Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala'nın eylüle kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye'nin üyelikten ihraç edilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmaması durumunda ayrı bir ihlal prosedürünün başlatılacağı belirtildi. Kavala, Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanarak yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış ve 2046 gündür hapiste bulunuyor. Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Strazburg mahkemesinin kararına rağmen Kavala'yı tahliye etmemesi üzerine yaptırım prosedürü başlatmıştı.
8 Haziran 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi, 5 Nisan Çarşamba günü saat 18:00'den 10 Nisan Pazartesi günü saat 9:00'a kadar parti meclisi üyesi, milletvekili ve yüksek divan kurulu üyeleri haricinde ziyaretçi kabul etmeyecek. Bu süre zarfında, CHP Parti Meclisi, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilecek milletvekili aday listelerini belirlemek üzere toplanacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti meclisini 8 Nisan'da toplantıya çağırdığı ve millet ittifakı ortaklarıyla varılan ortak liste uzlaşısına ilişkin bilgilendirme yapması bekleniyor.
5 Nisan 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlama programında yaptığı konuşmada bir kez daha belediye başkanı olmayı planladığını duyurdu. Yavaş, yeni dönemde de rozetsiz başkanlık yapmayı sürdüreceğini ve siyasi tartışmalara zaman ayırmayacağını belirtti. Ankara'da yaşanan travmayı tekrar yaşatmamak için çalışacağını ve halkın desteğiyle bir 5 yıl daha başkanlık yapmayı istediğini ifade etti.
30 Ağustos 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Şubat'taki depremler sonrası gündeme gelen seçimlerin zamanlaması ve depremzedelerin oy kullanma süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Seçimlerin 14 Mayıs'a çekilmesi planlanırken, muhalefet ve bazı siyasi figürler farklı tarihler önerdi. Bozdağ, mevcut seçim kanunlarının depremzedelerin oy kullanma sürecini zaten düzenlediğini ve ek bir düzenlemeye gerek olmadığını ifade etti. Sandıkların deprem bölgesinde nerede kurulacağına ise Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) karar vereceğini söyledi.
24 Şubat 2023

AKP'li Samsun Çarşamba ve Çankırı Şabanözü Belediyeleri, rapçi Eypio'nun konserlerini iptal etti. Eypio, AKP'li troller tarafından hedef gösterildi ve Gezi eylemleri sırasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik yaptığı paylaşımlar bahane edilerek konserinin iptal edilmesi istendi. Çarşamba Belediyesi Başkanı Halit Doğan ve Çankırı Şabanözü Belediyesi Başkanı Faik Özcan, konserlerin iptal edildiğini duyurdu.
26 Haziran 2023

Ankara Valiliği, son meteorolojik değerlendirmelere dayanarak, kentin çevrelerinde yarın akşam saatlerinden itibaren yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Yağışların pazar günü sabah saatlerinde etkisini kaybedeceği öngörülüyor. Vatandaşlar ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalar konusunda uyarılarak tedbirli olmaları istendi.
17 Kasım 2023

Sinop'ta 3-6 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Kuzey Fest' valilik tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi. İptal kararına karşı festivali düzenleyen organizasyon şirketi, yürütmeyi durdurma için başvuru yaptı. Daha önce de birçok konser ve festival, valilikler ve AKP'li belediyeler tarafından iptal edilmişti.
27 Temmuz 2023

İzmir Valiliği, LGBTİ+ Onur Ayı kapsamında düzenlenen 11. Onur Haftası etkinliklerini 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle yasakladı. Türkiye'de birçok il ve ilçede Onur Yürüyüşleri hedef gösterilirken etkinlikler valiliklerce engelleniyor. Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin çay etkinliğini yasaklamıştı. Ayrıca, 'Pride' filmini izlemek isteyen yurttaşlar gözaltına alınmıştı.
23 Haziran 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, erken seçim tartışmalarına değinerek, AKP'nin seçim tarihi olarak 18 Haziran dışında bir planı olmadığını belirtti. Seçimlerin erkene alınması durumunda iki yol olduğunu ifade eden Dağ, bunların Meclis'in 360 milletvekilinin kararıyla veya Cumhurbaşkanının Meclis'i feshetmesiyle gerçekleşebileceğini söyledi. Ayrıca, muhalefetin erken seçim taleplerine karşı AKP'nin henüz bir müzakere yapmadığını ve bir karar noktasına varıldığında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.
1 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), insan hakları aktivisti Osman Kavala'nın serbest bırakılması kararını kabul etti. Karara göre, Kavala'nın Ocak 2024'e kadar serbest bırakılması gerekiyor. Kararın uygulanmaması durumunda Türkiye delegasyonu AKPM'de oy hakkını kaybedecek. Ayrıca, Kavala'nın hapsedilmesinde rolü olan hakim ve savcılar da dahil olmak üzere tüm görevliler hakkında Avrupa ülkeleri tarafından kovuşturmalar başlatılacak.
12 Ekim 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin hala yürürlüğe girmemesi ve iktidar yetkililerinin konu hakkında farklı açıklamalar yapmasına tepki gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin düzenlemenin 15 Ocak'ta yürürlüğe gireceğini söylemesine rağmen, AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları arasında çelişkiler bulunuyor. AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin önümüzdeki hafta Meclis'e sunulabileceğini belirtti.
18 Ocak 2023

