Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

İstanbul Üsküdar'da bulunan Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin cerrahi bloğunda gece saat 02:50 sıralarında yangın çıktı. Yangın, ameliyathanelerin bulunduğu altıncı katta başladı ve itfaiye ekipleri tarafından müdahale edildi. İstanbul Valiliği, yangında ağır durumdaki bir yoğun bakım hastasının hayatını kaybettiğini ve toplam 109 hastanın tedbir amacıyla başka hastanelere nakledildiğini açıkladı. Yangına müdahale sırasında dumandan etkilenen 10 personel tedavi altına alındı ve olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.
24 Mart 2023

İstanbul Esenyurt'ta bir bebek, poşet içinde sokağa terk edilmiş halde bulundu ve yapılan ilk müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Polis soruşturması sonucunda, bebeği sokağa bıraktığı tespit edilen anne S.M.Ö. ve anneanne N.G. gözaltına alındı. 'Kasten öldürme' suçlamasıyla adliyeye sevk edilen şüpheliler, ifadelerinde suçlarını kısmen kabul etti ve tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10 Kasım 2023

Türkiye, sağlık turizmi kapsamında milyonlarca yabancı hastayı ağırlıyor. Ancak, özellikle plastik cerrahi ve obezite ameliyatları sonrası yaşanan ölümler, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve denetimi konusunda ciddi sorunları işaret ediyor. Yabancı hastaların ameliyat öncesi yeterli tıbbi değerlendirme yapılmadan operasyonlara alınması, erken taburcu edilmeleri ve otel odalarında bakım görmeleri gibi uygulamalar, komplikasyon riskini artırıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda daha şeffaf olması ve denetimleri artırması gerektiği vurgulanıyor.
3 Eylül 2024

Kahramanmaraş depremleri sonrasında birçok çocuk yetim kaldı ve bu çocukların dini cemaat ve tarikatların eline geçmesinden endişe ediliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın konu üzerinde yeterince hakim olmadığı iddia ediliyor. İstanbul merkezli Yetim Vakfı, depremde yetim kalan çocuklar için internet üzerinden başvuru kabul ediyor, ancak bakanlık vakıfla herhangi bir ortak çalışma yürütülmediğini belirtiyor. Yetim Vakfı'nın yönetiminde ve mütevelli heyetinde dikkat çeken isimler bulunuyor ve vakfın mali tabloları ve bağış toplama yetkileri de kamuoyunun dikkatini çekiyor.
15 Mart 2023

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) batmadığını ancak özelleştirme politikaları nedeniyle hortumlandığını belirtti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sağlıkta özelleştirmenin sosyal güvenlik sistemine zarar verdiğini ve SGK'nın özel hastanelerden hizmet satın almasının yolsuzluklara yol açtığını savundu. Çerkezoğlu, bu durumun sorumlusunun mevcut hükümet politikaları olduğunu ve sistemin değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
21 Ekim 2024

OECD verilerine göre Türkiye, yüzde 60,1'lik sezaryen oranıyla dünya genelinde en yüksek orana sahip ülke konumunda. İstanbul Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Atıl Yüksel, bu artışın temel nedeninin sağlık sistemindeki özelleşme olduğunu belirtiyor. Hekimlerin medikolegal korkular ve hasta talepleri nedeniyle sezaryen oranlarının arttığını ifade eden Yüksel, özel hastanelerdeki sistemin de bu durumu tetiklediğini söylüyor. Ayrıca, normal doğum eğitiminin yeterliliği ve kamu spotlarının etkisizliği de tartışılan konular arasında.
7 Ekim 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), aynı gün içinde üç genç doktorun yaşamına son verdiğini duyurdu. TTB, ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar arasında Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara bulunuyor.
28 Eylül 2023

Hatay'da 26 boş aile hekimliği pozisyonu için açılan ek yerleştirme kurasına sadece bir hekim başvurdu. Depremin üzerinden geçen 18 ay, aile sağlığı merkezlerinin toparlanması için yeterli olmadı. Hekimler, yaşam ve sağlık hizmetleri koşulları nedeniyle bölgeyi tercih etmiyor. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın bölgedeki durumu göz ardı ettiğini belirtti ve yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na bölgeyi ziyaret etmesi çağrısında bulundu.
4 Temmuz 2024

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde annesi tarafından dövülen ve cinsel istismara uğradığı tespit edilen iki yaşındaki bebek, entübe edildi. Olayın ardından çocuğun annesi ve 18 yaşından küçük iki şüpheli tutuklandı. Tekirdağ Barosu Başkanı, adli tıp raporuyla çocuğun cinsel istismara uğradığını doğruladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, istismara uğrayan çocuğun beş yaşındaki ablasının korumaya alındığını ve S.Y’nin entübe edildiğini açıkladı.
12 Eylül 2024

Türk Tabipleri Birliği, depremzedelere bedelsiz sağlanması gereken çadırların satıldığı ve maden sularında yüksek oranda arsenik bulunduğu gerekçesiyle Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık hakkında soruşturma açılması için İstanbul Tabip Odası'na yazı gönderdi. Kınık'ın halk sağlığını ve iyiliğini gözetmeyen hareketlerinin hekimlik etik değerleriyle bağdaşmadığı belirtildi. TTB, Tıbbi Deontoloji Tüzüğü ve TTB Hekimlerin Toplumsal Sorumlulukları Bildirisi'ne atıfta bulunarak mesleki etik ilkelere vurgu yaptı.
14 Nisan 2023

