Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'e BM üyeliği ve ilave haklar verilmesini talep eden karar tasarısını büyük çoğunlukla onayladı. Oylamada 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 143 'Evet' oyu kullanıldı, 25 ülke çekimser kaldı, 9 ülke ise 'Hayır' oyu verdi. Karar, Filistin'in BM Şartı'nın 4'üncü maddesi uyarınca üyelik kriterlerini yerine getirdiğini belirtti ve BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bu konuyu olumlu şekilde değerlendirmesi tavsiye edildi.
10 Mayıs 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de yaşanan çatışmaların ramazan ayı boyunca durdurulması amacıyla acilen ateşkes sağlanması gerektiğini belirten bir karar tasarısını kabul etti. Bu karar, bölgede yaşanan şiddet olaylarının sona erdirilmesi ve ramazan ayının huzur içinde geçirilmesi amacını taşıyor. Kararın kabulü, uluslararası toplumun Gazze'deki duruma müdahale etme ve çatışmaları durdurma konusundaki kararlılığını gösteriyor.
25 Mart 2024

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Filistin Devleti’ni 1967 sınırlarıyla resmen tanıdıklarını açıkladı. Sanchez, bu tanımanın uluslararası insan haklarına ve hukuka uygun olduğunu belirtti. İspanya, iki devletli çözüm için çaba göstereceğini ve Gazze'deki krizin sona erdirilmesi için çalışacağını duyurdu. Ayrıca, Filistin yönetiminin yeni hükümet kurma sürecine destek vereceklerini ve Arap ülkeleriyle işbirliğini sürdüreceklerini ifade etti.
28 Mayıs 2024

Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılması şartına bağlayan ve diplomasiyi destekleme çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti. ABD'nin bu hamlesi, Gazze'de 30 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiği ve çocukların açlıktan öldüğü bir dönemde toplumsal baskılar sonucu gelmişti. Bu, 7 Ekim 2023'ten bu yana BMGK'ye sunulan dokuz karar tasarısından biriydi ve şimdiye kadar sadece iki tasarı kabul edilmiş, ancak bunlar da ateşkes çağrısı içermiyordu.
22 Mart 2024

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli grupların diyalog ve istişare yoluyla uzlaşma sağlamasını desteklediğini belirtti. Çin, geçmişte İran ve Suudi Arabistan arasında başarılı bir arabuluculuk gerçekleştirerek dikkat çekmişti. Bu başarı, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın da dikkatini çekerek, Çin'den Filistin-İsrail meselesinde de arabuluculuk yapmasını istemesine yol açtı. Çin'in bu yeni arabuluculuk girişimi, Hamas ve El Fetih arasında birlik sağlama amacı taşıyor.
29 Nisan 2024
İşaretlediklerim