Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Şırnak'taki Gabar Dağı bölgesinde günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını ve 2024 sonu için hedefin günlük 100 bin varil olduğunu belirtti. Şimşek, bu durumun cari açığı kalıcı olarak azaltacağını ve rezerv birikimini hızlandıracağını ifade etti. Ayrıca, 2026 itibarıyla toplam petrol üretiminin Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 18'ini karşılayacağını söyledi.
23 Ekim 2023

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Basın İlan Kurumu (BİK), haber sitelerine resmi ilan verme koşullarını belirleyen yeni bir yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınladı. Yönetmelik, haber sitelerinden belirli ziyaretçi trafik bilgileri, asgari haber sayısı ve kadroda bulundurulması gereken personel gibi birçok şartı yerine getirmelerini istiyor. Ayrıca, sitenin sahibi veya çalışanları hakkında anayasal düzene karşı suçlar veya terörle ilgili suçlardan dava açılması durumunda, ilan ve reklam yayımlama haklarının kesileceği veya sona ereceği belirtiliyor.
1 Şubat 2023

Yozgat Havalimanı için yapılan bağlantı yolu ihalesi, ilk ihale bedeli olan 155 milyon 996 bin 960 TL'den 323 milyon 950 bin 940 TL'ye yükseldi. İlk ihaleyi kazanan Nurşah İnşaat'ın ihalesi iptal edildikten bir gün sonra aynı şirket yeniden ihaleyi kazandı. YDA İnşaat ve EMT İnşaat Ortaklığı tarafından yapılan havalimanı inşaatı da dahil olmak üzere, iktidara yakın şirketlerin kamu ihalelerindeki etkinliği dikkat çekiyor.
12 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki farklı devlet tahvili ihalesiyle toplamda 58 milyar lira borçlandı. Dört yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvil ve sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli tahvilin yeniden ihraçları sonucunda net 30,9 milyar lira borçlanma gerçekleşti. İhale öncesi piyasa yapıcılar ve kamudan toplam 27 milyar lira borçlanıldı. TLREF’e endeksli tahvilin ihracında dönemsel faiz yüzde 12,60, sabit getirili tahvilin ihracında ise bileşik faiz yüzde 32,94 olarak belirlendi.
11 Haziran 2024

Uludağ Alanı Hakkında Kanun, muhalefetin doğanın tahrip edileceği ve ranta açılacağı endişelerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Kanunla birlikte Uludağ Alan Başkanlığı kurulacak ve Uludağ'a kontrollü giriş ile alanın güvenliği sağlanacak. Maden ruhsatı olanlar faaliyetlerine devam edebilecek, ancak yeni madencilik faaliyetleri yasaklanacak. Uludağ Alanı'nda yapılan her türlü işlem Uludağ Alan Başkanlığı'nın uygun görüşü alınarak gerçekleştirilecek ve bölgede yapısal uygulamalar içermeyen faaliyetlere aykırı davrananlara idari para cezaları uygulanacak.
26 Ocak 2023

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Anagold Madencilik temsilcilerini dinledi. Anagold Hukuk Direktörü Cem Aktolga, facia günü çatlakların tespit edildiğini ve jeoteknik mühendisinin heyelandan önce uyarılarda bulunduğunu belirtti. Toprak kaymasında kaybolan işçilerin cenazelerine ulaşılmaya devam ediliyor. Komisyon toplantısında tansiyon yükseldi ve milletvekilleri Anagold yetkililerine sorular yöneltti.
4 Haziran 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin cari açığının büyük bir kısmının petrokimya sanayisinden kaynaklandığını belirterek, bu alanda iki özel ekonomi bölgesi kuracaklarını duyurdu. Adana Yumurtalık ve Tekirdağ Marmara Ereğlisi'nde kurulması planlanan bölgelerde 15 bin kişinin istihdam edilmesi ve yıllık 20 milyar dolarlık cari açığın kapatılması hedefleniyor. Kılıçdaroğlu, kamu altyapı yatırımlarının da bir buçuk milyar dolar olacağını ifade etti.
3 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kalmıştı. Bu olayın ardından TBMM, kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Komisyon, 22 üyeden oluşacak ve çalışmalarına 3 ay süreyle devam edecek. Maden, daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı.
15 Şubat 2024

