Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35'e yükseltti. Bu artış, piyasa aktörlerinin ve uluslararası kurumların beklentileriyle paralel bir hareket oldu. Daha önce düşük faiz politikasında ısrar eden iktidarın bu tutumu ekonomiyi krize sokmuştu. Ancak yeni yönetimin ekonomi politikalarını 'normalleştirmesi' ve Merkez Bankası'nın faiz artırması bekleniyordu. Bu faiz artışı, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
26 Ekim 2023

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye'de politika faizi oranının yüzde 40 olması gerektiğini belirtti. Türkiye'de ekonomi politikalarının normalleşmesi beklenirken, yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın atanması ve Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi bu yönde bir adım olarak görülüyor. Goldman Sachs, yeni ekonomi yönetiminin para ve mali politikalarda değişiklik yapması gerektiğini ve bu sayede yıl sonuna kadar faizin yüzde 25'e indirilebileceğini öngörüyor. Şu anki politika faizi yüzde 8,5 seviyesinde ve Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz kararı 22 Haziran'da açıklanacak.
10 Haziran 2023

Bloomberg Economics, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yaklaşan toplantısında faiz oranını yüzde 15'e çıkaracağını tahmin ediyor. İktidarın düşük faiz politikası nedeniyle ekonomide yaşanan kriz sonrası, piyasa tarafından olumlu karşılanan isimlerin ekonomi yönetimine getirilmesiyle, faiz artırımı beklentileri güçlenmiş durumda. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemini vurgularken, bazı bankalar yüzde 20 ila 40 arasında bir artış öngörüyor.
19 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan kurumlar Aralık ayında Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 250 baz puan artırarak yüzde 42,5 seviyesine çıkarmasını bekliyor. Mayıs 2023 seçimlerinden bu yana faiz oranları artırılmakta olup, Kasım ayında son artışla faiz oranı yüzde 40'a ulaşmıştı. Kurumlar, 2024 yılı için beklenen zirve faiz oranının yüzde 45 olacağını ve ilk faiz indiriminin üçüncü çeyrekte gerçekleşeceğini öngörüyor. Türkiye ekonomisinin döviz ihtiyacı devam ederken, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi isimlerin göreve gelmesi ve Batı yatırımlarını çekme çabaları sürüyor.
18 Aralık 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın ekim ayında 500 baz puan faiz artışı yapmasını beklediğini belirtti. Bankanın raporunda, faiz oranının 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 40 olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, Kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5'e yükseltmeyi öngörüyor. Türkiye'deki yerel seçimlerin sıkılaştırma sürecini yavaşlatabileceği ve enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risklere işaret edebileceği belirtildi.
4 Ekim 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini bu ay 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkaracağını öngörüyor. Banka, asgari ücret artışının enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracağını ve yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 42 olacağını belirtiyor. Ayrıca, Mart yerel seçimlerinin mali politikalarda potansiyel gevşemeye dair belirsizlik yarattığını ifade ediyor. Deutsche Bank yetkilisi, 2024 sonunda dolar kuru tahminini 1 dolar için 36 lira olarak öngörüyor.
12 Ocak 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023

ABD merkezli yatırım bankaları JP Morgan Chase & Co. ve Goldman Sachs, Türkiye'de yapılacak seçimler sonrasında politika faizinin yüzde 30'un üzerine çıkacağını öngörüyor. Türkiye Merkez Bankası, 2021'de yaşanan kur krizinin ardından faiz indirimlerine son vermiş ve son olarak faizi yüzde 13'e çekmişti. Seçimlere kadar mevcut politikanın değişmesi beklenmiyor, ancak seçim sonrası için yatırım bankaları ve BBVA CEO'su Onur Genç, faizlerin artacağını tahmin ediyor.
1 Şubat 2023

