Bookinton Kitap Platformu, Türkiye'de okuma kültürünü ve alışkanlıklarını geliştirmeyi amaçlayan bir girişim olarak Şubat 2022'de kuruldu ve birinci yılını doldurdu. Platform, kitap incelemeleri, sektör haberleri, araştırma dosyaları, anketler ve röportajlar sunarak yayıncılık sektörünün tüm paydaşlarına hizmet veriyor. Birinci yıl raporunda, editör sayısının 80 kişiye ulaştığı, 417 kitap incelemesi ve 17 özel röportaj yayımladığı, 50 yazar dosyası ve 38 kitap kulübü tanıtımı yaptığı belirtiliyor.
2 Şubat 2023

ABD'nin New York şehrinde bulunan Times Meydanı'na, ABD Açık tenis turnuvasını kutlamak amacıyla bir tenis kortu kuruldu. Bu etkinlikte, her seviyeden tenis oyuncusu, meydanın koşuşturmacasının ortasında bir tenis oyunu oynamaya davet edildi.
25 Ağustos 2023

Danimarka'nın Rønde şehrinde Feldballe Okulu için Henning Larsen mimarlık şirketi tarafından tasarlanan ek bina, sürdürülebilirlik ilkesiyle inşa edildi. Yenilenebilir ve yerel malzemeler kullanılarak yapılan bina, saman ve deniz yosunu gibi doğal kaynaklardan faydalanıyor. Binanın karbon emisyonu, ülkenin inşaat yönetmeliğinde belirtilen seviyenin yarısı kadar olması bekleniyor. Saman ve yosunun yanı sıra, bina demonte edilebilir özellikte tasarlandı ve yosunun nem dengesini koruma özelliği gibi avantajlarından yararlanılıyor.
6 Nisan 2023

Avusturyalı ressam Gustav Klimt'in 1925'ten bu yana kayıp olan ve Yahudi Lieser ailesine ait olduğu bilinen 'Fraulein Lieser' portresi Viyana'da bulundu. Tablo, 24 Nisan'da en az 54 milyon dolarlık bir değerle açık artırmaya çıkarılacak ve öncesinde çeşitli ülkelerde sergilenecek. Satıştan elde edilecek gelir, eserin şu anki sahibi ile Lieser ailesinin mirasçıları arasında paylaştırılacak. Klimt'in imzasız bıraktığı ve üzerinde daha fazla çalışmayı planladığı düşünülen eser, im Kinsky müzayede evi tarafından 'sansasyon' olarak nitelendirildi.
26 Ocak 2024

Glasgow Müzesi, Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’e ait 3 milyon sterlin değerindeki bir heykelin kaybolduğunu duyurdu. Heykel, Rodin’in ünlü ‘Les Bourgeois de Calais’ grubunun bir parçasıydı ve şu anda Glasgow’un sanat koleksiyonlarında bulunmuyor. 1901 yılında Rodin’den satın alınan alçı heykel, 1949 yılında Kelvingrove Park’ta sergilendi. Şu anda kayıp veya çalıntı olarak listelenen yaklaşık bin 750 parça arasında yer alıyor.
19 Ekim 2023

Madrid, 2026 yılından başlayarak 2035 yılına kadar her yıl Formula 1 yarışlarına ev sahipliği yapacak. Bu karar, Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Madrid özerk hükümeti ve Madrid Belediyesi arasında imzalanan bir anlaşma ile kesinleşti. Yeni pistin tasarımı 5 bin 474 metre uzunluğunda ve 20 virajlı olacak şekilde planlanıyor ve 110 bin seyirci kapasitesine sahip olacak. Formula 1 yarışlarının Madrid'e ekonomik katkısının yıllık yaklaşık 450 milyon avro olması bekleniyor.
23 Ocak 2024

Türkiye'de iki Michelin yıldızı alarak bu başarıya ulaşan tek şef olan Fatih Tutak, 14 Şubat'ta açılacak olan The Peninsula İstanbul otelinin 'Gallada' adlı restoranında direktör şef olarak görev yapacak. Peninsula Grubu, Tutak'ın Michelin yıldızı almasından önce onunla anlaşmıştı. Tutak, restoranda Türk-Asya mutfağından lezzetler sunacak ve bu alanda liderlik edecek.
19 Ocak 2023

