İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırıların Ramazan ayı başlamadan önce, yani 11 Mart'tan önce tamamlanması gerektiğini belirtti. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ordunun hazır olduğunu ancak sığınan insanların durumuna karar verilmesi gerektiğini ifade etti. Suudi Arabistan, Ürdün, Filistin ve Almanya gibi ülkeler ile ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in bu harekatına karşı uyarılarda bulundu. Netanyahu, ordunun ve güvenlik teşkilatının gerekli planlamayı yapması talimatını verdi.
10 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'de Hamas'ın Gazze Şeridi'nden düzenlediği saldırılardaki güvenlik zafiyetinin suçunu İsrail ordusu ve iç istihbarat teşkilatına yükledi. Saldırılar sonucunda çoğunluğu sivil 1400 İsrailli öldü, 5 bin 132 İsrailli yaralandı ve 224 İsrailli Hamas'ın elinde rehin. Netanyahu, saldırılarla ilgili kendisine bilgi verildiği iddialarını reddetti ve hiçbir uyarı gelmediğini, aksine İsrail ordusu ve Şin-Bet'in Hamas'ın yıldırıldığı ve sükunetin sağlandığı değerlendirmesini yaptığını belirtti.
29 Ekim 2023

İsrail Savaş Kabinesi, Hamas tarafından sunulan ateşkes teklifini kabul etmeyerek, Filistinlilerin sığındığı Refah şehrine saldırıları sürdürme kararı aldı. Bu karar, İsrail Başbakanlık Basın Ofisi tarafından oy birliğiyle alındığı bildirildi. İsrail, rehinelerin serbest bırakılması ve savaş hedeflerine ulaşılması amacıyla saldırıları devam ettirme kararını açıkladı. Ayrıca, İsrail'in arabulucularla görüşmeler yapmak üzere Kahire'ye bir heyet göndermeye hazırlandığı ifade edildi.
6 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısındaki El-Mevasi bölgesine hava saldırısı düzenledi. Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırıda en az 71 kişinin öldüğünü ve 289 kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar bulunuyor. İsrail'in bu saldırısı, yerinden edilmiş binlerce kişinin yaşadığı bir bölgeyi hedef aldı.
13 Temmuz 2024

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliya Mülteci Kampı ve Meşru Beyt Lahiya'yı gece boyunca yoğun bombardımana tuttu. Saldırılarda onlarca Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi. İsrail'in Gazze'ye saldırıları 8'inci gününde de devam etti. İsrail-Filistin çatışmasında, Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atıldı ve İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı.
14 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi sınırında kontrolü tamamen sağladığını ve İsrail içinde silahlı Filistinli unsurların kalmadığından neredeyse emin olduğunu açıkladı. Bu durum, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla başlattığı kapsamlı saldırının ardından geldi. İsrail, hava bombardımanını yoğunlaştırırken bir yandan da kara harekatına hazırlanıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ı IŞİD'le bir tutarak 'onlarca yıl unutamayacağı bir bedel ödeteceklerini' söyledi.
10 Ekim 2023

Alman havayolu şirketi Lufthansa, güvenlik gerekçesiyle İran dahil bazı Ortadoğu ülkelerine seferlerini iptal etti. Bu karar, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve İran'ın İsrail'e yönelik tehditleri sonrasında alındı. Lufthansa, Tahran, Beyrut, Tel-Aviv, Amman ve Erbil'e yapılacak uçuşları belirli tarihlere kadar askıya aldı. Bu gelişmeler, bölgedeki siyasi gerginliklerin havayolu ulaşımını nasıl etkilediğini gösteriyor.
5 Ağustos 2024

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Hamas'ın 10 Mart'a kadar Gazze'de tuttuğu tüm rehineleri serbest bırakmaması durumunda Refah'a saldırı başlatılacağını açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine, tüm uyarılara rağmen saldırı planlarını teyit etti. Gantz, İsrail'in sivil kayıpları en aza indirmek için Amerikalı ve Mısırlı ortaklarıyla koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti. Netanyahu, saldırıyı Ramazan ayından önce, yani 10 Mart'tan önce tamamlamak istiyor.
19 Şubat 2024

