Gaziantep'te meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından iletişim sorunları yaşanmaya başladı. Bu durum üzerine bir kullanıcının sorusu üzerine Elon Musk, Türk hükümetinin onayı halinde Starlink uydularını gönderebileceklerini belirtti. Ancak Bloomberg'e göre Türk hükümeti, Musk'ın bu teklifini geri çevirdi.
6 Şubat 2023

İsveç'in kuzeyindeki Esrange Uzay Merkezi'nden fırlatılan bir araştırma roketi, 250 kilometre yüksekliğe ulaştıktan sonra rotasından saparak Norveç'te dağlık bir alana düştü. İsveç Uzay Şirketi (SSC) roketin batıya doğru hesaplanandan fazla ilerlediğini ve planlanan iniş sahasının 40 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi. Roketin düştüğü yer en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaklıkta olup, Norveç Dışişleri Bakanlığı olayı 'çok ciddiye' aldığını açıkladı.
26 Nisan 2023

Gökbilimciler, NASA'nın TESS uydusundan elde edilen verileri kullanarak, güneş sistemimizin dışında yaşam için uygun sıcaklıklara sahip olabilecek 85 ötegezegen tespit etti. Bu gezegenlerin boyutları Jüpiter, Satürn ve Neptün'e benzerken, yörünge süreleri 20 ila 700 gün arasında değişiyor. Araştırmacılar, bazı gezegenlerin 'yaşanabilir bölge' olarak adlandırılan, yıldızlarından yaşamı destekleyecek doğru sıcaklığı sağlayacak kadar uzaklıkta olduğunu belirtiyor. 60'ı yeni keşfedilen bu gezegenlerden 25'i daha önce farklı tekniklerle tespit edilmişti.
24 Ocak 2024

NASA'nın TESS uydusu, Dorado Takımyıldızı'nda dünya büyüklüğünde ve yaşama elverişli bölgede bir öte gezegen keşfetti. 'TOI 700 e' adı verilen gezegen, yıldızına suyun sıvı halde kalabileceği bir mesafede bulunuyor. Bu keşif, daha önce aynı sistemde bulunan 'TOI 700 b, c ve d' gezegenlerine ek olarak, sistemi daha yakından inceleme konusunda bilim insanlarını heyecanlandırıyor. TESS'in yeni bulguları Amerikan Astronomi Derneği'nin yıllık toplantısında paylaşıldı.
11 Ocak 2023

Bilim insanları artık evrende yaşam olup olmadığını sorgulamıyor, bunun yerine 'yaşamı ne zaman bulacakları' sorusuna odaklanıyorlar. NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemimiz dışındaki bir gezegende yaşama dair umut verici ipuçları tespit etti. Teleskoplar, uzak yıldızların yörüngesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz edebiliyor ve Dünya'da yalnızca canlı organizmalar tarafından üretildiği bilinen kimyasalları arayabiliyor. İskoçya Kraliyet Gözlemevi'nin başındaki Prof. Dr. Catherine Heymans, evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna cevap verebilecek teknolojiye ve yeteneğe sahip olduklarını belirtti.
3 Ekim 2023

Hindistan, Aditya-L1 adlı gözlem aracını başarıyla Güneş'in yörüngesine yerleştirdi. Aracın ana görevi Güneş'in dış katmanlarını ölçmek ve gözlemlemek olacak. Aditya-L1, Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta, Lagrange 1 noktasında konumlandırıldı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, bu başarıyı Hindistan'ın uzay programındaki yeni bir 'kilometre taşı' olarak nitelendirdi ve ülkesinin bilimin sınırlarını zorlamaya devam edeceğini belirtti.
6 Ocak 2024

NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun iki yıl önce keşfedilen GJ 486b adlı ötegezegende su buharı bulduğunu açıkladı. GJ 486b, Dünya'dan yüzde 30 daha büyük ve kütlesi üç kat fazla olup, kırmızı bir cüce yıldızın etrafında 1,5 Dünya gününde bir turunu tamamlıyor ve yaklaşık 426,5 derece sıcaklığa sahip. Bu keşfin, gezegenin yaşamı destekleyebilecek bir atmosfere sahip olabileceğine işaret ettiği düşünülüyor. Ancak su buharının gezegenden mi yoksa çevresindeki yıldızdan mı kaynaklandığı konusu henüz netlik kazanmamıştır.
4 Mayıs 2023