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini yıl sonunda yüzde 40'a çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, kasım ve aralık aylarında Merkez Bankası'ndan 250'şer baz puanlık artış bekliyor. JPMorgan'ın 2023 yıl sonu için önceki tahmini yüzde 35'ti. Banka, yüzde 45 olan 2024 yıl sonu tahminini ise sabit bıraktı.
1 Kasım 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu karar sonrası dolar/TL kuru düştü. Çoğu ekonomist bu kararı doğru bulurken, bazıları yapısal reformların da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, geçen ay atanan Merkez Bankası başkan yardımcılarının bu kararda etkili olduğu belirtildi.
24 Ağustos 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e yükseltti. Bu karar, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından geldi. Ancak, Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan birçok ekonomist, yapılan faiz artırımını yeterli bulmadı. Ekonomistler, faiz artışının beklentilerin altında kaldığını ve yapısal reformların eşlik etmesi gerektiğini ifade ettiler.
22 Haziran 2023

Societe Generale'nin CEEMEA Baş Stratejisti Marek Drimal, yabancı yatırımcıların Türkiye'de ekonomik istikrar ve dengesizliklerin çözümü için ortodoks politikalara geri dönülmesini beklediğini ifade etti. Türkiye'deki seçim belirsizliğinin sona ermesiyle piyasaların yeni ekonomi yönetimi ve izlenecek politikalara odaklandığı, bu durumun piyasada hareketliliği artırabileceği belirtiliyor. Drimal, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yılın geri kalanında sabit tutmasını ve mevcut ekonomik modelin devamını beklediklerini söyledi.
2 Haziran 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi 400 baz puanın altına geriledi ve dolar/TL ve avro/TL kurları sert düştü. Merkez Bankası, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini belirtti.
24 Ağustos 2023

Britanya merkezli banka HSBC, Türkiye'deki yıl sonu faiz beklentisini yüzde 30'dan yüzde 32,5'e çıkardı. Banka, 2023 büyüme tahminini korurken, 2024 tahminini yüzde 4,1'den yüzde 3'e düşürdü. Bu tahminler, Merkez Bankası'nın 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardığı ve 21 Eylül'deki toplantıda faizin yüzde 30'a yükseltilmesi beklentisi ışığında yapıldı.
19 Eylül 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete katılan kurumlar, Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmıştı. Yeni faiz kararı 21 Eylül'de açıklanacak. Ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi, eylülde faizin yüzde 30 seviyesine çıkması yönünde.
19 Eylül 2023

Barclays Plc ekonomistleri, Merkez Bankası'nın gelecek haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında daha sınırlı bir faiz artışı öngördü. JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley 500 baz puanlık bir faiz artışı beklerken, Barclays 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti. Barclays analistleri, Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenti üzeri faiz artırımının ardından kademeli artışlar beklediklerini belirtti. Barclays, Türkiye'de politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35, 2024 sonunda ise yüzde 40 olacağını tahmin etmeye devam ediyor.
15 Eylül 2023

İktidara yakın yazar Abdulkadir Selvi, ekonomi çevreleriyle yaptığı görüşmelere dayanarak Merkez Bankası'nın faiz artışının yüzde 20'ye ulaşmayacağını, yüzde 16,50-17,00 civarında olabileceğini iddia etti. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistler ise Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye çıkaracağını öngörmüştü. Daha önceki faiz artışının piyasalar tarafından yetersiz bulunması döviz kurlarında artışa neden olmuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Temmuz'da açıklanacak.
17 Temmuz 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son politika toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmamaya karar verdi ve politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bıraktı. Daha önce Kasım ayında başlayan ve toplamda 500 baz puanlık bir indirim döngüsü gerçekleştiren Merkez Bankası, Aralık ve Ocak aylarında da faiz oranını sabit tutmuştu. Şubat ayında ise faizi 50 baz puan indirerek yüzde 8,5'e çekmişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla bir faiz indirimi beklentisi oluşmuş, ancak Merkez Bankası bu beklentilere rağmen faiz oranını değiştirmemiştir.
23 Mart 2023
İşaretlediklerim