlemesi ve muhalefetin ekonomi politikaları eleştirileri hakkında da konuştu. Şimşek, vergi taslağı için yapılan eleştirileri yaygara olarak nitelendirdi ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi almanın yeni bir vergi yükü getirmek olmadığını vurguladı.
1 Temmuz 2024

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine başlamasının ardından avro/TL kuru hızlı bir yükseliş göstererek 25 seviyesini geçti. İktidarın döviz üzerindeki baskıyı sürdürme çabalarına rağmen, piyasada oluşan ikili fiyatlandırma ve seçimler sonrası kurdaki hareketlenme durdurulamıyor. Avro/TL, gece saatlerinde 23,3 seviyesini gördükten sonra piyasaların açılmasıyla 24,5'e fırladı ve yükselişini sürdürerek yüzde 7,7 artışla 25 seviyesini aştı. Dolar/TL ise 23 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
7 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Temmuz itibarıyla Türkiye'nin merkezi yönetim brüt borç stokunun 8 trilyon 106 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu borcun 3 trilyon 276,4 milyar lirası Türk lirası cinsinden, 4 trilyon 829,7 milyar lirası ise döviz cinsinden. Aynı tarihte Hazine'nin alacakları 29,2 milyar lira olarak kaydedildi ve bu alacakların en büyük kısmı 10,5 milyar lira ile mahalli idarelerden oluşuyor.
20 Ağustos 2024

Türk Lirası'nın değer kaybı devam ediyor ve dolar 34 lirayı gördü. Avro ise 38 liraya yaklaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıktığını duyurmuştu. Merkez Bankası ise politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.
23 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz-eylül döneminde 270 milyar liralık iç borçlanma yapmayı planlıyor. Bu dönemde 354,8 milyar liralık iç borç servisine karşılık bu borçlanma gerçekleştirilecek. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında sırasıyla 94 milyar, 96 milyar ve 80 milyar liralık iç borçlanma yapılması öngörülüyor. Bu borçlanmanın bir kısmı piyasadan, bir kısmı ise kamuya satışlardan oluşacak.
27 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM stokunun bir yıl önce 3,4 trilyon lira iken 50 haftadır kesintisiz gerileyerek 1,6 trilyon lira azaldığını açıkladı. Ağustos ayından itibaren vergi avantajı sona eren KKM hesaplarına TL mevduat ve katılma hesaplarıyla uyumlu şekilde stopaj uygulanmaya başlandığını belirtti. Şimşek, KKM’den çıkışın hızlanmasını beklediklerini ve finansal istikrarı güçlendirmeye devam edeceklerini vurguladı.
8 Ağustos 2024

Murat Muratoğlu'nun yazısında, Türkiye'nin Şubat ayında 153.8 milyar TL ve Ocak ayında 150.7 milyar TL olmak üzere toplamda 304.5 milyar TL bütçe açığı verdiği belirtiliyor. Hazine'nin, kanuni borçlanma limitlerini aşarak, Meclis onayı olmaksızın borçlandığı ve bu durumun yasalara aykırı olduğu ifade ediliyor. Muratoğlu, Hazine'nin 'her zaman bir çıkış yolu bulunur' mantığıyla hareket ettiğini ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını vurguluyor.
16 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki son aylık yükselişin geçici etkilerden kaynaklandığını ve yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğini belirtti. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG, aylık enflasyonu yüzde 9,38 ve yıllık enflasyonu yüzde 129,11 olarak açıklarken, TÜİK aylık enflasyonu yüzde 6,7 ve yıllık enflasyonu yüzde 64,86 olarak duyurdu. Şimşek, Şubat ayından itibaren aylık enflasyonun düşeceğini ve yıllık enflasyonda ikinci yarıda belirgin bir gerileme olacağını öngördüğünü ifade etti.
5 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Şimşek, işgücü göstergelerinin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle uyumlu seyrettiğini ve ekonomide dengelenmenin sürdüğünü belirtti. İlk yedi ayda istihdamın yaklaşık 600 bin kişi arttığını ve işsizlik oranının temmuzda yüzde 8,8 olduğunu ifade etti. Ayrıca, sanayi üretiminin yıllık yüzde 1,2 arttığını ve dış talep koşullarının iyileşmeye devam ettiğini vurguladı.
10 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis’ten geçen yeni vergi düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, düzenlemenin amacının çok kazananlardan daha fazla, az kazananlardan ise daha az vergi almak olduğunu belirtti. Yeni düzenleme, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi, asgari kurumlar vergisi ve yurt dışı harcının 500 liraya çıkarılması gibi maddeleri içeriyor. Şimşek, bu düzenlemelerin vergi adaletini ve etkinliğini artırmayı hedeflediğini ve vatandaşlara ek bir yük getirmeyeceğini vurguladı.
28 Temmuz 2024

