İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Bayraklı'da yapılan incelemelerde 33 bin binanın yüzde 70'inin depreme dayanıklılık ve hazırlık açısından yeterli olmadığını belirtti. 2020'deki İzmir depreminden sonra tehlikenin devam ettiğini ifade eden Özuslu, sanayi tesislerinin de depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Belediye olarak vatandaşların evlerinin performans testlerini ücretsiz yaptıklarını ve mevcut fabrikaların depreme dayanıklılığının artırılması gerektiğini söyledi.
15 Mart 2023

Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm tebligatlarının artık e-Devlet üzerinden yapılabileceğini belirtti. Bu kararın amacı, süreci hızlandırmak. Bakanlık, deprem beklenen İstanbul için dört adımlı bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan, rezerv alanlarda 300 bin konut yapılması, Yarısı Bizden Kampanyası kapsamında 200 bin konutun dönüştürülmesi, yapımı devam eden 171 bin konutun hızlandırılması ve önümüzdeki iki-üç yıl içinde 600-700 bin konutun dönüştürülmesini içeriyor.
5 Ekim 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmak için özel bir birim kuracaklarını duyurdu. Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarını yeterince hızlandırmayan belediye başkanlarını eleştirdi. İstanbul'da 188 yerde dönüşüm olduğunu ve 600 bin civarında konutun dönüşümünün sağlandığını belirtti. Ayrıca, İstanbul'daki kentsel dönüşümü yönetmek üzere özel bir genel müdürlük kurmayı planladıklarını ifade etti.
2 Ekim 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, katıldığı bir televizyon programında İBB'nin dört buçuk yıldır kamu bankalarından hiç kredi kullanamadığını belirtti. İller Bankası'ndan altyapı projeleri için kredi talep ettiklerini ancak olumlu yanıt alamadıklarını ifade etti. Danışmanı Murat Ongun, İmamoğlu'nun bu açıklamalarını sosyal medyada paylaşarak, Dezenformasyonla Mücadele Birimi'nin konu hakkında sessiz kaldığını vurguladı. İmamoğlu ayrıca İBB'nin 28 milyar lira borcu olduğunu ve Almanya'dan 110 milyon avroluk kredi aldıklarını söyledi.
5 Aralık 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgeyi dördüncü kez ziyaret etti. Malatya ve Kahramanmaraş'ta depremzedelerle görüşen Kılıçdaroğlu, esnafın ve sanayicinin kısa vadede faiz borçlarının silinmesi ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca nitelikli eleman eksikliği ve çiftçilerin sorunlarına dikkat çekerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın destek protokolüne ve diğer büyükşehir belediyelerinin benzer desteklerine işaret etti. Kılıçdaroğlu, devlet yönetiminin liyakatle ve planlı bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.
11 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki hasar tespit çalışmalarının bitmek üzere olduğunu ve vatandaşların e-Devlet üzerinden hasar durum raporlarına ulaşabileceğini belirtti. Enkaz altından 114 bin 834 kişinin kurtarıldığını ve 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini ifade etti. Yeni yerleşim yerlerini zemin sıvılaşmasını önlemek amacıyla ovalardan dağlara doğru kaydırmayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca, depremden etkilenen 11 ildeki TOKİ taksit ödemelerinin üç ay süreyle ertelendiğini ve çeşitli ekonomik destek paketlerinin devreye alındığını açıkladı.
20 Şubat 2023

İzmir'de etkili olan sağanak yağışın ardından İzmir Körfezi'nde atık kirliliği dikkat çekti. Karşıyaka sahilinde sabah saatlerinde kıyıya vuran atıklar, derelerden körfeze geldiği tahmin ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, denizden ve karadan atıkların toplanması için çalışma başlattı. Toplanan atıkların içinde ölü balıkların bulunmadığı ve sağanak sonrası kötü kokunun azaldığı gözlendi.
12 Eylül 2024

Ankara'da yaşanan sel felaketleri nedeniyle altyapı yetersizlikleri eleştirilirken, Belediye Başkanı Mansur Yavaş sorumluluklar konusunda eleştiriliyor. İstanbul'da ise 5 yaşındaki Edanur'un belediye çalışmaları sırasında oluşan bir çukurda boğularak ölmesi, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik eleştirilere neden oluyor. Her iki belediye başkanı da, yaşanan doğal afetler karşısında dış güçlerin etkisi gibi argümanlarla eleştirilerden sıyrılmaya çalışıyor.
3 Mayıs 2024

