Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşme sonrasında İnce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden ayrılması gerektiğini belirtti ancak cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmeyeceğini vurguladı. İnce'nin adaylığı, muhalefet oylarını böleceği endişesiyle eleştiriliyor. Anketlerde Kılıçdaroğlu önde gözükürken, İnce ikinci tura kalma hedefiyle yola devam ettiğini ifade etti.
29 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarını yenilgi olarak görmediğini ifade etti. Partinin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu ve bu sürecin devam ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, genel başkan değişikliğinin parti tüzüğü ve kuralları çerçevesinde gerçekleşeceğini, kendisinin bu konuda bir etkisinin olmadığını söyledi. Ayrıca, seçim kampanyasının genel olarak başarılı olduğunu, ancak bazı eksikliklerin bulunduğunu kabul etti.
20 Temmuz 2023

Millet İttifakı, 14 Mayıs seçimlerine katılacak milletvekili aday listelerini ortaklaştırmak için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında bir görüşme gerçekleşti. DEVA Partisi'nin de seçimlere kendi amblemiyle girmeme kararı aldığı ve CHP listelerinden seçimlere katılma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Milletvekili aday listelerinin YSK'ya teslim edilme süresi 9 Nisan'da sona erecek.
6 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde, siyasi parti liderlerinin oy kullanacakları yerler duyuruldu. Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara'da oy kullanacak. Diğer parti liderleri de çeşitli okullarda oylarını kullanacaklar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener sırasıyla Ankara ve İstanbul'da oy kullanacaklar.
9 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kendisini ve partisini hedef alan eleştirilerine yanıt vermedi. Kılıçdaroğlu, Akşener'in eleştirilerine yanıt vermenin saygısızlık ve nezaketsizlik olacağını belirtti. Bununla birlikte, 2019 yerel seçimlerinde muhalefetin kazandığı iller ve İYİ Parti ile yapılan işbirliğinin önemine değindi. Kılıçdaroğlu, 2024 seçimlerine aynı yaklaşımla gireceklerini ve yeni illeri kazanacaklarını ifade etti.
28 Ağustos 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 2 bin 269, milletvekili seçimlerinde ise 4 bin 825 sandıkta uyuşmazlık tespit edildiğini belirtti. Bu uyuşmazlıkların tüm adaylar lehine olabileceğini, ancak özellikle Kılıçdaroğlu aleyhine olanları da ayrıca belirlediklerini ifade etti. İtiraz süreçlerinin tamamlandığını ve sonuçların takip edildiğini söyledi. Ayrıca, genel sonuçları değiştirmeyecek olsa da her oyun takip edildiğini ve maddi hataların düzeltildiğini aktardı. Erkek, seçmenlere yeni seçim turu için sandığa gitme çağrısında bulundu.
17 Mayıs 2023

