Twitter, mavi tiki olmayan hesaplara getirilen tweet görüntüleme kısıtlamasının kullanıcıların tepkisine neden olduktan sonra, bu uygulamanın spam ve botları engellemek amacıyla geçici olarak alınan sert bir önlem olduğunu belirtti. Açıklamada, bu kısıtlamanın platformdaki kötü niyetli aktörleri tespit etmek ve yapay zeka modelleri oluşturarak veri toplamalarını ve manipülasyon yapmalarını önlemek için yapıldığı ifade edildi. Kısıtlamaların reklam gelirlerine minimum düzeyde etki ettiği ve platformu daha iyi bir yer haline getirme taahhüdü vurgulandı.
5 Temmuz 2023

Facebook, Hamas lideri İsmail Haniye için Ayasofya Cami'nde kılınan cenaze namazının videosunu paylaşan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hesabını kısıtladı. Bu olayın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi engelledi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram'ın Haniye için yapılan taziye mesajlarını silmesine tepki gösterdi. Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya Cami'nde Haniye için kıldırdığı cenaze namazının videosu, Diyanet'in sosyal medya hesaplarından paylaşıldıktan kısa süre sonra Facebook tarafından silindi ve hesap kısıtlandı.
2 Ağustos 2024

Mizah dergisi Leman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a erişimi engellemesini eleştiren bir kapak hazırladı. Kapakta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milli atıcı Yusuf Dikeç’in ikonikleşen pozu ile elinde bir silah tutarak 'Instagram Kapatma Butonu' yazan bir hedefe nişan alırken resmedildi. Dergi, bu kapakla sosyal medya platformlarına yönelik sansürü mizahi bir dille eleştirdi. Leman'ın yeni sayısı bayilerde ve marketlerde satışa sunuldu.
8 Ağustos 2024

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, eski Sultanahmet Cezaevi'nin mescit olarak kullanılan bölümünde çektiği ve Instagram hesabından 'mutlu yıllar sevgililerim' notuyla paylaştığı fotoğraf nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan soruşturmaya tabi tutuldu. Taşpınar, ifadesinde çekim yerinin ibadethane olduğunu bilmediğini ve fotoğrafları korktuğu için kaldırdığını belirtti. Dini değerlere saygı duyduğunu ve böyle bir niyetinin olmadığını ifade etti. İfade işlemleri sonrasında adliyeden ayrıldı.
4 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Troll organizasyonu olarak bilinen Ebabil Harekatı, popüler çevrimiçi platform Ekşi Sözlük'e Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen erişim engelini kutladığını duyurdu. Harekat, Twitter üzerinden bu durumu 'kutlayan' bir tweet yayınladı ve Telegram grubundaki takipçilerini Twitter'da etiket çalışmasına katılmaya çağırdı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emir Şen'in başında bulunduğu bu tür bir troll organizasyonuna dikkat çekmişti.
22 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deprem bölgesini ziyareti sırasında olumsuz tepkilerin kamuoyuna yansımaması için Twitter'a erişim kısıtlaması getirildiğini iddia etti. İmamoğlu, sosyal medya ve internet iletişiminin kısıtlanmasını 'gerçeklerden korkmak ve zayıflık' olarak nitelendirdi ve Türkiye Cumhuriyeti'ni yönetenlerin özgüveni yüksek kişilerden oluşması gerektiğini belirtti. NetBlocks, Twitter'a erişimdeki sıkıntının kısıtlamadan kaynaklandığını bildirdi.
8 Şubat 2023

Instagram, kullanıcıları koruma amacıyla yayın kanallarında hakaret ve saldırganlık içeren bazı emojilerin kullanımını yasakladığını duyurdu. Kullanıcılar bu yasağın koruma sağlamadığını ve daha gelişmiş filtreleme yöntemlerinin kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Yasaklanan emojiler arasında silah, patlıcan, muz, bıçak ve üç maymun bulunuyor. Bu sansür uygulaması, Instagram'ın Android için yayınladığı v288.0.0.0.1 kodlu güncelleme ile başlayacak, iOS için güncelleme hakkında ise henüz bilgi verilmedi.
9 Haziran 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

CHP milletvekilleri Tuncay Özkan ve Ahmet Akın, Twitter'a getirilen erişim kısıtlaması hakkında bilgi almak üzere Bilgi Teknolojileri Kurulu'na (BTK) gittiler. Ancak, Özkan'ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlara göre, BTK'da bilgi verebilecek bir yetkili bulunamadı ve orada bulunan idari işlerden sorumlu daire başkanı da konu hakkında bilgi veremedi. Bu durum, 6 Şubat'ta meydana gelen ve büyük yıkıma yol açan depremler sonrasında Twitter'ın bilgi paylaşımı ve yardım organizasyonu için aktif olarak kullanıldığı bir dönemde gerçekleşti.
8 Şubat 2023

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriyeli bir şahsın Suriyeli bir çocuğu taciz ettiği iddiasıyla başlayan olaylar sonrası 63 sosyal medya hesabı hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Yerlikaya, sosyal medya platformu X üzerinden yaklaşık 79 bin hesaptan 343 bin paylaşım yapıldığını ve bu hesapların %37'sinin bot, %68'inin ise provokatif amaçlı olduğunu belirtti. Şüpheli tutuklanmış, olaylara karışan 67 kişi gözaltına alınmıştı.
1 Temmuz 2024

Instagram, 18 yaş altı kullanıcılar için yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. 'Genç hesapları' adı verilen uygulama kapsamında, reşit olmayan kullanıcıların içeriklere erişimi ve diğer kullanıcılarla etkileşimleri sınırlandırılacak. Ebeveynler, çocuklarının hesaplarını denetleyebilecek ve kullanım sürelerini belirleyebilecek. Uygulama ilk olarak ABD, Kanada, İngiltere ve Avustralya'da yürürlüğe girdi; Türkiye'de ise ocak ayında aktif olacak.
18 Eylül 2024

ABD'de 41 eyaletten oluşan bir koalisyon, sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un çatı firması Meta'ya dava açtı. Davada, Meta'nın genç kullanıcılara zarar veren özellikleri platformlarında kasten barındırdığı ve 13 yaşından küçük çocuklara ürünlerini kasten pazarladığı iddia edildi. Meta'nın bilinen zararlı özelliklerini terk etmediği ve genç kullanıcıların ruhsal ve fiziksel sağlığına etkilerini yanlış beyan etme, saklama, küçümseme çabalarını ikiye katladığı belirtildi.
25 Ekim 2023

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Meta'nın bağımsız gözetim kurulu, Facebook ve Instagram'da meme ucu gösteren fotoğrafların yasağını kaldırma tavsiyesinde bulundu. Bu karar, trans ve non-binary bireylerin şikayetleri üzerine geldi. Kurul, cinsiyet kimliklerinin çeşitliliğini göz önünde bulundurarak, trans ve non-binary bireylerin bu tür fotoğrafları paylaşmalarına izin verilmesi gerektiğini belirtti. Meta'nın politikalarının cinsiyet ayrımına dayandığı ve belirsiz olduğu, bu nedenle uluslararası insan hakları standartlarına uygun kriterler belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Ancak, bu değişikliklerin pratikte nasıl uygulanacağı ve yapay zekanın cinsel kimlikleri nasıl tespit edeceği konusunda belirsizlikler bulunuyor.
21 Ocak 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG'ın reklamlarında kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, bu reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu, TAG sürücülerinin sık sık darp ve hakaretle karşılaştığını belirterek 'güvenle gidersin' tanıtımlarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirdi.
24 Mayıs 2024

Sosyal medya fenomeni ve tasarımcı Eda Taşpınar, Sultanahmet Cezaevi Camii içerisinde çekilmiş fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bu paylaşım bazı kullanıcılardan tepki topladı ve Taşpınar fotoğrafı kaldırdı. İstanbul başsavcılığı, Taşpınar hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan TCK 216. maddesi kapsamında resen soruşturma başlattı.
3 Ocak 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Twitter’ın (yeni adıyla X) Türkiye’de temsilcilik açtığını duyurdu. Türkiye, yıllardır X’in ülkede temsilcilik açmasını talep ediyordu ve bu süreçte reklam yasağı ve bant daraltma gibi tedbirler uygulandı. Bakan Uraloğlu, bu tedbirlerin etkili olduğunu ve X’in İstanbul merkezli temsilcilik kurduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen bu adım, X’in Türkiye’deki faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürmesini sağlayacak.
22 Mayıs 2024
İşaretlediklerim