İsrail, Suriye havalimanlarına düzenlenen saldırıların, İran ve 'tüm terör örgütlerine' uyarı amaçlı olduğunu duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Arap Basını Sözcüsü Hasan Kaabiya, bu saldırıların İran'a ve 'tüm terör örgütlerine savaşa müdahil olmamaları yönünde bir uyarı' olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının 'topraklarını Hizbullah'ın destekçilerine İran füzelerini teslim etmek için koridor olarak kullanan' Suriye'ye de bir mesaj olduğunu ifade etti.
13 Ekim 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden ateşkes kararını 'alçakça' olarak nitelendirdi ve reddetti. Cohen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, hedeflerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak olduğunu belirtti. İsrail ordusu, Gazze'ye 7 Ekim'de başlattığı hava saldırılarını yoğunlaştırmış ve 'kara operasyonunun genişletileceğini' duyurmuştu.
28 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'de 'güvenli' olduğunu iddia ettiği bölgelerde bir günde düzenlediği saldırılarda 54 Filistinli hayatını kaybetti. Deyr el-Belah'taki bir okula düzenlenen saldırıda 15'i çocuk, sekizi kadın 31 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. Han Yunus'ta ise 23 Filistinli hayatını kaybetti ve 89 kişi yaralandı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde Refah'ta sivil öldürülmediğini savundu.
27 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarının patlatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, Türkiye'de çağrı cihazlarının neredeyse hiç kullanılmadığını ve vatandaşların endişelenmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin siber güvenlikte dünya genelinde ilk 10 ülke arasında olduğunu belirtti. Lübnan'daki patlamalarda dokuz kişi hayatını kaybetmiş ve yaklaşık 2 bin 800 kişi yaralanmıştı.
18 Eylül 2024

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), İsrail'deki güvenlik durumu nedeniyle ülkede yapılması planlanan tüm maçları erteledi. Hamas'ın askeri kanadı İzettin Kassam Tugayları'nın İsrail'e kapsamlı bir saldırı başlatması ve İsrail'in Gazze'yi bombalaması sonucu bölgedeki güvenlik durumu sebebiyle bu karar alındı. İsrail'de 17 Ekim'e kadar oynanması gereken karşılaşmalar ileri bir tarihe ertelendi.
8 Ekim 2023

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların bu yılın sonuna kadar devam etmesini beklediğini açıkladı. Hanegbi, Filistin-Mısır sınırı boyunca uzanan Philadephia Koridoru'nun yüzde 75'inin İsrail kontrolünde olduğunu belirtti. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda binlerce Filistinli hayatını kaybetti ve yaralandı. Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirtti.
29 Mayıs 2024

Suriye yönetimi, İsrail'in Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarına yeni bir hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. İsrail, 2011'den bu yana Suriye'deki İran destekli gruplara ve Suriye ordusuna ait askeri noktalara zaman zaman saldırılar düzenliyor. Ancak İsrail yetkilileri, genellikle Suriye topraklarına düzenlenen saldırılar konusunda yorum yapmaktan kaçınıyor. Şam Havalimanı'ndaki saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiği ve iki havalimanının pistinde hasar oluştuğu belirtildi.
22 Ekim 2023

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı çadırları vurdu. Saldırıda en az 40 kişi öldü, 60 kişi de yaralandı. Görgü tanıklarına göre, İsrail savaş uçakları El-Mevasi bölgesine üç füze saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, saldırının Hamas komuta merkezini hedef aldığını belirtirken, Hamas bu iddiaları reddetti.
10 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de devam eden çatışmalar hakkında yaptığı açıklamada, bölgede ateşkes sağlanmasının şu an için mümkün olmadığını ifade etti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki siviller için saldırılara günde dört saat ara vermeyi kabul ettiğini duyurdu. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların bilançosu ağır: İsrail tarafında 1400'den fazla kişi ölürken, Gazze'de 10 bin 812 Filistinli hayatını kaybetti ve 26 bin 905 kişi yaralandı. İsrail ayrıca Gazze'deki bazı hastaneleri de vurdu.
10 Kasım 2023

İsrail, Gazze Şeridi'nde Filistinliler için güvenli ilan ettiği bölgenin boşaltılmasını istedi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, Gazze kent merkezinde bazı bölgelerde operasyon düzenleneceğini duyurdu ve bölge sakinlerine tahliye çağrısı yaptı. Bu duyurunun ardından yüzlerce Filistinli bölgeyi terk etti. Daha önce güvenli ilan edilen El-Mevasi bölgesi ise 13 Temmuz'da İsrail tarafından bombalanmış ve 90 Filistinli hayatını kaybetmişti.
28 Temmuz 2024
İşaretlediklerim