CHP'de genel başkanlık yarışında adı geçen grup başkanı Özgür Özel, eylülde genel başkanlık için yola çıkacak. Özel'in adaylık açıklaması için bir metin üzerinde çalıştığı ve bu metnin bir 'tutum belgesi' işlevi göreceği belirtiliyor. Özel'in adaylık açıklaması sonrası grup başkanlığı görevinden istifa edip etmeyeceği net değil. CHP Genel Merkezi, kurultayda partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu aday gösterecek.
18 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında kürsüde son kez konuştuğunu belirttikten sonra, cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde genel başkanlık görevini sürdüreceğini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyerek altılı masayı terk etmesi ve İstanbul ile Ankara büyükşehir belediye başkanlarını adaylığa çağırması sonrasında yaşanan kriz, Kılıçdaroğlu'nun ortak aday olarak, İmamoğlu ve Yavaş'ın ise cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterileceği bir formülle aşıldı.
7 Mart 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı ve Ankara milletvekili adayı Deniz Demir, Diken'e verdiği röportajda, ekonominin seçmenler tarafından en büyük sorun olarak görüldüğünü belirtti. CHP'nin gençlik örgütlerinden gelen Demir, ittifak partilerinin adaylarının kendi listelerinden gösterilmesi konusunda bir itirazlarının olmadığını ifade etti. Ayrıca, seçimlerin ilk turda kazanılacağı öngörüsünde bulundu ve CHP'nin gençlere yönelik vaatlerini sıraladı. Demir, seçim günü oyların korunması için yapılan hazırlıkları ve Ankara'da birinci olmayı hedeflediklerini de dile getirdi.
22 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis'i feshederek 14 Mayıs'ta erken seçim yapılacağını açıklamasının ardından AKP'de milletvekili adaylık süreci hareketlendi. Parti, bürokrasiden gelen adaylık taleplerini ve mevcut milletvekillerinin listeye girebilme beklentilerini dengelerken, kırgınlıkları önlemeye çalışıyor. Aday adaylığı için AFAD'a yardım şartı getirilmiş ve parti yönetimi, aday gösterilmeyecek isimlerle birebir görüşmeler yaparak olası kırgınlıkları en aza indirmeyi hedefliyor. Bürokrasiden gelen 'seçilecek yerden adaylık' talepleri de değerlendiriliyor ve son kararı Erdoğan verecek.
13 Mart 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu sonrasında AKP tarafından yaptırılan ankete göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 53 civarında oy aldığı belirtiliyor. AKP kaynakları, Erdoğan'ın partideki son toplantıda yerel seçimlere hazırlık olarak fark yaratma talimatı verdiğini ifade etmişler. Ayrıca, AKP'nin 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın kazandığı büyükşehirlerde önde bitirmeyi ve yerel seçimler için motivasyon sağlamayı hedeflediği, sandığa gitmeyen seçmenleri de sandığa taşımayı amaçladığı aktarılmıştır. Erdoğan, anketlere inanmadığını ve meydanların diline güvendiğini belirtmiştir.
20 Mayıs 2023

Reuters'a konuşan üst düzey AKP'li yetkililer, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından seçimlerin ertelenme ihtimalinin artık gündemde olmadığını ve 18 Haziran tarihinde yapılmasının muhtemel olduğunu ifade etti. Depremler sonucu 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği ve 13,5 milyon kişinin etkilendiği bölgede 8 milyon seçmen bulunuyor. İlk erteleme çağrısı AKP'den Bülent Arınç tarafından gelmiş, ancak iktidar ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli erteleme fikrine karşı çıkmıştı. Muhalefet de ertelemeye karşı duruyor ve nihai kararın liderler tarafından verileceği belirtiliyor.
22 Şubat 2023

Memleket Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, muhalefetin oylarını böleceği iddialarını matematik bilmemekle eleştirdi ve adaylıktan çekilmeyeceğini açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmede, her iki liderin de iktidardan kurtulma amacında olduğunu ancak yöntemlerinin farklı olduğunu ifade etti. İnce, kendi oy oranının %16-17 civarında olduğunu ve en çok AK Parti'den oy aldığını belirtti. Ayrıca, 100 bin imza toplama sürecini dördüncü günde tamamladığını ve hedefinin ikinci tura kalmak olduğunu söyledi.
29 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçimlere CHP listelerinden girmenin en son tercihi olduğunu ifade etti. Davutoğlu, seçim dönemi millet ittifakı listeleri hazırlanırken İYİ Parti'ye teklif götürdüğünü ve 'sağ seçmenin CHP'ye oy vermemesi için birlikte olalım' dediğini belirtti. Üçlü DEVA-Gelecek-Saadet ittifakı olmayınca İYİ Parti'yle ve Saadet Partisi'yle tekrar görüştüğünü, ancak sonuç alamadığını söyledi.
1 Ağustos 2023

CHP liderliğine aday olan grup başkanı Özgür Özel, Kürt seçmenle kırgınlığı aşmanın yolunun Zafer Partisi'yle gizli protokol imzalayan Kemal Kılıçdaroğlu'nun değişmesi olduğunu ifade etti. Özel, CHP'nin iki ittifak potansiyelinde de gerileme olduğunu belirtti. Özel ve Kılıçdaroğlu, CHP'nin Kasım'da düzenlenecek kurultayında yarışacaklar. Özel, partide İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başını çektiği 'değişim' cephesini temsil edecek.
31 Ekim 2023