Metropolitan Sanat Müzesi, Edgar Degas'ın 'Rus Dansçılar' adlı eserinin adını 'Ukrayna Elbiseli Dansçılar' olarak güncelledi. Bu değişiklik, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrasında Batı'da Rusya ile ilgili referansların değiştirilmesi eğilimi çerçevesinde gerçekleşti. Londra'daki Ulusal Galeri ve Los Angeles'taki J. Paul Getty Müzesi de benzer ad değişiklikleri yapmıştı. Müzeler, eserlerin Ukrayna ile olan ilişkilerini öne çıkarmak için yeniden inceleniyor. Ayrıca, Ivan Konstantinoviç Ayvazovski'nin etnik kökeni konusunda yaşanan tartışmalar sonucunda, Met onu 'Ermeni, Rusya (şimdiki Ukrayna) doğumlu' olarak sınıflandırdı.
21 Mart 2023

Galler'in Wrexham şehrindeki McDonald’s şubesi, restoran çalışanlarına ve çocuklara yönelik saldırılar sonrası, anti-sosyal davranışları önlemek amacıyla akşam beşten sonra klasik müzik çalmaya ve ücretsiz internet hizmetini kısıtlamaya karar verdi. McDonald’s, klasik müziğin çevreye uyumlu davranışları özendirdiğini ve suç oranlarını düşürdüğünü belirtiyor. Londra metrolarında ve diğer McDonald’s şubelerinde benzer uygulamaların olumlu sonuçlar verdiği gözlemlenmiş. Ayrıca, Chicago'daki bir market zinciri de evsizleri caydırmak için klasik müzik kullanıyor.
1 Şubat 2023

16 yaşındaki Türk piyanist Can Saraç, İtalya'da düzenlenen ve 16 ila 30 yaş arası piyanistlerin katıldığı Piano Akademi Eppan'da 'Arturo Benedetti Michelangeli' ödülünü kazanarak birinci oldu. Türkiye'den yarışmaya katılan tek isim olan Saraç, finalde 5 bin avro para ödülünün de sahibi oldu. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda başladığı eğitimine Münih Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi'nde devam eden Saraç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada öğretmenlerine, ailesine ve dinleyicilerine verdiği sözü tuttuğunu ve Cumhuriyetin 100'üncü yılını başarılarla kutlamaya devam ettiğini ifade etti.
6 Kasım 2023

İspanyol ressam Pablo Picasso'nun 'Femme a la Montre' adlı eseri, Sotheby's müzayede evinde 139 milyon dolara satılarak açık artırmada satılan en pahalı ikinci sanat eseri oldu. Bu tablo, Picasso'nun sevgilisi ve birçok eserine konu olan Fransız model Marie-Therese Walter'ı betimliyor. Walter, Picasso ile Paris'te 17 yaşındayken tanışmış ve Picasso'nun evli olduğu bir dönemde gizli bir ilişki yaşamışlardı. Picasso, 20'nci yüzyılın en önemli sanatçılarından biri olarak kabul ediliyor ve Kübizm akımına ilham vermiştir.
9 Kasım 2023

Nobel ödüllü sanatçı Bob Dylan, İskoçya'nın Highlands bölgesinde bulunan ve 'inziva' olarak adlandırdığı evini 4 milyon 257 bin 650 sterline sattı. Evi kardeşi David Zimmerman ile birlikte 2,2 milyon sterline satın alan Dylan, mülkünü viski üreticisi Angus Dundee Distillers'a yüzde 50 civarında bir karla sattı. 25 dönümlük arazi üzerinde bulunan ev, çeşitli resepsiyon odaları, 11 banyo ve yedi çatı katı yatak odası içermekte. Dylan, çalışmalarında Highlands'ten esinlenmiş ve ev 1911-1914 yılları arasında inşa edilmiş.
8 Aralık 2023