İngiliz enerji şirketi BP ile Irak hükümeti, Kerkük'teki dört petrol sahasının rehabilite edilip geliştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Baba ve Avana, Bay Hasan, Cembur ve Habbas sahalarını kapsıyor. Irak hükümeti, bu bölgedeki petrol üretimini, doğalgaz ve güneş enerjisi yatırımlarını artırmayı hedefliyor. Ayrıca, her iki tarafın diğer keşif alanları üzerinde çalışma olasılığı da bulunuyor.
1 Ağustos 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kalmasına neden olan maden kazasında, işçilerin altısının bir lokasyonda, üçünün ise başka bir lokasyonda tespit edildiğini açıkladı. 13 Şubat'ta yaşanan ve yaklaşık 10 milyon metreküp toprağın 800 metrelik bir alana yayıldığı heyelan sonucu dokuz işçi toprak altında kalmıştı. Bakan Bayraktar, arama-kurtarma çalışmalarının devam ettiğini ve olayla ilgili olarak 8 yönetici ve personelin adliyeye sevk edildiğini belirtti.
16 Şubat 2024

20 Nisan'da Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın karaya ulaştırılması nedeniyle bir tören düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu törende doğalgaz fiyatlarında indirim açıklayacağı belirtiliyor. Ancak indirimin Karadeniz gazının maliyetinden değil, Hazine tarafından sübvanse edileceği ifade ediliyor. Bu durum, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde AKP'nin ekonomik krizle mücadelede halka yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.
7 Nisan 2023

Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, 'Kare Blok binasının izolatörle güçlendirme projesi ve güçlendirme işine ait ihale dosyası düzenleme hizmet alımı' adı altında bir ihale düzenledi. İhale, Ülker Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından kazanıldı ve sözleşme 795 bin liraya imzalandı, bu da işin yaklaşık maliyetinin neredeyse dokuz katı bir meblağa denk geliyor. İhale, pazarlık usulüyle ve tek bir firmanın teklifiyle gerçekleştirildi, ayrıca ihaleye dair teknik şartname sisteme yüklenmediği için detaylı bilgiye ulaşılamıyor.
5 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mülakata girecek öğretmen adayları için alan bazlı taban puanlarını açıkladı. 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacak ve KPSS’de ilgili puan türüne göre en yüksek puan alan adaylardan başlamak üzere belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday mülakata alınacak. Öğretmen ataması için başvuru tarihleri de belli oldu.
10 Haziran 2024

Ereğli Demir Çelik ve İskenderun Demir Çelik, yatırım dönemlerinde nakit akışını korumak amacıyla temettü dağıtmama kararı aldı. Bu karar, 31 Mart'ta yapılacak genel kurul toplantısında onaylanacak. Ereğli Demir Çelik ayrıca, kendi hisselerini geri almak için yeni bir Pay Geri Alım Programı başlatmayı planladığını açıkladı ve bu program da aynı genel kurul toplantısında oylanacak.
10 Mart 2023

14 yıldır faaliyet gösteren ve çevreye siyanürlü solüsyon sızdıran bir madenin işletilmesiyle ilgili sorumluların kim olduğu tartışılıyor. Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding'e ait Lidya Madencilik'in ortaklığında işletilen Anagold Madencilik, çevre felaketine yol açtığı için eleştiriliyor. Madenin 'ÇED olumlu' kararı almasında ve daha sonra yaşanan çevre felaketlerine rağmen faaliyetlerine devam etmesinde birçok kişi ve kurumun sorumluluğu olduğu belirtiliyor. Yöre halkı ve çevreci örgütlerin madeni kapattırma çabalarına karşın, madenin tekrar açılması ve çevresel zararların devam etmesi eleştiriliyor.
18 Şubat 2024

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, HaberTürk kanalında yaptığı açıklamada, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'ndan elde edilecek doğalgazın Türkiye'nin konutlarda kullanılan doğalgaz ihtiyacını 33 yıl karşılayabileceğini belirtti. Dönmez, sahadaki maksimum üretim seviyesine dört yıl içinde ulaşılmasının hedeflendiğini ve bu sayede gaz ithalatının yüzde 30 azalacağını ifade etti. Ayrıca, Mart ayı sonunda doğalgazın evlere iletileceğini ve ilk fazda yıllık 3,5-4 milyar metreküp gaz üretileceğini söyledi.
6 Ocak 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen köylülerin su tankeri, jandarma tarafından 'incelenecek' gerekçesiyle nöbet tutulan alana alınmadı. Ancak, eylemcilerin direnişi sonucunda tankerin alana alındığı belirtildi. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar ve ağaç kesimine karşı eylemler düzenliyorlar.
4 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak amacıyla vergi muafiyeti getirmeyi planlıyor. Bakan Nureddin Nebati'nin ilgili kurum yetkilileriyle yaptığı toplantıda, şirketlerin yüzde 15 stopaj vergisi ödemeden hisselerini geri alabilmesi öngörülüyor. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Borsa İstanbul'un beş iş günü süreyle kapatılmasının ardından alındı.
14 Şubat 2023
İşaretlediklerim