Avrupa Birliği'nin iklim değişikliğini izleyen kuruluşu Copernicus, okyanus sıcaklıklarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu. Bu durum, okyanusların karbondioksit emme kapasitesini azaltarak gezegenin ısınmasına yol açıyor. Ayrıca, sıcaklık artışı deniz canlılarının göç etmesine ve beslenme zincirinin bozulmasına neden oluyor. Bilim insanları, bu rekorun Ağustos ayında kırılmasının, suların önümüzdeki Mart ayında ne kadar daha ısınacağı konusunda endişe yarattığını belirtiyor.
4 Ağustos 2023

Dünya'ya ait ses ve görüntülerden oluşan 'Voyager Altın Kayıtları'nın bir kopyası, açık artırmaya çıkarılıyor. Bu kayıtlar, 1977'de NASA tarafından Voyager 1 ve 2 uzay araçlarıyla uzaya gönderilen ilk yıldızlar arası mesajları içeriyor. Kayıtların bir kopyası, astronom Carl Sagan ve eşi Ann Druyan tarafından kaydedilmiş ve New York'ta açık artırmaya çıkarılmıştır. Kayıtların 400 bin ila 600 bin dolara alıcı bulması bekleniyor.
27 Temmuz 2023

2023 yılı, gökyüzünde bir dizi nadir gök olayına ev sahipliği yapacak. Bunlar arasında nadir bir kuyruklu yıldızın geçişi, süper mavi ay ve çeşitli meteor yağmurları bulunuyor. C/2022 E3 kuyruklu yıldızı, yaklaşık 185 bin yıl sonra ilk kez Dünya'ya bu kadar yakın bir mesafeye gelecek ve çıplak gözle gözlemlenebilecek. Ayrıca, Venüs ve Jüpiter'in kavuşumu gibi görsel açıdan etkileyici olaylar da yaşanacak. Yıl boyunca halkalı güneş tutulması ve parçalı ay tutulması gibi olaylar da gözlemcileri bekliyor.
2 Şubat 2023

NASA tarafından kurulan ve tanımlanamayan anormal fenomenleri (UAP) inceleyen kurul, ilk bulgularını bir brifing ile paylaştı. Savunma Bakanlığı'ndan Dr. Sean Kirkpatrick, 800'den fazla UAP ihbarı aldıklarını ve bunların çok azının 'tanımlanamayacak anormallikler' olarak değerlendirildiğini belirtti. FAA yetkilisi Mike Freie, özellikle SpaceX'in Starlink lansmanından sonra ve Şubat ayında bir Çin casus balonunun düşürülmesinden sonra UAP ihbarlarında artış olduğunu ifade etti. Toplantıda, tespit edilen cisimlerin arkasında 'insan dışı bir zeka' olup olmadığı sorusu gündeme geldi, ancak NASA'dan David Spergel henüz böyle bir kanıtın olmadığını vurguladı.
1 Haziran 2023

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Euclid Uzay Teleskobu tarafından çekilen ve milyonlarca ışık yılı uzaklıktaki galaksileri gösteren ilk fotoğrafları yayınladı. Fotoğraflar, evrenin derinliklerindeki geniş bir alanı yüksek netlikte gösteriyor ve daha önce Hubble Uzay Teleskopu ile de görüntülenen galaksileri içeriyor. Euclid Teleskobu'nun amacı, evrenin en büyük üç boyutlu haritasını çıkarmak ve evrenin büyük bir kısmını oluşturan karanlık madde ve karanlık enerji hakkında bilgi edinmektir. Teleskop, 1 Temmuz'da Florida'daki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatılmıştı.
8 Kasım 2023

Türk Hava Yolları (THY), 28 Kasım tarihinde İstanbul Havalimanı'ndan kalkış yapacak ve oraya varacak toplam 56 seferi, Meteorolojik Acil Durum Komitesi'nin (Madkom) kararı doğrultusunda hava muhalefeti sebebiyle iptal ettiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, iptallerle ilgili bilgiyi Twitter hesabı üzerinden paylaştı. İptal edilen seferlerin yolcularının durumları ve alternatif çözümler hakkında bilgi verilmedi.
28 Kasım 2023

