Fransa'da Lille Ceza Mahkemesi, 'Lanna' isimli bir kedinin ölümüne sebep olan sahibine hayvana eziyet suçlamasıyla dava açtı ve sanığı sekiz ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı, ayrıca evcil hayvan sahiplenmesini yasakladı. Mahkeme ayrıca, hayvana eziyet gören kediye 100 avro tazminat ödenmesine hükmetti, bu karar hayvan hakları savunucuları tarafından olumlu karşılandı. Tazminatın ödeneceği yer hakkında bilgi verilmedi.
15 Ocak 2024

Fransız medyasının aktardığına göre, sağlık sorunları nedeniyle Mayıs ayında konserlerini iptal eden Jane Birkin, Paris'teki evinde bakıcısı tarafından ölü bulundu. 17 yaşında oyunculuğa başlayan ve Michelangelo Antonioni'nin 'Cinayeti Gördüm' filmiyle tanınan Birkin, aynı zamanda Serge Gainsbourg ile seslendirdiği 'Je t'aime… moi non plus' şarkısıyla müzik dünyasında da ün kazandı. Hermes markasının ünlü el çantası modeline adını veren Birkin, modada da etkili bir isimdi.
16 Temmuz 2023

Almanya doğumlu ve 90'ların en tanınmış süpermodellerinden biri olan Tatjana Patitz, 56 yaşında meme kanseri sebebiyle vefat etti. Vogue dergisine verdiği röportajda ve moda dünyasının önde gelen isimleri tarafından özgün görünümü ve Avrupa şıklığı sembolü olarak tanımlanan Patitz, modellik kariyerine 17 yaşında başladı ve 1990'da 'beş orijinal süpermodel'den biri olarak ün kazandı. Moda dünyası ve Peter Lindbergh Vakfı, Patitz'in ölümü üzerine taziye mesajları yayımladı.
12 Ocak 2023

New York Valisi Kathy Hochul, şehirdeki 'yalnızlık salgını' ile mücadele amacıyla seks terapisti Dr. Ruth Westheimer'ı şehrin fahri yalnızlık elçisi olarak atadı. Westheimer, 1980'ler ve 1990'lar boyunca seks terapisti ve talk show sunucusu olarak tanındı ve bu görevi gönüllü olarak üstleneceğini belirtti. Westheimer, New Yorkluların 'sosyal izolasyon' sorunuyla mücadele etmelerine yardımcı olmak için çalışacağını ifade etti.
14 Kasım 2023

İspanyol ressam Pablo Picasso'nun 'Femme a la Montre' adlı eseri, Sotheby's müzayede evinde 139 milyon dolara satılarak açık artırmada satılan en pahalı ikinci sanat eseri oldu. Bu tablo, Picasso'nun sevgilisi ve birçok eserine konu olan Fransız model Marie-Therese Walter'ı betimliyor. Walter, Picasso ile Paris'te 17 yaşındayken tanışmış ve Picasso'nun evli olduğu bir dönemde gizli bir ilişki yaşamışlardı. Picasso, 20'nci yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor ve Kübizm akımına ilham vermiştir.
9 Kasım 2023

Belçika'nın Kortrijk kentinde 14 yaşındaki bir kız çocuğu, 16 yaşındaki erkek arkadaşı tarafından götürüldüğü bir korulukta 10 erkek çocuğun cinsel saldırısına uğradı. Olay iki gün sürdü ve mağdurun şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 11 ile 16 yaşları arasındaki yaklaşık 10 çocuk tutuklandı. Soruşturma gizlilik içinde yürütülüyor ve şüphelilerin reşit olmamaları nedeniyle fazla bilgi paylaşılmıyor. Ayrıca, geçen hafta Kortrijk'de benzer bir toplu tecavüz vakası daha yaşanmıştı.
8 Mayıs 2024

