Hazine ve Maliye Bakanlığı, devletin en üst makamlarının güvenlik gerekçesiyle zırhlı araçlara bindiğini belirterek, tasarruf tedbirlerinde bakanların makam araçlarının kapsam dışı tutulduğunu açıkladı. Bakanlık, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e tahsis edilen makam aracı ve bazı bürokratların çift maaş aldığına dair iddiaları ciddiyetten uzak ve siyasi kaygılarla kurgulanmış bir aldatmaca olarak nitelendirdi. Çifte maaş durumunun çifte sorumluluk ve görevden kaynaklandığı ve bu konuda kanunla tavan getirileceği belirtildi.
25 Haziran 2024

Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin listesini eylül sonuna kadar ödememeleri durumunda kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Şimşek, bu adımın vergi adaletini güçlendirmek amacıyla atıldığını ifade etti. Listeler, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında vergi dairelerinde ve 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde yayınlanacak. Depremden etkilenen bölgelerdeki mükelleflerin borçları ise açıklanmayacak.
1 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 7 milyar liralık ceza verdi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen incelemelerde, bu firmaların piyasayı manipüle ederek fiyat istikrarını bozduğu, sahte faturalarla kamuyu zarara uğrattığı ve haksız kazanç sağladığı tespit edildi. Ayrıca, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) da bu firmalar hakkında aklama suçu incelemesi yapıyor. Bakanlık, denetimlerin devam edeceğini belirtti.
21 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir restoranda yemek vergisi yerine içecek vergisi kesildiğini Twitter üzerinden paylaşan bir kullanıcıya teşekkür etti. Kullanıcı, restoranda yemek yemesine rağmen faturasında yüzde 1 içecek vergisi kesildiğini belirtti ve bu durumu sosyal medyada paylaştı. Bakan Şimşek, kullanıcının hassasiyeti için teşekkür ederek, bu ve benzeri durumların Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili birimleri tarafından takip edileceğini belirtti.
29 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf tedbirlerini desteklemek amacıyla 'Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceklerini açıkladı. Bu proje ile kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlanması hedefleniyor. Yapay zeka, muhasebe hizmetlerinin modern bilişim teknolojileri kullanılarak merkezden yürütülmesini sağlayacak ve verimsiz harcama alanlarını tasfiye edecek. Projenin ön hazırlık çalışmalarının iki ay içinde tamamlanması ve 12 ay içinde uygulamaya geçilmesi planlanıyor.
9 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla bir tasarruf paketi hazırladığını ve bu paketin detaylarını pazartesi günü açıklayacağını duyurdu. Bloomberg muhabiri Fırat Kozok'un paylaştığı bilgilere göre, paket kapsamında birden fazla maaş alan kamu görevlilerinin maaşlarında kesinti yapılacak, fiziki ilerlemesi yüzde 75'in altında olan projeler yavaşlatılacak ve yeni taşıt, bina alımı veya kiralamaları durdurulacak. Şimşek, bu önlemlerle enflasyonun mayıstan sonra keskin bir şekilde düşeceğini öngörüyor.
10 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergilendirme öngörmediklerini açıkladı. Şimşek, vergilendirilmemiş hiçbir alan bırakmama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını belirtti. Kripto para düzenlemesi komisyondan geçti ve bu konuda daha fazla detayın ilerleyen aşamalarda paylaşılacağı ifade edildi.
5 Haziran 2024

Dilan ve Engin Polat çiftinin de içinde olduğu bir soruşturmada, muhasebeci Gökay Bekar tutuklandı. Soruşturma, suç gelirlerinin aklanması ve vergi ile bahis kanunlarına muhalefet suçları kapsamında yürütülüyor. Daha önce yapılan operasyonlarda 24 şüpheli gözaltına alınmış ve MASAK tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda 200 milyon lira değerinde sahte fatura düzenlenerek para transferi yapıldığı belirlenmişti. Şimdiye kadar soruşturma kapsamında 16 kişi tutuklanmış, 27 şirkete kayyım atanmıştır.
24 Kasım 2023

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Ankara merkezli 21 ilde düzenlenen 'Sibergöz' operasyonlarında, 'Smart Trade Coin' isimli kripto varlık alım-satım platformu üzerinden 'sıfır risk ile yüksek kazanç' vaadiyle 1 milyar dolar haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 127 kişi yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şüphelilerin otomatik al-sat işlemleri gerçekleştiren bot uygulaması sattığını ve saadet zinciri sistemi oluşturduğunu belirtti. Operasyonlarda 1 milyar TL değerindeki taşınmaz ve taşınır mal varlıklarına, iki tabancaya ve çok sayıda dijital materyale el konuldu.
30 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

Denizbank, bir şube müdürünün dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmasının ardından bir açıklama yayınladı. Açıklamada, iddia sahiplerinin piyasa koşullarının ötesinde fahiş faiz getirileri elde etmek amacıyla banka dışında, kayıt dışı ve nakit olarak para alışverişi yaptıkları, bankanın sistemlerinde bu işlemlerin izinin bulunmadığı belirtildi. Banka, süreçle ilgili yargı makamlarının kararına göre hareket edileceğini ifade etti. Haberturk.com ve Diken'in haberlerine göre, dolandırıcılık olayı sadece bir işadamıyla sınırlı değil, onlarca hatta yüzlerce kişiyi kapsıyor ve toplamda 80 milyon dolar civarında bir meblağdan bahsediliyor. İddialara göre, dolandırıcılıkta adı geçen şube müdürü Seçil Erzan, müşterilerini 'özel bir fon' vaadiyle kandırmış ve bu fonla ilgili olarak ünlü isimler de mağdur olmuş.
24 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında açıkladığı defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirilmesi adımı, 1 Eylül itibarıyla uygulamaya geçti. 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı defterdarlıklar bünyesinde yerine getirilecek. 29 ildeki vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülürken, 52 ilde yeni defterdarlıklar kuruldu. Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına tabi defterdara bağlı çalışması sağlandı.
2 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetiminin tamamen elektronik ortama taşınacağını duyurdu. Yeni sistemle mükelleflerin yurt dışından gelmesine gerek kalmayacak ve farklı şehirlerdeki müfettiş ve mükellefler elektronik ortamda bir araya gelebilecek. Elektronik tutanak, telekonferans uygulamaları, makine öğrenmesi ve yapay zeka entegrasyonları ile dijital dönüşüm hedefleniyor. Bu sistem, mükelleflerin ve müfettişlerin zaman ve maliyet tasarrufu yapmasını sağlayacak.
19 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lokanta ve kafelerde Katma Değer Vergisi (KDV) oranının artırılacağına dair iddiaları yalanladı. İddialar, KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 10'a, içki için uygulanan KDV oranının ise yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılacağı yönündeydi. Bakanlık, gıdalarda KDV oranının yüzde 1 olduğunu ve bu durumun bazı lokantalar tarafından istismar edildiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de KDV oranlarında bir artış yapılmadığını, suistimalleri engellemeye yönelik tedbirler alındığını ifade etti.
16 Nisan 2024

MESEM uygulamasının suiistimal edilerek hayali çıraklar üzerinden maaşların cebe atıldığı ortaya çıktı. Adana Ceyhan'da bir okul idarecisi, parayı başka bir hesaba aktararak 2.7 milyon liralık vurgun yaptı. Kocaeli'de de benzer bir yolsuzluk iddiası üzerine okul müdürü ve müdür yardımcısına soruşturma açıldı. Toplamda 500 milyon liranın farklı şirketlere aktarıldığı iddia ediliyor.
21 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023
İşaretlediklerim