Erzurum Valiliği, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kentte yapacağı miting için önceden tahsis edilen Gar Meydanı'nın yerine güvenlik gerekçesiyle İstasyon Meydanı veya MNG AVM'nin alanını işaret etti. CHP Erzurum il başkanlığından bir yetkili, yeni tahsis edilen yerin şehir merkezinden uzak ve çok geniş bir alan olduğunu belirtti.
27 Nisan 2023

CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, parti içindeki değişim ve adalet talebiyle Bolu'dan Ankara'ya yürüyeceğini duyurdu. Geçmişte parti kurallarıyla bağdaşmayan davranışları nedeniyle disipline sevk edilen ve bir yıl geçici çıkarma cezası alan Özcan, cezasının bitimi sonrasında kesin ihraç talebiyle tekrar disipline sevk edildi. Özcan, yürüyüşten vazgeçirilmek için kendisine siyasi vaatlerde bulunulduğunu iddia etti ve bu tekliflere kapalı olduğunu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun istifa etmesi ve olağanüstü kurultay çağrısı yapması durumunda yürüyüşten vazgeçeceğini belirtti.
2 Temmuz 2023

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması talebiyle açılan davada, partinin sözlü savunmasını yapacağı tarihi 14 Mart'tan 11 Nisan'a erteledi. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin tarafından 7 Haziran 2021'de açılan dava, AYM Genel Kurulu tarafından kabul edilmişti. AYM, daha önce HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koymuş ve partinin seçimler sonrasına kadar muhakeme işlemlerinin durdurulması talebini reddetmişti. Savunmanın ardından AYM raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve mahkeme üyeleri kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
9 Mart 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1 ve KRT kanallarına yasaları çiğnedikleri gerekçesiyle üçer kez program durdurma cezası verdi. TELE1'de yayınlanan 'Forum Hafta Sonu' programında, 15 Temmuz darbe girişiminin 'demokrasi mücadelesi olmadığı' ve 'Yenikapı ruhunun cumhuriyet ve Atatürk önderliğinde yapılan aydınlanma devrimlerini yok etmeye yönelik olduğu' ifadeleri kullanıldığı belirtildi. KRT'de yayınlanan 'Haftanın Panoraması' programında ise HDP/Yeşil Sol Parti ve Kürt seçmenle ilgili değerlendirmelerin yayıncılık ilkelerine aykırı olduğu tespit edildi.
9 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Trabzon'daki 'millet buluşması' etkinliği için Atatürk Meydanı'na kurulması planlanan 3 bin kişilik çadır için valilikten izin alındı. Ancak, AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora'nın devreye girmesiyle çadırın kurulmasına son anda izin verilmedi. CHP yönetimi, çadır yerine meydanda platform kurarak etkinliği mitinge dönüştürme kararı aldı ve esnaf ziyaretleri programını iptal etti.
4 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kararını imzalaması ve YSK Başkanı Ahmet Yener'in 14 Mayıs'ta yapılacak seçimleri duyurmasının ardından, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin hazır olduğunu belirtti. Buldan, bu açıklamayı tutuklu eski eş genel başkanlarının fotoğraflarını paylaşarak yaptı. İkinci tur gerektiği takdirde 28 Mayıs'ta yeniden oy kullanılacağı bilgisi de verildi.
10 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim tarihinin mevsim şartları göz önünde bulundurularak güncellenebileceğini ifade etti. AKP içinde seçimlerin öne alınmasına sıcak bakıldığı ve 'erken seçim' yerine 'seçimlerin öne çekilmesi' ifadesinin kullanıldığı belirtiliyor. Parti içinde 30 Nisan ve 14 Mayıs gibi tarihlerin konuşulduğu, bu hamleyle Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağına dair tartışmaların da sona erdirilmesinin hedeflendiği aktarılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçime hazır olduklarını ifade etmişti.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim