Kahramanmaraş'taki depremler sonrası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2020 yılında Kandilli Rasathanesi ile hazırladığı ve ilçe bazında tahmini can kaybı, yaralı sayısı, hasarlı bina sayısı ve altyapı hasarı gibi verileri içeren İstanbul deprem raporu yeniden gündeme geldi. Raporda, Bağcılar, Bahçelievler ve Küçükçekmece ilçelerinde en çok can kaybının öngörüldüğü, Arnavutköy ve Şile'de ise can kaybı beklenmediği belirtiliyor. İstanbul genelinde 1 milyon 166 bin 453 bina incelenmiş ve bu binaların bir kısmının depremde çeşitli derecelerde hasar alması bekleniyor. Deprem bilimci Naci Görür, raporu iyimser bulduğunu ve İstanbul'un büyük risk altında olduğunu ifade etmişti.
16 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Aydın, Balıkesir ve İzmir için turuncu, diğer 20 il için ise sarı kodlu hava durumu uyarısı yayınladı. Aydın, Muğla ve Tekirdağ'da gök gürültülü sağanak yağış; Kastamonu, Kütahya, Sinop, Zonguldak, Düzce, Bolu, Çanakkale, Ordu, Samsun, Bartın ve Karabük'te şiddetli rüzgar bekleniyor. Diğer illerde hem sağanak yağış hem de şiddetli rüzgar öngörülüyor. Vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım düşmesi, kuvvetli rüzgar, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı zehirlenmeleri ve ulaşımda aksamalar konusunda uyarıldı.
29 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş için gök gürültülü sağanak yağış ve fırtına konusunda sarı kodlu uyarıda bulundu. Akdeniz'in iç kesimlerinde hava sıcaklığının 2 ila 4 derece düşeceği öngörülüyor. Ülke genelinde çok bulutlu bir hava beklenirken, Marmara, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun çoğu, Güneydoğu Anadolu ve bazı batı illerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Özellikle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'da yağışların kuvvetli olması bekleniyor.
31 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İzmir, Manisa, Aydın, Muğla ve Denizli'nin güney kesimlerinde güney yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. Fırtınanın Salı akşamı etkisini kaybetmesi öngörülüyor. Fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar, çatı uçması ve baca zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtildi. Ayrıca, İzmir ve Edirne çevreleri ile Balıkesir'in batı kıyılarında gece saatlerinde yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.
3 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin bilançosunu açıkladı. İstanbul'un Esenler ve Küçükçekmece ilçelerinde birer bina ve Bursa'nın Mudanya ilçesinde bir evde çatlaklar oluştuğunu belirtti. Ayrıca Mudanya'da iki kişinin merdivenden düşerek yaralandığı bilgisini paylaştı. Depremin ardından 13 artçı sarsıntı daha kaydedildi.
4 Aralık 2023

AFAD'ın açıklamasına göre, 6 Şubat'ta yaşanan çifte depremlerin ardından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman'da bazı yerleşim birimlerinde az, orta veya ağır derecede hasar gören binalar tespit edildi. Bu illerde hasar gören yerleşim yerleri 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' olarak kabul edilerek, daha önce ilan edilen 11 il ve Sivas'ın Gürün ilçesine ek olarak altı şehir daha afet bölgesi ilan edildi.
3 Nisan 2023

Giresun'da şehir merkezinde etkili olan sağanak nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun liman ve Keşap durağı mevkilerinde su birikintisi oluştu ve yol bir süre ulaşıma kapandı. Sazbeyi mevkisinde bazı iş yerlerini su bastı. Giresun Belediyesi ekipleri, iş yerlerinin yanı sıra sokaklarda biriken suyu tahliye etmek için çalışmalarını sürdürüyor.
3 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin 30 ilini turuncu, 36 ilini ise sarı kodla uyararak kuvvetli rüzgar, sağanak yağış ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Batı Karadeniz, Marmara, İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde olumsuz hava koşullarının etkili olacağı belirtildi. Vatandaşlar, ulaşımda aksamalar, ani sel, su baskını, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.
18 Kasım 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Elbistan ilçesine yardım ulaşamadı. Vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan ve AFAD'ın bölgeye henüz gelmemiş olmasından şikayetçi. İnsanlar temiz su bulamadıkları için kirli su içmek zorunda kaldıklarını, yiyecek sıkıntısı çektiklerini ve soğuk hava koşullarında ısınma problemleri yaşadıklarını belirtiyor. Depremde evleri yıkılanlar, güvenli bölgelere sığınmış durumda, ancak yine de yardım bekliyorlar.
7 Şubat 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 8 Haziran tarihli hava durumu raporunda Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak illeri için sarı kodlu uyarı yayınladı. Uyarıda, bu bölgelerde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların beklendiği, sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
8 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin bazı bölgeleri için fırtına ve kuvvetli yağış beklentisi nedeniyle uyarıda bulundu. 14 il için sarı, 5 il için turuncu kodlu uyarı verildi. Ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu hava, bazı bölgelerde yağmur ve sağanak, Erzincan ve Tunceli çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı öngörülüyor. Ayrıca iç kesimlerde pus ve sis beklenirken, rüzgarın bazı bölgelerde kuvvetli ve fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.
17 Ocak 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, depremle sarsılan Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illeri için gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Sarı kod ile yapılan uyarıda, bölge halkının sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.
4 Ocak 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun bazı kesimleri için sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yaptı. Ülkenin kuzey ve iç kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu olacağı, Ege'nin güney ve doğusu, Batı Akdeniz'in iç kesimleri ile Doğu Akdeniz'in Toroslar mevkii, İç Anadolu'nun batısı, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ve Samsun çevreleri, Doğu Karadeniz kıyı kesimlerinin iç kesimleri ve Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunun yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.
28 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde yarın sabah saatlerinden itibaren kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Tekirdağ'ın doğusu, Bursa ve Balıkesir'in kuzeyi ile Çanakkale'nin doğusunda yerel kuvvetli ve çok kuvvetli yağış öngörülüyor. Sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olasılıklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş için sarı, Rize ile Artvin içinse turuncu uyarıda bulundu. İstanbul Valiliği de fırtına uyarısı yaptı. Yağışların kuvvetli olması ve olumsuz hava koşullarının yol açabileceği olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
10 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İç Ege, Göller Yöresi, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, Yozgat, Sinop ve Samsun çevrelerinde kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Ayrıca, batı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden, iç ve doğu kesimlerde ise güney yönlerden hafif ve ara sıra orta kuvvette rüzgarın esmesi, yağış anında ise kuvvetlice (30-50 km/saat) esmesi bekleniyor.
31 Mayıs 2023

İstanbul'da yaşanan olumsuz hava koşulları sebebiyle Şehir Hatları AŞ tarafından yapılan duyuruda, Bostancı-Moda-Karaköy-Kabataş, Maltepe-Adalar, Beşiktaş-Eyüp, Üsküdar-Eyüp, Büyükada-Sedef Adası, Eminönü-Beşiktaş-Ortaköy ve Adalar-Beşiktaş hatlarında vapur seferlerinin geçici olarak durdurulduğu bildirildi. Ayrıca Aşiyan uğramalarının Bebek İskelesi üzerinden yapılacağı ifade edildi.
8 Ocak 2024

Bursa'da etkisini gösteren kuvvetli lodos sebebiyle ağaçlar yola devrildi ve bazı binaların çatıları zarar gördü. Osmangazi ilçesinde bir okulun bahçesindeki ağaç yola düşerken, bir otobüsün arka camına çarpan çatı sacı iki yolcunun hafif yaralanmasına neden oldu. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve itfaiye ekipleri rüzgarın etkisini sürdürdüğü süre boyunca çalışmalarını devam ettiriyor ve vatandaşlar olumsuzluklara karşı uyarılıyor.
29 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 16 il için 'turuncu', 44 il için 'sarı kod' uyarısı yaparak kuvvetli yağış ve fırtına beklendiğini duyurdu. Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege'de yerel olarak kuvvetli yağışlar olabileceği ve olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtildi. Ayrıca, rüzgarın güneyli yönlerden esmesi beklenirken, deprem bölgesinde ve bazı güneydoğu illerinde Suriye kaynaklı toz taşınımı öngörülüyor.
4 Nisan 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, İstanbul Boğazı'ndaki tarihi yalılarda yaşayan bazı sakinler, deprem korkusu nedeniyle bu evleri terk etmeye başladı. 1983 tarihli Boğaziçi Kanunu'na göre yenilenmesi yasak olan bu binaların bulunduğu semtlerde yaşayanlar, depreme daha dayanıklı ve güvenli konutlar arıyorlar. Sektör temsilcileri, bu tür yapılar için yenileme hakkının getirilmesi gerektiğini savunuyor.
9 Mart 2023
İşaretlediklerim