Fransız uzay turizmi şirketi Zephalto, Michelin yıldızlı şeflerin hazırladığı menüler ve nadir Fransız şarapları eşliğinde Dünya manzarasına karşı yemek yeme deneyimi sunuyor. 2024 sonu ve 2025 ortası için planlanan ilk uçuşlar için koltuklar satılmış durumda ve şirket şimdi 2025 sonrası için ön rezervasyonlar alıyor. Deneyim, stratosferdeki bir balona bağlı Celeste adlı basınçlı kapsülle gerçekleşecek ve yolcular yerden yaklaşık 25 kilometre yükselecek. Ön rezervasyon için 10 bin avro ödenmesi gerekiyor ve bilet fiyatı kişi başı 120 bin avro.
20 Mayıs 2023

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak yapılan gözlemlerde, Dünya'dan 97 ışık yılı uzaklıkta GJ 9827d adlı küçük ve sıcak bir ötegezegenin atmosferinde su molekülleri tespit edildi. Bu gezegen, su buharı tespit edilen en küçük dış gezegen olma özelliğini taşıyor. Keşif, ötegezegenlerin kökenlerini anlamaya yönelik araştırmalara katkı sağlayacak bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. Araştırma ekibi, gezegenin atmosferinin hidrojen bakımından zengin olup olmadığı veya ev sahibi yıldızın etkisiyle su bakımından zengin bir atmosfere sahip olup olmadığı konusunda henüz kesin bir sonuca varmış değil.
27 Ocak 2024

Türk Hava Yolları, İstanbul'da 5-6 Şubat tarihlerinde beklenen kötü hava koşulları sebebiyle toplam 238 seferin iptal edildiğini duyurdu. İptal kararları Meteorolojik Acil Durum Komitesi'nin (MADKOM) kararıyla alındı. İptal edilen seferlerin 72'si iç hat, 166'sı ise dış hat uçuşlarından oluşuyor. THY, yolculara havalimanına gelmeden önce uçuşlarını kontrol etmeleri konusunda uyarıda bulundu.
4 Şubat 2023

Türk Hava Yolları, Antalya'da yaşanan olumsuz hava koşulları sebebiyle bugün gerçekleşmesi planlanan toplam 11 uçuşun iptal edildiğini açıkladı. İptaller, Meteorolojik Acil Durum Komitesi'nin kararı doğrultusunda gerçekleşti. Güncel uçuş bilgilerine THY'nin resmi internet sitesinden ulaşılabiliyor. Hava koşullarındaki değişikliklere bağlı olarak ilerleyen saatlerde sefer iptallerinde güncellemeler yapılabilir.
21 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege için fırtına, Kıyı Ege için kuvvetli sağanak uyarısı yapmasının ardından, Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) yarınki 12 seferini iptal ettiğini duyurdu. İptal edilen seferler arasında İstanbul (Eminönü/Sirkeci)-Bursa (Mudanya) ve Armutlu (İhlas) güzergahları bulunuyor. Seferlerin iptal edilme saatleri 07.00 ile 19.30 arasında olacak.
27 Kasım 2023

Türk Hava Yolları (THY), İstanbul'da beklenen fırtına nedeniyle 41 seferini iptal ettiğini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) fırtına uyarısının ardından, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün iptalleri açıkladı. İptal edilen seferler, İstanbul Havalimanı çıkışlı ve varışlı uçuşları kapsıyor.
22 Aralık 2023

Rusya, 47 yıl sonra ilk kez Ay'a uzay aracı gönderdi. Bu hamlenin nedeni, Ay'ın nadir elementler açısından zengin olması ve bu elementlerin akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve ileri teknolojilerde kullanılması. ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük güçlerin Ay'da nadir elementler konusunda yarışa girdiği bir dönemde, Rusya'nın bu hamlesi uzay ve nadir element rekabetine katılma çabası olarak yorumlanıyor. Ancak, Ay'da madencilik yapılabilirliği konusunda hukuki belirsizlikler bulunuyor.
14 Ağustos 2023
İşaretlediklerim