Hollanda'nın eski başbakanlarından Dries van Agt ve eşi Eugenie, ötanazi yoluyla hayatlarına son verdi. 93 yaşındaki çift, Hollanda'da son dönemlerde artan bir eğilim olan ortak ötanazi kararı alan çiftler arasında yer aldı. Van Agt, 1977-1982 yılları arasında başbakanlık yapmış ve eşiyle 70 yıldır birlikteydi. Hollanda'da ötanazi, 2002 yılından bu yana belirli koşullar altında yasal olarak uygulanabilmektedir ve son yıllarda başvuran çiftlerin sayısında artış görülmektedir.
11 Şubat 2024

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Molenbeek semtindeki Beekant metro istasyonunda doğum yapan bir kadının bebeğine ömür boyu ücretsiz toplu taşıma hakkı verildi. Kadın, doğum sancıları başlayınca metro çalışanlarından yardım istedi ve güvenlik personeli doğuma yardımcı oldu. Anne ve bebek sağlıklı bir şekilde doğumdan sonra hastaneye götürüldü. Brüksel Toplu Taşıma İşletmesi, bu olayı ölümsüzleştirmek için bebeğe ömür boyu ücretsiz toplu taşıma hakkı tanıdı.
18 Eylül 2024

Kanserden hayatını kaybeden eşinin küllerini savurmak için Antalya’ya giden İngiliz kadın Cerys Rees, burada bir epilepsi nöbeti geçirdi ve hastanede mahsur kaldı. Sigorta şirketi, Rees'in epilepsi hastası olduğunu bildirmediği gerekçesiyle hastane masraflarını karşılamayı reddetti. Rees'in kız kardeşi, nöbetlerin stresten kaynaklandığını ve Rees'e Lupus teşhisi konduğunu belirtti. Rees, hastane masrafları karşılanmadığı için ülkesine dönemiyor.
18 Temmuz 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklara sahip yetişkinlerin son evrelerinde ötanazi talebinde bulunabilmelerine olanak tanıyacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Tasarının nisanda bakanlar kuruluna, mayısta ise parlamentoya sunulması planlanıyor. Macron, bu yasayı bireyin özerkliği ile ulusun dayanışmasını birleştiren bir kardeşlik yasası olarak tanımladı. Yasa, hastanın reşit olması ve Alzheimer gibi psikiyatrik bir hastalığa sahip olmaması gibi koşullar altında, en az iki hekim ve psikologlardan oluşan bir tıbbi ekibin değerlendirmesiyle uygulanacak.
11 Mart 2024

ABD'nin Batı Virginia eyaletinde Jeanne Whitefeather ve Donald Lantz çifti, evlat edindikleri beş siyah çocuğu kötü koşullarda tutmak ve köle olarak kullanmakla suçlandı. Sosyal yardım yetkilileri, çocukları bir ahırda kilitli buldu ve savcılık çift hakkında insan kaçakçılığı, çocuk ihmali, kölelik ve zorla çalıştırma gibi suçlardan iddianame hazırladı. Çift, suçlamaları reddetti.
28 Haziran 2024

ABD'de huzurevinde kalan 74 yaşındaki Constance Glantz'ın öldüğü bildirildi ancak cenaze işlemleri sırasında hala yaşadığı fark edildi. Lancaster Bölge Şerif Ofisi'nden Ben Houchin, cenaze işlerini yürüten şirket çalışanlarının nakil işlemleri sırasında kadının nefes aldığını fark ettiğini ve derhal yetkililerle irtibata geçtiğini belirtti. Glantz hastaneye götürüldü ve olayın oldukça alışılmadık olduğu vurgulandı.
4 Haziran 2024

Exit International adlı şirketin geliştirdiği ve 'Ötanazinin Tesla'sı' olarak anılan Sarco adlı intihar kapsülü, İsviçre'de ilk kez kullanılacak. Kapsül, içeriyi nitrojenle doldurarak oksijen seviyesini hızla düşürüyor ve kişi 10 dakika içinde acısız bir şekilde hayatını kaybediyor. İsviçre'de ötanazi yasal, ancak bencilce nedenlerle yapılırsa suç sayılıyor. Sarco, ciddi hastalığı veya sınırlı hareket kabiliyeti bulunanlar için sesle ya da göz hareketiyle de etkinleştirilebiliyor.
21 Temmuz 2024