Türkiye, İzmir Limanı'nın işletme haklarını satmak amacıyla Körfez ülkeleriyle müzakerelerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaretlerde yatırım anlaşmaları imzalanması bekleniyor. Bu ziyaretlerin amacı, özelleştirme ve satın almalar yoluyla 25 milyar dolarlık yatırım çekmek. Körfez ülkeleri daha önce Türkiye'nin Merkez Bankası rezervlerine swap ve depo hesapları aracılığıyla destek olmuştu.
5 Temmuz 2023

AK Parti İstanbul Başkanı Kabaktepe'nin, Kanal İstanbul Projesi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminden çıkarıldığını ancak projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından devam ettirildiğini belirtmesi üzerine, Akif Beki bu durumu eleştirdi. Beki, projenin İstanbulluların öncelikleri arasında olmadığını ve halkın tercihlerine rağmen ilerletilmesini sorguladı. Ayrıca, bu durumun İstanbul halkının seçimlerdeki tercihlerinin önemsizleştirilmesi anlamına gelip gelmediğini dile getirdi.
21 Mart 2024

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgelerinde yapılacak yenileme ve inşaat çalışmalarının sadece bir inşaat projesi olmadığını, her yerleşim alanının detaylı jeolojik çalışmalarla incelenmesi gerektiğini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgelerinde aceleyle yenileme çalışmaları yapılmasının, gelecek nesillere aynı afetin yaşatılmaması gerektiğini belirtti. İktidarın deprem bölgesindeki ıslah ve yeni konut projelerini bir yıl içinde tamamlama planına karşı, Görür'ün uyarıları dikkat çekti.
7 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi'nin Adalar için hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı imar planı hakkında İBB'den açıklama geldi. İBB, imara açılan sit alanlarının derecesinin Bakanlık tarafından düşürüldüğünü belirtti. İmar planlarına göre, Burgazada'da sit derecesi düşürülen yerlere konut alanı ve günübirlik tesis alanı yapılması planlanıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, planlarla ilgili detayları paylaştı.
25 Ağustos 2023

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 24 çözüm önerisi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediyelerin prim borçlarının tahsil edilmesi gerektiğini belirtmesinin ardından, bazı belediyelere ihbarname gönderilmiş ve haciz işlemleri başlatılmıştı. TBB'nin önerileri arasında borç yapılandırması, belediyelere vergi ve harç tarifesi belirleme yetkisi verilmesi ve belediyelerin mali yüklerinin hafifletilmesi gibi maddeler yer alıyor.
7 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması fezlekelerini görüşecek olmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, iktidarın iki bine yakın fezleke içinden sadece bu iki vekilin dosyalarını seçmesini muhalefeti sindirme operasyonu olarak nitelendirdi. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, Türkkan ise hakaret suçlarından fezleke ile karşı karşıya.
11 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan 'yatırım projelerinin finansmanı' için kredi almasını eleştirdi. Kredilerin, Türkiye'nin döviz ihtiyacına kısmen çare olacağını ancak ithalat zorunluluğu nedeniyle tamamının bu amaç için kullanılamayacağını belirtti. Korkmaz, IMF'den alınacak doğrudan ve daha düşük faizli bir borçlanmanın, Dünya Bankası'na göre daha avantajlı olacağını savundu. Ayrıca, Dünya Bankası'nın projeler üzerindeki sıkı kontrolünün Türkiye'nin keyfi yatırım maliyeti hesaplamalarını engelleyeceğini ifade etti.
16 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, devlet hazinesinden haksız yere alındığını iddia ettiği 418 milyar doları Türk halkının cebine koyacağını belirtti. Kendisine karşı engellemeler olduğunu ve bunlara rağmen mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkürlerini ileterek, onun İstanbul için yaptığı hizmetleri övdü.
26 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da depreme hazırlık için yasa taslağı hazırlanacağını duyurdu. Özhaseki, İstanbul'da 2012'den bu yana 800 bin civarında konutun yenilendiğini, 5,8 milyon bağımsız birimden 1,5 milyonunun riskli olduğunu ve 600 bininin ilk etapta yıkılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, rezerv alanlarda 350 bin konut inşa edileceğini ve 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile vatandaşların evlerini yıkıp yeniden yapmaları durumunda bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağını ifade etti.
19 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıta yapılan ÖTV zamları sonucunda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, toplu ulaşım maliyetlerinin arttığını ve bu durumun yerel yönetimleri zor durumda bıraktığını ifade etti. Twitter üzerinden bir açıklama yapan Büyükerşen, orta ve dar gelirli vatandaşlar ile araç sahiplerinin durumunu göz önünde bulundurarak yerel yönetimlerin toplu taşımada ÖTV'den muaf tutulması gerektiğini belirtti.
16 Temmuz 2023
İşaretlediklerim