Sosyal medya araştırmacısı Dr. Tuğrul Elmas, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile ilgili görüntüler paylaşan ve AKP ile ilişkili olduğu iddia edilen Ali Yeşildağ adlı Twitter hesabının geçmişte de muhalif gazetecilere hakaret ve AKP'yi destekleyen paylaşımlar yaptığını ortaya çıkardı. Hesabın daha önce farklı isimler altında açıldığı ve Menzil cemaatinden Dr. Ali Edizer tarafından desteklendiği belirtildi. Bu bilgilerin ortaya çıkmasının ardından söz konusu Twitter hesabı silindi.
12 Mayıs 2023

Türkiye, İran’ın başkenti Tahran’da öldürülen Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için bir günlük milli yas ilan etti. Bu karar, Türkiye'nin Haniye'nin ölümüne verdiği tepkiyi ve Hamas ile olan ilişkilerini yansıtıyor. Milli yas ilanı, Türkiye'nin Orta Doğu'daki siyasi gelişmelere verdiği önemi gösteriyor.
1 Ağustos 2024

Meta, Türkiye'nin Instagram'ı erişime yeniden açmasından memnun olduğunu ve politikalarını ihlal eden içerik ve hesaplar hakkında Türkiye ile görüşmeye devam ettiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, toplumsal hassasiyetler sebebiyle müdahale ettiklerini ve Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Sekiz gün kapalı kalan Instagram, cumartesi akşamı yeniden açıldı.
13 Ağustos 2024

Yedi Hilal Derneği, Cihangir'deki merdivenlere Filistin bayrağını resmetti. Beyoğlu Belediyesi, gelen tepkiler üzerine merdiveni beyaza boyayarak, Filistin intifadasının sembollerinden Hanzala'nın resmini çizeceklerini açıkladı. Belediye, Filistin halkının haklı davasını ulusal simgelere saygı duyarak savunmaya devam edeceklerini belirtti. Bu olay, sosyal medyada geniş yankı buldu.
5 Ağustos 2024

Hamas, Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğünü doğruladı. Saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiği açıklandı. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte hayatını kaybettiğini bildirdi.
31 Temmuz 2024

6 Şubat'ta yaşanan büyük depremler sonrası, Emniyet Genel Müdürlüğü sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı tespit edilen 202 hesap yöneticisinden 18'ini gözaltına aldı, bunlardan 5'i tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve vatandaşlardan para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleriyle ilgili işlemler yapılarak cüzdanlar donduruldu.
8 Şubat 2023

Türkiye, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesini kınadı. İran devlet televizyonu, Haniye’nin Tahran’da kaldığı konutuna düzenlenen saldırıda bir korumasıyla birlikte öldürüldüğünü açıkladı. Hamas, suikasti doğrularken saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Gazze’deki savaşı bölgesel boyuta yayma hedefi taşıdığını belirterek, uluslararası toplumu İsrail’i durdurmak için harekete geçmeye çağırdı.
31 Temmuz 2024

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem bölgesinden yaptıkları açıklamalarda, internet ve sosyal medya üzerindeki bant daraltma kararlarına ve devletin depremle ilgili yetersiz müdahalesine tepki gösterdiler. Atay, hükümetin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iddialarını yalan olarak nitelendirdi ve sosyal medya yasağının insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ayrıca AFAD'a da eleştirilerde bulunarak, yardım malzemelerine el koymalarını ve gölge etmemelerini istedi.
9 Şubat 2023

The New York Times, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da kaldığı konukevine iki ay önce yerleştirilen bir bombanın uzaktan kumandayla patlatılarak öldürüldüğünü yazdı. İsrail suikasti üstlenmezken, Hamas İsrail'i sorumlu tuttu ve İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri verdi. Suikastin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı ve İsrail yüksek alarm durumuna geçti.
1 Ağustos 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi' sorusuna verdiği yanıtta evlatlıkla evlenme engelinin olmadığını belirtince sosyal medyada tepki çekti. Gazeteci Fatih Altaylı bu duruma Twitter üzerinden sert bir dille tepki gösterdi. Bunun üzerine Diyanet, Altaylı hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın talimatıyla Altaylı hakkında suç duyurusunda bulunulması için örnek dilekçeler dağıtıldı. Dilekçelerde 'hakaret', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ve 'nefret ve ayrımcılık' suçlamaları yer aldı.
26 Şubat 2023

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemişti. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi sitesinde basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğine dair bir karar yayınlanmış ve siteye erişim durmuştu. AYM, siteye internet yoğunluğu nedeniyle girilemediğini savunmuştu. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesine yeniden erişim sağlanabiliyor.
2 Ağustos 2024

7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası Hatay'da enkaz altında kalan sosyal medya fenomeni Taha Duymaz'ın durumu belirsizliğini koruyor. Ablası Semiha Duymaz, sosyal medya üzerinden yardım çağrıları yaparken, bazı ünlüler Taha'nın öldüğünü duyurdu, ancak bu bilgiler daha sonra yalanlandı. Twitter'da bir hesap, Taha'nın ailesinin oğullarının ölümünü gizleyerek sosyal medya üzerinden 'prim' yaptığını iddia etti. Resmi bir açıklama olmadığı için Taha'nın durumu hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamamıştır.
13 Şubat 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

Twitter, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine mahkeme kararları doğrultusunda bazı içerikleri engellediğini açıkladı. Bu engellemelerin, platformun Türkiye'de faaliyet göstermeye devam edebilmesi için yapıldığı belirtildi. Engellenen içerikler arasında Muhammet Yakut ve Cevheri Güven'e ait Twitter hesapları bulunuyor. Bu hesaplar, Türkiye'den erişime engellenmiş olup, diğer ülkelerden erişilebilir durumda kalmaya devam ediyor.
13 Mayıs 2023

Ersin Çelik, İsmail Heniyye'nin cenaze töreni için Katar'a gidenler arasında yer aldı. Törene Türkiye'den TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un öncülüğünde kalabalık bir heyet katıldı. Cenaze namazı sırasında camide büyük bir hüzün hakim oldu ve Filistinli gençler, liderlerini uğurlarken öfkelerinin dinmeyeceğini belirttiler. Heniyye'nin Lusail'deki özel bir mezarlığa defnedilmesi, Katar'ın Filistin davasına verdiği desteğin bir göstergesi olarak değerlendirildi.
3 Ağustos 2024

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a getirdiği erişim engelinin, platformun katalog suçlar kapsamındaki yayınları kaldırması halinde çözüleceğini belirtti. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi, toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması gerekçesiyle engellemişti. Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini vurguladı ve yargı sürecinin devam ettiğini ifade etti.
6 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a getirilen erişim engelinin nedenini toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması olarak açıkladı. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde istenen sonucun alınamadığını ve şirketin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini belirtti. İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarının da engelin sebeplerinden biri olduğunu ifade etti.
6 Ağustos 2024
İşaretlediklerim