Bayram tatilinde İstanbul'u sanatla keşfetmek isteyenler için İstanbul Modern, dünyaca ünlü sergileri ve etkinlikleriyle kapılarını açıyor. Müzede, 'Yüzen Adalar', Ozan Sağdıç'ın 'Fotoğrafçının Tanıklığı' ve 'Zamansız Meraklar' gibi çeşitli sergiler ziyaretçilere sunuluyor. Ayrıca, Renzo Piano'nun yeni müze binasının yapım hikâyesini anlatan bir sergi ve Boğaziçi ile Haliç'in buluştuğu noktada yer alan yansıtma havuzu ile benzersiz bir seyir deneyimi de sunulmaktadır. İstanbul Modern, bayramın birinci günü hariç diğer günler ziyarete açık olacak.
7 Nisan 2024

İstanbul Modern'in Karaköy'deki yeni müze binası, dünyanın önde gelen mimarlık platformlarından ArchDaily tarafından 'yılın binası' ödülüne layık görüldü. Ödüller, okuyucuların oylarıyla belirlenen 15 kategoride veriliyor ve İstanbul Modern bu ödülü kültürel mimari kategorisinde kazandı. Müze binası, Pritzker ödüllü İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanmıştır. İstanbul Modern, daha önce de Architectural Digest'in '2024'ün Harika Eserleri' listesine ve National Geographic'in 'Dünyanın En İyileri' sıralamasına seçilmişti.
25 Şubat 2024

İstanbul Modern, çağdaş sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisini düzenlemeye hazırlanıyor. Eczacıbaşı Topluluğu ve VitrA'nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan sergi, sanatçının 40'a yakın yeni ve eski yapıtını içerecek. Sergi, 7 Haziran 2024'te açılacak ve 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Eliasson'un sanat ve mimarlık üzerine kurduğu çalışmaları, sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konulara odaklanıyor.
13 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Sultan 1. Mahmud döneminde inşa edilen Taksim Maksemi’ni restore ederek Cumhuriyet Müzesi olarak açtı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyetin 100’üncü yılında Taksim’e yeni bir buluşma noktası kazandırdıkları için mutlu olduklarını belirtti. Müze, Atatürk’ün kişisel eşyalarını içeren bir koleksiyona da ev sahipliği yapacak. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.
8 Haziran 2024

İstanbul Modern, kuruluşunun yirminci yılında ünlü 'aktivist' sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk kişisel sergisi 'Senin Beklenmedik Karşılaşman'ı ağırlıyor. Sergi, Eliasson'un çevre, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konularındaki duyarlılığını yansıtan kırka yakın eserini içeriyor. Sanatçının yeni ürettiği 'Günbatımından şafağa Boğaziçi' eseri, Boğaziçi'nin renklerini İzlanda'ya özgü bir kütük parçası üzerinde el yapımı renkli camlarla betimliyor. Eliasson, doğadaki anlık değişimleri ve renkleri gözlemleyerek eserlerine aktarıyor.
8 Haziran 2024

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman' İstanbul Modern’de açıldı. Sergi, su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40’a yakın yapıtı içeriyor. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve sergi 9 Şubat 2025’e kadar devam edecek. Eliasson, İstanbul’un sanat kariyerinde önemli bir yeri olduğunu belirtti.
7 Haziran 2024

İzlandalı-Danimarkalı sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisi 'Senin beklenmedik karşılaşman', İstanbul Modern'de açıldı ve yoğun ilgi gördü. Sergide, Eliasson'un su, ışık, renk, algı, hareket, geometri ve çevre gibi konulara odaklanan 40'a yakın yapıtı yer alıyor. Sergi, 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Açılışa yaklaşık 2 bin sanatsever katıldı ve İstanbul Modern en kalabalık akşamlarından birini yaşadı.
7 Haziran 2024

İstanbul Modern, dijital kültüre odaklanan ve deneysel bakış açılarıyla yenilikçi üretimler sergileyen sanatçıları bir araya getiren 'Zamansız Meraklar' sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, 11 Ağustos'a kadar ziyaret edilebilecek ve küratörlüğünü Ümit Mesci ile Nilay Dursun yapıyor. Sergide, 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin ödüllü projeleri yer alıyor. Ayrıca, sergi Nescafé sponsorluğunda genç sanatçılara destek olmayı amaçlıyor ve yedi sanatçıya ait sekiz yeni çalışma ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
15 Şubat 2024
İşaretlediklerim