Türkiye'de 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Cumhur İttifakı temsilcilerinin sert açıklamalarının ardından Erzurum, Trabzon, İstanbul ve Mersin'de muhalefet temsilcilerine saldırılar gerçekleşti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Başkanvekili Binali Yıldırım'ın seçimleri 'darbe girişimi' ve 'işgal' ile ilişkilendiren açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de muhalefeti hedef alan tehlikeli ifadeleri sonrası şiddet olayları yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitingine taşlı saldırı düzenlendi, Trabzon'da CHP milletvekili adayının seçim stantlarına saldırı girişimi oldu, Mersin'de Yeşil Sol Parti seçim aracına saldırı gerçekleşti ve İstanbul Kadıköy'de polis müdahalesi sonucu bir kadın gözaltına alındı.
7 Mayıs 2023

İYİ Parti, Mayıs seçimlerinde beklenen sonuçları alamamasının ardından millet ittifakının geleceğini değerlendiriyor. Parti içinde ittifakın sonlandırılması ve bağımsız olarak devam etme eğilimi bulunuyor. Özellikle ülkücü kanadın desteklediği bu görüş, partinin kimliğinin ittifakla aşındığı endişesine dayanıyor. Diğer taraftan, ittifakın CHP ile şartlı olarak sürdürülmesi ve yerel seçimlerde güçlü pazarlık yapılması gerektiğini savunan bir görüş de mevcut. Bu görüşe göre, Antalya gibi bazı büyükşehir belediyelerinin İYİ Parti'ye bırakılması talep ediliyor. Parti yönetiminin bu konudaki son kararı, 24-25 Haziran'da yapılacak kurultay sonrasında yeni yönetim tarafından verilecek.
8 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Habertürk TV'de katıldığı programda seçim kazanmaları durumunda atacakları adımları anlattı. Kılıçdaroğlu, vatandaşların Avrupa'ya üç ay içinde vizesiz girebileceğini, deprem bölgesi için kapsamlı planlarının olduğunu ve demokratik reformlar yapacaklarını belirtti. Ayrıca, HDP'ye bakanlık verilmesi iddialarını reddetti ve seçim güvenliği için yapılan çalışmaları detaylandırdı. Muharrem İnce'ye yapılan teklifin kabul edilmediğini ve 'beşli çeteler' olarak adlandırdığı grupların kendisinin aday olmasını istemediğini ifade etti.
5 Nisan 2023

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Diyarbakır İl Kongresi sonrasında yaptığı açıklamada, partisinin Diyarbakır ve Şanlıurfa'da milletvekili çıkarabilecek durumda olduğunu belirtti. Ayrıca, 26 Ocak'ta yapılacak altılı masa toplantısında cumhurbaşkanı adayının karara bağlanması gerektiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulan beş farklı seçim senaryosundan biri, altılı masanın ortak aday belirlemesi ve belirli seçim bölgelerinde ortak listelerle seçime girilmesini içeriyor. Bu senaryo, masanın kazançlı çıkacağı ve Meclis'te çoğunluk sağlanacağı bir durumu öngörüyor.
23 Ocak 2023

Gazeteci Fatih Altaylı'nın yazısına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kendisine yöneltilen bir soruya, cumhurbaşkanlığı dahil herhangi bir pozisyona bir daha aday olmayacağını söyleyerek yanıt vermiş. Kılıçdaroğlu'nun bu kararını yerel seçimlere kadar genel başkanlık görevini sürdüreceği ve yerel seçimlerden sonra genel başkanlığı bırakacağı şeklinde açıklaması önerilmiş, ancak Kılıçdaroğlu net bir yanıt vermemiş. Altaylı, CHP'de yerel seçimlerden önce bir değişiklik olmayacağının kesin olduğunu belirtmiş.
8 Haziran 2023
İşaretlediklerim