İstanbul'da iki gün önce yaşanan şiddetli yağış, Başakşehir'deki Millet Bahçesi ve Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sel baskınına yol açtı. Nisan 2020'de açılan hastanenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporu, yağmur suyu drenajı koşullarının uygun olmamasının sel baskınına yol açabileceğini belirtmişti. Ayrıca, hastanenin yakınında planlanan bir alışveriş, otel ve lüks konut projesinin tanıtım dosyasında herhangi bir sel, su baskını veya afet riski bulunmadığı belirtilmişti. Ancak, yaşanan sel baskını bu iddiaları çürüttü.
7 Eylül 2023

İstanbul'un Sultanbeyli ilçesindeki bir Kuran kursunda eğitim gören 73 çocuk, yemekten sonra rahatsızlandı ve gıda zehirlenmesi teşhisi konuldu. Çocuklar, Sultanbeyli Devlet Hastanesi'nde tedavi edildikten sonra taburcu edildi. Kursa yemek getiren şirketle ilgili inceleme başlatıldı.
21 Temmuz 2023

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, TBMM'ye verdiği soru önergesiyle, deprem sonrası Hindistan'dan gelen ve İskenderun'da hastane kurarak hizmet veren yardım ekibinin, iddialara göre İskenderun Devlet Hastanesi Başhekimi tarafından baskı gördüğü ve erken ayrılmak zorunda kaldığı iddialarını gündeme getirdi. Şık, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan bu iddialarla ilgili soruşturma yapılıp yapılmayacağını ve benzer durumda olan başka gönüllü ekiplerin olup olmadığını sordu.
15 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun yaptığı çalışmaya göre, Türkiye'nin birçok bölgesinde kızamık vakaları artış gösteriyor. Son altı ayda en çok vaka Bursa ve İstanbul'da bildirildi. Çalışmaya katılan aile hekimlerinin %6'sı 2023'te kızamık hastası gördüklerini belirtirken, aşı reddi nedeniyle son bir yılda 64 bin çocuğun aşısı yapılmadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamığa bağlı ölüm iddialarını yalanladı ve durumun kontrol altında olduğunu ifade etti. Ancak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, ölüm belgelerinde gerçek sebeplerin yazılmadığını ve kızamık salgınının var olduğunu belirtti.
7 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre Türkiye'deki deprem bölgesinde 214 bin 325 gebe kadın bulunmakta ve bunlardan 23 bin 814'ünün bir ay içinde doğum yapması bekleniyor. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, güvenli doğum, anne ve bebek sağlığının korunması için gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, bölgede tuvalet ve hijyen tesislerinin yetersizliği, kırılgan grupların korunması ve mültecilerin cinsel şiddet riskinin artması gibi konulara da vurgu yapılıyor.
16 Şubat 2023

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, hastanelerin kanser ilaçlarını koruyamadığını belirterek, bu ilaçların eczanelerden verilmesi gerektiğini ifade etti. İstanbul'da bir hastaneden yaklaşık 5 milyon lira değerinde kanser ilaçlarının çalınması ve kemoterapi ilaçları yerine su enjekte edilmesi olayına değindi. Saydan, 1 Temmuz 2015'ten itibaren kanser ilaçlarının hastanelerden verilmesiyle ilgili sürekli hırsızlık haberleri geldiğini ve bu durumun hastaları mağdur ettiğini, çalınan ilaçların yurtdışına kaçak yollarla satıldığını belirtti.
7 Mart 2023

İstanbul Beylikdüzü'nde, gerçeğe aykırı reçeteler düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratan bir dolandırıcılık operasyonu gerçekleştirildi. Olayla ilgili üç doktor ve eczacıların da aralarında bulunduğu 18 zanlı tutuklandı. Soruşturma kapsamında, doktorlar ve bazı eczacıların, tahlil yapılmadan maddi değeri yüksek ilaçları reçete ettikleri ve bu reçetelerin SGK'ya faturalandırılarak kamu zararı oluşturulduğu belirlendi. Operasyon sonucunda, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'rüşvet', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık' suçlarından 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve 39 zanlı gözaltına alındı.
24 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da ağır hasar gören Özel Defne Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde unutulan hastaların hayatını kaybettiği belirlendi. Hastane çalışanlarının kendi cebinden ödediği parayla kiraladıkları vinçle tahliye işlemleri gerçekleştirilmişti. Ancak, bazı hastaların ailelerine haber verilmeden defnedildiği, yakınlarının günlerce arayış içinde olduğu ancak cenazelerin bulunduğunu ve defnedildiğini geç öğrendikleri anlaşıldı.
8 Mart 2023

İstanbul'da Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde hekimler, Merkezi Randevu Sistemi (MHRS) tarafından iki dakika arayla verilen randevular nedeniyle protesto düzenledi. İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın düzenlediği eylemde, sağlık sistemindeki yetersizlikler ve hekimlerin çalışma koşullarının zorlaştırılması eleştirildi. Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunları piyasa dinamikleriyle çözmeye çalıştığı ve sağlık hakkının gasp edildiği iddia edildi. Ayrıca, sağlık sisteminin ticarileşmesi ve hekimlerin yurtdışına gitme eğilimi gibi sorunlar da gündeme getirildi.
8 Mayıs 2024
İşaretlediklerim