ABD Başkanı Joe Biden, MSNBC kanalında verdiği bir röportajda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki saldırılar ve bu saldırılarda öldürülen 30 binden fazla sivilin sorumluluğu hakkında eleştirilerde bulundu. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e artık faydadan çok zarar verdiğini ve Gazze'deki yüksek sivil ölü sayısının Netanyahu hükümeti tarafından ciddi şekilde ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Refah'ın işgalinin kendisi için bir 'kırmızı çizgi' olduğunu belirtti ancak İsrail'in savunmasının önemini de vurguladı.
10 Mart 2024

ABD'nin, İsrail ordusuna bağlı Netzah Yehuda taburuna, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı işlenen şiddet, hak ihlalleri ve orantısız güç kullanımı gerekçesiyle yaptırım uygulayacağı iddia edildi. Bu tabur, aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler ve 'tepe gençliği' olarak bilinen fanatik gençlerden oluşuyor. Yaptırımlar, taburun ABD askeri yardımı ve eğitimi almasını yasaklayacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu adımı eleştirerek İsrail ordusuna yaptırım uygulanmasının ahlaki bir çöküntü olduğunu savundu.
21 Nisan 2024

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin '2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi' raporunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sağcı koalisyonunun tehlikede olduğu ve koltuğundan olma ihtimalinin arttığı belirtildi. Raporda, Netanyahu'nun yönetimine duyulan güvensizliğin arttığı ve büyük protestoların beklendiği, bu durumun farklı ve daha ılımlı bir hükümet olasılığını gündeme getirdiği ifade edildi. Ayrıca, İsrail'in 'Hamas'ı yok etme' hedefine ulaşmada zorlanacağı ve ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında Gazze saldırılarının yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları olduğu kaydedildi.
12 Mart 2024

İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri'ne düzenlenen ve 10 kişinin ölümüne neden olan saldırı nedeniyle Hizbullah'ı suçladı ve örgütün ağır bir bedel ödeyeceğini belirtti. Netanyahu'nun açıklamaları, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından paylaşıldı. Öte yandan, Hizbullah saldırının kendileri tarafından düzenlendiği iddiasını kesinlikle yalanladı ve olayla herhangi bir bağlantılarının olmadığını duyurdu.
28 Temmuz 2024

UCM Başsavcısı Han, İsrail Başbakanı Netanyahu ve diğer bazı İsrailli ve Hamas yetkilileri hakkında tutuklama talebinde bulundu. Bu talep, ABD ve İsrail'de büyük bir tepkiyle karşılandı ve ABD senatörleri UCM'ye yaptırım uygulamayı tartışmaya başladı. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu, bu talebi antisemitizm olarak nitelendirdi. Bu gelişmeler, uluslararası hukuk ve çok kutuplu dünya düzeni tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
23 Mayıs 2024

İsrail'in aşırı sağcı ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben Gvir, Batı Şeria'da halka yeni cezalar verilmesini ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin idam edilmesini talep etti. Bu açıklama, El Halil kentinde İsrail polisinin bulunduğu araca yapılan silahlı saldırının ardından geldi. Ben Gvir, Batı Şeria'da daha fazla askeri kontrol noktası kurulmasını ve Filistinlilerin sokaklarda dolaşmasına izin verilmemesini istedi. Ayrıca, Filistin yönetimini terörü teşvik etmekle suçladı.
1 Eylül 2024

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştirirken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı da etiketledi. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik benzer bir paylaşımda bulunan Katz, Erdoğan'ın Hamas'a destek vermesini ve Türkiye'nin Instagram'a erişimi engellemesini eleştirdi. İmamoğlu, Katz'ın önceki eleştirilerine sert bir yanıt vermişti. Katz, yeni paylaşımında Erdoğan'ı 'antisemit diktatör' olarak nitelendirdi ve Türkiye'deki Instagram kısıtlamalarını eleştirdi.
6 Ağustos 2024

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkede tartışma yaratan yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısında bulunduktan sonra Başbakan Netanyahu tarafından görevden alınmıştı. Ancak Netanyahu, güvenlik durumunu gerekçe göstererek bu kararı erteledi. Gallant'ın çağrısı, kendi partisi Likud içinden de destek görmüştü. Netanyahu ayrıca, ülke çapında kitlesel protestolara sebep olan yargı düzenlemesini de ertelediğini açıklamıştı.
3 Nisan 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de savaş sonrası herhangi bir Filistin otoritesinin hükmetmesine karşı olduğunu belirtti. İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Netanyahu, ABD'ye savaş sonrası planları hakkında bilgi verdi. ABD yönetimi ise Gazze'nin geleceği konusunda karışık sinyaller veriyor. Beyaz Saray yetkilisi John Kirby, mevcut 'Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi yönetecek güvenilirliğe sahip olmadığını ifade etti.
5 Aralık 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Gazze'nin güneyine saldırı düzenlenmesi ve bölgede sığınmış yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin yerinden edilmesi için plan hazırlama talimatı verdi. Netanyahu, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki dört taburunun yok edilmesinin savaşın hedeflerine ulaşılması için gerekli olduğunu belirtti. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 27 bin 947 Filistinliyi öldürdü, 67 bin 459 Filistinliyi yaraladı. İsrail, Hamas'ın sunduğu ateşkes ve rehine takası teklifini reddetti.
9 Şubat 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın ateşkes ve esir takası teklifine karşı çıkarak, Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulmayacağını belirtti. Netanyahu, esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verilebileceğini ancak savaşın durdurulamayacağını ifade etti. Biden, Hamas’a iletilen önerinin ilk aşamasında geçici ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve Gazze’nin yeniden inşa sürecinin başlaması gerektiğini belirtmişti. Hamas, Biden’ın ateşkes önerisini olumlu buldu.
3 Haziran 2024

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail askerlerinin Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'ne tanklar eşliğinde girdiğini ve Gazze'de ulaşılamayacak bir yer olmadığını ifade etti. Netanyahu, İsrail ordusuna ait bir eğitim kampında yaptığı konuşmada, daha önce Gazze'ye giremeyecekleri yönündeki iddiaları hatırlatarak, bu iddiaların aksini gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve 'zafer kazanıncaya kadar' durmayacaklarını söyledi.
15 Kasım 2023

İsrailli tarihçi ve yazar Yuval Noah Harari, İsrail halkının, Binyamin Netanyahu’nun kötü siyasetinin bedelini ödediğini ifade etti. Harari, Hamas'ın başlattığı saldırıların ve İsrail'in misillemelerinin nesilleri etkileyecek sonuçları olabileceğini belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun Filistin'le barış girişimlerini göz ardı ettiğini ve ulusu kutuplaştırarak siyasi bir kariyer inşa ettiğini söyledi.
12 Ekim 2023

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

ABD'li Senatör Bernie Sanders, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Amerikan üniversitelerindeki Gazze destek gösterilerini 'antisemitik' olarak nitelendirmesine karşı çıktı. Sanders, Netanyahu'nun iddialarını reddederek, İsrail hükümetinin Gazze'deki savaş politikalarını eleştirdi ve bu politikaların büyük insan kayıplarına ve altyapı yıkımına yol açtığını belirtti. Ayrıca, Netanyahu'nun antisemitizm suçlamalarını, kendi hükümetinin eylemlerinden dikkat dağıtmak için kullandığını iddia etti.
26 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Biden, Gazze'ye insani yardım akışının derhal ve önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğunu, ancak bunu uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapması gerektiğini belirtti.
30 Ekim 2023

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

İsrail Meclisi, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması teklifini 51 'Evet' oyuna karşı 53 'Hayır' oyuyla reddetti. Eski İsrail Bilim, Teknoloji ve Uzay Bakanı Orit Farkash-Hacohen, bu kararı eleştirerek liderlerin sorumluluk almadığını belirtti. Başbakan Binyamin Netanyahu ile Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz arasında sosyal medya üzerinden tartışma yaşandı. Muhalif lider Yair Lapid ise hükümetin araştırma komisyonu kurulmasından korktuğunu ifade etti.
17 Temmuz 2024

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, İsrail Gazze'de devam eden çatışmalara sivillerin kaçışına izin vermek için günde dört saatlik 'insani ara' vermeyi kabul etti. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden'ın bir duraklamanın esirleri dışarı çıkarmak için zaman sağlayabileceği yönündeki açıklamasının ardından geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehineler serbest bırakılmadan ateşkese yanaşmayacaklarını belirtmişti. İsrail ordusu, Gazze şehrinin merkezindeki üç büyük bölgede yaşayanların su ve gıda alabilmesi için çatışmalara dört saatlik 'insani ara' verdiğini duyurdu.
9 Kasım 2023
İşaretlediklerim