Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın görüşmeleri sonucunda, doğrudan yatırım, savunma sanayii, enerji ve iletişim alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalar, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı ve Suudi Arabistan Yatırım Bakanı ile Baykar Genel Müdürü ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı tarafından imzalandı. Bu gelişme, Türkiye'nin yabancı yatırımcıları çekme ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımlarının bir parçası olarak görülüyor.
18 Temmuz 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoksların Noel dönemi nedeniyle Ukrayna'da 36 saatlik bir ateşkes ilan etti. Ateşkes, 6 Ocak öğlen 12.00'den itibaren başlayacak. Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirill'in çağrısı üzerine gerçekleşen bu karar, Ukrayna tarafından kabul görmedi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya'nın işgal ettiği bölgeleri terk etmesi gerektiğini belirterek ateşkesi tanımadıklarını ifade etti.
5 Ocak 2023

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsveç'in NATO üyeliği, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan normalleşme süreçleri, F-16 satın alımı ve modernizasyonu ile Ukrayna tahıl anlaşması konuları ele alındı. Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından F-16 savaş uçakları için modernizasyon kitleri ve yeni uçaklar satın alma talebinde bulunmuş, ancak ABD Kongresi'nin çoğu üyesi bu satışa karşı çıkmıştı. ABD yetkilileri, Türkiye'nin F-16'lar için İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını bekliyor.
8 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dernek ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 21 yılda Batı'nın Türkiye üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığını ve Doğu ile Batı'yı birleştirdiğini savundu. Soylu, Erdoğan'ın Batı'nın Türkiye'deki vesayetini sona erdirdiğini ve Taksim'deki cami gibi projelerle Batı'nın Türkiye'ye yaptırmadığı şeyleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs akşamı Avrupa liderlerinin Erdoğan'ı arayacaklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını öne sürdü.
9 Mayıs 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, G20 görüşmelerinde jeopolitik konuların öne çıkmaması gerektiğini belirtti ve bölünmüş bir G20 istemediklerini ifade etti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i gelecek yıl düzenlenecek G20 Zirvesi'ne davet edeceklerini ve Putin'in gözaltına alınmayacağını söyledi. Lula da Silva, Brezilya'nın G20 dönem başkanlığında sosyal kapsayıcılık, açlıkla mücadele, enerji dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınma gibi konuları öncelik edineceğini belirtti.
10 Eylül 2023

ABD yönetimi, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını memnuniyetle karşıladığını ve bu kararın ardından Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışına olumlu baktıklarını belirtti. Wall Street Journal, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine 'Evet' demesi durumunda ABD'den 40 adet F-16 alabileceğini yazmıştı. Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini ve Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunun ABD'nin ulusal çıkarlarına uygun olduğunu ifade ettiler. Ayrıca, Kongre'nin silah satışlarında önemli bir rol oynadığı ve bu konuda çalışmaların sürdüğü vurgulandı.
24 Ocak 2024

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarına müdahale amacıyla 2 Be-200 amfibi yangın söndürme uçağını gönderdiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı ve Türkiye'nin talebi üzerine harekete geçen uçaklar, Muğla ve İzmir'deki yangınlara müdahale edecek. Uçaklar, yangınları izlemek ve tespit etmek için kızılötesi termal kameralarla donatılmış.
19 Temmuz 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, temmuz ayının ikinci haftasında bir heyetle Suriye'nin başkenti Şam ve Lazkiye kentlerine ziyarette bulunacağını duyurdu. Özdağ, bu ziyarette 'hayatın doğal akışına döndüğünü' göstereceklerini belirtti. Türkiye'deki göçmenlerin geri dönüşü konusunda sert açıklamalar yapan Özdağ, seçim kampanyasını da bu konu üzerinden yürütmüştü. Ziyaretin detayları ve amacı hakkında daha fazla bilgi verilmedi.
21 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir daha görüşmeyeceğini belirttiği Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Atina'da bir araya geldi. Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında önce Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile görüşmüş, ardından Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Erdoğan, geçmişte Miçotakis'i Türkiye'ye F-16 satışlarını engellemeye çalışmakla suçlamış ve Yunanistan'ın Ege'deki adaları silahlandırmasına yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Miçotakis ise iki liderin kaçınılmaz olarak bir araya gelmeleri gerektiğini ifade etmişti.
7 Aralık 2023

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 4 Ocak'ta gerçekleştirmesi planlanan Türkiye ziyareti, iki ülke liderlerinin telefon görüşmesi sonucunda ertelendi. Erteleme kararı, İran'da gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıları sonrasında alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon görüşmesinde Reisi'ye saldırılar nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti.
4 Ocak 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlı isyana kalkışıp geri çekilen Rus paralı asker şirketi Wagner’in savaşçılarının Rusya’da sözleşme imzalayarak orduya katılabileceğini veya Belarus’a gidebileceğini belirtti. Putin, Wagner savaşçılarının çoğunluğunun vatansever olduğunu ve geri çekilerek daha fazla kan dökülmesini engellediklerini ifade etti. Ayrıca, Batı'yı isyanı kışkırtmakla suçladı. Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlamış ve karşılık vermekle tehdit etmişti.
26 Haziran 2023

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Kahire'de bir araya geldi. Bu ziyaret, 2013 yılında Mısır'da gerçekleşen askeri darbe sonrası Türkiye'nin Mısır ile diplomatik ilişkilerini askıya almasından bu yana geçen 11 yılın ardından gerçekleşen ilk resmi ziyaret oldu. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve gelecekteki büyükelçi atamaları gibi konular görüşüldü. Ayrıca, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi'nin gelecekte bir araya gelmeleri ihtimali üzerinde duruldu.
18 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir televizyon programında rahatsızlanınca yayın durduruldu ve sonrasında program iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erdoğan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve geçirdiği gastrointestinal enfeksiyonun etkisinin azaldığını belirtti. Erdoğan, görevinin başında olduğunu gösterir bir şekilde Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi yaparken çekilmiş fotoğraflarını paylaştı. Ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali'nin açılışına Putin'in telekonferans yöntemiyle katılacağı bilgisi verildi.
27 Nisan 2023

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'in Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan ve YPG'nin kontrolündeki bir ABD askeri üssünü ziyaret etmesinin ardından, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrılarak ziyarete ilişkin izahat istendi. Ziyaret, DEAŞ ile mücadele misyonu ve bölgedeki güvenlik tedbirleri ile ilgiliydi ve ayrıca Hol mülteci kampındaki mültecilerin ülkelerine iade edilmesi çabaları değerlendirildi.
6 Mart 2023

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı yardımları eleştirerek, Rusya'nın hipersonik füze taşıyan 'Amiral Gorşkov' fırkateyninin Potomac Nehri yakınlarına konuşlanabileceğini belirtti. Medvedev, ABD yönetimini Nazi Almanyası'nın propagandasından sorumlu bakanı Joseph Goebbels'in 'gerçek varisleri' olarak nitelendirdi ve Tsirkon füzelerinin menzilinin 1000 kilometre olduğunu vurguladı. 'Amiral Gorşkov' fırkateyni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katıldığı bir törenle muharebe görevine başlamıştı.
6 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna'nın doğusunda Rus ordusunun saldırılarının yoğunlaştığını belirtti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan savaşta Ukrayna ordusunun ülkeyi korumaya devam ettiğini ifade eden Zelenski, durumun zorlaştığını ve halkı birlik içinde devletin çıkarlarını korumaya çağırdı. Ayrıca, ABD ve Avrupa'dan aldıkları tank yardımına işaret ederek, artan Rus saldırılarına karşı bu tanklara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
2 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, BBC'ye verdiği röportajda, seçilirse Türkiye'nin dış politikada Rusya yerine Batı ile ilişkilere öncelik vereceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, modern dünya ile uyumlu olmak istediklerini ve Erdoğan'ın aksine daha demokratik bir yönetim anlayışına sahip olduklarını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin son yıllarda Rusya ile ekonomik ve enerji alanlarında yakınlaştığına dikkat çekildi. Türkiye'nin Rusya'dan yüksek miktarda kömür ve motorin ithalatı yaptığı ve Rus turist sayısında artış olduğu bilgileri paylaşıldı.
4 Mayıs 2023

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. Görüşmede Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vereceği konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi. Türkiye, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokollerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sevk edeceğini ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağını açıkladı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye ile yeni bir ikili güvenlik diyaloğu kuracaklarını belirtti.
10 Temmuz 2023

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi. İlk olarak Adana'ya giden Dendias, daha sonra Hatay'da incelemelerde bulundu. Bu ziyaret, Türkiye'ye uluslararası toplumdan gelen destek ve dayanışmanın bir parçası olarak görülebilir.
12 Şubat 2023

Bloomberg'e göre, Türkiye Aralık 2022'de Rusya'dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmını 2024'e ertelemesini talep etti. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Rusya'ya yapılacak doğalgaz ödemelerinin ertelenmesi için müzakerelerin sürdüğünü doğruladı. Reuters'ın haberine göre, Türkiye'nin 600 milyon dolarlık doğalgaz borcu seçimlerden önce 2024'e ertelendi ve bu miktarın 4 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtildi. Türkiye'nin dövizdeki hareketlenmeyi durdurmak için son bir ayda 50 milyar dolarlık 'arka kapı' satışı yaptığı ve net rezervlerin eksi 69 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.
10 Mayıs 2023
İşaretlediklerim