DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Adıyaman ziyaretinde Mimarlar Odası Temsilcisi Fevzi Dost'tan depremzedeler için yapılacak konutlar hakkında bilgi aldı. Dost, Kahta ilçesindeki konutların maliyetinin devletin açıkladığı rakamların iki katına ihale edildiğini belirtti. Babacan, inşaat maliyetlerinin lüks bir otel yapımıyla kıyaslandığında dahi yüksek olduğunu ifade etti. Bakanlık, konutlar için hak sahiplerine iki yılı ödemesiz, toplam 20 yıl faizsiz vade imkanı sağlayacağını duyurdu.
13 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kiralardaki yüksek artışa ve barınma sorununa dikkat çekti. 2002'den bu yana ev sahibi olanların oranının düşüşünü ve yeni jenerasyonların ev sahibi olamadığını belirtti. Kiraların bir yıl içinde yüzde 197 arttığını ve asgari ücretin ev kiralarını karşılamakta yetersiz kaldığını ifade etti. 'İkinci Yüzyıl Konut Programı' ile dar gelirlilere, dezavantajlı gruplara ve yeni evlenenlere sosyal konut sağlama vaadinde bulundu.
29 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası AFAD merkezinde yaptığı açıklamada, deprem bölgesindeki 19 binin üzerindeki enkazdan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını, can kaybının 35 bin 418'e yükseldiğini ve 1,6 milyon depremzedenin barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti. Mart başında 30 bin konutun inşasına başlanacağını ve bir yıl içinde bölgedeki konut ihtiyacının giderilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Ayrıca, depremzedelere yapılan yardımlar ve vergi ertelemeleri gibi ekonomik desteklerden bahsetti. Erdoğan, muhalefetin ve sosyal medyanın barajlarla ilgili iddialarını eleştirdi ve Kılıçdaroğlu'na yönelik suçlamalarda bulundu.
14 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki bir törende CHP'li belediyelerin deprem bölgesinde olmadığını iddia etti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bu iddiaya Beylikdüzü Belediyesi'nin İskenderun'da inşa edip devlete teslim ettiği çadır kent örneğiyle yanıt vererek, devletçilik anlayışını eleştirdi ve parti devleti uygulamalarının son bulacağını ifade etti.
25 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Ocak'taki depremler sonrasında iktidara, deprem bölgesinde çalışan kamu personeline acilen iki maaş ikramiye ödenmesi çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, personelin zor şartlar altında hizmet vermeye çalıştığını belirtti ve iktidarı eleştirerek devlet yönetmeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, deprem bölgesinde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğini ve karavanların bölgeye sevk edilmesi önerisinde bulundu.
9 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerde bulundu. Parti içinden bazı isimler ve çalışma ekibinden, kurtarma çalışmaları devam ederken iktidara yüklenmenin siyasi iletişim açısından sorun yaratabileceği yönünde uyarılar geldi. Kılıçdaroğlu, bu önerilere rağmen tavrında ısrarcı oldu ve eleştirilerini sürdürdü. AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını sert bir dille eleştirdi.
21 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesinde hükümetin yapmayı planladığı yeni evlerin fay hattı üzerinde olduğunu belirtti. Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremlerin ardından hükümetin yeniden inşa çalışmalarına başladığı, ancak uzmanların acele edilmemesi gerektiğini vurguladığı aktarıldı. Öztunç, TOKİ tarafından planlanan yeni evlerin bir kısmının Çiğli köyüne yapılacağını ve bunun akılcı olmadığını ifade etti.
2 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Kahramanmaraş'ta 17 bin 902 konutun temel atma törenine katıldı. Erdoğan, Türkiye'nin doğal felaketler ve diğer zorluklara rağmen geri durmadığını ve yılmadığını belirtti. Depremin ardından arama kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığını ve Türkiye'nin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini ifade etti. Ayrıca, toplamda 650 bin konut inşa edileceğini ve bu konutların 40 bin 104'ünün ihalesinin yapıldığını duyurdu.
23 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da deprem konutları ve yeni devlet hastaneleri için düzenlenen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, afet bölgelerinde yaşayan vatandaşların bekleyecek zamanlarının olmadığını belirtti. Ana muhalefetin yönetimindeki belediyelerin afet bölgelerine yeterince ilgi gösterip göstermediğini sorguladı ve ülkeyi afetlere dayanıklı hale getirme konusundaki kararlılığını vurguladı. Ayrıca, 14 Mayıs seçimlerinde iktidara gelmeleri durumunda güvenli binaların hükümet programının taviz verilmez bir maddesi olacağını ifade etti.
24 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki çalışmalar, kentsel dönüşüm, muhalefetin eleştirileri ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi konulara değindi. Erdoğan, deprem bölgesindeki vatandaşların serzenişlerinin haklı olduğunu kabul etti ve bölgeyi yaşanabilir hale getirdiklerini söyledi. Ayrıca, 'önce vatanım ve milletim' diyen herkesle işbirliği yapacaklarını ifade etti. Erdoğan, Türkiye'nin otomobili Togg'un ön siparişe açılacağını da duyurdu.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ertelenen elektrik faturaları, seçimden sonra toplu olarak kesilmeye başlandı. Yüksek miktarlarda gelen faturalar nedeniyle vatandaşlar tepki gösterirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, depremzedelere gönderilen yüksek tutarlı faturaların silinmesi gerektiğini belirtti ve yetkililere insaf ve insanlık çağrısında bulundu.