Britanya'da 18 aylık Opal Sandy adlı çocuk, doğuştan işitme engelli olmasına rağmen, gen terapi yöntemiyle işitme duyusu kazandı. Bu yöntemde, OTOF genindeki mutasyonlar nedeniyle üretilmeyen otoferlin proteinini sağlayacak gen, zararsız bir virüs aracılığıyla hastaya aktarıldı. Sadece 16 dakika süren bir ameliyatla uygulanan bu terapi, Opal'ın yumuşak sesleri ve fısıltıları bile neredeyse normal şekilde duymasını sağladı. Bu başarı, sağırlıkla mücadelede yeni bir dönem olarak değerlendiriliyor.
9 Mayıs 2024

Fransa'nın ünlü pop şarkıcısı Françoise Hardy, 80 yaşında lenf kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Hardy'nin ölüm haberini oğlu Thomas Dutronc duyurdu. 1944'te Paris'te doğan Hardy, 1960'larda popülerlik kazandı ve birçok hit şarkıya imza attı. 2004'ten beri lenf kanseriyle mücadele eden sanatçı, 2015'te durumu kötüleşince komaya girdi ve son yıllarında ciddi sağlık sorunları yaşadı.
12 Haziran 2024

Papa Francis, 15 yaşında lösemiden ölen ve 'Tanrı’nın influencer’ı' olarak bilinen Carlo Acutis için azizlik yolunu açtı. Acutis, Katolik inancını yaymak için teknolojiyi kullanmasıyla dikkat çekmişti. İlk mucize olarak 2013'te Brezilya'da doğuştan ağır pankreas hastası bir çocuğun iyileşmesi kabul edilmişti. İkinci mucizenin de kabul edilmesiyle Acutis resmen azizliğe yükseltilebilir.
24 Mayıs 2024

Galler Prensesi Kate Middleton, ailesiyle birlikte yer aldığı bir videoda kemoterapi tedavisini tamamladığını duyurdu. Mart ayında açıklanmayan bir kanser türü nedeniyle tedavi gören Middleton, iyileşme sürecinin uzun olduğunu ve her günü geldiği gibi yaşamaya devam edeceğini belirtti. Üç çocuk annesi Middleton, işe geri dönmeyi ve önümüzdeki aylarda birkaç kamusal etkinlikte bulunmayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
9 Eylül 2024

Britanya'da en az 130 kişinin intiharına yol açan zehri satan Leonid Zakutenko adlı kişinin kimliği, BBC muhabirinin gizli bir alıcı olarak yaptığı araştırma sonucu deşifre edildi. Zakutenko, Britanya'ya haftada beş koli zehir gönderdiğini itiraf etti ancak ölümcül kimyasalı sattığını reddetti. Söz konusu kimyasal, küçük dozlarda bile ölümcül olabiliyor ve Britanya'da sadece meşru amaçlar için kullanılan şirketlere satılabiliyor. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden Profesör Amrita Ahluwalia'nın analizlerine göre, bu kimyasal 2019'dan bu yana Britanya'da 130'dan fazla ölümle bağlantılı olabilir.
2 Mart 2024

İsviçre polisi, Sarco adlı intihar kapsülünün kullanımıyla ilgili olarak Schaffhausen kantonunda birkaç kişiyi gözaltına aldı. Sarco, nitrojen gazı kullanarak acısız bir ölüm sunan ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden üretilen bir cihaz. İsviçre Sağlık Bakanı Elisabeth Baume-Schneider, kapsülün güvenlik mevzuatına uymadığını ve yasal olmadığını belirtti. İsviçre'de ötanazi yasal olsa da, bencilce nedenlerle yapılması suç teşkil ediyor.
24 Eylül 2024

Fransız aktör Alain Delon, 88 yaşında Fransa'nın Aisne kentindeki Douchy'deki evinde hayatını kaybetti. Ölüm haberini üç çocuğu Alain Fabien, Anouchka ve Anthony duyurdu ve aile, yas döneminde mahremiyetlerine saygı gösterilmesini istedi. Delon, kariyeri boyunca 88 film ve yedi televizyon filminde rol aldı, iki film yönetti ve 32 filmin yapımcılığını üstlendi.
18 Ağustos 2024
İşaretlediklerim