Türkiye'nin 2022 yılı bütçe açığı, gelirlerin giderlerden daha hızlı artması sonucu beklenenden düşük oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bütçe gelir tahminlerinin aşıldığını belirtti. Bütçe açığının düşük olmasının nedeni olarak enflasyonun etkisi ve vergi gelirlerindeki artış gösterildi. Gelirlerde özellikle kurumlar vergisi artışı dikkat çekerken, giderlerde maaş artışları, enerji sübvansiyonları ve sosyal harcamalar etkili oldu.
16 Ocak 2023

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS), 268 baz puana geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düşüşün geçen yıl mayıs ayına göre 435 baz puan azalma anlamına geldiğini ve Şubat 2020'den sonraki en düşük seviye olduğunu belirtti. Şimşek, bu gelişmeyi 'Programımız çalışıyor, finansal göstergelerimiz iyileşiyor' sözleriyle değerlendirdi. CDS, ülkelerin ekonomik ve politik risklerine göre değişen ve piyasalar tarafından izlenen dinamik bir gösterge olarak kabul ediliyor.
16 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, temmuz ayında Kur Korumalı Mevduat (KKM) için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini belirtti. Şimşek, mevduat faizlerine sınırlı bir vergi koyduklarını ve Türk Lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini söyledi. Ayrıca, enflasyonda temmuz ve ağustos aylarında keskin düşüşler beklediklerini ifade etti.
7 Haziran 2024

Döviz kurlarındaki artış, kur korumalı mevduatın maliyetini yükseltiyor. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş'a göre, haziran ayında bütçeden yapılacak kur farkı ödemeleri 70-75 milyar lira, Merkez Bankası'na ise 75-80 milyar lira arasında bir yük getirebilir. Geçen yılın mart ayından bu yılın mayısına kadar olan 17 ayda bütçeden kur farkı olarak toplam 97 milyar lira ödendiği belirtiliyor.
16 Haziran 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmasına rağmen, piyasalar bu artışı yetersiz buldu ve döviz kurlarında yükseliş meydana geldi. Dolar/TL kuru 25,6 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı, Avro/TL ise 27,8 lira seviyesine ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarının fiyat ve finansal istikrarı hedeflediğini ve sürecin kademeli olarak yönetileceğini belirtti.
23 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yerel seçimlerin ardından Türkiye'ye fon akışının ciddi şekilde artacağını ifade etti. Şimşek, yabancı yatırımcıları çekmek için Körfez ülkeleri ve Batı'da çeşitli toplantılara katıldı. Ayrıca, Türkiye'nin dalgalı kur rejimine sahip olduğunu ve kur hedeflerinin olmadığını, kur korumalı mevduat sistemi (KKM) vergi teşviklerinin gözden geçirileceğini belirtti. Bakanın önümüzdeki dönemde New York ve Davos'a ziyaretlerde bulunması bekleniyor.
24 Kasım 2023

Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, TL mevduat faizleri son iki haftada 6 puandan fazla düşüş kaydetti. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı 24 Mayıs ile biten haftada 147 milyar 854 milyon 672 bin lira artışla 16 trilyon 634 milyar 353 milyon 549 bin liraya yükseldi. İhtiyaç ve ticari kredi faizlerinde de düşüşler gözlemlendi.
30 Mayıs 2024

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki toplam tutar, 18 Ağustos haftasından bu yana düşüş göstererek 2 trilyon 367 milyar liraya geriledi. Haftalık çıkış yaklaşık 15 milyar lira ile sınırlı kaldı. Eski ekonomi yönetimi döneminde yüksek enflasyona rağmen faizlerin düşürülmesi sonucu enflasyonun artması ve dövizin yükselmesi üzerine KKM gibi piyasa dışı yöntemlere başvurulmuştu. Yeni ekonomi yönetimi ise KKM varlıklarının azaltılması ve TL mevduatının desteklenmesi yönünde adımlar atıyor.
15 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF yerine Dünya Bankası'ndan 15 milyar dolarlık finansman sağladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IMF ile çalışmama tercihi, onun neoliberal politikalara karşı oluşundan değil, mali denetimlerin artmasını istememesinden kaynaklanıyor. Türkiye'nin döviz finansmanı krizi devam ederken, önceki dönemlerde döviz girişini artırmak için mafyatik yöntemler kullanılmış, bu durum Türkiye'nin OECD tarafından gri listeye alınmasına neden olmuş. Yeni İçişleri Bakanı, mafya yapılanmalarını temizlemekte zorlanıyor.
30 Nisan 2024

Merkez Bankası'nın politika faizini mart ayında yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkarması, döviz talebini azalttı ve mevduat faizlerinin yükselmesine yol açtı. Üç aya kadar vadeli mevduatların yıllık bileşik faizi yüzde 65'e ulaştı. Ayrıca, döviz hesaplarının fiziki döviz talebine dönüşmesini önlemek için kur korumalı mevduat (KKM) kullanımı genişletildi. Yabancı yatırımcılar mart ayının ikinci yarısında Türkiye'ye net 703 milyon dolarlık sermaye girişi sağladı.
15 Nisan 2024
İşaretlediklerim