6 Haziran 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki büyük depremin ardından Borsa İstanbul'da yaşanan değer kaybı ve devre kesici uygulamaları sonrası SPK'yı eleştirdi. Deprem bölgesindeki incelemelerinin ardından SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül'ün istifasını talep edeceğini ve küçük yatırımcıların zararlarının tazmin edilmesi için soruşturma başlatılmasını isteyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, SPK'nın deprem günü yaşananları ve küçük yatırımcıların korunması konusunda yetersiz kaldığını iddia etti.
10 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yaşadığı deprem felaketini ve sonrasındaki yardım çalışmalarını eleştirdi. Deprem sonucu yaşanan yıkımı 'sistematik rant siyasetinin sonucu' olarak değerlendiren Kılıçdaroğlu, iktidarla hizalanmayı reddettiğini ve bürokratik engelleri tanımayacaklarını ifade etti. Yardım malzemelerinin engellere takıldığını belirten Kılıçdaroğlu, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinin önemine vurgu yaptı ve iktidarın bu konuda yetersiz kaldığını söyledi. Ayrıca, Erdoğan'ı başlıca sorumlu olarak gösterdi ve onunla görüşmeyi düşünmediğini açıkladı.
8 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında iktidarın yetersiz müdahalesini eleştirerek, vatandaşların kanının iktidarın elinde olduğunu söyledi. 'Asrın felaketi Erdoğan'dır' ifadesini kullanarak, hiçbir sorumlunun istifa etmediğini belirtti ve seçimlerin ertelenmesi talebinin demokrasiye darbe olacağını ifade etti. Ayrıca, tek adam rejiminin sorumlu olduğunu ve İletişim Başkanlığı'nın propaganda çalışmalarını eleştirdi. Üniversitelerin açılması gerektiğini ve seçimlerin zamanında yapılacağını vurguladı.
15 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya'da yaptığı konuşmada, deprem bölgelerinde yaşanan çadır ihtiyacını gündeme getirdi. Çadır firmalarına büyükşehir belediyeleri ile iletişime geçmeleri çağrısında bulunarak, çadır stoğu olan firmaların belediyelere ulaşmasını ve çadırların satın alınarak deprem bölgelerine gönderilmesini istedi. Kılıçdaroğlu, hükümete ve ilgili kurumlara koordinasyon eksikliği ve hazırlıksızlık eleştirilerinde bulunarak, çadır sorununun çözülmesi için acil eylem çağrısında bulundu.
11 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki çifte deprem sonrası TOKİ binalarının zarar görmemesini 'doğru zemin ve doğru teknik' kullanılmasına bağladı. Sosyal medya kullanıcıları ise diğer binaların neden denetlenmediğini ve riskli binaların neden yenilenmediğini sorgulayarak eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun depremi 'kader' olarak nitelendirmeleriyle çelişen bu açıklamalar, depremde yıkılan binlerce binanın ve kaybedilen 40 binden fazla insanın sorumluluğu konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
19 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu evleri hasar gören kiracılara devlet tarafından 10 bin liralık destek sağlanıyor. Şanlıurfa Birecik Kaymakamı Kadir Duman, ev sahiplerinin bu desteği kiracılardan talep etmelerinin suç olduğunu belirtti ve vatandaşları bu durumu şikayet etmeye çağırdı. Kaymakam, suç işleyenler ve fırsatçılık yapanlar hakkında adli ve idari işlemlerin başlatılacağını ifade etti.
19 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş depremleri sonrası İstanbul'da olası bir depreme karşı alınan önlemleri ve yapılan hazırlıkları anlattı. İBB, riskli binaların yenilenmesi için 1 milyon liralık faizsiz kredi ve kira desteği sağlayacağını duyurdu. İmamoğlu, İstanbul'da deprem seferberliği başlattıklarını, Afet Eylem Planı'nın uygulanması için hazırlık yaptıklarını ve İstanbul'un deprem riski taşıyan binalarının tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, afet gönüllüsü eğitimi ve toplanma alanlarının tespiti gibi konulara da değindi.
2 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrasında hasar tespit çalışmaları yapan teknik görevlilere, raporlarını gerçekçi bir şekilde oluşturmaları konusunda çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamasına göre, 830 bin 806 binanın incelendiği ve bunlardan 105 bininin yıkılmış veya ağır hasarlı olduğu belirtildi. Kılıçdaroğlu, depremzedelerden gelen binlerce mesaj üzerine, görevlilerin zor koşullarda çalıştığını anlayışla karşıladığını ancak hak kaybına yol açmamak adına gerçekçi raporlama yapılmasının önemini vurguladı.
19 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de katıldığı bir programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesinde 'bir yıl içinde yıkılan binaların yerine yenilerinin inşa edileceği' yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. İmamoğlu, şehirlerin büyük bir kısmının yıkıldığını ve yönetimlerin bu duruma nasıl sebep olduğunu sorguladı. Betonlaşma odaklı yaklaşımı eleştirerek, insanların dayanıklı şehirler ve sosyolojik ihtiyaçları karşılayan bir yaşam tarzı istediğini belirtti. Yerel halk ve tüm paydaşlarla birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim